ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΜΑΡΤΗ, ΑΠΟ ΤΙΣ 16:00, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΜΑΡΤΗ, ΑΠΟ ΤΙΣ 16:00, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ, ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΜΑΡΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΑΙΟ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ
Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 27/3 η ατζέντα των αρχόντων αποτελείται μεταξύ άλλων από τα θέματα: (1) Την αποχώρηση της Prodea από τον Λόφο Στρέφη, (2) Την διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας και (3) Την επέκταση των λαμαρινών στο εργοτάξιο της Ελληνικό Μετρό, στην πλατεία Εξαρχείων.
Για τον Στρέφη που επί δύο χρόνια δεχόταν συνεχή επίθεση από εργολάβους και μπάτσους, ο εμμονικός τέως δήμαρχος Μπατσογιάννης θέτει το ζήτημα επί πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, προσπαθώντας να συκοφαντήσει τον αγώνα μας και κυρίως, να εκμαιεύσει μια απόφαση αποβολής του επενδυτή, για να ανοίξει τον δρόμο στην Prodea να διεκδικήσει αποζημιώσεις. Ο Δούκας από την πλευρά του, παρά τις δηλώσεις του για διώξιμο της Prodea, στην ουσία άφησε τη σύμβαση να λήξει σαν ώριμο φρούτο και τώρα σκοπεύει απλά να παραλάβει ότι εργασία έγινε από την ΤΟΜΗ, υιοθετώντας όλη την επιχειρηματολογία της Prodea περί καθυστερήσεων του έργου λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων. Για τις εκτεταμένες καταστροφές στο δασικό περιβάλλον του Λόφου, ούτε κουβέντα, στο τέλος θα ευχαριστήσει και τον επενδυτή για την προσφορά του! Παράλληλα, ο Μπακογιάννης προσπαθεί να δεσμεύσει τον Δούκα για την υλοποίηση του έργου με τις μελέτες του επενδυτή, δηλαδή για τη μετατροπή του Λόφου σε ένα εξευγενισμένο αστικό πάρκο, με φωτισμό χριστουγεννιάτικου δέντρου και κυριλέ μαγαζιά και μονοπάτια, για την εξυπηρέτηση των τουριστών και τα κέρδη των επενδυτών του real estate στα Εξάρχεια. Αυτό δηλαδή που αντιπαλεύουμε εδώ και τρία χρόνια!
Ο Λόφος δεν έχει βρει ακόμα την ηρεμία του, καθώς η νέα δημοτική αρχή σκάβει και αναδιαμορφώνει την παιδική χαρά με την περίφημη Παρκοτεχνική, εργολάβου της ΑΝΑΠΛΑΣΗ, μπάζα πετιούνται ακόμα από δω και από κει, η ανάπλαση του μπάσκετ ξεκίνησε κρατώντας το στο σκοτάδι και την εγκατάλειψη εδώ και ένα μήνα και οι πολιτικάντηδες πραγματοποιούν καθημερινές επισκέψεις.
Δεν θα τους αφήσουμε να μιλάνε για τους χώρους μας, χωρίς την παρουσία μας. Θα είμαστε εκεί, ηχηρά και μπροστά τους, να τους χαλάσουμε την κουβέντα.
Όσον αφορά στα προσφυγικά, η διπλή ανάπλαση που διακήρυξε ο Μπατσογιάννης το 2022 και την οποία Δούκας θέλει να την υλοποιήσει με ζέση, έχει σαν σχέδιο τη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στον Βοτανικό (με έξοδα δικά μας). «Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας προβλέπεται η δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού Μουσείου και υπόγειου πάρκινγκ, ενώ στον Βοτανικό προβλέπεται η δημιουργία Γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών FIFA/ UEFA 4 αστέρων, αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αθηναίων, χώρων πρασίνου και αστικών υποδομών».
Για την υλοποίηση των σχεδίων στη Λ. Αλεξάνδρας απαραίτητο είναι το γκρέμισμα δύο εκ των κτηρίων της γειτονιάς των κατειλημμένων προσφυγικών. Και γιατί να πράξει αλλιώς η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ, αφού ένα πάρκινγκ ανταποκρίνεται στα πρότυπα της εκμοντερνισμένης Αθήνας, ενώ μια νησίδα εξεγερμένων φτωχών μόνο μπελάδες φέρνει; Μια κατειλημμένη γειτονιά, όπου φτωχά και κυνηγημένα για την πολιτικοποίηση τους άτομα, στεγάζονται και έχουν δημιουργήσει μια δυνατή κοινότητα αγώνα που δεν υπερασπίζεται μόνο τον χώρο της, αλλά δίνει πνοή και σε άλλους αγώνες.
Τέλος, σχετικά με το Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, το πιο καλά φυλαγμένο εργοτάξιο της χώρας, τα έργα του οποίου πραγματοποιούνται με ξύλο, δακρυγόνα, εκβιασμούς, ο Δούκας ξέχασε το πράσινο και υποτάσσεται στις απαιτήσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Στον ελάχιστο χώρο που έχει απομείνει εκτός εργοταξίου, πάνω στην πλατεία, κάτοικοι, συνελεύσεις και συλλογικότητες πραγματοποιούν κοινωνικές και πολιτικές δράσεις και εκδηλώσεις, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα πως όχι μόνο είμαστε εδώ αλλά και παλεύουμε ακόμα για τη μοναδική πλατεία της γειτονιάς μας. Σε αυτό το δημοτικό Συμβούλιο, συζητιέται η ανάκληση για τις άδειες τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα επί της πλατείας, που σημαίνει, την επέκταση των λαμαρινών μέχρι τις πόρτες των πολυκατοικιών και ως τη μέση των γύρω δρόμων. Για να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της βασικής επένδυσης για τον εξευγενισμό των Εξαρχείων και την εκδίωξή μας.
Δεν εμπιστευόμαστε καμία δημοτική αρχή και δεν συνδιαλεγόμαστε μαζί της, δεν περιμένουμε τις δικές της αποφάσεις, είμαστε ήδη μπροστά τους. Χρέος μας να αντιστεκόμαστε στα σχέδιά τους, τον λόγο για τις γειτονιές μας τον έχουμε εμείς.
Με πρόταγμά μας την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη, με ζύμωση από τα κάτω, συλλογικοποιούμε τις αντιστάσεις μας μέσα στις γειτονιές που ζούμε, κοινωνικοποιούμαστε και πολιτικοποιούμαστε.
Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

ΤΟ ΧΩΝΙ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ, 2ο ΤΕΥΧΟΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2023

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ 2ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΣ “ΤΟ ΧΩΝΙ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ”!

Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Θα βρείτε την έντυπη μορφή στους δρόμους και σε επιλεγμένα σημεία των Εξαρχείων,

Editorial

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που εκδόθηκε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας μας. Ένας χρόνος πυκνός και ζόρικος για την αγωνιζόμενη κοινότητα των Εξαρχείων. Αλλά και ένας χρόνος με πολλές παρακαταθήκες για το μέλλον.
Και τι δε ζήσαμε, τις μπουλντόζες των εργολάβων να καταστρέφουν τον Λόφο για τα καπρίτσια της Prodea, τα ΜΑΤ να τραμπουκίζουν την κοινότητα του Λόφου καθημερινά, τα αλυσοπρίονα να αποψιλώνουν την περίκλειστη πλατεία Εξαρχείων από τα δέντρα της.
Είδαμε να ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια χιπστερομάγαζα και airbnb στη γειτονιά, τα νοίκια να εκτοξεύονται και κόσμο να εγκαταλείπει το σπίτι του, τουρίστες και φασαίους να πίνουν το ποτό τους και να μας κοιτάνε σαν τοπικό αξιοθέατο, αφεντικά και μπράβους να μας κοιτάνε με στραβό μάτι.
Είδαμε όμως και την αλληλεγγύη, το δυνάμωμα της κοινότητας, το αγκάλιασμα και τις υψωμένες γροθιές στις πορείες, στις συλλήψεις και στα δικαστήρια. Νιώσαμε την ανάσα της αγωνίας, τη λαχτάρα της εξέγερσης και τη δύναμη της αντεπίθεσης. Σταθήκαμε όρθια και δυνατά απέναντι στις εμπροσθοφυλακές του κράτους και των επενδυτών: τους πάνοπλους δολοφόνους και όλο το μιντιακό σύστημα. Τα Εξάρχεια είναι ζωντανά!
Το Χωνί θα συνεχίσει να εκδίδεται με πείσμα. Για να συνδέει τις ψηφίδες της μνήμης, το τότε με το τώρα, το εδώ με το εκεί, το εγώ με το εμείς. Από την Ατλάντα και τη Μασσαλία, μέχρι τον Λόφο Στρέφη… χαιρετίσματα στην εξουσία!
ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ!
Αλληλεγγύη με όσα αγωνίζονται. Στεκόμαστε δίπλα στον μαχόμενο λαό της Παλαιστίνης που αντιστέκεται στη γενοκτονία του, στις περιθωριοποιημένες κοινότητες των Ρομά που μετρούν τις κρατικές δολοφονίες των Μιχαλόπουλου, Φραγκούλη και Σαμπάνη, στους μετανάστες που αντιμετωπίζουν τη δολοφονική καταστολή, με αποκορύφωμα το κρατικό έγκλημα στην Πύλο, σε όλα τα θύματα του κράτους, από τον Κώστα Μανιουδάκη έως τη 16χρονη αντιφασίστρια στο Ν. Ηράκλειο, σε όσα εξεγείρονται ενάντια σε κράτος και καταστολή.

Βγήκε παγάνα το χωνί – Σωτηρία Μπέλλου

Το τραγούδι στον παραπάνω σύνδεσμο είναι από τις συναυλίες που έδωσε ο Σταύρος Ξαρχάκος, τον Αύγουστο του 1978 στον Λυκαβηττό. Ερμηνευτές εκείνης της βραδιάς ήταν η Σωτηρία Μπέλλου και ο Αντώνης Καλογιάννης. Στη συναυλία αυτή ο Σταύρος Ξαρχάκος παρουσίασε στο κοινό ένα κύκλο νέων του τραγουδιών πάνω σε στίχους του Κώστα Κινδύνη με τρία από αυτά να παραμένουν μέχρι σήμερα ανέκδοτα:
Στίχοι: Κώστας Κινδύνης,
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Ερμηνεία: Σωτηρία Μπέλλου & Αντώνης Καλογιάννης
Βγήκε παγάνα το χωνί
πήρε φωτιά η Καισαριανή
βάνει τον ήλιο φορεσιά
και σκουριασμένη αρματωσιά
ο χάρος στον περίπατο
λεβέντης τους κερνάει πιοτό.
Όποιος το πίνει μια φορά
στητός περνάει την αγορά
κι όποιος το πίνει μια και δυό
κρατάει κεφάλι στο χορό
φοράει στον θάνατο φτερά
περνάει και πάει αντίπερα.
Στου Στρέφη την κατηφοριά
βγήκαν παιδιά, βγήκαν παιδία
βγήκαν και μετρηθήκανε
φως φεγγαριού ζωστήκανε
στο χέρι μια μπουκιά ψωμί
στα μάτια χίλιοι σκοτωμοί.
Το όνειρο δέσαν θημωνιά
στο καραούλι στη γωνιά
και πέρα στα Εξάρχεια
πίνουν μεθάνε τσικουδιά
κι αντί μολύβια και καρφιά
στολίζουν τ’όπλο με μυρτιά

ΛΟΦΟΣ ΣΤΡΕΦΗ: 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΑ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ ΤΡΙΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΗ

ΛΟΦΟΣ ΣΤΡΕΦΗ: 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ ΤΡΙΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΗ, 7μμ, μπασκετάκι Λόφου

3 Οκτώβρη 2022 εγκαταστάθηκαν μπάτσοι και εργοτάξιο στον Λόφο, ξεκινώντας την καταστολή και τη λεηλασία της γης: πλαγιές κατασκάφτηκαν, δέντρα καταστράφηκαν, φυτά ξεριζώθηκαν, τα ζώα σπανίζουν πια.
Αυτόν τον ένα χρόνο, στη γειτονιά μετράμε δεκάδες συλλήψεις, πάνω από 50 προσαγωγές μόνο στον Λόφο και αρκετούς βίαιους ξυλοδαρμούς από τα ένστολα σκουπίδια που δρουν ως μπράβοι των εργολάβων της Prodea.

ΥΜΕΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, καπελάκηδες και ασφαλίτες αράζουν καθημερινά εκεί όπου βρισκόμασταν παλιά εμείς, εκεί που κάναμε γιορτές, συνελεύσεις και παίζαμε απαγορεύοντας πολιτικές δράσεις, εκδηλώσεις, βόλτες, παιδικές παρατάσεις και πάρτι.

Στη γειτονιά, κτήρια, μαζί τους κι οι καταλήψεις μας, αγοράζονται κι ανακαινίζονται συνεχώς, αμέτρητοι τουρίστες φτάνουν με ιδιωτικά βανάκια, κωλομάγαζα ανοίγουν σε κάθε τρύπα κι οι μπάτσοι φυλάνε τη πλατεία μας που έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο.

Κάτοικοι εκτοπίζονται λόγω υψηλών ενοικίων και Airbnb, ενώ το κεφάλαιο επεκτείνεται καταπατώντας ό,τι συλλογικά είχαμε χτίσει.

Ο αγώνας για τον Λόφο Στρέφη είναι αγώνας για όλα τα Εξάρχεια, αγώνας για τη φύση, αγώνας ενάντια στον εξευγενισμό.

3 χρόνια συνελεύσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, γιορτές, πορείες, συγκρούσεις κρατούν τον Λόφο ζωντανό.
Για τις οικογένειες ντόπιων και μεταναστών που χάσαμε από γείτονες, για τις καταλήψεις μας που χτίσανε, για την πλατεία που μάντρωσαν με το έτσι θέλω, για το Πολυτεχνείο που θέλουν αποστειρωμένο.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΓΚΑΘΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ
Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ
ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

ΣΕΙΡΑ: ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΣΤΡΕΦΗ – H ΔΑΦΝΗ

Αυτές τις ανοιξιάτικες μέρες που οι εργολάβοι έχουν φύγει για τα χωριά τους και τα πουλιά και τα ζώα του Λόφου ζουν ήσυχα (με εξαίρεση τα σημεία με μπάζα, χαντάκια και ΟΠΚΕ), για να χαλαρώσουμε και μεις, αλλά και για να κρατάμε σε εγρήγορση τους Κλουζώ της ελληνικής αστυνομίας που μας παρακολουθούν, αλλά και τους μελετητές της Prodea (που πατάνε κατά λάθος like και καρφώνονται) και τα τσιράκια του Μπακογιάννη που δεν χάνουν λέξη από όσα ανεβάζουμε, αναδημοσιεύουμε το διήγημα “Δάφνη” του Ηλία Βενέζη, με αναφορές στον Λόφο Στρέφη του 1944. Να συμβάλλουμε και λίγο στην πνευματική τους καλλιέργεια (αν και αμφιβάλλουμε για το αποτέλεσμα).
Το διήγημα του Ηλία Βενέζη “Η Δάφνη” αναρτήθηκε στις 12/4/2023 από την ομάδα Prolet connect (ο σύνδεσμος εδώ), με ανάλυση και σχολιασμό.
Καλή ανάγνωση, καλήν άνοιξη και καλούς αγώνες!
H ΔΑΦΝΗ
Η περιοχή, ποὺ εἶναι στὴ βορινὴ πλευρὰ τοῦ λόφου τοῦ Στρέφη, γύρω στο πάρκο του Αρεως, ἦταν κείνη τὴν ἐποχὴ πολὺ ἔρημη. Δὲν εἶχαν φυτέψει ἀκόμα δέντρα, κι ὁ τόπος ἦταν ἕνα ξεροχώραφο ποὺ ἔπαιρνε, σὰ βράδιαζε, λίγο γαλάζιο φῶς ἀπ’ τὴν αὐστηρὴ γαλήνη των Τουρκοβουνιών. Πουλιά ξεμοναχιασμένα πετούσαν στις κουφάλες τοῦ λόφου, καὶ πότε-πότε παιδιὰ πήγαιναν ἐκεῖ γιὰ νὰ τὰ κυνηγήσουν. Μὰ αὐτὸ ἦταν μεγάλη περιπέτεια κι ὁ λόφος τοῦ Στρέφη ἔμενε, τὸ περισσότερο, μόνος καὶ ἥσυχος. Ακουγε τὸ ποτάμι ποὺ κατέβαινε πλάι ἐκεῖ καὶ παρακολουθοῦσε τὴν ἱστορία τῶν νερῶν ποὺ τραβούσαν νὰ βροῦν τὴ μοίρα τους στὴ θάλασσα τοῦ Σαρωνικού.
Σ’ ἐκεῖνα τὰ μέρη, στὸν ὁδὸ Ζαΐμη, ἦταν μια μικρή ταβέρνα μέσα σὲ αὐλὴ φυτεμένη μὲ λίγα δέντρα. Ἐκεῖ πήγαιναν ξεμοναχιασμένα ἀγόρια καὶ κορίτσια νὰ μιλήσουν γιὰ ἀγάπη καὶ νὰ φιληθοῦν. Ήταν φτωχοί σπουδαστὲς ποὺ ἔρχονταν ἀπ’ τὰ νησιὰ τοῦ Αἰγαίου καὶ ἀπ᾿ τὰ βουνὰ τοῦ τόπου τους, πρώτη φορὰ βλέπαν τόση μεγάλη χώρα, σὰν τὴν ᾿Αθήνα, καὶ πρώτη φορὰ δοκιμάζαν νὰ φύγουν γιὰ τὸ γοητευτικό ταξίδι ποὺ ἔχει μαῦρα μαλλιά, έχει καστανά μάτια, κ’ ἔχει στο νέο κορμὶ φόρεμα ἀπὸ φτηνό τσίτι. Ήταν δειλὰ παιδιά, δὲν ἔκαναν διόλου φασαρία, πίναν ούζο μὲ ἀμύγδαλα καὶ μέναν πολλή ώρα ήσυχα, ὥσπου να νυχτώσει καὶ νὰ βγοῦν τ’ ἄστρα. Τότε φιλοῦσαν τὰ κορίτσια τους, άκουγαν το μούμουρο τοῦ ποταμιοῦ καὶ λέγαν ἱστορίες τῶν θαλασσῶν καὶ τῶν βουνῶν τῆς πατρίδας τους.
Όμως μὲ τέτοια πελατεία ή ταβέρνα της οδού Ζαΐμη έκανε πολύ μέτριες δουλιές, κι ο ιδιοκτήτης της πολύ ζήλευε τοὺς συναδέλφους του της Πλάκας, του Ψυρή και ἄλλων θρυλικών τόπων.
–Τί νὰ κάνεις καὶ τί ζωὴ νὰ δεῖς μὲ τούτα τα μωρά! ἔλεγε μονάχος του. Αὐτὰ ἄλλα δὲν ξέρουν παρὰ νὰ κοιτάν τὸν οὐρανὸ καὶ ν’ ἀναστενάζουν. Τί ξέρουν από κρασί!
Ποτὲς δὲν τοῦ εἶχε τύχει νὰ δεῖ μεθυσμένη και γενναιόδωρη την πελατεία του. Μονάχα σε σπάνιες περιστάσεις, καὶ σὲ ὁρισμένες ἐποχὲς τοῦ χρόνου –στὶς ἀρχὲς τοῦ καλοκαιριοῦ καὶ σὰν τέλειωνε τὸ φθινόπωρο– τα πράματα ζωήρευαν κάτω ἀπ’ τὰ δέντρα τῆς ταβέρνας τῆς ὁδοῦ Ζαΐμη. Μόλις νύχτωνε, οἱ θόρυβοι καὶ τ’ ἀναστενάγματα των ἐρωτεμένων γίνονταν πιο ζωηρά, πότε-πότε φώναζαν μ’ ἐνθουσιασμό γιὰ νὰ παραγγείλουν διπλὰ πιοτὰ καὶ μεζέδες: ἦταν ὁ καιρὸς τῶν ἀποχαιρετισμῶν, ποὺ οἱ φοιτητὲς φεύγανε γιὰ τὰ μέρη τους, ὁ καιρὸς ποὺ γυρίζαν ἀπὸ κεῖ καὶ ξανασμίγαν μὲ τὴν ἀγάπη τους.
–Νὰ ἦταν κανένας τρόπος να κουνηθεῖ τοῦτο τὸ μαγαζί! ἔλεγε ὁ Θωμᾶς, ὁ ἄρχοντάς του. Μὰ τί νὰ σοφιστεῖς γιὰ νὰ κάνεις την πελατεία νὰ κατεβεῖ ἀπ’ τὰ μέρη τῆς Πλάκας! Είναι τόσο παράξενοι οἱ ἄνθρωποι!
Ήταν ἕνας παχὺς ἀγαθὸς ᾿Αθηναῖος μὲ μεγάλα μουστάκια κι αστραφτερά μάτια. Είχε καὶ κάτι ἐνοχλήσεις στην καρδιά του – οἱ γιατροὶ τοῦ εἶχαν πεῖ νὰ μὴ στενοχωριέται πολύ. Λοιπόν, μὲ τὴ συλλογὴ δὲ γίνεται τίποτα, άφηνε τὰ πράματα στην τύχη τους, κι ὅπως ἔρθουν.
Ἔτσι ἦρθαν:
Σ’ ἕνα ἀπ’ τὰ λίγα σπίτια τῆς περιοχῆς τοῦ λόφου τοῦ Στρέφη ἔμενε ἡ Δάφνη, ένα νέο κορίτσι με πράσινα μάτια, πολύ παράξενο. Ζοῦσε μὲ τὸν πατέρα της, ένα φτωχό καλλιτέχνη καί, ἐπειδὴ δὲν εἶχε κανέναν ἄλλο, ἔμαθε ἀπὸ μικρὴ νὰ κάθεται μονάχη καὶ νὰ ὀνειρεύεται. Γέμιζε, τότε, το δωμάτιό της ἀπὸ καβαλάρηδες με κόκκινες φορεσιές, ἀπὸ καράβια, ἀπὸ ψάρια κι ἄγρια θεριά. Ολ’ αὐτὰ πλέανε μὲς στὸ χῶρο τοῦ δωματίου, κ’ ἡ Δάφνη τριγύριζε ἀνάμεσά τους μὲ πολλὴ φιλία, καβαλικεύοντας ὅ,τι ἐπιθυμοῦσε. πότε ἕνα χρυσὸ ἄλογο, πότε ένα κόκκινο ψάρι, πότε μιὰ σκούνα. Σὰν ἔπιανε νὰ πέφτει ὁ ἥλιος κατὰ τὴ θάλασσα τοῦ Σαρωνικοῦ, ἡ Δάφνη ἀνέβαινε στο λόφο του Στρέφη. Περιπλανιόταν στις κουφάλες καὶ στοὺς βράχους, καὶ φανταζόταν πώς περνοῦσε ψηλές κορφές κ’ ἔρημες κοιλάδες. Άκουγε τὴ βουὴ τῆς πολιτείας ποὺ ἦταν πολύ μακριά, πέρα ἀπ’ τὰ σύνορα τοῦ Λυκαβηττοῦ, ἔβλεπε τὰ χρώματα να ταξιδεύουν στὴ θάλασσα καὶ στὰ βουνὰ τῆς Σαλαμίνας καὶ τὸ βράδυ γύριζε γοητεμένη στο σπίτι τους. «Η κοιλάδα ἦταν ἀπόψε ἔρημη», ἔλεγε στον πατέρα της.
Ή:
«Ένα μεγάλο σύννεφο πέρασε ἀπ’ τὸ λόφο.» Τύχαινε νὰ γίνουν καὶ πράματα ἀκόμα πιο σημαντικά. «Ήρθε απόψε ἕνα πουλὶ μὲ πράσινη οὐρά, ἔλεγε. Νὰ ἦταν κοτσύφι;»
«Τὰ κοτσύφια δὲν ἔχουν πράσινη οὐρά, παρατηρούσε ὁ πατέρας της. Πότε λοιπὸν θὰ μάθεις να ξεχωρίζεις τοὺς ταξιδιῶτες τοῦ λόφου σου;»
«Κάποτε θὰ μάθω νὰ ξεχωρίζω ὅλα τὰ πουλιὰ τοῦ κόσμου», ἀποκρινόταν ἐκείνη μὲ πεῖσμα. Κ’ ἔπειτα:
«Ω, πατέρα, τί ξέρεις ἐσὺ γιὰ τὸ λόφο μου!» τοῦ ἔλεγε, καὶ θυμόταν τις καλοκαιρινές νύχτες, τὴν παράξενη φωνὴ τῆς γῆς ποὺ ἄκουγε σὰν ξαπλωνόταν πάνω στο ζεστὸ χῶμα, τὸ ψιθύρισμα τῶν βράχων, τὸ φλοίσβισμα τοῦ θυμαριού.
«Όλα μιλοῦσαν ἀπόψε στὸ λόφο», εἶχε πεῖ κάποτε στον πατέρα της.
«Αλήθεια μιλοῦσαν, ἀπόψε, ὅλα στο λόφο;»
Μὰ ἡ Δάφνη δὲν τοῦ ἀποκρίθηκε, γιατί ήξερε πως μοναχὰ αὐτὴ εἶχε τὸ προνόμοιο ν’ ἀκούει τὴ φωνὴ τῶν πραγμάτων.
Λοιπὸν ἡ Δάφνη γύρισε ένα βράδυ ἀπ’ τὸ λόφο τοῦ Στρέφη μ’ ἕνα ἀναπάντεχο εύρημα: μὲ μιὰ φωλιὰ ἀιτοῦ, ὁποὺ μέσα ἦταν ἕνα μικρὸ ἀμάλλαγο ἀντόπουλο. Κάτι μάγκες της Νεάπολης βρῆκαν τὴ φωλιά στ’ άγρια νταμάρια τοῦ Λυκαβηττοῦ καὶ εἶπαν: «Τὴν πᾶμε στο λόφο του Στρέφη, νὰ δοῦμε θὰ τὴ βρεῖ ὁ μεγάλος αυτός;» Κι ἔτσι, ἀντὶ νὰ τυραννήσουν τὸ ἀιτόπουλο, καταπώς σκέφτηκαν στην ἀρχή, τὸ πῆραν μὲ τὴ φωλιά του, κάμανε το μεγάλο ταξίδι ἴσαμε τὸ λόφο τοῦ Στρέφη, κ’ ἐκεῖ, σὲ μιὰ κουφάλα, το ἀποθέσανε καὶ φύγαν. «Μεθαύριο θα έρθουμε να δούμε», συμφωνήσανε.
Η Δάφνη εἶδε τοὺς μάγκες της Νεάπολης και, κρυμμένη κάπου ἐκεῖ, ἄκουσε τὴν κουβέντα τους. «Α το καημένο τὸ ἀιτόπουλο! σκέφτηκε. Άραγες θὰ ᾿ρθεῖ νὰ το βρεῖ ὁ μεγάλος ὁ ἀιτός, γιὰ θὰ τὸ σκοτώσουν οι μάγκες;»
Κείνη τὴ νύχτα δεν κοιμήθηκε καθόλου μὲ τὸ νὰ συλλογίζεται τὸ πουλί. Κι ὅταν τὰ χαράματα τὴν πῆρε ὁ ὕπνος, εἶδε ὄνειρο τὸ μεγάλο ἀιτό: οἱ φτερούγες του ήταν κατακόκκινες ἀπ’ τὸ αἷμα του ποὺ ἔτρεχε, καί, ὅπως χτυποῦσε τὰ σύννεφα σπαραχτικά, τὰ ἔβαφε κι αὐτὰ κόκκινα. Ξύπνησε τὸ πρωὶ ταραγμένη καὶ πῆγε ἀμέσως στην κουφάλα τοῦ λόφου. Ἔρημο, τουρτουρίζοντας ἀπ’ τὸ κρύο τῆς νύχτας, πεινασμένο, τὸ ἀιτόπουλο ἔμενε πάντα ἐκεῖ.
–Αχ, ὁ μεγάλος ὁ ἀιτὸς δὲ θά ‘ρθει, εἶπε καταλυπημένη ἡ Δάφνη. Είναι πληγωμένος καὶ θὰ πεθάνει μὲς στὰ σύννεφα. Τί θα γίνει τοῦτο ἐδῶ;
Σκέφτηκε πολύ, σκέφτηκε πως αὔριο, μπορεῖ καὶ τὴν ίδια μέρα, θὰ ρθοῦν οἱ μάγκες τῆς Νεάπολης καί, ἂν τὸ βροῦν, θὰ τὸ πάρουν τὸ ἀιτόπουλο καὶ θὰ τὸ τυραννήσουν.
Καὶ τότε πῆρε τὴν ἀπόφασή της:
–Πρέπει νὰ τὸ σώσω.
Σήκωσε τὸ πουλί μὲ τὴ φωλιά του καὶ τό ‘φερε στον μπαρμπα–Θωμά, τὸν ἄρχοντα τῆς ταβέρνας τῆς ὁδοῦ Ζαΐμη. Ήξερε πὼς ἐκεῖνος καταλάβαινε ἀπὸ πουλιὰ καὶ τ’ ἀγαποῦσε, τρέφοντας ένα σωρό καρδερίνια καὶ φλώρια μέσα σε κλουβιά.
–Τί εἶν’ αὐτό, Δάφνη; ρώτησε ξαφνιασμένος ὁ ταβερνιάρης.
–Αχ ! κοίταξε, μπαρμπα-Θωμά! Σοῦ ἔφερα ένα ἀιτόπουλο!
–Ἕνα ἀιτόπουλο!
Η Δάφνη τοῦ εἶπε ὅλη τὴν ἱστορία του πουλιού. Φύλαξέ το, μπαρμπα-Θωμά, ἴσαμε να μεγαλώσει καὶ νὰ κάμει φτερά. Τότε τὸ ἀφήνεις.
Τὸν παρακάλεσε θερμά, τόσο ποὺ ὁ ἄνθρωπος το δέχτηκε.
–Καλά, Δάφνη. Δὲ ματακούστηκε να φυλάν στα κλουβιὰ ἀιτούς. Όμως, γιὰ χατήρι σου, θὰ το κρατήσω. Γιατί, βέβαια, τί θ᾽ ἀπογίνει ἂν τὸ ἀφήσουμε;
Κεῖνο τὸ βράδυ ὁ μπαρμπα-Θωμᾶς ἔβαλε τὸ ἀιτόπουλο σ’ ἕνα μεγάλο κλουβί, τοῦ ἔβαλε ρύζι, πράσινα φύλλα καὶ νερό. Μὰ τὸ μικρὸ ὄρνιο δὲν ἄγγισε τίποτα.
–Τί θὰ γίνει μὲ τοῦτο; εἶπαν τὴν ἄλλη μέρα ὁ μπαρμπα-Θωμᾶς κ’ ἡ Δάφνη. Αν πάει ἔτσι, σίγουρα θα ψοφήσει.
–Εἶναι πολὺ μικρὸ ἀκόμα καὶ ἄμαθο, εἶπε τὸ κορίτσι. Δὲ θὰ μπορέσει να κάμει χωρίς μάνα.
–Καὶ ποῦ νὰ βροῦμε τὴ μάνα του; Βέβαια, δε μποροῦμε νὰ τὴ φωνάξουμε.
–Βέβαια δὲ μποροῦμε νὰ τὴ φωνάξουμε, ἐπανάλαβε μηχανικὰ τὸ κορίτσι.
Ηταν πολύ λυπημένη ἐπειδὴ ἔβλεπε πὼς τὸ ἀιτόπουλο ἦταν καταδικασμένο.
–Αν βρίσκαμε τὴ μάνα του, ἂν τοῦ βρίσκαμε μια μάνα… μονολογοῦσε.
Κ’ ἔτσι ποὺ τὸ συλλογιζόταν, ξαφνικὰ τὰ μάτια της πέσαν κάπου.
–Αν δοκιμάζαμε… Αν δοκιμάζαμε αυτό…, μουρμούρισε.
Ο μπαρμπα-Θωμᾶς γύρισε καὶ τὴν κοίταξε με ἀπορία:
–Γιὰ τί λές, Δάφνη;
–Ω ναι! Ναί! Ας τὸ δοκιμάσουμε! εἶπε τὸ κορίτσι αποφασιστικά. Θὰ τοῦ δώσουμε μια μάνα! Μπαρμπα-Θωμά, μὴν πεῖς ὄχι!
Καὶ τοῦ εἶπε τὴν ἰδέα της: Σ’ ένα απ’ τα πολλά κλουβιὰ τῆς ταβέρνας ήταν και μια πέρδικα – μεγάλη τρυφερότητα του μπαρμπα-Θωμά. Ήταν ένα ήσυχο πουλί, πολύ μονάχο και έρημο. Λοιπόν, γιατί να μην το βάζανε μαζὶ μὲ τὸ ἀιτόπουλο;
–Μπορεῖ ἔτσι νὰ βοηθήσουμε και την πέρδικα, είπε ἡ Δάφνη.
Ο μπαρμπα-Θωμάς ξαφνιάστηκε.
–Όχι! Όχι! Πως γίνεται; έλεγε. Η πέρδικα είναι ήμερο πουλί, ἀδύναμο, κι ὁ αϊτὸς εἶναι ἄγριο. Θα τη σπαράξει, σίγουρα! Κι ἂν δὲν μπορεῖ νὰ τὸ κάνει τώρα, γιατί δὲν ἔχει δύναμη, θὰ τὸ κάνει μόλις μεγαλώσει λίγο. Όχι, Δάφνη!
–Ελα, μπαρμπα-Θωμά! τὸν ἱκέτευε εκείνη. Θα δεῖς ποὺ δὲ θὰ τὴν πειράξει. Θὰ τὸ δεῖς που θα συνηθίσουν. Ξέρω ἐγὼ ἀπὸ πουλιά. Κ’ ἔπειτα, ἂν δεῖς πως είναι φόβος, τότε τὰ χωρίζουμε.
Τον παρακάλεσε πολύ, που στο τέλος, όπως της εἶχε μεγάλη αδυναμία, κι όπως ποτέ του δὲν εἶχε ἀλύγιστη θέληση, κλονίστηκε:
–Καλά, εἶπε. Θὰ δοκιμάσουμε.
Κ’ ἔτσι ἔγινε. Βάλαν στο μεγάλο κλουβί της πέρδικας καὶ τὸ μικρὸ ἀιτόπουλο. Την πρώτη μέρα ή πέρδικα συμαζώχτηκε σὲ μιὰν ἄκρη τοῦ κλουβιοῦ, τὸ ἀιτόπουλο στην άλλη άκρη. Τὸ ἕνα πουλί ἔριχνε περίεργες ματιές στὸ ἄλλο, πότε έχτρικές, πότε φοβισμένες. Ως τὸ βράδυ κανένα δεν τόλμησε να σαλέψει καὶ νὰ πάει κοντά στο ἄλλο. Καὶ τὴ νύχτα ἔμειναν τὸ καθένα σταλιασμένο στη γωνιά του. Τὸ ἀιτόπουλο συλλογιζόταν τὰ βουνὰ καὶ τὴ λευτεριὰ τῶν προγόνων του, κ’ η πέρδικα συλλογιζόταν τὰ παιδιὰ ποὺ θὰ εἶχε καὶ ποὺ θὰ μεγάλωνε κάτω ἀπὸ ζεστές πέτρες.
Τὴν ἄλλη μέρα, σὰν ξημέρωσε, ἦρθε ἡ Δάφνη. Μὲ τὸ μπαρμπα-Θωμά πήγαν στο κλουβί, άλλαξαν τὸ νερὸ καὶ βάλαν φρέσκα φύλλα πλάι σὲ κάθε πουλί.
–Έλα τώρα! εἶπε τὸ κορίτσι τρυφερὰ στὴν πέρδικα, εσύ ‘σαι πιὸ μεγάλη κι αὐτὸ εἶναι μωρό. Πρέπει να γίνεις ἡ μάνα του.
Επιασε μὲ τὸ χέρι της τὴν πέρδικα καὶ τὴν ἔφερε κοντὰ στὸ ἀτάραχο ἀιτόπουλο. ᾿Αλλὰ μόλις τράβηξε το χέρι της, ἡ πέρδικα γύρισε βιαστικά στον τόπο της.
–Καλά, καλά, εἶπε ἡ Δάφνη. Καταλαβαίνω, είναι ἴσαμε ποὺ νὰ τὸ συνηθίσεις. Ὅμως ξέρω πως θα γίνεις ἡ μάνα του.
Αὐτὸ βάσταξε κάμποσες μέρες, κ’ ἡ Δάφνη με τον μπαρμπα – Θωμᾶ παρακολουθούσαν μὲ περιέργεια καὶ ἀγωνία τὴν ἱστορία του κλουβιού. Το πράμα μαθεύτηκε στοὺς ἀραιοὺς πελάτες της ταβέρνας και, ὅταν ἐρχόταν τὸ βραδάκι, ὅλοι ὅσοι ἔμπαιναν ρωτοῦσαν ειρωνικά:
–Λοιπόν, τί νέα, μπαρμπα-Θωμά; Αγαπήσανε;
–Περιμένετε λίγο ἀκόμα, τοὺς ἀποκρινόταν. Θα δεῖτε πὼς θὰ ἀγαπήσουν.
Ἡ βεβαιότητα τοῦ κοριτσιοῦ σιγά-σιγὰ εἶχε μεταγγιστεῖ μέσα του, καὶ ἀπὸ ἕνα παράξενο αίσθημα τὸ καταλάβαινε σὰ χρέος του νὰ ὑπερασπίσει τα πουλιά μπροστά στὶς ὑποψίες τῶν ἀνθρώπων.
–Ἕνας ἀιτὸς μὲ μιὰ πέρδικα! Γίνεται, μπάρμπα-Θωμά;
–Εγώ λέω πὼς ὅλα γίνουνται μὲ τὰ πουλιά. Όλα ὅσα δὲ γίνουνται μὲ τοὺς ἀνθρώπους.
Κι ἀληθινά, ἔγινε ὅπως τὸ πίστεψε ἡ Δάφνη. Σε λίγες μέρες ή πέρδικα πλησίασε πρώτη, μὲ ἔνστιχτο μητρικό, τὸ ἀπορφανισμένο ἀιτόπουλο. Στὴν ἀρχὴ τὸ περιεργάστηκε, ύστερα τὸ ἄγγισε μὲ τὶς φτερούγες της, ὕστερα ἔσκυψε κ’ ἔφαγε ἀπ’ τὴν τροφή του. Σὰ νὰ τοῦ ἔλεγε: « Σκύψε κ’ ἐσὺ καὶ φάε!» Καὶ τὸ ἀιτόπουλο ἔσκυψε κ’ ἔφαγε, έσκυψε και ήπιε, ὅπως ἔκανε ἡ πέρδικα. Μέρα μὲ τη μέρα ή μελαγχολία του λιγόστευε καὶ γινόταν πιο ζωηρό. Ένα βράδυ έριξε ψιλή βροχή. Ο μπαρμπα-Θωμάς πήγε για να πάρει μέσα το κλουβί καὶ νὰ τὸ προφυλάξει. Τότε είδε τὴν πέρδικα, ποὺ εἶχε σταλιάξει κοντὰ στὸ ἀιτόπουλο, νὰ ἔχει ἀπλωμένα πάνω του τὰ φτερά της καὶ νὰ τὰ προφυλάγει ἀπ’ τὸ νερό.
–Ω, Θέ μου! εἶπε συγκινημένος. Τόσο πολὺ δὲν το πίστευα. Δὲν τὸ πίστευα πὼς θὰ φτάνανε ἴσαμε κει.
Τὸ μάθαν οἱ ἀραιοί πελάτες της ταβέρνας καὶ τὸ εἶπαν ξαφνιασμένοι ὁ ἕνας στὸν ἄλλο. Τὸ εἶπαν καὶ σὲ φίλους τους ποὺ δὲν ἔρχονταν στὴν ταβέρνα. Κ’ ἐκεῖνοι, για νὰ δοῦν τὸ ἀξιοπερίεργο, άρχισαν νὰ ἔρχουνται. Σιγά-σιγὰ ἡ πελατεία ζωήρευε, μεγάλωνε, κάθε μέρα πιο πολύ.
–Πᾶμε νὰ δοῦμε τὸν ἀιτὸ μὲ τὴν πέρδικα στην οδό Ζαΐμη; λέγαν,
–Πάμε.
Περιεργάζονταν πρῶτα τὰ πουλιὰ κ᾿ ὕστερα κάθονταν νὰ πιοῦν.
–Εἶναι παράξενο. Δὲν εἶναι;
–Είναι μικρὸ τὸ ἀιτόπουλο, γι’ αὐτὸ δὲν τὴν πειράζει, λέγαν οἱ πιὸ πολλοί, ἄνθρωποι που βασίζονταν στη σοφία τῶν χρόνων τους. Ας μεγαλώσει λίγο καὶ θὰ δοῦμε!
–Θὰ τὴ σπαράξει λές;
–Μὰ μπορεῖ νὰ γίνει ἀλλιῶς; Μόλις μεγαλώσει θα τη σπαράξει καὶ θὰ τὴ φάει!
Ο καιρός περνοῦσε, ὁ ἀιτὸς μέρα μὲ τὴ μέρα μεγάλωνε, κ’ ἡ ἀνυπομονησία τῶν ἀνθρώπων μέρα μὲ τὴ μέρα γινόταν πιὸ ζωηρή. Ἔρχονταν ὁλοένα πιο πολλοί, και μόλις μπαίνανε στὴν αὐλή, πρὶν ἀκόμα δοῦν τὸ κλουβί, ρωτοῦσαν ἀνήσυχα:
–Έγινε;
Ὅλοι περίμεναν ν’ ἀκούσουν τὸ «ναί», σὰ νά ‘θελαν ἔτσι νὰ ἡσυχάσουν. Σχεδὸν ἀπογοητεύονταν ἅμα τους δίναν τὴν ἀπόκριση:
–Όχι. Τίποτα δὲν ἔγινε.
–Α, μὰ θὰ γίνει! Θὰ γίνει! λέγαν με σιγουριά καὶ πεῖσμα. Αὐτὸ δὲ μπορεῖ νὰ βαστάξει ἀκόμα πολύ.
Τοὺς εἶχε ἀναστατώσει το στραπάτσο τῆς ἁρμονίας που υπάρχει στον κόσμο: οἱ δυνατοὶ νὰ σπαράζουν τὸν ἀδύνατο. Τοὺς ἐρχόταν ολωσδιόλου ἄβολα νὰ μὴ γίνει μὲ τὰ πουλιὰ αὐτὸ ποὺ γίνεται μὲ τοὺς ἀνθρώπους.
Ήταν τόση ἡ βεβαιότητά τους που, σιγά-σιγά, ἄρχισε πάλι να μπαίνει ἡ ἀμφιβολία καὶ στὴν ἀδύναμη καρδιὰ τοῦ μπαρμπα-Θωμᾶ καὶ νὰ φεύγει ἡ πίστη του τοῦ εἶχε μεταγγίσει ἡ Δάφνη. Πάλευε ανάμεσα στα δυο ρέματα. Τὸ ἀιτόπουλο τώρα πιὰ εἶχε μεγαλώσει πολύ. Αν τὸ ἤθελε θὰ μποροῦσε χωρὶς τὸ παραμικρό κόστος νὰ τὴ σπαράξει τὴν πέρδικα. Κι αὐτὴ ἦταν τόσο ἀνυπεράσπιστη!
Τις νύχτες, ὅταν οἱ πελάτες εἶχαν φύγει κ’ ή ταβέρνα ἦταν σκοτεινὴ κι ἔρημη, πήγαινε κοντὰ στὸ κλουβί καὶ ἀφουγκραζόταν. Τίποτα, ἡσυχία ἦταν κεῖ μέσα, καὶ ἅμα τα μάτια του συνήθιζαν στο σκοτάδι ἔβλεπε τα μάτια τοῦ ἀιτοῦ ἀκίνητα καὶ λυπημένα νὰ λάμπουν μὲς στη νύχτα.
–Μπὰς καὶ πρέπει νὰ τὸ ἀφήσω; Μπὰς καὶ μοῦ σπαράξει τὴν πέρδικα;
Όμως ἦταν ἄνθρωπος κι αὐτός, κ᾽ εὐθὺς ἀμέσως τὸ συλλογιζόταν:
–Αν τὸ ἀφήσω, ὅλη τούτη ἡ εὐλογία τοῦ Θεοῦ που μοῦ ἦρθε θὰ μοῦ φύγει, ἔλεγε γιὰ τὴν ἀναπάντεχη πελατεία του. Δὲ θά ‘ναι πιὰ τίποτα ἐδῶ ποὺ νὰ τοὺς τραβά.
Δειλά-δειλὰ ρωτοῦσε καὶ τὴ Δάφνη:
–Ἐσὺ τί λές; Πρέπει νὰ τ᾿ ἀφήσουμε το πουλί;
Δὲν τῆς ἔλεγε ὅλες τὶς σκέψεις του καὶ τοὺς ὑπολογισμούς του. Όμως ἐκείνη, μ’ ὅλον ποὺ ἦταν ἀκόμα μικρή, εἶχε βαθὺ ἔνστιχτο καὶ καταλάβαινε τοὺς ἀνθρώπους.
–Ξέρω, μπαρμπα-Θωμά, ξέρω γιατί με ρωτάς. ᾿Αλλὰ ἐσὺ τί λές; Φοβᾶσαι γιὰ τὴν πέρδικα;
–Δὲν ξέρω πιὰ τί νὰ πῶ, ἀποκρινόταν ταραγμένος. Όμως τώρα ὁ ἀιτὸς μεγάλωσε καί, ἂν τὸν ἀφήναμε, θὰ μποροῦσε νὰ πετάξει. Όμως πάλι…
–Μποροῦμε νὰ τὸν κρατήσουμε ἀκόμα λίγο, τοῦ ἔλεγε ἐκείνη μὲ συγκατάβαση. Καὶ πίστευε σ’ εμένα, μπαρμπα-Θωμά. Μη φοβάσαι.
Στο μεταξύ, οι άνθρωποι που μάθαν να έρχονται στην ταβέρνα της οδού Ζαΐμη για να παρακολουθήσουν την ιστορία των πουλιών άρχισαν πια να μη βαστιούνται. Η απογοήτεψή τους ήταν ολοφάνερη επειδή ο αϊτός δεν κατασπάραζε, όπως θα έπρεπε, την πέρδικα.
–Ωχ αδερφέ! Λέγαν φουρκισμένοι. Αυτό το πράμα πια δεν είναι αϊτός! Το χάλασε η πέρδικα.
Κι ένα βράδυ έγινε τούτο: ένας απ’ τους πελάτες είχε πιει πολύ κρασί, κι όπως ήρθε η κουβέντα στον αϊτό και στην πέρδικα, πετάχτηκε απάνου, χίμηξε αγαναχτισμένος στο κλουβί, έχωσε μέσα το χέρι του, χούφτιασε το αϊτόπουλο κι άρχισε να το κουνά με οργή φωνάζοντας
–Παλιόπραμα! Τι κάθεσαι, βρε, και την κοιτάς; Τι κάθεσαι;
Ο μπαρμπα-Θωμάς είδε, δεν κατάλαβε καλά, θάρρεψε πως ο άνθρωπος πήγαινε να πνίξει τον αϊτό, καὶ τὸ αἷμα ανέβηκε στο κεφάλι του. Έτρεξε και τράβηξε με βία τον άνθρωπο.
–Τι σου φταίει το πουλί, μωρ! ἔλεγε ἀφρισμένος. Τί σου φταίει;
Κόντεψαν να ‘ρθουν στα χέρια. Τρέξαν οἱ ἄλλοι ἀπ’ την παρέα για να βοηθήσουν το σύντροφό τους, κ’ ύστερα όλοι φύγαν αγαναχτισμένοι.
–Σα μας ξαναδείς στην ταβέρνα σου, γράψε μας!, είπαν.
Αυτό ήταν. Το άλλο βράδυ ήρθαν λιγότεροι, καὶ τὸ ἄλλο ακόμα πιο λίγοι ἀπ’ τους ξένους πελάτες. Ώσπου όλοι ξαναγύρισαν στα λημέρια τους, μή βρίσκοντας κανένα ενδιαφέρον στην ιστορία των πουλιών.
Ἔτσι ὁ τόπος ερήμωσε πάλι, καὶ τὰ βράδια έρχονταν πάλι μονάχα οι φτωχοί σπουδαστές μὲ τὰ κορίτσια τους να κοιτάξουν τ’ άστρα.
Η Δάφνη τότε είπε στον μπαρμπα-Θωμά:
–Θαρρώ πως μπορούμε πια ν’ αφήσουμε τὸν αϊτὸ να φύγει.
–Έτσι θαρρῶ κ’ ἐγώ, εἶπε καλόκαρδα ὁ μπαρμπα-Θωμᾶς.
Πῆγαν στο λόφο του Στρέφη, ἄνοιξαν τὸ κλουβί κι ἄφησαν τὸν ἀιτὸ νὰ φύγει. Τὸν παρακολούθησαν να γράφει μιὰν ἀργὴ κίνηση πάνω ἀπ’ τὴν κοιλάδα της Δάφνης κ’ ὕστερα νὰ χάνεται κατὰ τὴ μεριὰ τῶν Τουρκοβουνιών.
Ο μπαρμπα – Θωμᾶς σκούπισε μὲ τὴν ἀνάστροφη τοῦ χεριοῦ τὰ χείλια του κ’ ὕστερα φίλησε τη Δάφνη στα μαῦρα μαλλιά, σὰ νὰ τὴν εὐλογοῦσε.

PRODEA INVESTMENTS: Αδίστακτος έμπορος των γειτονιών και των ζωών μας

Κυριακή 2 Απρίλη 2023
Openhouseathens με τα γραφεία της ProdeaInvestments ανοιχτά στο κοινό, που αντί για αρχιτεκτονική, μάθαινε για την καλή μας εταιρία.
Είπαμε να ενημερώσουμε και μεις το κοινό για το ποιόν της και να ευχηθούμε μακροημέρευση (not).
Και έξω σταθήκαμε φωνάζοντας συνθήματα, μοιράζοντας κείμενα και μιλώντας με τον κόσμο. Και μέσα μπήκαμε για να θαυμάσουμε την αισθητική Prodea που θέλει να ξεβλαχέψει τον Λόφο Στρέφη. Να δούμε στην τελική και την άποψη της για το πράσινο (στην άθλια πράσινη ταράτσα της).
Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:
PRODEA INVESTMENTS: Αδίστακτος έμπορος των γειτονιών και των ζωών μας
Prodea Investments: Συστάθηκε το 1999 με όνομα Αττικά Ακίνητα Α.Ε., μετονομάστηκε σε MIG Real Estate το 2007 ως μέρος του ομίλου Βγενόπουλου, συγχωνεύτηκε το 2015 με την Πανγαία και είχε όνομα Εθνική Πανγαία, ενώ το 2019 μετονομάστηκε εκ νέου σε Prodea Investments. Είχε 22 κακουργηματικές διώξεις εναντίον στελεχών της από τον εισαγγελέα διαφθοράς, που παραγράφησαν με νόμο της κυβέρνησης ΝΔ.
Επέβαλε στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, μέσω του Μπακογιάννη και της παράταξής του, που ενεργούν ως πειθήνιοι υπάλληλοί της, την εκχώρηση σε αυτήν του Λόφου Στρέφη, στο γενικότερο πλαίσιο του εξευγενισμού των Εξαρχείων και της αύξησης των τιμών των ακινήτων προς όφελος των επενδύσεών της.
Επέβαλε την ανάπλαση του αναδασωτέου Λόφου Στρέφη, την καταστροφή του δασικού του χαρακτήρα, της πανίδας και της χλωρίδας του, την εκδίωξη των σημερινών χρηστών του και τη μετατροπή του σε εξευγενισμένο αστικό πάρκο, προορισμένο για χρήση από τουρίστες και πλούσιους καταναλωτές.
Επέβαλε την υλοποίηση της επένδυσής της στον Λόφο Στρέφη με δεκάδες μπάτσους που απλόχερα διέθεσε το ελληνικό κράτος, καταστολή, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις κατοίκων, αποστείρωση του Λόφου και εκδίωξη της γειτονιάς και των χρηστών της από αυτόν.
Ανέθεσε την κατασκευή του έργου της στον Λόφο Στρέφη στον «εθνικό εργολάβο» ΑΚΤΩΡ και τη θυγατρική του ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, που ευθύνεται για το έγκλημα των Τεμπών, λόγω της μη υλοποίησης της σύμβασης του συστήματος τηλεδιοίκησης που είχε αναλάβει, με τις συνεχείς οικονομικές απαιτήσεις της από το δημόσιο.
Μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Καρυτινού, αποκαλεί «δήθεν πολίτες» όσα αντιδρούν στα σχέδιά της και «προβληματικό πεπαλαιωμένο stock» τα σπίτια και τις γειτονιές μας, άρα και τις σχέσεις και τις ζωές μας.
Όταν εμείς μιλάμε με όρους επιβίωσης για το κόστος ζωής από την αύξηση των ενοικίων, η Prodea Investments βλέπει ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης και αύξησης του χαρτοφυλακίου της.
Όταν εμείς μιλάμε για ελεύθερους δημόσιους χώρους και ανάσες ζωής στις δασικές νησίδες του κέντρου της Αθήνας, η Prodea Investments βλέπει σ’ αυτούς την προέκταση των επενδύσεών της και την αύξηση της αξίας των μετοχών της.
Η Prodea Investments πουλά και αγοράζει τις ζωές μας και καμιά πράσινη ταράτσα της, κανένα μεταμοντέρνο γλυπτό – παραγγελία του διευθύνοντος συμβούλου της δε θα μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι είναι εχθρός μας.
Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

**ALERT: ΞΕΚΙΝΑ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΩΜΑ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ**

Ο Δήμος Αθηναίων ετοιμάζεται για την οριστική καταστροφή του Λόφου Στρέφη τις ερχόμενες μέρες. Το τελικό χτύπημα θα έχει ως αποτέλεσμα το άμεσο τσιμέντωμα και την ισοπέδωση της κορυφογραμμής του Λόφου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

–             το τσιμέντωμα του πάνω μέρους του Λόφου (κορυφογραμμή και πλάτωμα),

–             την τοποθέτηση συρμάτινων κιβώτιων στο πλάτωμα της κορυφής,

–             την κάλυψη μεγάλου μέρους των πλαγιών του λόφου με γεωπλέγματα,

–             την κατασκευή τσιμεντένιων μπαλκονιών στα ψηλότερα βράχια και

–             την κοπή δέντρων και κάθε λογής φυτών που φύονται στις κορυφές και τις πλαγιές των βράχων.

Οι παραπάνω προγραμματισμένες εργασίες έρχονται να δέσουν με τα επικείμενα έργα ανακατασκευής του γηπέδου μπάσκετ μέσα στο καλοκαίρι, τότε που κυριολεκτικά όλη η γειτονιά βρίσκεται στο Λόφο. Τα έργα στο Λόφο έχουν ως ξεκάθαρο στόχο την καταστροφή και εξαφάνιση του τελευταίου ελεύθερου χώρου και χώρου πρασίνου της γειτονιάς μας, την μετατροπή του σε εξευγενισμένο τοπίο τουριστών και έτσι εν τέλει και τον εκδιωγμό των κατοίκων από το Λόφο.

Ξέρουμε πια καλά πως ανάπλαση δημόσιου άλσους για τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη σημαίνει: παρκαρισμένα περιπολικά πάνω σε πεζόδρομους, μπάζα και χαντάκια παντού, κατεστραμμένα καλντερίμια, πληγωμένα δέντρα, ποδοπατημένοι θάμνοι, εκτοπισμένα ζώα, έλεγχος εισόδου κατοίκων στο θεατράκι και πληθώρα μπάτσων να φυλάει σε 24ωρη βάρδια τις λαμαρίνες και τους εργολάβους της ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ.

Τα παλικάρια της ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ αυτό το διάστημα εκτελούν χρέη παρατρεχάμενου της δημοτικής αρχής, βάζοντας πλάτη σε έργα που βιάζεται να εγκαινιάσει προεκλογικά ο δήμαρχος (όπως ο τραγικός μεγάλος περίπατος), συμμετέχοντας σε εκκενώσεις εγκαταλελειμμένων κτηρίων στα Εξάρχεια και τραμπουκίζοντας κατοίκους στο Λόφο Στρέφη. Η διαρκής παρουσία τους όμως μας υπενθυμίζει διαρκώς την εμπλοκή τους στο ανολοκλήρωτο έργο σηματοδοτησης και τηλεδιοίκησης  της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Όσο τους βλέπουμε μπροστά μας τόσο δεν ξεχνάμε τις τραγικές συνέπειες της ανεπάρκειας και της απληστίας τους.

Για να παραμείνει ο Λόφος άλσος ανοιχτό και προσιτό στη  γειτονιά δε χρειάζονται ούτε εργολάβοι, ούτε μπάτσοι, ούτε οι μεγάλες ιδέες του Μπακογιάννη.
Αυτό που χρειάζεται είναι η μαζική συμμετοχή της γειτονιάς.
Καλούμε τη γειτονιά σε αυξημένη εγρήγορση. Να είναι τα μάτια όλων μας στραμμένα στο Λόφο.

Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ, ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ για την οργάνωση της αντίστασης του φυσικού μας χώρου ΣΑΒΒΑΤΟ 1  ΑΠΡΙΛΗ, 5ΜΜ ΜΠΑΣΚΕΤΑΚΙ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΠΑΤΣΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ:

FB: lofos.strefi1
Twitter: @LofosStrefi
Email: lofosstefi@riseup.net

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ενάντια στην επανέναρξη της ανάπλασης του Στρέφη

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 9/1, ΣΤΙΣ 7 ΜΜ., ΣΚΑΛΑΚΙΑ ΑΣΤΕΡΑ

Σήμερα Δευτέρα 9 Γενάρη, επανεκατέλαβαν τον λόφο Στρέφη εργάτες, μηχανικοί και αστυνομία για να συνεχίσουν τις εργασίες της ανάπλασης μετά την προσωρινή παύση που είχαν κερδίσει οι κάτοικοι στις 14/12/22. Ταυτόχρονα, 7 κάτοικοι και μέλη της συνέλευσης που βρεθήκαν το πρωί για να διαμαρτυρηθούν προσήχθησαν στο ΑΤ και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα.

Σε μια στρατιωτική επέλαση ο εκσκαφέας συνοδευόμενος από ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ και  ΔΡΑΣΗ ξαναξεκίνησε τις καταστροφικές του εργασίες, ενώ εργάτες τοποθέτησαν πλαστικά δίκτυα στο μονοπάτι προς την κορυφή, σηματοδοτώντας το επόμενο βήμα που είναι το τσιμέντωμα του.

Ο Μπακογιάννης μαζί με την PRODEA μέσα από μια θεσμική και δικαστική μεθόδευση, κατάφεραν να πάρουν το πράσινο φως για τη συνέχιση των εργασιών που θα καταστρέψουν το λόφο και θα αλλάξουν το χαρακτήρα του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της πολύπαθης γειτονιάς των Εξαρχείων.

Καλούμε σήμερα ΔΕΥΤΕΡΑ 9/1, ΣΤΙΣ 7 ΜΜ. ΣΤΑ ΣΚΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ (Καλλιδρομίου και Μπενάκη) διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επανέναρξη των εργασιών. Δεν κάνουμε πίσω. Αν δεν αντισταθούμε σε λόφους και πλατείες, τις πόλεις μας θα χαίρονται μονάχα οι εταιρίες.

Τον πρώτο λόγο έχουμε οι κάτοικοι στις γειτονιές, κι όχι οι εργολάβοι και οι επενδυτές.

Ο ΛΟΦΟΣ ΣΤΡΕΦΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Λόφου Στρέφη

9/1/2023

 

 

ΤΟ ΧΩΝΙ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ!
Σε επιλεγμένα σημεία της γειτονιάς των Εξαρχείων και φυσικά, στους δρόμους της…
Διαβάστε την εφημερίδα εδώ

Editorial

Έχουν περάσει κοντά δύο χρόνια από εκείνο το πρωινό που ενημερωθήκαμε απ’ τον Τύπο για την παραχώρηση του λόφου Στρέφη στην PRODEA. Βρισκόμασταν στο βαθύ σκοτάδι του lockdown, Γενάρης του 2021, τότε που μια βόλτα στο λόφο ήταν ουσιαστική ανάσα ζωής στον καθημερινό ζόφο που ζούσαμε. «Στείλε το 2 και πάμε, δεν παλεύεται η καραντίνα ρε συ».

Continue reading

Η ανάπλαση της PRODEA ξεκίνησε, ο λόφος βρίσκεται υπό κατοχή

Η Δημοτική Αρχή του Κ. Μπακογιάννη, σε απόλυτη σύμπλευση με την κυβέρνηση συνεχίζει να χτυπά την πολύπαθη γειτονιά των Εξαρχείων με όπλα την τουριστικοποίηση, τις ανατιμήσεις των αξιών γης και τις αστικές αναπλάσεις. Έτσι, μετά την περίφραξη της πλατείας Εξαρχείων για την δημιουργία εργοταξίου ΜΕΤΡΟ, την Δευτέρα 3/10 σειρά είχε ο λόφος Στρέφη να γνωρίσει τις λαμαρίνες και την καθημερινή αστυνομοκρατία.

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου λίγο πριν τις 7 το πρωί εργάτες της ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ (θυγατρική της ΑΚΤΩΡ, που έχει αναλάβει την υπεργολαβία των έργων από τη PRODEA) μπήκαν στο Λόφο Στρέφη για να ξεκινήσουν οι εργασίες της ανάπλασης-έκτρωμα με τη καθιερωμένη πλέον συνοδεία κάθε λογής μπάτσων. Μέλη της ανοιχτής συνέλευσης υπεράσπισης του λόφου και αλληλέγγυος κόσμος βρισκόμασταν ήδη εκεί ανοίγοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα από την κορυφή. Ομάδα ΟΠΚΕ κινήθηκε άμεσα προς το σημείο για να μας προσαγάγει χωρίς όμως να μας δώσει καμία εξήγηση για τον λόγο. Τραβώντας τον κόσμο με βία δίπλα από τον γκρεμό και με τον κίνδυνο κάποιο άτομο να πέσει, εν τέλει πραγματοποιήθηκαν 11 προσαγωγές. Μάλιστα ο ζήλος τους ήταν τέτοιος που δεν δίστασαν να προσαγάγουν ακόμα και έναν σκύλο, καθώς απ’ ότι φαίνεται προορίζουν την είσοδο στο λόφο μόνο για τουρίστες και αστυνομία.

Την ίδια μέρα, το απόγευμα της Δευτέρας και αφού ο Στρέφης βρισκόταν πλέον υπό κατοχή από τις δυνάμεις καταστολής πραγματοποιήθηκε δυναμική πορεία γύρω από τον λόφο φτάνοντας μέχρι το ταρατσάκι του Αστέρα. Σε εκείνο το σημείο οι μπάτσοι απέκλεισαν κάθε σημείο διαφυγής προς το δρόμο και πραγματοποίησαν δολοφονική επίθεση κάνοντας χρήση χημικών και κρότου λάμψης απωθώντας το πλήθος προς τα σκαλιά της Καλλιδρομίου με μεγάλο κίνδυνο να ποδοπατηθεί. Το κρεσέντο βίας συνεχίστηκε τόσο με τον ξυλοδαρμό ενός δημοσιογράφου, αλλά και με επίθεση της Ομάδας Δράσης και των ΜΑΤ ακόμα δύο φορές στον κόσμο που είχε παραμείνει στην Καλλιδρομίου και φώναζε δυναμικά συνθήματα.

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 4/10 ο κατήφορος της αστυνομικής βαρβαρότητας κατέληξε στον άγριο ξυλοδαρμό και τη σύλληψη ενός γονιού μπροστά στις δυο κόρες τους, όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί λεκτικά μία νεαρή κοπέλα που προσπαθούσε να μπει στο μπάσκετ για να παίξει, αλλά τα ΜΑΤ ως απάντηση την χτύπησαν και την ψέκασαν με δακρυγόνα. Όλα αυτά συνέβησαν απογευματινές ώρες δίχως καμία δικαιολογία για το λόγο της επίθεσης -μιας και δεν υπήρξε καμία άλλη αντιπαράθεση- και προφανώς δίχως να στέκει καν η δικαιολογία για τη δήθεν «προστασία των πολιτών από τις εργασίες στο εργοτάξιο», όπως προφασίζεται η αστυνομία καθημερινά για να επιβάλλει την παρουσία της. Ως αποκορύφωμα, τις επόμενες δύο μέρες, η ανεξέλεγκτη δράση της δίκυκλης συμμορίας Ομάδας Δράση έφτασε στο σημείο να παρενοχλήσει και να προκαλέσει τα παιδιά του 36ου Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται κάτω από το Στρέφη, προκαλώντας την αγανάκτηση της Διευθύντριας του σχολείου, της οποίας οι προτροπές να αποχωρήσουν οι αστυνομικοί για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, επιδεικτικά αγνοήθηκαν.

Η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί είναι συγκεκριμένη: η αστυνομία στα Εξάρχεια δρα ως ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ και δρα ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ.

Η νέα κατάσταση που προσπαθεί η κυβέρνηση και η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη να επιβάλει στον λόφο Στρέφη και ευρύτερα στα Εξάρχεια είναι βγαλμένη από τα στρατιωτικά εγχειρίδια των δυνάμεων καταστολής σε κατεχόμενες εμπόλεμες περιοχές. Καθημερινό face control, τραμπουκισμοί, αποκλεισμός εισόδων στο λόφο, μπλόκα σε δρόμους, απειλές, αναίτιες προσαγωγές, ξυλοδαρμοί και συλλήψεις. Στόχος να καμφθούν οι αντιστάσεις των κατοίκων που αντιδρούν στα έργα που καταστρέφουν τη γειτονιά και να εξωθηθούν σε άλλες περιοχές όσοι δεν έχουν τις αντοχές να ανταπεξέλθουν στην εμπόλεμη συνθήκη που δημιουργεί η αστυνομία με τις ευχές του Δημάρχου Κ. Μπακογιάννη. Το σχέδιο τους να μας διώξουν από τη γειτονιά βρίσκεται σε πλήρη εκδίπλωση.

Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι η συγκεκριμένη ανάπλαση που σχεδιάζουν Prodea και Δήμος Αθηναίων δεν έχει στόχο την αναβάθμιση του Λόφου όπως υποκριτικά διατρανώνουν, αλλά εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο αλλαγής της κοινωνικής δομής της περιοχής, πολιτικής απονέκρωσης της γειτονιάς, ανατίμησης των αξιών ακίνητης περιουσίας και μετατροπής των Εξαρχείων σε τουριστικό αξιοθέατο, σε μια ζώνη κατανάλωσης και κατοικιών υψηλών εισοδημάτων. Χρησιμοποιώντας έτσι ως δούρειο ίππο αναγκαία έργα όπως τα αντιπλημμυρικά -με μια πρόχειρη και ημιτελή μελέτη που θα καταστρέψει πλήρως τον χαρακτήρα του λόφου- φέρνουνε μια κτηματομεσιτική εταιρία για να τον μετατρέψουν σε εξευγενισμένο τουριστικό θέρετρο όπου θα επικρατεί πολιτική σιγή νεκροταφείου.

Είναι ολοφάνερο πλέον: ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Κι όμως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε κόντρα στον εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση και να παλεύουμε για να παραμείνουν τα Εξάρχεια μια γειτονιά αγώνα και αμφισβήτησης. Απέναντι στη πολιτική απονέκρωση όπου το λόγο για τη γειτονία θα τον έχουν μονάχα οι επενδυτές, οι εργολάβοι και οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα συνεχίζουμε να παλεύομαι ώστε το λόγο να τον έχουμε εμείς: οι κάτοικοι, όσα δουλεύουμε, κοινωνικοποιούμαστε και πολιτικοποιούμαστε εδώ.

Θέλουμε έναν Λόφο Στρέφη ανοιχτό, ελεύθερα προσβάσιμο για δημόσια χρήση ντόπιων και μεταναστών δίχως αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Θα υπερασπιστούμε την άγρια φύση του: άγρια για τα ζώα που ζουν ελεύθερα και όχι σε κλουβιά, άγρια για τους ανθρώπους που βρίσκουν ένα καταφύγιο στην μητρόπολη, άγρια σε αντίθεση με την κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κυριλέ αστικού πάρκου μόνο για “εξημερωμένους”.

Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

 

Ανοικτή Συνέλευση Υπεράσπισης Λόφου Στρέφη

9/10/2022

Επέστρεψε από τις διακοπές του ο δήμαρχος

Στα νέα της χθεσινής ημέρας: Επέστρεψε από τις διακοπές του ο δήμαρχος του 20%, στον φιλόξενο Σκάι φυσικά, αφού όλον τον Αύγουστο κρυβόταν πίσω από τις ασπίδες των ΜΑΤ.
Και τι μας είπε για τον Λόφο Στρέφη;
– Ότι ο Λόφος είναι εγκαταλειμμένος και παρατημένος εδώ και χρόνια.
Ευχαριστούμε, το ξέρουμε. Τα τελευταία τρία χρόνια μάλιστα η εγκατάλειψη είναι ευθύνη του Μπακογιάννη, τα δε προηγούμενα, δημάρχων κυρίως του κόμματός του, μεταξύ των οποίων και της μαμάς του. Αυτοκριτική δεν ακούσαμε όμως.
– Ότι ο Λόφος έχει αποκοπεί από τη γειτονιά.
Εδώ καγχάζουμε, όταν ζούμε κάθε μέρα εκεί, περπατάμε, διασκεδάζουμε, οργανώνουμε τις γιορτές μας εδώ και χρόνια.
– Ότι οι κάτοικοι που ζουν γύρω από τον Λόφο δεν πατάνε εκεί.
Εδώ κάπου έχει δίκιο ο δήμαρχος. Αν μιλάει για τους κατοίκους με τα πολυτελή ρετιρέ – μεζονέτες. Αυτοί όμως ΠΟΤΕ δεν πάταγαν στον Λόφο, τον αντιμετώπιζαν πάντα ως ντεκόρ του σαλονιού τους και ως εργαλείο αύξησης της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους (θέα σε πάρκο κλπ). Γι’ αυτό και όταν μιλούν μαζί του στα αθηναϊκά σαλόνια, ζητούν πχ να μπει ηχομονωτικό πλέξιγκλας γύρω από το γήπεδο μπάσκετ (επειδή δεν τολμούν να του πουν να πνίξει τα πιτσιρίκια). Διαστροφή;
– Ότι ο Λόφος Στρέφη έχει παραδοθεί στην παραβατικότητα, την εγκληματικότητα, την ηχορύπανση και την οχλοβοή.
Ας μας παραθέσει επίσημα στοιχεία λοιπόν. Και συγκριτικά με άλλες περιοχές της Αθήνας. Να μας μιλήσει για τα εγκλήματα του «λευκού κολάρου» και τις περιοχές που αυτά ευδοκιμούν, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος με όχημα τις golden visas και τις επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία ή για την παραβατικότητα των εργοδοτών (κλεμμένα δώρα, ένσημα, απλήρωτες υπερωρίες) μέσα κι έξω από τα Εξάρχεια. Δεν θα το κάνει φυσικά. Όσο για την ηχορύπανση και την οχλοβοή, από πού παράγονται αυτά αφού ο Λόφος είναι δήθεν έρημος; Μήπως μπέρδεψε τον Λόφο με την οχλοβοή των μαγαζιών, στα οποία δίνει άδειες ασύστολα να κλέβουν πεζόδρομους και πεζοδρόμια με τα τραπεζοκαθίσματα;
– Ότι είπαν ως Δήμος να κάνουν μια ανάπλαση του Λόφου, ένα έργο υποδομών, γιατί ο Λόφος έχει χωματουργικά ζητήματα, χρειάζεται φύτευση, πυρασφάλεια, φως.
Μάλιστα. Η στήριξη των πρανών στον Λόφο είχε μπει στο περσινό πρόγραμμα του Δήμου και ως δια μαγείας εξαφανίστηκε (τα μαγικά της Prodea). Τα δέντρα και οι θάμνοι ξεραίνονται γιατί ο Δήμος δεν συντήρησε ποτέ το αρδευτικό δίκτυο. Σύμφωνα με τα σχέδια της Prodea πολλά δέντρα από τα υγιή θα κοπούν για την επέκταση της παιδικής χαράς και την τοποθέτηση γεωπλεγμάτων. Πυροσβεστικοί κρουνοί υπάρχουν, σε αχρηστία όμως και με κομμένο το νερό από τον Δήμο. Και φώτα υπάρχουν, που τα κράταγαν σβηστά για χρόνια και μόλις πέρσι τα άναψαν, χωρίς να αλλάξουν τις καμένες λάμπες ή να κάνουν κάποιες μικροεπισκευές σε κολώνες φωτισμού.
Αν έκαναν αυτά τα στοιχειώδη όμως, δεν θα χώραγε η ανάπλαση (η παραχώρηση του Λόφου στην κτηματομεσιτική Prodea δηλαδή), που μεταξύ αυτών που αποφεύγει να μας πει ο δήμαρχος, θα περιφράξει τον Λόφο, θα δημιουργήσει «ανθρωποθυρίδες» για ελεγχόμενη είσοδο, θα ξοδεύει 90.000€ το χρόνο για υπηρεσίες σεκιούριτι, θα τοποθετήσει μεταλλικά πλέγματα, γεωπλέγματα και συρματοκιβώτια με μια μελέτη είναι επιπέδου φοιτητικής εργασίας χωρίς μετρήσεις και αποδείξεις των ισχυρισμών της, θα καταστρέψει και θα διώξει τα πουλιά και τα ζώα του Λόφου, θα χτίσει νέο, πολυτελές και απρόσιτο αναψυκτήριο στη θέση του «Βυζαντινό», ισοπεδώνοντας το πλακόστρωτο μπροστά, στα πρότυπα του νέου αναψυκτηρίου στον Λυκαβηττό που έχει αποκόψει τον περίπατο σε αυτόν τον Λόφο. Για να προσελκύσει τουρίστες και για να αυξήσει την αξία της γης και της ιδιοκτησίας. Των φίλων του πάλι δηλαδή.
-«Οι ίδιοι που δεν ήθελαν τα σχολεία, που δεν ήθελαν τα 1200 παιδάκια να πάνε στα σχολεία, είναι οι ίδιοι οι οποίοι σήμερα αντιδρούν στην πλατεία Εξαρχείων και στον λόφο του Στρέφη».
Εντάξει, το ότι είναι χυδαίος ο δήμαρχος (και οι επικοινωνιολόγοι του) το ξέραμε. Καμία έκπληξη που βαφτίζει σχολεία τα κοντέινερ στα οποία στοίβαξε τα 1200 νήπια, κόβοντας τις αυλές των υφιστάμενων σχολείων και αρνούμενος να δημιουργήσει νέα νηπιαγωγεία. Δε μας είπε επίσης πόσα από αυτά τα «σχολεία» – κοντέινερ παρέμειναν κλειστά γιατί αρνήθηκαν οι γονείς να στείλουν εκεί τα παιδιά τους.
Και κυρίως, δεν μας λέει πότε θα ξεκινήσει επιτέλους η επισκευή των σχολείων στα Εξάρχεια, που πέφτουν ταβάνια στα κεφάλια των παιδιών ή των παιδικών χαρών, όταν πρόσφατα στην παιδική χαρά του Αγ. Νικόλα, πόρτα καταπλάκωσε παιδί. Πότε επιτέλους θα φτιάξει το καλλιτεχνικό σχολείο στην Πρασσά, για το οποίο δήθεν ξεσπίτωσε τους πρόσφυγες εκεί. Μα τι λέμε κι εμείς τώρα; Η φροντίδα των σχολείων και των παιδικών χαρών είναι έργο που αφορά στους κατοίκους αυτής της πόλης. Δεν προωθεί τα συμφέροντα του κτηματομεσιτικού και τουριστικού κεφαλαίου, πλασιέ των οποίων είναι απροκάλυπτα πλέον ο Μπακογιάννης.
– «Δεν είναι και πολλοί μην νομίζετε, κάποιοι δεκάδες είναι που περιφέρονται. Αρκετοί απ’ αυτούς δεν είναι καν Έλληνες».
Και χυδαίος και ρατσιστής και συνοδοιπόρος των φασιστών. Γνωστά αυτά ήδη από τον προεκλογική του εκστρατεία, όταν τον ξεναγούσε στον Άγιο Παντελεήμονα ο Γιαννάτος της γνωστής φασιστοεπιτροπής κατοίκων (και κανόνισε θεσούλα κοινοτικού συμβούλου στην 6η δημοτική κοινότητα στη σύζυγό του), όταν περιλάμβανε στα ψηφοδέλτιά του την Ινές Λυκούδη, γνωστή από την εμπλοκή της σε ρατσιστικά πογκρόμ, σε συλλόγους πολυτέκνων και πολέμιων των αμβλώσεων και τη διόριζε επικεφαλής του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Όταν ψήφιζε μαζί με τους χρυσαυγίτες το ξεπούλημα του Λόφου στην Prodea. Όταν έστειλε τους φασίστες να χτυπήσουν τον αγώνα των κατοίκων στην Ακαδημία Πλάτωνος. Όταν έστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τη φεμινιστική συγκέντρωση ενάντια στους βιασμούς στα Εξάρχεια. Όταν με δική του εντολή στον υπάκουο Θεοδωρικάκο απαγορεύεται και χτυπιέται κάθε συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Και κυρίως, όταν η δική του ρατσιστική πολιτική ξεριζώνει με τη βία για άλλη μια φορά τους πρόσφυγες στον Ελαιώνα, για να δημιουργήσει μια ακόμα μεγαλεπήβολη ανάπλαση προς όφελος των επενδυτών.

Τα αφεντικά του Μπακογιάννη μας έχουν πετάξει το γάντι εδώ και καιρό. Θα το σηκώσουμε!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA