Παρέμβαση στα γραφεία της Unison

Την Τετάρτη 15/12/2021, 5μμ πραγματοποιήσαμε παρέμβαση έξω από τα γραφεία της Unison, στη λεωφόρο Συγγρού 194.

Γύρω στα 40 άτομα ανταποδώσαμε τις επισκέψεις της Unison στο Λόφο. Ανοίξαμε πανό, πετάξαμε τρικάκια, φωνάξαμε συνθήματα και μοιράσαμε κείμενα στους εργάτες που σχόλαγαν. Στο τέλος γράφτηκαν και κάποια συνθήματα στους τοίχους.

Το πανό έγραφε: «ΕΞΩ Η UNISON ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΦΟ ΣΤΡΕΦΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ/Α» και έφερε την υπογραφή της συνέλευσης, ενώ κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν, ήταν:

– ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ Σ’ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΚΙ ΟΧΙ ΤΟΥΡΙΣΤΑΚΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

– ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΤΩΧΟΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ

– ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΛΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Κείμενα μοιράστηκαν και στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ.

Για περισσότερες φωτογραφίες και να διαβάσετε το κείμενο πατήστε “συνέχεια”:

Continue reading

UNISON: ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΡΩΜΟΔΟΥΛΕΙΕΣ

Μετά την Prodea, μια ακόμη ιδιωτική εταιρεία απλώνει τα χέρια της στους δημόσιους χώρους της Αθήνας. H UNISON Facilities Services, αναλαμβάνει όλα τα έργα ανάπλασης υλοποιώντας τις πολιτικές εξευγενισμού του κέντρου της Αθήνας. Η αρπαγή των δημοσίων χώρων απ΄ τις ιδιωτικές εταιρίες φέρνει την περίφραξη και την επιτήρηση, την εντατικότερη αστυνόμευση αλλά και την αύξηση ενοικίων, την εκδίωξη της κοινωνικής βάσης χάριν τουριστών και επιχειρηματιών.

Με πρόσχημα τη συντήρηση και την αναγέννηση του λόφου Στρέφη, η UNISON θα τσιμεντώσει μονοπάτια, θα κόψει δέντρα και θα τοποθετήσει κάμερες, κάγκελα και φυλάκια για τον έλεγχο της εισόδου. Πιθανότατα θα της παραχωρηθεί το πρώην Βυζαντινό, η καθαριότητα και η επιτήρηση του Λόφου, ώστε ανεμπόδιστα να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους/εςκαι να επιτηρεί τους χώρους γύρω απ’ το μαγαζί της.

Στο έργο της UNISON περιλαμβάνονται το σύνολο των χώρων πρασίνου, ανάμεσά τους οΛόφος Φιλοπάππου, ο Λυκαβηττός και τα Τουρκοβούνια, η Ακαδημία Πλάτωνος, τα Πάρκα Κύπρου και Πατησίων, Γουδί, οι Πλατείες Πρωτομαγιάς, Κυψέλης, Βικτώριας, Αμερικής, Αττικής, Άγιου Παντελεήμονα, Βίλλας Δρακόπουλου, ΦΙΞ Πατησίων, οι πεζόδρομοι Αγίας Ζώνης και Φωκίωνος Νέγρη.

Η UNISON απολαμβάνει προνομιακής σχέσης με το Δήμο Αθηναίων. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους παίχτες του κατασκευαστικού κλάδου (ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ) το έργο «χαρίζεται» στην UNISON για 35.445.994€ ευρώ, σε ένα διαγωνισμό παρωδία. Έτσι, ο δήμος υλοποιεί τις κεντρικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης να αναθέτει αρμοδιότητες του Δήμου για τη συντήρηση των χώρων πρασίνου, σε ιδιώτες.

Ο Μπακογιάννης βρίσκει την ευκαιρία και μετατρέπεται σε πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων. Η UNISON αναλαμβάνει για λογαριασμό του Δήμου την απολύμανση εξωτερικών χώρων, τον καθαρισμό graffiti και tags σε κεντρικές οδούς και τη στέγαση ευάλωτων ομάδων και ατόμων που κάνουν χρήση, ενώ παράλληλα ο δήμος αυτοπροσώπως κλείνει την προσφυγική δομήτου Ελαιώνα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες κερδοφορίας.

H UNISON Facilities Services, αποτελεί μετονομασία της «δουλεμπορικής» εταιρείας ενοικίασης εργαζόμενων ISS, γνωστή για την απειλητική επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε ησυνδικαλίστρια-καθαρίστρια Βενετία Μανωλοπούλουτο 2009 στο αυτοκίνητό της, ένα χρόνο μετά την αντίστοιχη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι εναντίον της ΚωνσταντίναςΚούνεβα.

Η UNISON είναι μια εταιρεία για όλες τις βρωμοδουλειές. Ως ISS ξεκίνησε τη λειτουργία της με την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας καιsecurity.​​​​​​​ Σήμερα, μετονομασμένη, είναι μια μεγάλη “δουλεμπορική” εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων -συνήθως μεταναστών- που εκτελεί τις εργολαβίες που αναλαμβάνει υπό τους χειρότερους όρους: μισθοί πείνας, ελαστικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες και νυχτερινά, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, εργοδοτική τρομοκρατία.

Η αντίστασή μας στον εξευγενισμότων γειτονιών μας περνάει και μέσα από την ανάδειξη του ρόλου ιδιωτικών εταιρειών όπως η UNISON. Στον αγώνα για την υπεράσπιση των δημόσιων και ελεύθερων χώρων, Δήμος και εταιρίες θα μας βρίσκουν απέναντί τους.

Κοινότητες αγώνα σε κάθε γειτονιά!

ΕΞΩ Η UNISON ΑΠ’ ΤΟ ΛΟΦΟ ΣΤΡΕΦΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Ηχογράφηση εκπομπής στον 98FM

Την Πέμπτη 9/12, μέλη της συνέλευσης βρεθήκαμε καλεσμένοι/ες στο στούντιο του 98FM για μια εκπομπή αφιερωμένη στην ανάπλαση του λόφου Στρέφη, στο ζήτημα των δημόσιων χώρων και τον εξευγενισμό των Εξαρχείων.

Ακούστε την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο mixcloud

[98FM] Ζωντανή εκπομπή για τον αγώνα ενάντια στην ανάπλαση του Στρέφη

Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί ζωντανή εκπομπή για την ανάπλαση του λόφου Στρέφη, το ζήτημα των δημόσιων χώρων και τον εξευγενισμό των Εξαρχείων.

Στο στούντιο θα βρίσκονται άτομα από την Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη.

Για ερωτήσεις/σχόλια μπορείτε να στέλνετε στο 98fm@radio98fm.org

Συντονιστείτε στους 93.8FM ή στη διεύθυνση https://radiozones.org/