ΣΕ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΑΚΤΩΡ”, ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟ ΤΗΣ PRODEA

ΣΕ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΑΚΤΩΡ”, ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟ ΤΗΣ PRODEA
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΟΥΛΗ, ΣΤΙΣ 18:30,ΘΕΑΤΡΑΚΙ
Την Πέμπτη 7/7 εμφανίστηκαν στον Λόφο, έξω από το Βυζαντινό, μηχανικοί του Δήμου και εργάτες με φορτηγό.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν πολλά άτομα της συνέλευσης και ζήτησαν το λόγο της επίσκεψης από τους μηχανικούς. Αυτοί/ές απάντησαν ότι στάλθηκαν από τον Δήμο για να μετρήσουν και να κοστολογήσουν στη συνέχεια την ανακαίνιση του Βυζαντινού.
Εξηγήσαμε τους λόγους της αντίδρασής μας στο σχέδιο αυτό (εξευγενισμός και τουριστικοποίηση του Λόφου, περιφράξεις και χρήση καμερών, διώξιμο των χρηστών από τη γειτονιά), γνωστοποιήσαμε στους μηχανικούς που είχαν άγνοια και το σχέδιο για καταστροφή του πλακόστρωτου έξω από το Βυζαντινό, την τοποθέτηση 24 τραπεζοκαθισμάτων και άρα την αποστέρηση ενός σημαντικού κομματιού του δημόσιου χώρου του Λόφου από τις χρήσεις του (περίπατος, άραγμα, γυμναστική, εκδηλώσεις, παιδικά παιχνίδια). Δηλώσαμε πως η μόνη μέχρι σήμερα παρέμβαση του Δήμου στο σημείο είναι για να στέλνει ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ και να το καταλαμβάνουν, παρενοχλώντας και τραμπουκίζοντας τα άτομα που επισκέπτονται τον Λόφο. Ότι γενικότερα η παρέμβαση του Δήμου στον Λόφο είναι εχθρική, όταν για παράδειγμα καταστρέφει τα λάστιχα ποτίσματος που βάζουν οι γείτονες για να σώσουν το πράσινο, τα παιχνίδια που στήνουν τα παιδιά (πχ το δεντρόσπιτο παλιότερα), όταν κόβει το νερό και αφήνει τον Λόφο μέσα στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να τον καθαρίζουμε διαρκώς εμείς.
Ρωτήσαμε επίσης, γιατί ξαναμετρούν. Η Prodea έχει μετρήσει και κάνει τα σχέδια, για τις ανάγκες της μελέτης της. Επίσης, η UNISON, που έχει αναλάβει το τμήμα της ανάπλασης που αντιστοιχεί στο Δήμο βάσει της συμφωνίας με την Prodea, είχε στείλε τοπογράφους που επίσης μέτρησαν για την κοστολόγηση (αυτούς τους προλάβαμε αργά, είχαν τελειώσει τη δουλειά τους, τουλάχιστον μάθαμε από αυτούς για τη συμφωνία με τη UNISON).
Οι μηχανικοί δεν είχαν απάντηση για αυτό, είπαν μάλιστα ότι τα σχέδια της Prodea τα μαθαίνουν και οι ίδιοι από τις εφημερίδες!
Τους δώσαμε κείμενα της συνέλευσης και αποχώρησαν, δηλώνοντας έκπληκτοι για το χρόνο και το μέγεθος της κινητοποίησής μας.
Ένα πρώτο συμπέρασμα από το περιστατικό αυτό είναι ότι ο Δήμος προς το παρόν δεν κάνει πίσω από το σχέδιό του για εξευγενισμό και τουριστικοποίηση του Λόφου. Ίσως να αναδιπλώνεται στο κομμάτι της ανάθεσης των εργασιών στην UNISON, που πλέον έχει γίνει κόκκινο πανί σε όλη την Αθήνα. Αλλά η αξιοποίηση του Βυζαντινού, που είναι η αιχμή του δόρατος της τουριστικοποίησης, είναι για τον Δήμο πρώτη προτεραιότητα.
Κι ενώ ετοιμαζόμασταν να στείλουμε την ενημέρωση για τους μηχανικούς του Δήμου, σήμερα Παρασκευή 8/7, σταματήσαμε μηχανικούς της ΑΚΤΩΡ (!) από μετρήσεις στον Λόφο.
Μάθαμε ότι η ΑΚΤΩΡ πήρε την εργολαβία για το κομμάτι έργων που αντιστοιχεί στην Prodea, δηλαδή την ανάπλαση της κορυφογραμμής με τα καγκελωτά μονοπάτια, τα belvedere και τον αποκλεισμό της θέας, τα γεωπλέγματα και τα συρματοκιβώτια που θα καταστρέψουν τη βλάστηση, το φωτισμό (που ή ίδια η μελέτη λέει ότι θα προκαλέσει φωτορύπανση) και την πυρόσβεση (στο Λόφο, που ο Δήμος έχει κόψει το νερό).
Δηλώσαμε πως θα είμαστε εκεί και τους διώξαμε.
Τα έργα λένε πως θα ξεκινήσουν σε 2 εβδομάδες. Δεν μας ρώτησαν όμως.
Ο Λόφος του Στρέφη ελεύθερος θα μείνει!