Πορεία: Σάβ. 16/04, πλ. Εξαρχείων, 7μμ.

Η συνέλευσή μας συμμετέχει στο Συντονιστικό δράσεων για την υπεράσπιση των Εξαρχείων. Ακολουθεί το κάλεσμα:

Σάββατο 16 Απριλίου – Πλατεία Εξαρχείων 19:00 – Διαδήλωση

Σήμερα τα Εξάρχεια, αύριο όλη η πόλη

Απέναντι στη παράδοση του Λόφου Στρέφη στα ιδιωτικά συμφέροντα, τον εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση, τις αυξήσεις των ενοικίων, τις εξώσεις για Airbnb και ξενοδοχεία, την υποβάθμιση της ζωής μας, τη συνεχή παρουσία της αστυνομίας,την μετατροπή της περιοχής σε ζώνη διασκέδασης και του Πολυτεχνείου σε μουσείο.

Απέναντι στην καταστροφή της ιστορικής πλατείας Εξαρχείων από την κατασκευή σταθμού μετρό,στις εκκενώσεις καταλήψεων, την ισοπέδωση του μνημείου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την ανέγερση πολυτελών πολυκατοικιών στην οδό Μεσολογγίου και την πολιτική απονέκρωση της περιοχής.

Να πατήσουμε στην εμπειρία των αγώνων που έχουν διαμορφώσει τη γειτονιά.

Να αγωνιστούμε για τα Εξάρχεια της κοινωνικής αυτοοργάνωσης και της ταξικής αλληλεγγύης.

Συντονιστικό δράσεων για την υπεράσπιση των Εξαρχείων

 

Λόφος Στρέφη 2021: Αγώνας για ένα λόφο (teaser)

Λόφος Στρέφη 2021: Αγώνας για ένα λόφο (teaser)

Μετά από χρόνια συστηματικής υποβάθμισης του Λόφου του Στρέφη από τις δημοτικές αρχές στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας πολιτικής απονέκρωσης, εξευγενισμού και αποστείρωσης των Εξαρχείων, η παράταξη Μπακογιάννη ανακοινώνει το Γενάρη του 2021 σχέδιο “ανάπλασης” του λόφου, η μελέτη και ο σχεδιασμός του οποίου ανατίθενται σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων Real Estate (Prodea Investments).

Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων με χαρακτηριστικό τίτλο “Υιοθέτησε την πόλη σου”. Ο τρόπος ανάθεσης είναι αδιαφανής και προβληματικός: πρόκειται για σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη παρακάμπτοντας την όποια διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής και χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός όπως είθισται. Ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων, οριζόμενος από την εταιρεία που “προτίθεται” να καλύψει την υλοποίηση τους με δωρεά, περιλαμβάνει την ολική περίφραξη του λόφου με κάγκελα, κάμερες παρακολούθησης σε πολλά σημεία, φυλάκια στις εισόδους και τσιμεντοστρώσεις σε μεγάλα τμήματα του λόφου. Ένα τέτοιο σχέδιο ανοίγει το δρόμο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων στο δημόσιο χώρο και κινείται σε κατευθύνσεις πλήρως εναρμονισμένες με τα συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου στην περιοχή.

Η αντίδραση του κόσμου είναι μαζική. Κάτοικοι και επισκέπτες δηλώνουν εξ αρχής την αντίθεση τους στα σχέδια του Δήμου. Παρά τις πιέσεις του lockdown, των απαγορεύσεων και της εξόφθαλμης πλέον κρατικής καταστολής, αμέσως μετά την ανακοίνωση του σχεδίου καλείται και συγκροτείται ανοιχτή συνέλευση γειτονιάς με μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Οι κάτοικοι ενώνονται και δηλώνουν πώς είναι εδώ και δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το σχέδιο να ολοκληρωθεί…

Ο Λόφος του Στρέφη αποτελεί πράσινο σημείο – ορόσημο για τα Εξάρχεια. Έχει υπάρξει για χρόνια χώρος συνάντησης και οργάνωσης πολιτικών εκδηλώσεων, ανάσας και ξεκούρασης, χώρος ανοιχτός, ζωντανός και πολύχρωμος.
Και έτσι θέλουμε να παραμείνει.

Πρωτοβουλία Ντοκιμαντέρ για τον αγώνα για τον Λόφο Στρέφη
Χελώνες Στρέφη.doc

στο teaser ακούγεται το μουσικό απόσπασμα από το “Για πες μας Χάρε να χαρείς/Ζαλίζομαι” του Κωνσταντή Πιστιόλη.