Πορεία: Σάβ. 16/04, πλ. Εξαρχείων, 7μμ.

Η συνέλευσή μας συμμετέχει στο Συντονιστικό δράσεων για την υπεράσπιση των Εξαρχείων. Ακολουθεί το κάλεσμα:

Σάββατο 16 Απριλίου – Πλατεία Εξαρχείων 19:00 – Διαδήλωση

Σήμερα τα Εξάρχεια, αύριο όλη η πόλη

Απέναντι στη παράδοση του Λόφου Στρέφη στα ιδιωτικά συμφέροντα, τον εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση, τις αυξήσεις των ενοικίων, τις εξώσεις για Airbnb και ξενοδοχεία, την υποβάθμιση της ζωής μας, τη συνεχή παρουσία της αστυνομίας,την μετατροπή της περιοχής σε ζώνη διασκέδασης και του Πολυτεχνείου σε μουσείο.

Απέναντι στην καταστροφή της ιστορικής πλατείας Εξαρχείων από την κατασκευή σταθμού μετρό,στις εκκενώσεις καταλήψεων, την ισοπέδωση του μνημείου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την ανέγερση πολυτελών πολυκατοικιών στην οδό Μεσολογγίου και την πολιτική απονέκρωση της περιοχής.

Να πατήσουμε στην εμπειρία των αγώνων που έχουν διαμορφώσει τη γειτονιά.

Να αγωνιστούμε για τα Εξάρχεια της κοινωνικής αυτοοργάνωσης και της ταξικής αλληλεγγύης.

Συντονιστικό δράσεων για την υπεράσπιση των Εξαρχείων

 

Πορεία υπεράσπισης των Εξαρχείων

Καλούμε στην πορεία υπεράσπισης των Εξαρχείων το Σάββατο 16 Απρίλη, στις 19:00, στην Πλατεία Εξαρχείων

Σταθμός Μετρό Εξάρχεια: Τόσοι πολλοί μνηστήρες για ένα απλό «συγκοινωνιακό μέσο»;

Η αρθρογραφία από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους τον τελευταίο καιρό και η εντεταλμένη επιμονή τους να συκοφαντούν τους κατοίκους και τις συλλογικότητες που αντιστέκονται στη δημιουργία σταθμού στην μοναδική πλατεία της περιοχής, επιβεβαιώνει ότι ο σταθμός Μετρό στα Εξάρχεια δεν είναι ένα απλό συγκοινωνιακό μέσο.

Τι ακούμε; Ότι δεν υπάρχει κόκκινο και μπλε Μετρό, ότι πρέπει να τελειώνουμε με τις ιδεοληψίες, ότι πρέπει να επανασυνδεθεί η περιοχή με τον έξω κόσμο!

Μα ποιοί άραγε πιστεύουν πραγματικά ότι η περιοχή είναι αποσυνδεδεμένη, όταν βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου; Μάλλον δεν έχουν περάσει ούτε απ΄ έξω αυτοί που μας λιανίζουν χρόνια τώρα με την καραμέλα ότι τα Εξάρχεια αποτελούν «άβατο». Δημιούργησαν το πρόβλημα, προσφέρουνε τη λύση.

Θα το πούμε όσες φορές χρειαστεί: Η δημιουργία μετρό στη μοναδική πλατεία της γειτονιάς μας θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και όσων εργάζονται εκεί, στις κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες που δρουν, σε όσα άτομα νοικιάζουν κατοικία στην περιοχή, σε όσους και όσες την επέλεξαν για τον πολιτισμικό και κοινωνικό της πλούτο.

Δε δεχόμαστε να γίνει η περιοχή μας ο τουριστικός προορισμός που ονειρεύονται για να πλουτίσουν οι κτηματομεσιτικές εταιρείες τους.

Δε δεχόμαστε να αλλάξει η φυσιογνωμία της περιοχής σ’ ένα τόπο αποκλειστικής υποδοχής καταναλωτών, σ’ ένα απέραντο διασκεδαστήριο χωρίς ταυτότητα.

Μήπως να τελειώνουμε με τις δικές τους ιδεοληψίες;

Ο σταθμός μετρό που σχεδιάζεται στην πλατεία και θα καταστρέψει έναν από τους ελάχιστους δημόσιους χώρους που υπάρχουν στην γειτονιά, έχει διπλή χρήση. Αφενός θα είναι το βασικότερο εργαλείο των πολιτικών κυριλοποίησης και της συνεπαγόμενης κερδοφορίας του τουριστικού κεφαλαίου, των κτηματομεσιτικών και των μαγαζιών της εστίασης, αφετέρου, στοχεύει να τσακίσει την ιστορία της περιοχής. Στη γενικότερη επίθεση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, μέσω των μεγάλων έργων, των αναπλάσεων και των ιδιωτικοποιήσεων ή των αποκλεισμών των ελεύθερων δημόσιων χώρων στο Δήμο Αθηναίων, τα Εξάρχεια κατέχουν κομβικό ρόλο, εξαιτίας του ανολοκλήρωτου πόθου μετατροπής της γειτονιάς σε τουριστικό προορισμό και της κρατικής ανάγκης για πολιτική σιγή νεκροταφείου.

Ο έλεγχος, η αστυνόμευση, η εμπορευματοποίηση και ο εξευγενισμός, που έτσι και αλλιώς έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια, θα οδηγήσουν όχι μόνο σε περαιτέρω εκτοπισμό των πιο αδύναμων στρωμάτων εφόσον η εύρεση κατοικίας είναι πια σχεδόν αδύνατη λόγω της αύξησης των ενοικίων αλλά και στην βίαιη απομάκρυνση των αγωνιζόμενων και των πολιτικών/κοινωνικών εγχειρημάτων.

Η καταστροφή της ιστορικής πλατείας της γειτονιάς θα οδηγήσει στην αντικατάστασή της από ένα σημείο μετάβασης, που θα εξυπηρετεί την ανεμπόδιστη ροή της κατανάλωσης και της παραγωγής.

Την καταστροφή όλων των δέντρων της πλατείας θα ακολουθήσει για μια δεκαετία εργοτάξιο με λαμαρίνες, θόρυβο και περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλαγές εμπορικών χρήσεων πέραν από τις ανάγκες των κατοίκων ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη αλλαγή στη σύνθεση των επισκεπτών και των κατοίκων, διάλυση των κοινωνικών και πολιτικών δεσμών και τελικά, η εξαφάνιση της ιστορίας των Εξαρχείων.

Η ιδιωτικοποίηση του Λόφου Στρέφη, οι εκκενώσεις καταλήψεων, η συνεχής παρουσία και οι προκλήσεις της αστυνομίας, η μουσειοποίηση του πολυτεχνείου, τα αμέτρητα ξενοδοχεία και airbnb, αποτελούν κάποια απο τα σημεία επίθεσης στα Εξάρχεια, που σαν στόχο έχει να εξαφανίσει της πολιτική φυσιογνωμία της περιοχής και να εγκαταστήσει σιγή νεκροταφείου.

Αντιλαμβανόμαστε την κατασκευή εργοταξίου για το μετρό ως μια ευθεία επίθεση στην γειτονιά. Μια γειτονιά η οποία, απέναντι στην πολεμική που έχει δεχτεί από το gentrification και τις κρατικές πολιτικές, έχει καταφέρει να γεννήσει εγχειρήματα αυτοοργάνωσης, κοινωνικές αντιστάσεις, και εξεγέρσεις. Έχει καταφέρει να αποτελεί έναν ζωντανό πόλο αντίστασης απέναντι στην κρατική βαρβαρότητα. Και την ιστορία αυτής της γειτονιάς θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.

Δεν θέλουμε τις γειτονιές μας ούτε αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας, ούτε ζώνες κατανάλωσης και τουριστικά αξιοθέατα. Θέλουμε τους χώρους μας ανοιχτούς και ελεύθερους, όπου θα κοινωνικοποιούμαστε, θα οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας, θα ορίζουμε εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι τις ανάγκες μας.

ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΑ

ΕΞΩ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

Συντονιστικό Δράσεων για την Υπεράσπιση των Εξαρχείων

Απέναντι στον εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση, τις αυξήσεις των ενοικίων, τις εξώσεις για airbnb και ξενοδοχεία, την υποβάθμιση της ζωής μας, τη συνεχή παρουσία της αστυνομίας, τη μετατροπή της περιοχής σε ζώνη διασκέδασης και του Πολυτεχνείου σε μουσείο, την παράδοση του Λόφου Στρέφη στα ιδιωτικά συμφέροντα και την καταστροφή της ιστορικής πλατείας Εξαρχείων από την κατασκευή σταθμού μετρό, τις εκκενώσεις καταλήψεων, την ισοπέδωση του μνημείου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την ανέγερση πολυτελών πολυκατοικιών στην οδό Μεσολογγίου και την πολιτική απονέκρωση της περιοχής.

  • Να πατήσουμε στην εμπειρία των αγώνων που έχουν διαμορφώσει τη γειτονιά.
  • Να αγωνιστούμε για τα Εξάρχεια της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης.

Καλούμε σε Ανοιχτό Συντονιστικό Δράσεων για την Υπεράσπιση των Εξαρχείων

Τετάρτη 6/4,  8μμ, πλατεία Εξαρχείων

Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Αροδαμός

Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26

Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στο μετρό στην πλατεία Εξαρχείων

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Από την προβολή ταινίας στα Σκαλάκια του Αστέρα

Την Κυριακή 3/4/2022, η Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη, διοργάνωσε την πρώτη θερινή κινηματογραφική προβολή της για τη φετινή χρονιά, με το animation POM POKO.

Η προβολή έγινε στα σκαλάκια του Αστέρα (Μπενάκη και Καλλιδρομίου).
Καλή μας αρχή!

Προβολή Ταινίας στον Λόφο Στρέφη

Η σεζόν ανοιχτών/θερινών προβολών στον Λόφο Στρέφη ξεκινά!
Την Κυριακή 3 Απριλίου, 8μμ, σας περιμένουμε στα σκαλάκια του Αστέρα (Μπενάκη και Καλλιδρομίου).
Θα γίνει προβολή της ταινίας POM POKO.

Μια κοινότητα μαγικών ρακούν βρίσκεται σε κίνδυνο όταν μπουλντόζες και εκσκαφείς «τρώνε» το λόφο τους για την επέκταση της πόλης. Τα ρακούν οργανώνονται και αμύνονται μαχητικά για την υπεράσπιση του χώρου, του δάσους και των ζωών τους.
Η ταινία είναι κινουμένων σχεδίων και θα προβληθεί στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους.
Φέρτε ποπκορν, καρεκλίτσες και ζακετάκια.

Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ,
ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Movie Screening at Strefi
The season of open/summer screenings in Strefi Hill starts!

On Sunday 3rd of April at 8pm we will be waiting for you at the stairs of Asteras (Mpenaki and Kallidromiou).

A screening of POM POKO will take place,

A community of magic raccoons finds itself in danger when bulldozers and excavators ‘eat up’ their hill for the expansion of the city. The raccoons organise and defend themselves combatively for the defence of their space, forest and lives against urban development.
The movie is animated and will be screened in English with Greek subtitles.

Bring popcorn, chairs and jackets.

STREFI HILL WILL STAY FREE, PROPERTY OF NO ONE IT WILL BE

Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη