Corporate watch: Αναδημοσίευση της έρευνας για την εταιρική λεηλασία του Λόφου Στρέφη από το El Salto

Αναδημοσίευση της έρευνας του corporate watch για την εταιρική λεηλασία του Λόφου Στρέφη από το ανεξάρτητο δημοσιογραφικό project El Salto (Ισπανία), υπό τον τίτλο
“Το gentrification στο λόφο του Στρέφη, στη γειτονιά των Εξαρχείων, στην ελληνική πρωτεύουσα, κρύβει ένα δίκτυο εταιρειών που έχουν θεσμική και αστυνομική υποστήριξη για να φιμώσουν τις διαδηλώσεις της γειτονιάς.
Τα τελευταία χρόνια, η πόλη της Αθήνας έχει υποστεί μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης και αποπολιτικοποίησης του δημόσιου χώρου σε μεγάλη κλίμακα που εμπλέκει μεγάλους ξένους επενδυτές και ελληνικές περιουσίες και η οποία προστατεύεται βίαια από το ελληνικό κράτος και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Ο λόφος Στρέφη, στη γειτονιά των Εξαρχείων, αντιπροσωπεύει μια καταχρηστική υπόθεση αυτής της λεηλασίας και της απόπειρας διαγραφής της ιστορικής του μνήμης’.

Δελτίο Τύπου: Σημαντική νίκη κατοίκων των Εξαρχείων για τη διάσωση του Λόφου Στρέφη

Λάβαμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου από τους κατοίκους των Εξαρχείων που έχουν προσφύγει δικαστικά εναντίον της παραχώρησης του Λόφου Στρέφη στην Prodea Investments και εναντίον των σχεδιαζόμενων έργων και αναδημοσιεύουμε. Ο αγώνας για τη διάσωση του Λόφου όμως συνεχίζεται, ακόμα και αυτήν τη στιγμή, ο εργολάβος σχεδιάζει την επέλασή του στην κορυφογραμμή.

Σημαντική νίκη κατοίκων των Εξαρχείων για τη διάσωση του Λόφου Στρέφη

Με την 367/2023 Απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, (20.12.2023), έγινε δεκτή εν μέρει η από 04.09.2023 αίτηση αναστολής 16 κατοίκων της περιοχής του Λόφου Στρέφη κατά του Δήμου Αθηναίων, με την οποία ζητούσαν να ανασταλεί η εκτέλεση της υπ’ αριθμ. 1141/1.8.2022 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων. Απόφαση, με την οποία εγκρίθηκαν η αποδοχή δωρεάς μελετών και κατασκευαστικών εργασιών της εταιρείας «PRODEA Investments» προς τον Δήμο Αθηναίων για τη συντήρηση και αναβάθμιση υποδομών στον Λόφο Στρέφη και η σχετική σύμβαση. Με την απόφαση, διετάχθη ως προσωρινό μέτρο η μη υλοποίηση των προβλεπόμενων μεταλλικών κατασκευών (ανατολικού, δυτικού και ενδιάμεσου belvedere) σε αντίστοιχα σημεία της κορυφογραμμής του Λόφου Στρέφη, έως  την έκδοση οριστικής απόφασης  (δικάσιμος στις 2.4.2024).

Η απόφαση αυτή κονιορτοποιεί συστηματικά όλα τα επιχειρήματα του Δήμου Αθηναίων στην προσπάθειά του να αποδείξει αβασιμότητα της αίτησης ακυρώσεως – και άρα, της έφεσης των κατοίκων, επιχειρήματα που είχαν γίνει δεκτά πρωτοδίκως από το Διοικητικό Εφετείο. Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ δεν θεωρεί πρόδηλο ότι η σύμβαση Δήμου Αθηναίων – Prodea Investments διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο ούτε ότι η υπόθεση διέπεται αποκλειστικώς από τις διατάξεις της νομοθεσίας περί οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (άρθρο 72 ν. 3852/2010). Τέλος, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι οι κάτοικοι στερούνται προδήλως εννόμου συμφέροντος, όπως προβάλλει ο Δήμος Αθηναίων.

Ο Δήμος, υπό την απερχόμενη διοίκηση Μπακογιάννη, παραχώρησε, κατά παράβαση του άρθρου 3Α του ν. 4182/2013, τον δασικό Λόφο Στρέφη στην εταιρία επενδύσεων Prodea Investments και τον εργολάβο της ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, για την εκτέλεση ενός έργου που σχεδιάστηκε από τον επενδυτή, αλλοιώνει τον δασικό χαρακτήρα του Λόφου και καταστρέφει τη βιοποικιλότητά του, χωρίς να απαντάει στις πραγματικές ανάγκες  του Λόφου, που είναι η αντιπλημμυρική προστασία, η στήριξη των πρανών και ο εμπλουτισμός και η φροντίδα της βλάστησης.

Τα έργα, που ξεκίνησαν στις 3.10.2022, έχουν καταστρέψει πρανή και ριζικό σύστημα δέντρων, οδηγώντας σε πλημμύρες στην περιοχή και στο γειτονικό 36ο Δημοτικό Σχολείο, στις 26.1 και 6.9.2023 και έχουν οδηγήσει στην απώλεια μέρους της προστατευόμενης βραχώδους βλάστησης, γεγονότα για τα οποία έχουν υποβληθεί μηνύσεις και από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών.

Τα έργα φυλάσσονται σε 24ωρη βάση από πλήθος βαριά οπλισμένων αστυνομικών (με κόστος υπερδιπλάσιο αυτού της ανάπλασης του Λόφου), γεγονός που έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψή του από τους επισκέπτες του και ιδίως τα παιδιά της περιοχής, τα οποία συχνά εκτίθενται σε περιστατικά βίαιης αστυνομικής καταστολής.

Στην κοπή των δέντρων και την ανακατασκευή της παιδικής χαράς, έχει εμπλακεί η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ, χωρίς να έχει αρμοδιότητα στον Λόφο και χωρίς προηγούμενη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ανάδοχος του έργου, ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο καταστροφικών εκσκαφών, ομολογεί ενώπιον του ΣτΕ, ότι οι μόνες εργασίες που έκανε έως τις 2.10.2023 ήταν (σε παρένθεση οι επισημάνσεις μας): α) πρόδρομες εργασίες τοποθέτησης αγκυρωμένων πλεγμάτων σε πρανή (υδροβολές για 3 μέρες, που κατέστρεψαν προστατευόμενη βλάστηση), β) παραγγελίες γεωτεχνικών υλικών, γ) απομάκρυνση παλαιού δικτύου φωτισμού (που δεν ήταν κατεστραμμένο), δ) μερική εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού και τοποθέτηση βάσεων ιστών, ε) εγκατάσταση σε ποσοστό περίπου 95%, δικτύου πυρόσβεσης (το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο), στ) ποσοστό εγκατάστασης δικτύου άρδευσης και ύδρευσης και ζ)  εργασίες καθαρισμού υφισταμένου κτιρίου από επικίνδυνα για κατάρρευση υλικά (αφαιρέθηκαν οι σοβάδες).

Ο απερχόμενος δήμαρχος Μπακογιάννης, αντί να απολογηθεί για την οφειλόμενη στις επιλογές του κατάντια του Στρέφη, επέλεξε τη συκοφάντηση των κατοίκων που αγωνίζονται για τον Λόφο, με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, κάνοντας κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας την εξασφάλιση συναίνεσης για τη συνέχιση των έργων της Prodea Investments, από τον έτερο υποψήφιο, Χάρη Δούκα.

Δυστυχώς, για καθαρά δικονομικούς λόγους, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, δεν μπορούσε, ακόμη και αν το ήθελε, να κάνει πλήρως δεκτή την αίτηση αναστολής που θα σήμαινε και την πλήρη διακοπή των έργων. Παρόλα αυτά, έκρινε ότι έπρεπε να παρασχεθεί αποτελεσματική προσωρινή δικαστική προστασία στη συγκεκριμένη υπόθεση και διέταξε, κατά πλειοψηφία, ως προσωρινό μέτρο τη μη υλοποίηση των προβλεπόμενων belvedere, σε μια σπάνια εφαρμογή σχετικής διάταξης της νομοθεσίας περί ΣτΕ, που αποδεικνύει την πραγματική βούληση της Επιτροπής να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση προστασίας του Λόφου Στρέφη από τις σχεδιαζόμενες επεμβάσεις. Η επίκληση από τον Δήμο της επικινδυνότητας του Λόφου λόγω κατολισθήσεων βράχων συνέβαλε επίσης στην απόφαση αυτή, όμως ο Δήμος θεωρεί παράλληλα τον Λόφο ασφαλές σημείο συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού, με απόφασή του ήδη από το 2020.

Το αμέσως προηγούμενο διάστημα, κατόπιν πιέσεων και διαμαρτυριών των κατοίκων, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών, βρίσκονταν σε διάλογο για τον επανασχεδιασμό των παρεμβάσεων στον Λόφο και ειδικότερα, για τη μη χρήση πλαστικών γεωπλεγμάτων, τη μη τσιμεντοποίηση του μονοπατιού της κορυφογραμμής, τη μη χρήση απορροφητικών βόθρων, το μη κόψιμο των ευκαλύπτων της παιδικής χαράς και την τροποποίηση της φυτοτεχνικής μελέτης, ούτως ώστε να οδηγεί σε ουσιαστικό εμπλουτισμό της βλάστησης. Ακολούθησε όμως η αιφνιδιαστική μετακίνηση των αρμόδιων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών (δασολόγων και δασοφύλακα) τη στιγμή που η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου έκανε εκτεταμένες εφαρμογές κορμοδεμάτων – εκτός αρχικού σχεδιασμού – για την πρόληψη της περαιτέρω διάβρωσης του Λόφου εξαιτίας των έργων.

Παρά τη μη εντολή της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ για διακοπή του συνόλου των εργασιών, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τη διάσωση του δασικού χαρακτήρα και της βιοποικιλότητας του Λόφου Στρέφη,  έχοντας ως όπλα, εκτός από το δίκιο μας, τις γνωμοδοτήσεις της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, του ομότιμου καθηγητή Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργου Κ. Στουρνάρα και πλήθους γεωλόγων, δασολόγων, γεωπόνων και μηχανικών. Τους ευχαριστούμε θερμά.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις συλλογικότητες των Εξαρχείων που δίνουν τον δικό τους δύσκολο αγώνα και έμπρακτα στηρίζουν τον δικό μας και βέβαια τους/τις δικηγόρους μας, κα Κατερίνα Ανουσάκη (που στάθηκε πλάι μας στα αστικά δικαστήρια και το Διοικητικό Εφετείο) και κο Αντώνη Σηφάκη, που μας οδήγησε στη σημαντική αυτή επιτυχία ενώπιον του ΣτΕ, δημιουργώντας αισιοδοξία για τη νικηφόρο έκβαση της υπόθεσης με την οριστική απόφαση.

Αθήνα, 27.12.2023

Οι 16 αιτούντες/ούσες ενώπιον του ΣτΕ

ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ;

🎁🧸CHRISTMAS SPECIAL!🎁🧸
Κάναμε μια μικρή έρευνα και βρήκαμε κάτι αρκετά ενδιαφέρον:
Στα Εξάρχεια ο εξευγενισμός έχει πολλά πρόσωπα – ένα από αυτά είναι και ένα «κοινωφελές» ίδρυμα-ταμείο που ‘στηρίζει’ μικρές επιχειρήσεις. Αξιολάτρευτο εκ πρώτης όψεως, αλλά λίγο πιο ύπουλο όταν διερωτηθεί κανένα για τις προθέσεις του. Ακόμα πιο ενδιαφέρον όταν σχετίζεται και με την οικογένεια μεγαλοεφοπλιστών και μεγαλοξενοδόχων Λασκαρίδη…
Το αποτέλεσμα της έρευνάς μας στον σύνδεσμο:

Αυτό το κείμενο γράφτηκε για να αναδείξουμε τις κρυφές ροές του μεγάλου κεφαλαίου στα Εξάρχεια. Έχοντας ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την οικογένεια εφοπλιστών Λασκαρίδη, η οποία προσπαθεί να σαρώσει τη γειτονιά και το κέντρο της Αθήνας γενικότερα, είτε με φανερές επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, είτε με «αόρατες» επενδύσεις μέσω των κοινωφελών της ιδρυμάτων. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τους κόμβους όπου συσσωρεύεται η εξουσία για να καταλάβουμε καλύτερα το περιβάλλον μας και πώς αυτό αλλάζει μέσα από διαδικασίες εξευγενισμού. Η ανάγκη αυτή δημιουργήθηκε από τη δυσφορία που πλέον νιώθουμε περπατώντας στους δρόμους της γειτονιάς με τα πόσα νέα υπερ-χιπστερ μαγαζιά που ξεπηδάνε σα μανιτάρια. Έτσι, είπαμε να κάνουμε μια έρευνα. Και μάλλον πιάσαμε κάτι καλό.

I.  Το ‘Who is who’ του ελληνικού μεγάλου κεφαλαίου

Ο «εφοπλιστής Χ» μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Πειραιά, Λονδίνου και Νέας Υόρκης. Κάνει επενδύσεις σε ακίνητα και γη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ενώ ασχολείται και με το χρηματιστήριο.

Αυτός είναι ένας τυπικός επίλογος άρθρου οικονομικής ή/και ναυτιλιακής εφημερίδας/ ιστοσελίδας, όταν μας ενημερώνει για τα τελευταία επιχειρηματικά deals ελλήνων εφοπλιστών. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους εφοπλιστές Πάνο και Θανάση Λασκαρίδη. Ο πρώτος χέζει τον πρωθυπουργό (1), βρήκαν στα πλοία του κοκαΐνη αλλά δεν ξέρει ποιος την έβαλε εκεί (2), ανελκύει παράνομα ενάλιες αρχαιότητες και αθωώνεται (3), ο δεύτερος δωρίζει παγούρια στους μαθητές (4), μεταφέρει μαζί με τον Κόκκαλη το καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι χτίζοντας παράλληλα μια τουριστούπολη (5) και τα 70 πλοία και των δύο με σημαίες ευκαιρίες αφήνουν σημαντικό «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» (6). Ανάμεσα στα ακίνητα που επενδύουν, είναι για παράδειγμα ξενοδοχεία, με σημαντικότερα τη Μεγάλη Βρετανία, το King George και το Athens Capital (7) και συμμετέχουν σε κοινοπραξία που αποτελείται από το fund SMER και σχήμα του ισραηλινού ομίλου ξενοδοχείων Brown, για την εξαγορά 72 ξενοδοχείων (8).


Έχοντας προφανώς κατά νου την αύξηση της αξίας των ξενοδοχειακών επενδύσεών τους και των υπόλοιπων επενδύσεών τους σε real estate στο κέντρο της Αθήνας, αποφασίζουν να σχεδιάσουν και τον δημόσιο χώρο.

Ο Θανάσης Λασκαρίδης το 2013-2014 ανακατασκευάζει την αυλή των ξενοδοχείων του, πλατεία Συντάγματος σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Καμίνη, προσφέροντας 1,45 εκ €, επικαλούμενος τη στενοχώρια του για την καταστροφή της το 2008 (9). Δημιουργεί το 2016 το ομώνυμο «Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης» και ως δήθεν φιλάνθρωπος, επιδίδεται σε δωρεές και χορηγίες: «Μέσα από ένα ευρύ φάσμα δράσεων και συνεργειών, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης αναδεικνύει τον πολιτισμό ως μία από τις προτεραιότητές του. Προστασία και ανάδειξη μνημείων και επιλεκτικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο αποτελούν τον βασικό κορμό του σχεδιασμού του Ιδρύματος για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» (10). Όπου «επιλεκτικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο» είναι μεταξύ άλλων η δωρεά για την ανάπλαση της Ομόνοιας (500.000€), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση και την ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ (11).

Στο ενδιάμεσο των δύο πλατειών παρεμβάλλεται ο καθαρά τουριστικός «Μεγάλος Περίπατος» του Μπακογιάννη, τμήμα του οποίου αποτελεί και η πεζοδρόμηση της Β. Όλγας, που υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια από τον πρωθυπουργό μέχρι τη Μενδώνη. Στα φανερά, γιατί οι υποβολείς είναι το τουριστικό – ξενοδοχειακό – εφοπλιστικό κεφάλαιο, που αντιμετωπίζει πλέον το κέντρο της Αθήνας ως μια τεράστια πηγή κερδοφορίας. Εκεί που (ξανα)είδαμε και την ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ να «βάζει ένα χεράκι» για την γρήγορη ολοκλήρωση του έργου, χωρίς να έχει καν σύμβαση με τον Δήμο (12).

Όταν ο Μπακογιάννης εμμονικά αναφερόταν στο όραμά του για την Αθήνα ως μια «σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», μίλαγε για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου το κέντρο τους έχει αποκλειστικά τουριστική και εμπορική χρήση, ενώ οι πληβείοι είναι εκτοπισμένοι σε μακρινά προάστια. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει επιδράμει εδώ και καιρό στο δημόσιο χώρο του κέντρου της Αθήνας. Το Ίδρυμα Ωνάση πχ παίζει στο Πεδίο του Άρεως (13), έκανε πασαρέλα την Ακρόπολη, βοήθησε στην ανάπλαση της Ομόνοιας και τώρα τελευταία έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την ανάπλαση του Μετς και του Λόφου Αρδηττού, ενώ το Ίδρυμα Λαιμού καπάρωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο και την επέκτασή του (παρεμπιπτόντως, ο Λασκαρίδης έχει εκφράσει την επιθυμία συμβολής στην αναβάθμιση της περιοχής του Μουσείου).

«Τι σας δεσμεύει στην πόλη;» είναι η ερώτηση της Καθημερινής σε συνέντευξη του Θ. Λασκαρίδη για το φιλανθρωπικό του έργο.

«Να τη δω να βελτιώνεται. Αυτή είναι η επιθυμία μου. Πλατείες, πράσινο, καθαριότητα… Δεν γίνονται όλα σε λίγο χρόνο. Με αργούς ρυθμούς η βελτίωση είναι ορατή. Λιγότερα κλειστά μαγαζιά, καινούργια ξενοδοχεία, αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που επιθυμούν την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.» (14)

II. Εξάρχεια, το πιο μοδάτο μαγαζοπάζαρο

Τα Εξάρχεια είναι ιδανικά για τουριστικοποίηση, εμπορευματοποίηση και γενικά αυτό που λέμε ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τηρούν όλες τις προϋποθέσεις που θέτουν οι διεθνείς brokers για τις υποψήφιες-για-εξευγενισμό περιοχές, αυτές δηλαδή που προτείνουν στους πελάτες τους για επενδύσεις με μεγάλη απόδοση: Αγόρασε τώρα φτηνά και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί κατακόρυφα η αξία της επένδυσής σου. Με τα λόγια της Engel & Völkers:

Αυτούσιο απόσπασμα από τη γενική περιγραφή αγγελίας ακινήτου της Engel & Völkers που συνοδεύει όλες τις αγγελίες της εταιρίας στην περιοχή των Εξαρχείων. (15)

Και στις ειδικότερες συμβουλές της προς τους επενδυτές: «Οι αγοραστές θέλουν ανέσεις στη γειτονιά τους. Μαζί με την έκρηξη των γκαλερί τέχνης, οι επιπτώσεις του εξευγενισμού περιλαμβάνουν την αύξηση των καφετεριών, των ειδικών παντοπωλείων, των μπουτίκ μόδας και άλλων καταστημάτων λιανικής πώλησης. Αν ο κεντρικός δρόμος της γειτονιάς ανθίζει με κουρεία hipster και κομψά κοκτέιλ μπαρ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι τιμές των κατοικιών να αυξηθούν». (16)

Αν αυτές οι απαραίτητες ανέσεις δεν υπάρχουν, θα πρέπει να τις δημιουργήσουν έγκαιρα οι επενδυτές, για να καλύψουν (ή να δημιουργήσουν) τις ανάγκες των τελικών πελατών τους: τουριστών, «ψηφιακών νομάδων», συνταξιούχων δυτικοευρωπαίων, ντόπιων αργόσχολων φραγκάτων.

Η συνέταιρος του Π. Λασκαρίδη, Brown, με έξι προς το παρόν ξενοδοχεία γύρω από την Ομόνοια και δύο από αυτά στα Εξάρχεια, μας λέει ότι «Η επιθυμία των ιδρυτών της είναι να δημιουργούν ξενοδοχεία που όχι μόνο προβάλλουν στους ταξιδιώτες την αυθεντική κουλτούρα και την ενεργητικότητα της πόλης, αλλά και να επανασυστήσουν στους ίδιους τους κατοίκους τη νυχτερινή ζωή της πόλης και τις μοναδικές γειτονιές της» (17).

Από τη μια οι κάτοικοι της Αθήνας που θα γνωρίσουν μια νέα πόλη, από την άλλη οι τουρίστες που θα το κάνουν σαν (νέοι) Αθηναίοι…

Χρωματοπωλεία, τυπογραφεία, βιβλιοδετεία, επιπλάδικα, μαστόρια, κανονικά καφενεία, κανονικοί φούρνοι, κανονικές λαϊκές αγορές και μανάβικα, κανονικά βιβλιοπωλεία, δεν είναι χρήσιμα στους προσωρινούς κατοίκους της πόλης που μένουν σε έτοιμα, επιπλωμένα διαμερίσματα και έχουν χρήμα και χρόνο για να καταναλώσουν. Τα μαγαζιά πρέπει να αντικατασταθούν από concept stores, ψαγμένα καφέ με brunch, εστιατόρια με χαρακτήρα, χαλαρά bars και οινοπωλεία, γυμναστήρια και χώρους yoga, μαγαζιά για περιποίηση ανθρώπων και pets, cool βιβλιοπωλεία και μοδάτα ρουχάδικα. που να αναδύουν ταυτόχρονα μια ατμόσφαιρα πολυπολιτισμικότητας και συμπερίληψης, ως προϊόντα προς πώληση.

III. Τα «κοινωφελή» εφοπλιστικά ιδρύματα και οι πελάτες τους

Και τι συμβαίνει σε μια γειτονιά όπου η επαγγελματική στέγη είναι ακόμα σχετικά φτηνή για να προσελκύσει νέους υποψήφιους επαγγελματίες, που επιθυμούν να πραγματώσουν το επιχειρηματικό τους όνειρο «χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι τους»; Όταν δεν έχουν αρχικό κεφάλαιο και δεν μπορούν και λόγω της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό;

Ε, μα εδώ παρεμβαίνει η εφοπλιστική φιλανθρωπία! Το Ίδρυμα Θ. Λασκαρίδη για παράδειγμα, δημιουργεί την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία The People’s Trust (ΤΡΤ) (18). «Υποστηρίζουμε νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις και αναζητούμε τους επιχειρηματίες αλλά και τους τομείς που μπορούν να επιδράσουν ουσιαστικά στην απασχόληση και στην πραγματική οικονομία» μας λένε (19).

Να σημειώσουμε ότι καθόλου τυχαία δεν εμφανίζονται ως υποστηρικτές τα δύο ξενοδοχεία και η Aegean, της οποίας το 17% ανήκει στα αδέρφια Λασκαρίδη και Β’ Αντιπρόεδρος του ΔΣ της αυτή τη στιγμή είναι ο Πάνος Λασκαρίδης (20)

Εκεί που η TPT δηλώνει μεγαλοψυχία και στήριξη μικροεπιχειρήσεων και γυναικών – ιδίως – business owners (21), εμείς βλέπουμε ευκαιρίες εξάπλωσης του μεγάλου κεφαλαίου και εξευγενισμό. Η ΤΡΤ ενισχύει επιχειρήσεις της απόλυτα δικής της επιλογής, για τη δημιουργία του κατάλληλου χωρικού περιβάλλοντος, όπου θα ικανοποιούνται οι πελάτες των ξενοδοχειακών επενδύσεών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι δηλαδή οι μεγαλοξενοδόχοι είναι αυτοί που πρώτοι πετάνε λεφτά για την κυριλοποίηση μιας περιοχής· πώς άλλωστε θα κερδίσουν αν δε μετατρέψουν τα Εξάρχεια, και τα κάθε Εξάρχεια, σε trendy προορισμό; Πού θα διασκεδάσουν οι τουρίστες; Πώς θα κινηθεί το κεφάλαιο τέλος πάντων αν το περιβάλλον του δεν το εμπνέει;

Γύρω στις 450 τέτοιες επιχειρήσεις έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΤΡΤ, με ζεστό χρήμα έως 15.000€ κάθε μια (και δυνατότητα πρόσβασης σε άλλα 15.000€ με άτοκο δάνειο και διάρκεια εξόφλησης τους 54 μήνες). Καθόλου άσχημα, αν σκεφτεί κανείς ότι αντίστοιχες μικροχρηματοδοτήσεις από άλλα «ιδρύματα», αφορούν αποκλειστικά σε έντοκο τραπεζικό δανεισμό.

Μια ματιά στις επιχειρήσεις αυτές, μας δείχνει ότι κατανέμονται κατά πλειοψηφία σε γειτονιές όπως Κουκάκι, Παγκράτι, Κυψέλη και Εξάρχεια φυσικά, όπου τουλάχιστον 12 τέτοιες επιχειρήσεις έχουν εντοπιστεί ότι χρηματοδοτήθηκαν (22).

Οι επιχειρηματίες που ενισχύονται (αιφνιδιαζόμενες συνήθως που επιλέχθηκαν), ανήκουν  πλέον  στην  «μεγάλη  οικογένεια»  της  TPT.  Δέχονται  υποχρεωτικά συμβουλευτική και καθοδήγηση, συμμετέχουν συχνά σε σεμινάρια και οι επιχειρήσεις τους προβάλλονται στο ελληνικό κοινό (το προορισμένο να του επανασυστηθεί η πόλη), από τις ναυαρχίδες του εξευγενισμού Athens Voice, iefimerida, Lifo και το εξειδικευμένο σάιτ Επιχειρώ, καθώς ο χρηματοδότης τους ενδιαφέρεται τόσο για τη βιωσιμότητά τους, όσο και για τον χαρακτήρα που πρέπει να διατηρήσουν για να δικαιολογηθεί ο λόγος χρηματοδότησής τους.

Προβάλλονται, πουλώντας πάντα μια ιστορία, που επισκιάζει αυτό καθ’ αυτό το εμπόρευμα, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Storytelling Coach του Ιδρύματος, για τη δημιουργία ιστοριών που πείθουν και εμπνέουν, για να φτάσει η επιχείρηση στο κοινό της με ακρίβεια και συναίσθημα: «Πείτε τους την ιστορία πίσω από το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρετε, βρείτε τι σας κάνει διαφορετικούς, τι σας κάνει καλύτερους και τονίστε το» (23):

Ή «Για να κρατήσουμε το κοινό μας ενεργοποιημένο και διαθέσιμο, χρειαζόμαστε συναίσθημα. Και οι ιστορίες είναι το πεδίο στο οποίο κατεξοχήν αναδεικνύεται το συναίσθημα. Μια ιστορία μπορεί να φτάσει στην καρδιά του κοινού, να κάνει αυτούς στους οποίους στοχεύουμε να ενδιαφερθούν για όσα μοιραζόμαστε, να συνδεθούν με το brand και να μετατραπούν από πιθανοί καταναλωτές πιστοί σε ακόλουθους και πρεσβευτές» (24).

IV.  Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Στο ερώτημα λοιπόν «τι γυρεύει ο Λασκαρίδης στο εξαρχειώτικο (και όχι μόνο) παζάρι των μικρών επιχειρήσεων», απαντάμε ότι, όπως επεμβαίνει και σχεδιάζει τον δημόσιο χώρο του Συντάγματος, της Ομόνοιας και του Μεγάλου Περιπάτου, έτσι επεμβαίνει και καθορίζει τον περιβάλλοντα χώρο τους, με τα μικρομάγαζα, που προορίζονται για τους πελάτες των επενδύσεών του (το λένε και destination development…). Στόχος είναι η ανάπτυξη και η διαφήμιση μιας τοποθεσίας με βάση το «μοναδικό της χαρακτήρα» και όχι για κάποιο φιλεύσπλαχνο αίσθημα πέρα από το ότι για να γεμίσουν τα ξενοδοχεία του πρέπει και ο περιβάλλοντας χώρος να «τραβάει». Και προφανώς αυτό που πλέον τραβάει, είναι αυτό που μας απωθεί: τουρίστες παντού να βγάζουν φωτογραφίες τα σπρέι μας, μπάτσοι να φυλάνε λαμαρίνες και επιχειρήσεις και κουτάκια κλειδιών Airbnb να γεμίζουν σιγά σιγά τις εισόδους των πολυκατοικιών μας. Kάπου εκεί όμως, ανάμεσα στις ρωγμές του τσιμέντου, ξεπετάγονται ακόμα κάτι φτωχοδιάβολοι που τους χαλάνε τη γιορτή.

Μια απάντηση λοιπόν ότι μπορεί όντως να είναι φιλάνθρωπος ο Θανάσης Λασκαρίδης- ευεργέτης του τουριστικού κεφαλαίου, έχει την ίδια αξία με τα επιχειρήματα του Καρυτινού, CEO της Prodea Investments, ότι αναπλάθει τον Λόφο Στρέφη επειδή «είναι καλός άνθρωπος». Ή και με τα επιχειρήματα του ίδιου του Θ. Λασκαρίδη, ότι χρηματοδότησε την Ομόνοια και το Σύνταγμα, επειδή του αρέσει δήθεν η τάξη, η καθαριότητα και ενδιαφέρεται για το περιβάλλον (25). Κανένας εφοπλιστής δεν είναι γενναιόδωρος ή πονόψυχος, οι χρηματοδοτήσεις τους αποτελούν στοχευμένες επενδυτικές κινήσεις. Προσδοκούν στο να στήσουν ένα hip περιβάλλον των ξενοδοχείων τους, φιλικό για τουρίστες και αστούς.

Είναι ξεκάθαρο πως το μεγάλο κεφάλαιο που εμπλέκεται (και) στα Εξάρχεια πετώντας λεφτά για να σενιάρει τη γειτονιά, θα μας βρίσκει μπροστά του. Δε θα αφήσουμε τη γειτονιά μας να γίνει ούτε διασκεδασούπολη αστών και τουριστών, αλλά ούτε και «προτζεκτάκι» εκλεπτυσμένων γούστων ξεπεσμένων urban developers, που στην προσπάθειά τους να βγάλουν λεφτά και να μας φορέσουν μια εναλλακτική αυθεντικότητα καπέλο, θα διώξουν όσα περισσεύουμε. Ευχαριστούμε αλλά δε θα πάρουμε.

(Εν κατακλείδι) Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥΣ

ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

 

 ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

 

  1. Σε συνέντευξή του σε Πορτογάλους δημοσιογράφους εμφανίζεται ο Πάνος Λασκαρίδης να λέει τη συγκεκριμένη φράση η οποία μεταφέρεται στον υπουργό ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη που αμήχανος την καλύπτει: Hellenic News Feed TV, 2021. Πάνος Λασκαρίδης: «Οι εφοπλιστές μπορούν να χέσουν τον πρωθυπουργό» | Κυριάκος Μητσοτάκης. Διαθέσιμο στο: https://www.youtube.com/watch?v=WuBYuI8CBAM
  2. Ποντοπόρος, «Ναρκωτικά: Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης», Οικονομικός ταχυδρόμος, 21.04.2023, https://www.ot.gr/2023/04/21/naytilia/pontoporos/narkotika-piastike-ploio-tou-panou-laskaridi-me-850-kila-kokainis/
  3. Βασιλική Τζεβελέκου, «Η… «μηχανή» των Αντικυθήρων», Η εφημερίδα των συντακτών, 20.10.2023, https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/408615_i-mihani-ton-antikythiron
  4. Μεγάλη η χάρη και το κοινωφελές έργο του! Η οικογένεια Λασκαρίδη στηρίζει την εταιρία της Μαρέβας – Μητσοτάκη Zeus + Dione εμπλέκοντας μόνο τους πιο καλούς μπροστάρηδές της με πλοκάμια μέχρι Παναμά για 800 χιλιάδες ψυχολογικής υποστήριξης φανταζόμαστε: «Οικογένεια Λασκαρίδη: Τα παγούρια και η offshore», tvxs, 25/08/2023, https://tvxs.gr/news/ellada/oikogeneia-laskaridi-ta-pagoyria-kai-i-offshore/
  5. Για την ιστορία: Η Lampsa Hellenic Hotels S.A. είναι εταιρία ελληνικών ξενοδοχείων που εξαγοράζεται από την οικογένεια Λασκαρίδη και Πρόεδρός της είναι η Χλόη Λασκαρίδη, κόρη του Θανάση. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στα ξενοδοχειακά ο τζίρος της το 2023 φτάνει τα 114εκ. Η θυγατρική της Λάμψα Selena Enterprises Company Limited αγοράζει το Νοέμβριο 2023 το 34% των μετοχών της Regency Hellenic Investments μαζί με την Intracom που εξυπηρετεί τα συμφέροντα Κόκκαλη. Στο σχέδιό τους είναι το relocation (μετακίνηση) του ξενοδοχείου στο Μαρούσι αλλά και η κατασκευή «πολυχώρου ψυχαγωγίας (Integrated Resort Complex, IRC) που θα περιλάβει ξενοδοχείο πολυτελείας, χώρους πολιτισμού, εκδηλώσεων και συνεδρίων, εστίασης και ψυχαγωγίας, καζίνο και μεγάλους υπόγειους χώρους στάθμευσης, σε ακίνητο συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων» (βλέπε Βαγγέλης Μανδραβέλης, «Πώς θα κατέβει η Regency από το βουνό στο Μαρούσι», Power game, 01.04.2023, https://www.powergame.gr/akinita/418988/pos-tha-katevei-i-regency-apo-to-vouno-sto-marousi/
  6. Για μια πολύ αναλυτική έρευνα βλέπε: Θοδωρής Χονδρόγιαννος και Νικόλας Λεοντόπουλος, «Οι μαύρες κηλίδες των αδερφών Λασκαρίδη», Reporters United, 04.12.2020 https://www.reportersunited.gr/1995/oi-mayres-kilides-ton-adelfon-laskaridi/
  7. «Λάμψα Α.Ε. : Στα €211 ευρώ η μέση τιμή ανά δωμάτιο για τα πολυτελή ξενοδοχεία της οικογένειας Λασκαρίδη», Business News, 16/12/2022 https://www.businessnews.gr/epixeiriseis/item/253887-lampsa-a-e- sta-211-evro-i-mesi-timi-ana-domatio-gia-ta-polyteli-ksenodoxeia-tis-oikogeneias-laskaridi
  8. Χριστίνα Παπαγιάννη, «Καραμούζης – Λασκαρίδης – Brown: Αυτά είναι τα 72 ξενοδοχεία που επένδυσαν – Όλα τα ονόματα», mononews, 31.03.2023, https://www.mononews.gr/business/karamouzis-laskaridis-brown-afta-ine-ta-72-xenodochia-pou-ependisan-ola-ta-onomata
  9. Μαρία Κατσουνάκη, «Θανάσης Λασκαρίδης: Χρέος των πλουσίων η προσφορά», Καθημερινή, 09.03.2020, https://www.kathimerini.gr/life/people/1068100/thanasis-laskaridis-chreos-ton-ploysion-i-prosfora/. Η συγκεκριμένη συνέντευξη είναι ενδεικτική της φυσιογνωμίας και του οράματος του Θ. Λασκαρίδη και θα την επαναφέρουμε και παρακάτω.
  10. Αυτούσιο απόσπασμα από την ιστοσελίδα του ιδρύματος, https://www.aclcf.org/alla-programmata/politistiki-klironomia/
  11. Οι χρηματοδότες/δωρητές του έργου είναι το «Κοινωφελές» του Θ. Λασκαρίδη, η «Fontana Fountains» που έφτιαξε το συντριβάνι, ο όμιλος «Ελλάκτωρ». Το ίδρυμα Ωνάση δώρισε το γλυπτό του Ζογγολόπουλου: «Επιτέλους: Η νέα Πλατεία Ομονοίας με το εντυπωσιακό συντριβάνι ομορφαίνει ξανά την Αθήνα!», Ελεύθερος τύπος, 14/05/2020, https://eleftherostypos.gr/ellada/573999-epitelous-i-nea-plateia-omonoias-me-to-entyposiako-syntribani-omorfainei-xana-tin-athina
  1. Την ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, θυγατρική της ΑΚΤΩΡ, την είδαμε να βοηθάει στην Πανεπιστημίου το Φεβρουάριο του 2023, λογικά για να καλύψει το soon-to-be πρώην δήμαρχο και να του ξελασπώσει την εικόνα. Εργάτες της, με τα εταιρικά γιλέκα, αμάξια και μηχανήματα δούλευαν δίπλα σε αυτούς του εργολάβου του Μεγάλου Περιπάτου. Μας το επιβεβαίωσε και ο Βασίλης Φακίτσας, τεχνικός σύμβουλος του Μπακογιάννη και ένα από πιο γλοιώδη λαμόγια που πέρασαν ποτέ από το Λόφο, σε ένα δικαστήριο όπου ο Δήμος είχε στραφεί εναντίον των κατοίκων και έχασε.
  2. Για μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για το Πεδίο του Άρεως και το Ίδρυμα Ωνάση βλέπε: Nicolas Richen et Lola, «Η Στέγη Ωνάση στο Πεδίον Άρεως- Ο φιλανθρωπικός καπιταλισμός κατακτά την Αθήνα», μτφ. Τάσος Σαγρής, Κενό Δίκτυο, 07.03.2023, https://voidnetwork.gr/2023/03/07/stegi-onassis-sto-pedion-areos-o-philanthropikos-kapitalismos-katakta-tin-athina/
  3. Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Θ. Λασκαρίδη: Μαρία Κατσουνάκη, «Θανάσης Λασκαρίδης: Χρέος των πλουσίων η προσφορά», Καθημερινή, 09.03.2020, https://www.kathimerini.gr/life/people/1068100/thanasis-laskaridis-chreos-ton-ploysion-i-prosfora/
  4. Τέτοια φήμη πλέον τα Εξάρχεια – από τα διεθνιστά συντρόφια που κατέβαιναν για να αγωνιστούν μαζί μας σε Ασιάτες μεγαλοεπενδυτές και ευρωπαϊκές μεσιτικές να αγοράζουν ό,τι έχει απομείνει σε κατοικήσιμο χώρο προκαλώντας σοβαρές ανατιμήσεις που διώχνουν κόσμο.
  5. Ελεύθερη μετάφραση από: «Urban gentrification: How to identify the next soon-to-be-gentrified neighborhood», Engel&Völkers blog, https://www.engelvoelkers.com/en-hu/hungary/blog/urban-gentrification-how-to-identify-the-next-soon-to-be-gentrified-neighborhood/
  6. Απόσπασμα από την επίσημη ιστοσελίδα της Brown Hotels, https://brownhotels.com/athens?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAyeWrBhDDARIsAGP1mWST_ngK0L_XXCRS- suzycQQLhqHL_tPMhzGy0OMVS4DxF7QH4WkRmAaAi1jEALw_wcB
  7. Πρόεδρος του ΔΣ του TPT εμφανίζεται η Εύη Λάζου-Λασκαρίδη η οποία είναι και πρόεδρος του άλλου κοινωφελούς ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, ενώ μέλος είναι και η Χλόη Μαρία Λασκαρίδη πρόεδρος του ξενοδοχειακού ομίλου Λάμψα που προαναφέραμε. Το ΔΣ του ΤΡΤ θα το βρείτε εδώ: https://www.thepeoplestrust.org/poioi-eimaste
  8. Ibid.
  9. Το ΔΣ της Aegean θα το βρείτε εδώ: https://el.about.aegeanair.com/diakybernisi/business-structure/board-of-directors/, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 26% αντί για 17% του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean να ανήκει στην οικογένεια Λασκαρίδη. Βαγγέλης Τριαντής, «Σώζουν την Aegean ή το κρυφό χρηματοδότη της Μαρέβας;», Documento, 25/05/2020, https://www.documentonews.gr/article/swzoyn-thn-aegean-h-ton-kryfo-xrhmatodoth-ths-marebas
  10. «Οικογένεια Λασκαρίδη: Η αμύθητη περιουσία της οικογένειας που έχει «χεσμ@@@» τον πρωθυπουργό», Athensmagazine, 24/05/2021, https://www.athensmagazine.gr/article/social/retromania/514090-oikogeneia- laskaridh-h-amythhth-perioysia-ths-oikogeneias-poy-exei-xesm-ton-prwthypoyrgo
  11. Και αυτό προέρχεται μόνο από τις δημοσιοποιημένες ιστορίες επιτυχίας τους… Ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ ψηλότερος.
  12. «Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα», The People’s Trust, https://www.thepeoplestrust.org/epixeirimatikotita-stin-ellada 
  13. Αγγελική Κοσμοπούλου, Επιχειρώ, 06.12.2023, «Από την ιστορία της επιχείρησης στο Business Storytelling», https://www.epixeiro.gr/article/450102 
  14. Παραπέμπουμε πάλι στην ίδια συνέντευξη: Μαρία Κατσουνάκη, «Θανάσης Λασκαρίδης: Χρέος των πλουσίων η προσφορά». Καθημερινή, 09.03.2020, https://www.kathimerini.gr/life/people/1068100/thanasis-laskaridis-chreos-ton-ploysion-i-prosfora/

Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη
Σάββατο 23 Δεκέμβρη, 17:00, στο στέκι της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων.
Για να οργανώσουμε την υπεράσπιση του Λόφου και της γειτονιάς την καινούρια χρονιά.
Και στο μεταξύ, το 2ο τεύχος της εφημερίδας μας “Το Χωνί του Στρέφη”, βρίσκεται στα σημεία:
  • Περίπτερο πλατείας Εξαρχείων (Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη)
  • Περίπτερο Στρέφη (Καλλιδρομίου και Εμ Μπενάκη)
  • Καφενείο πλ. Εξαρχείων (Στουρνάρη και Τσαμαδού)
  • Καφενείο Ναυαρίνου (Ναυαρίνου 17)
  • Καφενείο “Η Μουριά” (Καλλιδρομίου και Χ. Τρικούπη)
  • Κατάστημα ψιλικών “Ζώης” (Βαλτετσίου 50)
  • Κατάστημα ψιλικών Κωλέττη και Εμ. Μπενάκη
  • Κατάστημα ψιλικών “Ο Θοδωρής” (Χαρ. Τρικούπη 90)
  • Καφέ – βιβλιοπωλείο “Λοκομοτίβα” (Σολωμού και Μπόταση)
  • Βιβλιοπωλείο “Solaris” (Μπόταση 6)
  • Στέκι Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων (Καλλιδρομίου 50)
  • Κατάληψη Στέγης Προσφύγων και Μεταναστών, Νοταρά 26
  • Χώρος βιβλίου “Εκλάμψεις” (Σπ. Τρικούπη 71)
  • Αναρχικό στέκι Υπόκεντρο (Αραχώβης 42)
  • Εντευκτήριο της Ευτοπίας (Ναυαρίνου 17)
  • Σομούντ/ Somoud, Καλλιδρομίου 96
  • Συλλογικη Κουζινα El Chef (Τσαμαδού 15)
  • Κατειλλημένο Κοινωνικό Κέντρο Ζιζάνια (Φυλής και Φερρών) Άνω-Κάτω Πατησίων΄, Κατάληψη Νάξου 75 & Κρασσά
  • Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου (Πολυτεχνειούπολη, κτ. Χημικών Μηχανικών, αίθ. 11)
  • Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής
  • Αντιεξουσιαστικό Στέκι Παντείου
(Η λίστα θα ανανεώνεται διαρκώς. Για το 1ο τεύχος της εφημερίδας, στείλτε μήνυμα στο lofosstrefi@riseup.net)

9 Δεκέμβρη 1944. Στον Λόφο Στρέφη ΕΛΑΣίτικες δυνάμεις, περικυκλωμένες από τμήματα αγγλικών και εθνικών δυνάμεων

People Have the Power!

⚡️People Have the Power!⚡️
“Ξύπνησα από την κραυγή
Ότι οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη
Να ξεφορτωθούν τα έργα των ανόητων
Πάνω στους πράους απλώνεται η χάρη
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι άνθρωποι ορίζουν τους κανόνες
Οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη!”
Στον Λόφο Στρέφη εδώ και μέρες, οι εργολάβοι απομακρύνουν τα μπάζα τους. Μάλλον και τα κορμιά τους σιγά σιγά.
Ο συστηματικός αγώνας του Λόφου όχι μόνο δεν πάει χαμένος, αλλά φαίνεται στο βάθος και νικηφόρος.
Ήδη έχουν αποσυρθεί τα σχέδια για τσιμέντωμα και βόθρους στην κορυφογραμμή, για τα πλαστικά γεωπλέγματα, για το κόψιμο των δέντρων στην παιδική χαρά. Και για τα μεταλλικά belvedere στα βράχια, σύμβολο της κυριλοποίησης ενός ελεύθερου, δημόσιου και δασικού χώρου από τους επενδυτές της Prodea Investments.
Και μόλις μάθαμε ότι το ΣτΕ, στην προσφυγή κατοίκων έβγαλε προσωρινή διαταγή για την εν μέρει διακοπή των έργων, μέχρι την οριστική απόφαση.
Η καταστολή, οι συλλήψεις, οι ασταμάτητες προσαγωγές, η λάσπη του Μπακογιάννη, έπεσαν στο κενό.
ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ!

Για το βραβείο στην τουριστούπολη του Μπατσογιάννη

Μία από τις αποχαιρετιστήριές του αναρτήσεις ανέβασε ο δήμαρχος, nepo-baby, της καρδιάς μας. Πρόκειται για τη βράβευση της Athinas ως ‘τοπ πολιτισμικός προορισμός’ από την εταιρία (?)/σειρά οργάνωσης γκαλά (?) World Travel Awards!
Τα θερμά μας συγχαρητήρια που ακόμα συγκινεί η Αthina μας το παγκόσμιο τουριστικό κοινό, χαιρόμαστε να χορεύουμε συρτάκι στους δρόμους για τους τουρίστες, να εξωθούμαστε από τα σπίτια μας για μοδάτα Airbnbs, να βλέπουμε τους γειτονικούς φούρνους να μετατρέπονται σε deluxe ντελικατέσσεν και τα βιβλιοπωλεία μας σε κουλτουρέ concept stores.
Μα πάνω απ΄όλα χαιρόμαστε να βλέπουμε τι ωραία που λανσάρεται η Αθήνα στα εξωτερικά, όλο καφέ, urban getaway, βόλτες και πάρτι, ενώ εμείς ζούμε το ζόφο της δολοφονικής αστυνομικής βίας, της εξαντλητικής ακρίβειας, των εξώσεων και της μαζικής φυλάκισης και επαναπροώθησης μεταναστριών.
Για να μη κουράζουμε με τα γνωστά μας όμως, θέλουμε να πούμε ένα μπράβο στη σελίδα http://thisisathens.org/ (αυτή είναι που εμφανίζεται να έχει συντάξει το προφίλ της Athinas που κέρδισε το βραβείο) που φαίνεται να είναι προτζεκτάκι σύμπραξης του δήμιου Αθηναίων, του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), του αεροδρομίου και της Aegean airlines ( https://www.thisisathens.org/partners/who-we-are ) μαζί με πόσους writers/influencers/content creators για τη σύνταξη ενός κουλ χάρτη της Αθήνας, με λίστες με μέρη να πας να φας ως vegan ή πού να πας ως queer άτομο στην Αθήνα (μπορείς να κλείσεις μέχρι και δωρεάν θεματικό walking tour από τη σελίδα!) καθώς και μια περιγραφή για κάθε γειτονιά. Η σύμπραξη αυτή εξειδικεύεται στο destination management, destination marketing και destination development τρομάρα τους.
Νιώθουμε πολύ περήφανα όταν βλέπουμε τα Εξάρχεια να κάνουν featuring σε κάθε λίστα, από κουτούκια μέχρι γνωστά πανάκριβα microbakeries, και ελπίζουμε το κακό που μας βρήκε να μην επεκταθεί και αλλού (Εδώ σημειώνουμε πως προφανώς και δε χλευάζουμε τις πολιτικές ταυτότητες, απλά αγανακτούμε με το πώς χρησιμοποιούνται από τον ίδιο το δήμο στην πιο αποπολιτικοποιημένη τους μορφή).
Να θυμίσουμε απλά πως αυτό το γλυκό και φαινομενικά άκακο προτζεκτάκι πάει χέρι χέρι με τον εκδιωγμό της κοινωνικής βάσης, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μοντέλο του κέντρου-μουσείο για τουρίστες. Ξέρουμε πολύ καλά πού οδηγεί αυτό: άλλη μια βιτρίνα μιας μοντέρνας urban πόλης που στήνεται πάνω στη συστηματική εγκληματοποίηση φτωχών και μεταναστών, κάμερες σε κάθε γωνιά, τουρίστες και πλούσιοι νομάδες στα σπίτια που παλιά έμενε η παρέα σου, καταιγισμός από πανάκριβα – και πάνω απ’όλα άχρηστα – προϊόντα, μπάτσοι σε κάθε τετράγωνο και ρουφιάνοι παντού, ακριβά εστιατόρια εκεί που πριν 2 χρόνια κοιμόντουσαν άστεγοι, λόφοι και πλατείες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα γιάπηδων, μια κοινωνική αναβάθμιση στις πλάτες των φτωχότερων στρωμάτων.
Θυμίζουμε λοιπόν πως ο αγώνας ενάντια στον εξευγενισμό είναι μεγάλος, καθημερινός και μας αφορά όλα.
That being said, Μπατσογιάννη θα μας λείψεις, αλητάκο! 😘
ΥΓ. Τι βραβεύτηκε ως πολιτιστικό προϊόν της Αθήνας;

ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ
ΤΡΙΤΗ 12.12.2023, 17:30
Σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στις 17:30, οι συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, ενάντια στη συγκάλυψη, με την υποστήριξη πολλών συλλογικοτήτων.
Μιλούν για συγκάλυψη γιατί η έρευνα μέχρι στιγμής περιορίστηκε μόνο στον ΟΣΕ, ενώ δεν έχουν κληθεί για απολογία στελέχη από το Υπουργείο Μεταφορών, τη ΡΑΣ (ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, υπεύθυνη για τον έλεγχο της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών) και τη Hellenic Train (υπεύθυνη για τα δρομολόγια των τρένων).
Είναι προφυλακισμένοι μόνο 2 υπάλληλοι του ΟΣΕ (ο σταθμάρχης και ο υπεύθυνος επιθεωρητής για τις βάρδιες του προσωπικού).
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις, όχι μόνο είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται στον ΟΣΕ και δεν έχουν τεθεί σε αργία.
Και, κυρίως, δεν προχωρά η διαδικασία για την απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που ερευνά την υπόθεση από τον Νοέμβριο 2022, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν οδήγησαν από την πλευρά της στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος 23 υπόπτων, μεταξύ των οποίων, 18 δημόσιων υπαλλήλων και 5 νόμιμων εκπροσώπων και υπαλλήλων της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον (για το ακριβές περιεχόμενο της δίωξης, δείτε εδώ).
Στην ανάδοχο κοινοπραξία συμμετείχε η καταστροφέας του Λόφου, ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ και παρακάτω αναδημοσιεύουμε τμήμα της έρευνας του corporate watch (Ιούνιος 2023) για την εταιρική λεηλασία του Λόφου Στρέφη. Από την ολοκλήρωση της έρευνας, η ΑΚΤΩΡ έχει ήδη πουληθεί στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΑΚΤΩΡ
Μητρική εταιρεία: Ellaktor
Οι κατασκευαστικές εργασίες στο λόφο εκτελούνται από την ΑΚΤΩΡ. Σύμφωνα με τα μέλη της συνέλευσης, αυτό γίνεται μέσω της ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, θυγατρικής της ΑΚΤΩΡ που ειδικεύεται στις αστικές αναπλάσεις.
Η ΑΚΤΩΡ ανήκει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έναν μεγάλο ελληνικό όμιλο κατασκευών και τεχνικών έργων που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από τριάντα χώρες, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και τον Κόλπο. Δραστηριοποιείται στις κατασκευές, τα λατομεία και την ανάπτυξη ακινήτων, καθώς και στην κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.
Ο όμιλος στο σύνολό του έχει επωφεληθεί από σημαντικά αναπτυξιακά έργα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εδώ και δεκαετίες. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ηγούνταν από δύο αντιμαχόμενες οικογένειες, την οικογένεια Καλλιτσάντση και την ισχυρή δυναστεία Μπόμπολα – η οποία κατείχε επίσης πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε κορυφαία ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Τώρα ηγείται ο τραπεζίτης και έμπορος ιδιωτικών μετοχών, Ευθύμιος Μπουλούτας, ο οποίος καταδικάστηκε το 2018 για διαφθορά, που σχετίζεται με την (κακή) διαχείριση της πλέον καταργημένης Λαϊκής Τράπεζας. Απέφυγε τη φυλάκιση, πληρώνοντας ένα μικρό πρόστιμο.
Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει χαρακτηριστεί ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, διαχειρίζεται περίπου δώδεκα τέτοια πάρκα, και τώρα επεκτείνεται στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Η αιολική ενέργεια ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, με την απορρύθμιση συγκεκριμένων νομικών πλαισίων να έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση πάρκων στις κορυφές βουνών σε οικολογικά ευαίσθητους βιότοπους και τις κινητοποιήσεις των κοινοτήτων κατά των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων. Η ΑΚΤΩΡ είχε επίσης μερίδιο 5% στο ορυχείο χρυσού στις Σκουριές, στη Βόρεια Ελλάδα, έως ότου αυτό εξαγοράστηκε από την Eldorado Gold το 2020. Οι ντόπιοι και οι υποστηρικτές της κοινότητας έχουν οργανώσει μια ιστορική εκστρατεία αντίστασης δεκαετιών στο οικολογικά καταστροφικό σχέδιο, και το ορυχείο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει την παραγωγή.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, η ΑΚΤΩΡ είναι μία από τις πολλές εταιρείες που εμπλέκονται στην καταστροφική σύγκρουση τρένων τον Φεβρουάριο κοντά στα Τέμπη, το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Το 2014, η ΑΚΤΩΡ ανέλαβε την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης για τα περίπου 500 χιλιόμετρα της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε κοινοπραξία με τον γαλλικό σιδηροδρομικό κολοσσό Alstom. Αλλά μια πρόσφατη έκθεση των Reporters United και Investigate Europe διαπίστωσε ότι οι δύο εταιρείες επανειλημμένα απέτυχαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, και αντ’ αυτού πέρασαν χρόνια καυγαδίζοντας και διεκδικώντας μια μεγαλύτερη σύμβαση. Αυτή τελικά εγκρίθηκε το 2021, αποφέροντας επιπλέον 13 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τους δόθηκαν περισσότερα χρήματα, οι εταιρείες προφανώς εξακολουθούσαν να μην μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους. Αυτό οδήγησε την ΑΚΤΩΡ να αναθέσει τα πάντα ως υπεργολαβία στην Alstom, η οποία είχε ξεκινήσει τις εργασίες, μέχρι και τη στιγμή του δυστυχήματος.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης απέδωσε την καταστροφή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, σε “τραγικό ανθρώπινο λάθος” ενώ ειδικοί του κλάδου δήλωσαν ότι ένα επαρκές σύστημα σηματοδότησης θα είχε αποτρέψει το ατύχημα.
Ούτε τα τρένα ούτε οι κοινοπραξίες όμως φαίνεται να είναι το φόρτε της εταιρείας. Η ΑΚΤΩΡ συμμετείχε σε μια άλλη κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση του μετρό της Ντόχα. Η κοινοπραξία ενεπλάκη σε διαμάχη με έναν υπεργολάβο, ο οποίος και την έσυρε στα δικαστήρια με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 98,5 εκατ. δολαρίων (79 εκατ. λιρών), με την ΑΚΤΩΡ να πρέπει να καταβάλλει μερίδιο του ποσού.
Παρά το ιστορικό της, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπέβαλε προσφορά για να ηγηθεί της κοινοπραξίας που θα λειτουργήσει το νέο μετρό της Θεσσαλονίκης, όταν ολοκληρωθεί. Έχει συμμετάσχει στην κατασκευή του δικτύου, αν και οι εργασίες παρεμποδίζονται από καθυστερήσεις εδώ και χρόνια, ενώ η εταιρεία ήρθε και πάλι σε διαμάχη με έναν εργολάβο.
Τα παρατεταμένα κατασκευαστικά έργα οδήγησαν σε σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο και χρέος για την ΑΚΤΩΡ, και το 2020 σημείωσε ζημίες ύψους 155,5 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του ομίλου, πωλείται τώρα στον μεγάλο ανταγωνιστή της, την INTRAKAT, έναντι 100 εκατ. ευρώ, σε μια συμφωνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.
Σήμερα, η ολλανδική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Reggeborgh είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με συνολικό ποσοστό περίπου 45%. Μέχρι πρόσφατα, είχε επίσης μεγάλη συμμετοχή σε μια άλλη μεγάλη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η Reggeborgh έχει περιγραφεί ως το επενδυτικό όχημα της ολλανδικής οικογένειας Wessels, η οποία βρίσκεται πίσω από τον όμιλο VolkerWessels.
Ο επόμενος μεγαλύτερος μέτοχος (με περίπου 30%) είναι η Motor Oil, μια ελληνική εταιρεία πετροχημικών, της οποίας προεδρεύει ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας της ναυτιλίας, Βαρδής Βαρδινογιάννης.

ΤΟ ΧΩΝΙ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ, 2ο ΤΕΥΧΟΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2023

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ 2ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΣ “ΤΟ ΧΩΝΙ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ”!

Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Θα βρείτε την έντυπη μορφή στους δρόμους και σε επιλεγμένα σημεία των Εξαρχείων,

Editorial

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που εκδόθηκε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας μας. Ένας χρόνος πυκνός και ζόρικος για την αγωνιζόμενη κοινότητα των Εξαρχείων. Αλλά και ένας χρόνος με πολλές παρακαταθήκες για το μέλλον.
Και τι δε ζήσαμε, τις μπουλντόζες των εργολάβων να καταστρέφουν τον Λόφο για τα καπρίτσια της Prodea, τα ΜΑΤ να τραμπουκίζουν την κοινότητα του Λόφου καθημερινά, τα αλυσοπρίονα να αποψιλώνουν την περίκλειστη πλατεία Εξαρχείων από τα δέντρα της.
Είδαμε να ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια χιπστερομάγαζα και airbnb στη γειτονιά, τα νοίκια να εκτοξεύονται και κόσμο να εγκαταλείπει το σπίτι του, τουρίστες και φασαίους να πίνουν το ποτό τους και να μας κοιτάνε σαν τοπικό αξιοθέατο, αφεντικά και μπράβους να μας κοιτάνε με στραβό μάτι.
Είδαμε όμως και την αλληλεγγύη, το δυνάμωμα της κοινότητας, το αγκάλιασμα και τις υψωμένες γροθιές στις πορείες, στις συλλήψεις και στα δικαστήρια. Νιώσαμε την ανάσα της αγωνίας, τη λαχτάρα της εξέγερσης και τη δύναμη της αντεπίθεσης. Σταθήκαμε όρθια και δυνατά απέναντι στις εμπροσθοφυλακές του κράτους και των επενδυτών: τους πάνοπλους δολοφόνους και όλο το μιντιακό σύστημα. Τα Εξάρχεια είναι ζωντανά!
Το Χωνί θα συνεχίσει να εκδίδεται με πείσμα. Για να συνδέει τις ψηφίδες της μνήμης, το τότε με το τώρα, το εδώ με το εκεί, το εγώ με το εμείς. Από την Ατλάντα και τη Μασσαλία, μέχρι τον Λόφο Στρέφη… χαιρετίσματα στην εξουσία!
ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ!
Αλληλεγγύη με όσα αγωνίζονται. Στεκόμαστε δίπλα στον μαχόμενο λαό της Παλαιστίνης που αντιστέκεται στη γενοκτονία του, στις περιθωριοποιημένες κοινότητες των Ρομά που μετρούν τις κρατικές δολοφονίες των Μιχαλόπουλου, Φραγκούλη και Σαμπάνη, στους μετανάστες που αντιμετωπίζουν τη δολοφονική καταστολή, με αποκορύφωμα το κρατικό έγκλημα στην Πύλο, σε όλα τα θύματα του κράτους, από τον Κώστα Μανιουδάκη έως τη 16χρονη αντιφασίστρια στο Ν. Ηράκλειο, σε όσα εξεγείρονται ενάντια σε κράτος και καταστολή.

Βγήκε παγάνα το χωνί – Σωτηρία Μπέλλου

Το τραγούδι στον παραπάνω σύνδεσμο είναι από τις συναυλίες που έδωσε ο Σταύρος Ξαρχάκος, τον Αύγουστο του 1978 στον Λυκαβηττό. Ερμηνευτές εκείνης της βραδιάς ήταν η Σωτηρία Μπέλλου και ο Αντώνης Καλογιάννης. Στη συναυλία αυτή ο Σταύρος Ξαρχάκος παρουσίασε στο κοινό ένα κύκλο νέων του τραγουδιών πάνω σε στίχους του Κώστα Κινδύνη με τρία από αυτά να παραμένουν μέχρι σήμερα ανέκδοτα:
Στίχοι: Κώστας Κινδύνης,
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Ερμηνεία: Σωτηρία Μπέλλου & Αντώνης Καλογιάννης
Βγήκε παγάνα το χωνί
πήρε φωτιά η Καισαριανή
βάνει τον ήλιο φορεσιά
και σκουριασμένη αρματωσιά
ο χάρος στον περίπατο
λεβέντης τους κερνάει πιοτό.
Όποιος το πίνει μια φορά
στητός περνάει την αγορά
κι όποιος το πίνει μια και δυό
κρατάει κεφάλι στο χορό
φοράει στον θάνατο φτερά
περνάει και πάει αντίπερα.
Στου Στρέφη την κατηφοριά
βγήκαν παιδιά, βγήκαν παιδία
βγήκαν και μετρηθήκανε
φως φεγγαριού ζωστήκανε
στο χέρι μια μπουκιά ψωμί
στα μάτια χίλιοι σκοτωμοί.
Το όνειρο δέσαν θημωνιά
στο καραούλι στη γωνιά
και πέρα στα Εξάρχεια
πίνουν μεθάνε τσικουδιά
κι αντί μολύβια και καρφιά
στολίζουν τ’όπλο με μυρτιά

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΗ – ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ

ΟΙ ΛΟΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΜΙΚΡΑ ΒΟΥΝΑ
ΕΞΩ ΜΠΑΤΣΟΙ, ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΑΙΟΛΙΚΑ
Η λεηλασία της φύσης, και η αντιμετώπιση της ως πεδίο κερδοφορίας, έχει πολλές όψεις.
Είτε μιλάμε για εταιρείες ενέργειας ή για real estate, είτε μιλάμε για 2.000+ ή για 150 μέτρα υψόμετρο, είτε μιλάμε για ανέγγιχτες φυσικές περιοχές μακριά από κάθε τι ανθρώπινο ή για τις τελευταίες ‘νησίδες’ πρασίνου και άγριας ζωής που έχουν απομείνει μέσα στον αστικό ιστό και τελικά, είτε μιλάμε για τις κορυφές των Αγράφων ή τον λόφο του Στρέφη, τα μοτίβα δεν διαφέρουν και πολύ.
Είναι γεγονός πως οι μπουλντόζες της ανάπτυξης καταπατούν ολοένα και περισσότερο οτιδήποτε ζωντανό. Χέρι χέρι με την καταστολή, εταιρείες εισβάλουν σε ελεύθερους δασικούς χώρους, αφήνοντας πίσω τους καταστροφή – και ενίοτε φουρφούρια, λαμπάκια και κυριλέ αισθητική για τουριστάκια -.
Τελειώνουν όμως εκεί οι ομοιότητες; Όχι! Ζωντανοί, πολύμορφοι και με νίκες, είναι οι αγώνες υπεράσπισης που έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα μέτωπα. Μια και ο λόφος μας είναι ένα μικρό βουνό, ένα μέρος που μας δίνει κάτι από το αίσθημα ελευθερίας που έχουμε όταν αγναντεύουμε από μια βουνοκορφή, και ένας χώρος που μπορούμε να αναπνεύσουμε, να παίξουμε, να τραγουδήσουμε, να εκφραστούμε, να πολιτικοποιηθούμε, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για αυτόν, και να στεκόμαστε αλληλέγγυα σε όλα όσα παλεύουν για γη και ελευθερία.
Οι αγώνες ενάντια στην εξαπλωτική μανία του κεφαλαίου πάνω στη φύση και στους ελεύθερους χώρους στις πόλεις μας, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αγώνες για την ίδια τη ζωή.
Θα είμαστε και εμείς στην πορεία υπεράσπισης των βουνών.
Ενάντια στην ανάπτυξη, τη λεηλασία και την ιδιωτικοποίηση.
Δευτέρα 11 Δεκέμβρη, 19:00, Μοναστηράκι