ΤΟ ΧΩΝΙ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ!
Σε επιλεγμένα σημεία της γειτονιάς των Εξαρχείων και φυσικά, στους δρόμους της…
Διαβάστε την εφημερίδα εδώ

Editorial

Έχουν περάσει κοντά δύο χρόνια από εκείνο το πρωινό που ενημερωθήκαμε απ’ τον Τύπο για την παραχώρηση του λόφου Στρέφη στην PRODEA. Βρισκόμασταν στο βαθύ σκοτάδι του lockdown, Γενάρης του 2021, τότε που μια βόλτα στο λόφο ήταν ουσιαστική ανάσα ζωής στον καθημερινό ζόφο που ζούσαμε. «Στείλε το 2 και πάμε, δεν παλεύεται η καραντίνα ρε συ».

Δεν χρειάστηκε κάποια πολυήμερη προετοιμασία, με ένα στιβαρό πολιτικό πλαίσιο. Αρκούσε το αυθόρμητο κάλεσμα τ@ Β. στο indymedia το προηγούμενο βράδι, ώστε την επόμενη μέρα στο θεατράκι να μαζευτούμε 150 άτομα. Και στην επόμενη συνέλευση 200, και στην παραεπόμενη 250…

Το εφημεριδάκι που κρατάτε στα χέρια σας, είναι μια έντυπη μορφή της προσπάθειας μας να σώσουμε το λόφο. Δεν είναι μόνο το σχέδιο του Μπακογιάννη για το ξεπούλημα του λόφου στα επιχειρηματικά συμφέροντα της PRODEA Investments αυτό που μας κινητοποιεί. Δεν είναι μόνο η υπεράσπιση των δημόσιων και ελεύθερων χώρων ενάντια την περίφραξη, την επιτήρηση και την εμπορευματοποίηση.

Υπάρχει και κάτι ακόμη.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση του Στρέφη είναι κομμάτι της ιστορίας των Εξαρχείων. Ένα θραύσμα των κοινωνικών αγώνων που ξεσπούν στη γειτονιά μέσα στα χρόνια, διακτινίζοντας με την κίνησή τους κομήτες νέων αντιστάσεων. Και η συλλογική μνήμη μας, εκεί που το παρόν συνυπάρχει με το παρελθόν, είναι το πέρασμα από το «τότε» στο «εκείνο που θέλουμε να έρθει», το νήμα που ενώνει τους αγώνες, τις ψηφίδες αντίστασης, συνθέτοντας το μωσαϊκό της γενιάς μας.

Ο «Χωνί του Στρέφη» είναι  το εγερτήριο μας. Ενάντια στη λήθη, ενάντια στο ζόφο, ενάντια στην παραίτηση θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον λόφο Στρέφη, την καθημερινή μας ανάσα.

1.      Το «μπλόκο» του Στρέφη: η μέρα που κατοχή ξεκίνησε

Τα χαράματα της 3ης του Οκτώβρη, ήταν η μέρα που η PRODEA εισέβαλε στο λόφο μας υποστηριζόμενη από τις πάνοπλες δυνάμεις ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ, ΟΠΚΕ κι ΔΙΑΣ για να στήσει τις λαμαρίνες της ντροπής. Η μέρα αυτή θα μείνει στη μνήμη της γειτονιάς σαν την πρώτη μέρα του «μπλόκου» του Στρέφη.

Τι συνέβη την πρώτη μέρα που εισέβαλαν τα ΜΑΤ

Λίγο πριν τις 7 το πρωί φορτηγά και εργάτες της ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ (θυγατρική της ΑΚΤΩΡ) εισέβαλλαν στον λόφο από την είσοδο στο μπασκετάκι. Μέλη της ανοιχτής συνέλευσης και κάτοικοι βρισκόμασταν ήδη στο λόφο ανοίγοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα από την κορυφή του. Ομάδα ΟΠΚΕ κινήθηκε άμεσα προς το σημείο με αποτέλεσμα να προσαγάγει 13 από εμάς με τη  βία δίπλα από τον γκρεμό. Ο ζήλος τους μάλιστα ήταν τέτοιος που δεν δίστασαν να προσαγάγουν ακόμα και ένα σκύλο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών εγκατέστησαν στο Βυζαντινό ένα κοντέινερ το οποίο περιέφραξαν με λαμαρίνες, τοποθέτησαν έναν ηλεκτρολογικό πίνακα στον οποίο συνέδεσαν βιομηχανικό ρεύμα και σηματοδότησαν ολόκληρο το λόφο με ιδιωτικές πινακίδες που το χαρακτηρίζουν ως εργοτάξιο, οριοθετώντας το με πλαστικά δίχτυα και απαγορεύοντας την πρόσβαση σε αυτό.

Η άμεση αντίδραση

Η απάντηση της γειτονιάς ήταν άμεση. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε δυναμική διαδήλωση 500 ατόμων γύρω από τον λόφο φτάνοντας μέχρι το ταρατσάκι του Αστέρα. Η αστυνομία με μια κυκλωτική κίνηση -και έχοντας αποκλείσει κάθε σημείο διαφυγής- πραγματοποίησε λυσσαλέα επίθεση με χημικά και κρότου λάμψης απωθώντας τη διαδήλωση προς τα ημικατεστραμμένα σκαλιά της Καλλιδρομίου με μεγάλο κίνδυνο ο κόσμος να ποδοπατηθεί. Από το ντελίριο της βίας δεν γλίτωσε ούτε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ryan Thomas που βρισκόταν εκεί για να καταγράψει τα γεγονότα.

Ο ξυλοδαρμός γονέα μπροστά στα παιδιά του

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 4/10 μια παρέα θέλησε να αράξει στον Εξωστρεφή. Καθώς μια κοπέλα προσπάθησε να μπει στο μπασκετάκι για να παίξει, η δίχως λόγο και αιτία απαγόρευση από τους μπάτσους κατέληξε στον άγριο ξυλοδαρμό τόσο της ίδιας και της παρέας της αλλά και ενός πατέρα μπροστά στις δυο έντρομες ανήλικες κόρες του όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί λεκτικά την πρώτη. Αποτέλεσμα ο δαρμένος γονιός να συλληφθεί άμεσα και παρά τις έντονες επικλήσεις του να παραμείνει στο χώρο μέχρι να έρθει η μητέρα των δύο κοριτσιών, τον απομάκρυναν με τη βία αφήνοντας τα δύο ανήλικα κορίτσια ασυνόδευτα και μονά στο λόφο σε άθλια ψυχολογική κατάσταση.

Όλα αυτά συνέβησαν βραδινές ώρες δίχως καμία δικαιολογία για το λόγο της επίθεσης -μιας και δεν υπήρξε καμία άλλη αντιπαράθεση- και προφανώς δίχως να στέκει καν η δικαιολογία για τη λειτουργία του εργοταξίου.

Τα κορίτσια που υπέστησαν όλο αυτό το μαρτύριο πηγαίνουν σχολείο στο 36ο Δημοτικό που βρίσκεται στο Στρέφη. Την επόμενη μέρα οι ανεξέλεγκτοι συμμορίτες της δίκυκλης Ομάδας Δράση και της ΔΙΑΣ πάρκαραν από το πρωί επιδεικτικά μπροστά στην είσοδο του σχολείου (Πουλχερίας), παρενοχλώντας και προκαλώντας τόσο τα παιδιά των οποίων οι συμμαθήτριες είχαν περάσει όλο αυτό, τόσο τους υπόλοιπους γονείς και δασκάλους. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες προκαλώντας την οργή της διευθύντριας του σχολείου και του Συλλόγου Γονέων με αποτέλεσμα μετά από έντονες πιέσεις να αναγκαστούν να στρατοπεδεύσουν λίγο πιο κάτω.

Η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί είναι συγκεκριμένη: η αστυνομία στα Εξάρχεια δρα ως ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ και δρα ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ.

2.      Γιατί αντιδρούμε στην ανάπλαση του λόφου Στρέφη

Από την πρώτη μέρα που εισέβαλλε η PRODEA στο λόφο Στρέφη, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για το έργο της προτεινόμενης ανάπλασης γιγαντώθηκε. Στις παρακάτω σελίδες θα μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά γιατί αντιδρούμε στην ανάπλαση του λόφου Στρέφη.

2.1.   Το παραμελημένο και μπαζωμένο δίκτυο απορροής ομβρίων

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29/8/2022, ο Δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης χαρακτήρισε την ανάπλαση του Στρέφη ως ένα έργο «υποδομών». Η επιλογή του να χρησιμοποιήσει τα αντιπλημμυρικά έργα ως «δούρειο ίππο» για την εισβολή των μπουλντόζων που θα τουριστικοποιήσουν το λόφο, ήταν αναμενόμενο μιας και γνωρίζει πως χρόνιο πρόβλημα της γειτονιάς πέριξ του λόφου και του 36ου Δημοτικού Σχολείου στην Πουλχερίας είναι τα νερά τις ημέρες των έντονων βροχοπτώσεων.

Γιατί, όμως, πλημμυρίζει ο Λόφος στις δυνατές βροχές; Και κυρίως, γιατί δεν πλημμύριζε έως και 10 χρόνια πριν; Έχει ο Λόφος σύστημα αποχέτευσης ομβρίων; Έχει αυτό συντηρηθεί ποτέ; Αν όχι, ποιος είναι ο υπεύθυνος για τις πλημμύρες αυτές, αν όχι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Δήμος Αθηναίων; Ποια είναι η τελευταία φορά που η Υπηρεσία Πρασίνου ή Οδοποιίας ξεβούλωσαν τους αγωγούς και συντήρησαν το δίκτυο αυτό;

Τι λέει η «μελέτη» της PRODEA

Η μελέτη της PRODEA, αλλά και η διαχειριστική μελέτη του Δήμου, απέκρυψαν το γεγονός ότι στο λόφο υπάρχει ένα ολοκληρωμένο και εκτεταμένο δίκτυο απορροής ομβρίων, τόσο εσωτερικά, όσο και περιμετρικά του.

«Ο λόφος δεν διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων με μόνη εξαίρεση την περιοχή της παιδικής χαράς στο χαμηλότερο σημείο προς την Εμμανουήλ Μπενάκη, όπου υπάρχει μία σχάρα που συλλέγει τα όμβρια που συγκεντρώνονται εκεί από τα ψηλότερα τμήματα του λόφου, ιδιαίτερα από αυτά που έχουν σκληρές επιφάνειες» (μελέτη PRODEA)

Μέγα ψέμα που αποδεικνύεται με φωτογραφίες! Μια σωστή και σύμφωνη με τους νόμους και τις προδιαγραφές μελέτη, θα έπρεπε κατ΄ αρχήν να αποτυπώσει το υφιστάμενο δίκτυο ομβρίων για να ακολουθήσει μια υδραυλική μελέτη ώστε να καταλήξει σε διατύπωση προτάσεων και εργασιών για τη συντήρηση και βελτιστοποίηση του υφιστάμενου δικτύου.

Το δίκτυο αυτό δεν συντηρήθηκε ποτέ με αποτέλεσμα με τα χρόνια να μπαζωθεί. Προφανώς, τυχόν αναγνώριση της ύπαρξής του θα οδηγούσε τον Δήμο κατηγορούμενο στα δικαστήρια για τις καταστροφές στη γύρω περιοχή και το σχολείο από τις πλημμύρες των τελευταίων χρόνων.

Έτσι, επιλέγεται η δημιουργία ενός νέου που για να δημιουργηθεί θα χρειαστεί βαριά σκαπτικά μηχανήματα, που για να φτάσουν στην κορυφή του λόφου θα πρέπει να ανοίξει δρόμος μέχρι εκεί, που για να ανοίξει δρόμος θα χρειαστούν ακόμη πιο βαριά σκαπτικά μηχανήματα κοκ.

Και φυσικά όλα αυτά δίχως τη σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου που έχει εγκρίνει μόνο συντηρήσεις και καθόλου νέα έργα!

Το μπολντοζάκι συνοδευόμενο από αστυνομικές δυνάμεις και παρουσία των μηχανικών ανοίγει νέα χαντάκια και καταστρέφει ρίζες δέντρων για να περάσει το ηλεκτρολογικό υλικό.

Η μελέτη ομβρίων που υποβλήθηκε από την PRODEA δεν λαμβάνει υπόψη της τον δασικό χαρακτήρα του Λόφου, και τα έργα που προτείνει κατά μήκος του νέου μονοπατιού είναι ασαφή και αποσπασματικά. Και φυσικά παρακάμπτει τις συστάσεις της εγκεκριμένης Διαχειριστικής Μελέτης, εντός της οποίας προτείνεται:

«η δημιουργία όπου αυτή είναι εφικτή, ανοικτών καναλιών, μικρού βάθους, πλησίον του εγκιβωτισμού στο δίκτυο μονοπατιών. […]  η τοποθέτηση κορμοτεμαχίων για την ανάσχεση των ομβρίων σε σημεία στα οποία είναι εφικτό […] της αξιοποίησης των ομβρίων ως τροφοδοσία της υπάρχουσας βλάστησης και οι σημειακές φυτεύσεις κατάλληλων ενδημικών ειδών ως πρόσθετο μέτρο για τη σταθεροποίηση των εδαφών». (σελ. 129-130)

Για παράδειγμα για την επέκταση της παιδικής χαράς η μελέτη προβλέπει το κόψιμο 4 ώριμων ευκαλύπτων. Τι θα συμβεί, όμως, στην απορρόφηση των ομβρίων όταν κοπούν τα δέντρα αυτά που είναι εκεί ακριβώς για την απορρόφηση του νερού και για τον λόγο αυτό έχουν γίνει 20 μέτρα;

Κομμένος κορμός δέντρου στο Στρέφη που εμποδίζει τη διέλευση της μπουλντόζας. (8/11/2022)

Συμπερασματικά

Α) Δεν συντηρείται το υφιστάμενο δίκτυο, το οποίο προκλητικά αγνοείται, εκτός μιας σχάρας στην παιδική χαρά.

Β) Το νέο δίκτυο αφορά μόνο στο μονοπάτι της κορυφογραμμής και στη σκάλα αριστερά από το μπασκετάκι. Τα νερά από εκεί θα πηγαίνουν υπό πίεση στην οδό Ανεξαρτησίας και Έρσης, χαράς ευαγγέλια για τους εκεί κατοίκους.

Γ) Τα υπόλοιπα 44 στρέμματα του Λόφου μένουν χωρίς δίκτυο ομβρίων. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα παραμένει.

Δ) Γίνεται σε πλαγιές του Λόφου εκτεταμένη αποψίλωση θάμνων, κάκτων και δέντρων, για να τοποθετηθούν τα σιδερένια γεωπλέγματα (πχ πάνω και αριστερά από το θεατράκι), χωρίς να προβλέπονται νέες φυτεύσεις στα σημεία αυτά. Τα γεωπλέγματα μπορεί να συγκρατήσουν πέτρες και χώμα αλλά όχι το νερό της βροχής, που δεν θα συγκρατείται πλέον και από τους θάμνους που θα κοπούν. Δηλαδή, προκύπτει μεγαλύτερη και ανεξέλεγκτη ροή νερού, άρα το πρόβλημα επιτείνεται.

Ε) Το πλακόστρωτο γύρω από το «Βυζαντινό», σε άριστη κατάσταση μέχρι να κατατρυπηθεί από τις λαμαρίνες του εργοταξίου και που ως τώρα ακολουθεί την κλίση του Λόφου και διώχνει τα νερά της βροχής, ξηλώνεται και ισιώνεται για να μην υπάρχει λένε υψομετρική διαφορά 15 εκατοστών μεταξύ του πλακόστρωτου και του κτιρίου… Να ευχηθούμε στον νέο ιδιοκτήτη του «Βυζαντινού» καλές καταδύσεις, στα βρόχινα νερά από τις αποψιλωμένες πλαγιές, που θα ρέουν απευθείας μέσα στο μαγαζί.

Σε μια περίοδο όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν, είναι απαραίτητο να εκπονηθεί μια ολοκληρωμένη υδρολογική και υδραυλική μελέτη που να καταλήξει σε ουσιαστικές προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε αστικά δάση και την επικρατούσα θεωρία της μικρότερης δυνατής επέμβασης με τη χρήση οικολογικών υλικών.

Κομμάτι από το φραγμένο απο μπάζα και σκουπίδια υπάρχων δίκτυο απορροής ομβρίων στον λόφο.

Ένα έγκλημα με ονοματεπώνυμα

Αν δεν καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα έργα, στην επόμενη πλημμύρα της περιοχής οι ευθύνες θα έχουν ονοματεπώνυμα: του Μπακογιάννη, των κοινοτικών και δημοτικών συμβούλων που ενέκριναν μελέτες χωρίς να έχουν ιδέα, μένοντας στις χαζομακέτες Δοξιάδη, των υπαλλήλων του Δήμου που θεώρησαν και έλεγξαν μελέτες που δεν είναι μελέτες και δεν είχαν αρμοδιότητα για αυτές, των μηχανικών της ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ που εφαρμόζουν μη-μελέτες γνωρίζοντας άριστα τις συνέπειες.

Η PRODEA φυσικά, βάσει της σύμβασης με τον Δήμο, έξυπνα έβγαλε την ουρίτσα της έξω, αποποιούμενη κάθε ευθύνη.

2.2.   Μια Γεωτεχνική Μελέτη επιπέδου προπτυχιακής εργασίας

Τα γεωτεχνικά έργα που έχουν σχεδιαστεί από την Prodea  για τον Λόφο Στρέφη, με σκοπό δήθεν τη στήριξη των βράχων, των πρανών και την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους, τα ονομάζουμε έργα “Εθνικής Οδού”. Κι ο λόγος που τα αποκαλούμε έτσι είναι γιατί αυτού του τύπου οι γεωτεχνικές παρεμβάσεις επιλέγονται ακριβώς για το ανοίκειο τοπίο των Εθνικών Οδών.

Τα γεωπλέγματα, τα συρματοκιβώτια και τα σιδερένια πακτωμένα πλέγματα, εκτός από το γεγονός ότι δεν ταιριάζουν στον δασικό χαρακτήρα του Λόφου Στρέφη και δεν μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά από την υπεύθυνη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου (που έχει αρμοδιότητα μόνο για φυτοτεχνικές παρεμβάσεις, άρδευση και πυρόσβεση), για να τοποθετηθούν απαιτούν βαριές χωματουργικές εργασίες και αποψίλωση όλης της βλάστησης.

Στην περίπτωση του Λυκαβηττού όπου είναι σε εξέλιξη αντίστοιχα έργα, έχει γίνει κόψιμο θάμνων, δέντρων, κάκτων και γενικότερα όλης της χαμηλής βλάστησης. Άρα και αποκλεισμός των ζώων απ’ την πρόσβαση σε τροφή και φωλιές. Κρανίου τόπος…

Στην περίπτωση του Στρέφη, τα χωματουργικά έργα θα καταστρέψουν τις φωλιές των χελωνών, θα διώξουν τα πουλιά και θα απαιτήσουν αποκλεισμό της πρόσβασης στον Λόφο για μεγάλο διάστημα. Και ο Δήμαρχος έχει το θράσος να καμαρώνει και να λέει πως “επενδύουμε στους πολύτιμους, αστικούς πνεύμονες της πόλης.”!

Η πολυδιαφημισμένη μελέτη της PRODEA, που εκπονήθηκε απ’ το γραφείο Δοξιάδη, δε διανοήθηκε καν να προβλέψει φυτοτεχνικές (αναβαθμίδες, κορμοδέματα, φυτεύσεις) και όχι γεωτεχνικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των πρανών και την αποφυγή της διάβρωσης του Λόφου απ’ τις βροχές, κάτι που θα διασφάλιζε την ισορροπία του οικοσυστήματος, της πανίδας και της χλωρίδας.

Εικόνα καταστροφής στο λόφο με κομμένα δέντρα και θάμνοι που εμποδίζουν τη διέλευση της μπουλντόζας. (11.11.2022)

Η Διαχειριστική μελέτη του Δήμου αναφέρει ότι όλες οι παρεμβάσεις οφείλουν να έρχονται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και να μην επιβαρύνουν με τεχνητά στοιχεία τον Λόφο. Όμως, για την τοποθέτηση γεωπλεγμάτων θα αποψιλωθούν όλοι οι θάμνοι στις πλαγιές πάνω και δεξιά από το θεατράκι. Αθάνατοι, φραγκοσυκιές και μηδικές κυρίως.

Το σκάψιμο των κάθετων βράχων για την τοποθέτηση πακτωμένων πλεγμάτων εκτός από το ότι δεν θα εμποδίζει τα βράχια από το να πέφτουν (απλά δεν θα πέφτουν στα κεφάλια μας), θα εξαφανίσει τα σπάνια φυτά που φυτρώνουν στις περιοχές αυτές. Καπαριές, Silene spinescens (που προστατεύεται και από το ΠΔ 67/81), Inula verbascifolia subsp. Methanaea. Και είναι απορίας άξιο το πώς θεωρείται ότι τα βράχια πέφτουν, ενώ σχεδιάζουν να καρφώσουν πάνω τους δυο σιδερένια μπαλκόνια με σκοπό να φιλοξενούν κόσμο.

Τα συρματοκιβώτια μήκους 15 μέτρων που θα τοποθετηθούν κάτω από το μονοπάτι της κορυφής για υποστήριξή του, απαιτούν σκάψιμο μεγάλης επιφάνειας και αναγκαστικό κόψιμο των εκεί δέντρων. Στα σημεία που θα τοποθετηθούν αυτά, καθώς και στα σημεία που θα σκαφτούν χαντάκια για την απορροή των ομβρίων, παράλληλα του μονοπατιού, φύεται σπάνιο ενδημικό είδος, ο Crocus cartwrightianus (Κρόκος του Καρτράιτ), που κατάφερε και επιβίωσε μέχρι τώρα στον λόφο, αλλά απειλείται πλέον από τα έργα Δήμου – PRODEA.

Χρειάζεται ο Λόφος Στρέφη αντιπλημμυρικά έργα; Κατηγορηματικά λέμε ΝΑΙ. Ακριβώς επειδή χρειάζονται, χρησιμοποιούνται ως Δούρειος Ίππος από την PRODEA για την ιδιοποίηση του Λόφου.

Γιατί η μελέτη, που έγινε από γραφεία «αρίστων», όπως μας λένε, κατέληξε σε αυτήν τη λύση για τα αντιπλημμυρικά έργα; Μα γιατί ήταν μια μελέτη της αρπαχτής.

Επ’ αυτής, ο Σύλλογος Γεωλόγων Μελετητών, με ανακοίνωσή του λέει ότι:

«Η τεχνική έκθεση του θέματος δεν αποτελεί ολοκληρωμένη γεωτεχνική μελέτη, πόσο δε μάλλον μελέτη εφαρμογής μέτρων αποκατάστασης, καθώς τόσο οι παραδοχές όσο και οι προτάσεις που αναφέρονται στο κείμενο της έκθεσης δεν στηρίζονται σε αποτελέσματα ερευνών, μετρήσεων ή δοκιμών, ούτε υπάρχει κάποια αιτιολογημένη διαστασιολόγηση των μέτρων. Η τεχνική έκθεση του θέματος αποτελεί περισσότερο μία έκθεση αυτοψίας, όπου υπάρχουν κάποιες πρόδρομες προτάσεις προς διερεύνηση, απέχοντας παρασάγγας από μία ολοκληρωμένη γεωτεχνική μελέτη και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται επαρκής σύμφωνα με τις ισχύουσες ελληνικές προδιαγραφές».

Ο λανθασμένος σχεδιασμός οδήγησε σε υπερβολικές αποφάσεις, εκλογή λανθασμένων θέσεων πλέον των απαραίτητων, άρα και μεγαλύτερων αποψιλώσεων ποώδους και θαμνώδους βλάστησης για την υλοποίηση των παρεμβάσεων. Και βέβαια, έγινε αυτή η επιλογή υπερβολικών παρεμβάσεων, για να πραγματοποιηθεί μια ακόμη προμηθειούλα, αυτήν των πλεγμάτων που κατονομάζονταν στην πρώτη επιστολή της PRODEA στον Δήμο, το Γενάρη του 2021.

2.3.   ALERT! Τα ζώα και τα πουλιά του Λόφου σε κίνδυνο

Ο Λόφος του Στρέφη, αν και άλσος στο κέντρο της πόλης, σφύζει από άγρια ζωή, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μεγάλη ποικιλία πουλιών και τις χελώνες ξηράς.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του λόφου Στρέφη

Συνολικά 88 είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί στον λόφο και είναι επίσημα καταγεγραμμένα. Ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους συναντάμε τα ενδημικά πουλιά:  βραχοκιρκίνεζα, πετρίτες, δεκαοχτούρες, κίσσες, κουκουβάγιες, ασημόγλαροι, σπουργίτια, κοτσίφια, καρακάξες, κ.α.. Επίσης, τον επισκέπτονται πολλά μεταναστευτικά όπως φιδαετοί, γερακίνες, τρυγόνια, αηδόνια, είτε το καλοκαίρι όπως γκιώνιδες, καρδερίνες, τσαλαπετεινοί, είτε το χειμώνα όπως ψαρώνια, χρυσοβασιλικοί, δενδροφυλλοσκόποι,  μαυροσκούφηδες, ξεφτέρια και κοκκινολαίμηδες.

Στους μόνιμους κατοίκους του λόφου συγκεταλέγονται επίσης οι χελώνες ξηράς εκ των οποίων η σημαντικότερη είναι κρασπεδωχελώνα, που έχει φτιάξει τις φωλιές της γύρω από το θέατρο και τρέφεται από τη χαμηλή βλάστηση που υπάρχει παντού στο λόφο.

Ανήλικο άτομο της προστατευόμενης ελληνικής κρασπεδοχελώνας στον λόφο Στρέφη. (12/1/2022)

Καταστροφή φωλιών και φωτορύπανση

Πολλά από τα παραπάνω είδη είναι σε καθεστώς προστασίας κάτι που αγνοείται παντελώς στις μελέτες της Prodea. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνέψουν οι φωλιές των ζώων από την κατασκευή των τσιμεντοποιημένων μονοπατιών και απ’ τις λοιπές βαριές εργασίες που προβλέπουν σκάψιμο του εδάφους ή διάνοιξη δρόμου μέχρι την κορυφή για να προσεγγίσουν τα μηχανήματα.

Εικόνα της καταστροφής που προκαλεί το πέρασμα της μπουλντόζας (2.11.2022)

Τέλος, η τοποθέτηση φωτισμού σε όλη την κορυφογραμμή θα διώξει ή θα παραπλανήσει πουλιά και νυχτόβια ζώα που βρίσκουν καταφύγιο (εκτοπισμένα πολλές φορές λόγο των πυρκαγιών) σε έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες χώρους πρασίνου στην πόλη. Ήδη τεράστιοι προβολείς φώτα έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα πλατώματα τον λόφου για λόγους φύλαξης του εργοταξίου και λειτουργούν ήδη αποτρεπτικά για τους νυχτερινούς επισκέπτες του λόφου, ανθρώπους ή όχι.

2.4.   ALERT! Τα φυτά κι η βιοποικιλότητα απειλούνται

Κάθε ανάπλαση που έχει την υπογραφή του Δημάρχου Αθηναίων χαρακτηρίζεται από υπέρμετρη αποψίλωση βλάστησης, τσιμεντοποίηση, φωτορύπανση και αντιμετώπιση του δημόσιου χώρου ως “διακοσμητικού”.

Στη ίδια λογική και η ανάπλαση του λόφου Στρέφη περιλαμβάνει:

    α. Την εκρίζωση υγιών, ώριμων δέντρων στην παιδική χαρά και το θέατρο.

Προφανώς και είναι απαραίτητο το κλάδεμα ξερών κλαδιών ή η εκρίζωση νεκρών δέντρων, αλλά εγείρει πολλές αμφιβολίες όταν αφορά το κόψιμο εικοσάμετρων ώριμων και υγιών δέντρων που αποτελούν ένα ζωντανό οικοσύστημα για τα ζώα και πνεύμονα πρασίνου για τους ανθρώπους. Το κόψιμο των ευκαλύπτων στην παιδική χαρά για τοποθετηθούν φώτα και η λογική 1:1 του Δημάρχου, δηλαδή η αντικατάσταση ενός κομμένου πχ. στο Στρέφη με την φύτευση ενός νεαρού σε μια άλλη περιοχή, είναι και τραγική και εγκληματική.

    β. Την τσιμεντοποίηση μονοπατιών σε δασική έκταση.

Όταν η διεθνής πρακτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η προστασία των υφιστάμενων δασών, οι δεντροφυτεύσεις και η προστασία της βιοποικιλότητας, τότε είναι απορίας άξιο πως γίνεται οι μελέτες PRODEA να αγνοούν και επομένως να θυσιάζουν τον πραγματικά σπάνιο και ενδημικό Κρόκο του Καρτράιτ που βρίσκεται στην κορυφογραμμή του Λόφου Στρέφη, προκειμένου να χυθούν τόνοι τσιμέντου στα μονοπάτια της κορυφής.

γ. Τη φωτορύπανση με ό,τι επιπτώσεις έχει στα φυτά:

Η υψηλή φωτορύπανση για λόγους επιτήρησης επηρεάζει τη φυσιολογία και την ανθοφορία των φυτών με αποτέλεσμα την καθυστερημένη πτώση των φύλλων, τη ταχέα ανάπτυξη των κλαδιών και την άνθιση των λουλουδιών ακόμη και το φθινόπωρο. Τα φυλλοβόλα δέντρα λόγω του φωτισμού δεν μπορούν να ρίξουν τα φύλλα τους με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αποθηκεύουν νερό και να ξεραίνονται.

δ. Την αντιμετώπιση του λόφου ως “διακοσμητικού” χώρου.

Οποιαδήποτε φυτοτεχνική ή διαχειριστική μελέτη που είναι ανθρωποκεντρική και δε λαμβάνει υπόψη τη χλωρίδα και την πανίδα του χώρου, τότε λειτουργεί “διακοσμητικά”. Η υφιστάμενη ανάπλαση του λόφου αγνοεί εντελώς τα ενδημικά είδη φυτών και ζώων του λόφου και επικεντρώνεται σε φυτεύσεις που κυρίως διευκολύνουν τη δουλειά των συνεργείων του Δήμου και της αστυνομίας. Αποψιλωμένο από δέντρα και θάμνους, με ακόμα λιγότερα μελισσοτροφικά φυτά, θα συνιστά όχι ένα αστικό άλσος, αλλά ένα πάρκο με βλάστηση τόσο αραιή ώστε να εξυπηρετεί βασικά τα επιτηρούμενα μάτια της «Ασφάλειας».

2.5.   Η αλλαγή φυσιογνωμίας του λόφου Στρέφη

Ο λόφος όπως τον ξέρουμε τα τελευταία χρόνια είναι ένας τόπος χαράς, μια πραγματική ανάσα ανάμεσα στα τσιμέντα του κέντρου της Αθήνας.

Γείτονες και γειτόνισσες ξεκινούν την μέρα τους βγάζοντας βόλτα τα σκυλιά, το βράδι το ταρατσάκι γεμίζει από τις πολυφυλετικές παρέες όλων των ηλικιών για να χαζέψουν τη θέα από ψηλά, το μπάσκετ όλη τη μέρα είναι απασχολημένο με τρίποντα και πάσες, ενώ το δασάκι μετά το σχόλασμα γεμίζει με παιδιά όλων των ηλικιών που εξερευνούν τη ζωή μέσα στο φυσικό περιβάλλον.

Ο Στρέφης ανέκαθεν ήταν ένα μέρος για τα πρώτα ή τα τελευταία φιλιά. Είναι η κρυψώνα μας, το καταφύγιο, το ησυχαστήριο μας μακριά από τα βλέμματα της αστυνομίας και τα εκτυφλωτικά φώτα των δρόμων. Είναι το παρατηρητήριο της μητρόπολης∙ από ψηλά σχεδιάζεις το γκρέμισμα της τσιμεντούπολης, από ψηλά μπορείς να δεις τα άστρα.

Πολιτικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις συλλογικοτήτων ή οργανώσεων πραγματοποιούνται καθημερινά στο θεατράκι του λόφου, δημιουργώντας ένα ανοιχτό πεδίο πολιτικής ζύμωσης, συνδιαμόρφωσης και δράσης. Οι θερινές προβολές ταινιών αποτελούν εβδομαδιαίο κομμάτι του πολιτικού χαρακτήρα του Στρέφη. Οι πρόβες αυτοοργανωμένων θεατρικών ομάδων, τα unplugged τζαμαρίσματα, τα παιδικά πάρτυ και οι μαζώξεις με φαΐ και μουσική αποτελούν καθημερινό κομμάτι του αντιεμπορευματικού χαρακτήρα του λόφου.

Αυτά κι άλλα τόσα είναι που θέλουν να χτυπήσουν οι παρεμβάσεις του Δήμου και της Prodea .

Τον θέλουν πολιτικά απονεκρωμένο, εμπορευματοποιημένο, έναν τουριστικό προορισμό, ένα ακριβό αξιοθέατο για ντόπιους ή ξένους τουρίστες, με πολυτελή μαγαζιά για υψηλά εισοδήματα. Τον θέλουν προσβάσιμο μόνο σε όσα άτομα καταφέρουν να περάσουν το face control των σεκιουριτάδων και των μπάτσων που θα εγκατασταθούν σε κάθε μια από τις ελεγχόμενες 9 εισόδους του, τη στιγμή που η περίμετρος  θα είναι περιφραγμένη με σιδερένια κάγκελα και θα επιτηρείται με κάμερες. Τον θέλουν μια εξευγενισμένη αυλή για τα γύρω ακίνητα, των οποίων οι τιμές θα εκτοξευτούν, πλουτίζοντας ακόμα περισσότερο τους νυν και μελλοντικούς ιδιοκτήτες τους.

Γι’ αυτό η παιδική χαρά παραμένει θαμμένη και αποκομμένη από τον υπόλοιπο Λόφο, εκεί που δεν ενοχλούν οι παιδικές φωνές.

Γι’ αυτό το ταρατσάκι σχεδιάζεται να περιφραχτεί και να διωχτούν τα άτομα που συχνάζουν εκεί.

Γι’ αυτό κυκλοφορούν παράλογα σχέδια για περίφραξη με ηχομονωτικό plexiglass του γηπέδου μπάσκετ.

Γιατί μισούν ό,τι είναι ζωντανό. Γιατί το μόνο που αγαπούν είναι το χρήμα.

Η σημερινή εικόνα του Λόφου με τους μπάτσους σαν ζωντανούς και κινούμενους φράχτες, που μας αποκλείουν την πρόσβαση και τρομοκρατούν τη γειτονιά, είναι απλά μια εικόνα από το σχεδιαζόμενο μέλλον του Στρέφη.

Εικόνα 6. Φραγμός στο θεατράκι του λόφου για την απαγόρευση της συνέλευσης της δημοτικής παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι ήταν Κυριακή μέρα αργίας για εργασίες (9/10/22).

3.      Τα ανάπλαση του Λυκαβηττού: ένα ζωντανό παράδειγμα καταστροφής και εμπορευματοποίησης

Τα τελευταία τρία χρόνια ο Μπακογιάννης έχει βαλθεί να κλέψει κάθε αγαπημένο μας σημείο σε αυτήν την πόλη! Είτε με τις μπουλντόζες, είτε με τα τραπεζοκαθίσματα έχει βαλθεί να καταπατήσει όσους περισσότερους ελεύθερους χώρους μπορεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργολάβων, των κτηματομεσιτικών εταιρειών και των μικρών ή μεγάλων αφεντικών.

Στο λόφο του Λυκαβηττού, το έργο της ανάπλασης προϋπολογισμού ύψους περίπου ενάμιση εκατομμύριο ευρώ χρηματοδοτήθηκε από τους πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας του Μαρτίου 2020. Πρώτη μέριμνα του Δημάρχου να χτίσει μέσα στο λόφο μια… καφετέρια.

Το κλεμμένο «μπαλκονάκι»

Από το στόχαστρο της ανάπλασης δυστυχώς δεν γλίτωσε το γνωστό «μπαλκονάκι». Ένα υπέροχο κομμάτι του μονοπατιού στη νοτιοδυτική όψη του λόφου με καταπληκτική θέα προς την Ακρόπολη και τα νότια προάστια, αποτελούσε μέχρι τότε έναν ελεύθερο χώρο στον κατά τα άλλα τουριστικοποιημένο λόφο Λυκαβηττού.

Το ελεύθερο και δημόσιο “μπαλκονάκι” στο λόφο του Λυκαβηττού όπως ήταν πριν το τσιμέντωμα του μονοπατιού και την κατασκευή του νέου εστιατορίου. Φθινόπωρο 2019.

Στο «μπαλκονάκι», λοιπόν, όπου μέχρι το 2021 μπορούσες να αράξεις για να θαυμάσεις τη θέα, πλέον θα πρέπει να κάτσεις στο τραπεζάκι του ιδιώτη, να παραγγείλεις κάτι από το ακριβό μενού (όπου θα στο φέρει ένα ταλαίπωρο και κακοπληρωμένο εργαζόμενο) και να ακούσεις τα κιτς «μπιτάκια» που παίζουν στο διαπασών.

Παράλληλα, με την κατασκευή του εστιατορίου κατά τη διάρκεια της καραντίνας του 2020-21, τσιμεντώθηκε ολόκληρο το μονοπάτι (προφανώς για την ευκολότερη εξυπηρέτηση των κυριλέ πελατών), για να το διασχίσεις θα πρέπει να περάσεις μέσα από το μαγαζί, ενώ στο μοναδικό «άνοιγμα» με θέα, στην είσοδο του εστιατορίου πλέον παρκάρουν τα σκουπίδια της δίκυκλης ΔΡΑΣΗ επιδιδόμενοι στο αγαπημένο τους face-control.

Μάλιστα είναι τέτοιο το θράσος του ιδιοκτήτη του νέου εστιατορίου “Πράσινη Τέντα”, ώστε στο σάιτ να αυτοαποκαλεί το νεόκτιστο μαγαζί του ως “Ένα από τα ιστορικότερα στέκια της Αθήνας”, λες και πρόκειται για κάποιο παλιό εγκαταλελειμμένο κτίσμα το οποίο επαναλειτούργησε, και όχι αυτό που πραγματικά είναι: άλλο ένα δωράκι του Μπακογιάννη στην «ιδιωτική πρωτοβουλία», αποτέλεσμα της κλοπής ενός ελεύθερου-δημόσιου χώρου.

Άλλη μια όψη του υπό κατασκευή εστιατορίου, την άνοιξη του ‘20.

Το νέο εστιατόρια στο μπαλκονάκι του Λυκαβηττού, ενόσω βρισκόταν στα μπετά την άνοιξη του 2020.

Το νέο βελβεντέρε της καφετέριας -τσιμεντωμένο πλέον- είναι σχεδόν έτοιμο να υποδεχτεί τους πελάτες του. Φωτογραφία άνοιξη 2020.

Η ανάπλαση του Λυκαβηττού είναι μια ζωντανή εικόνα από το μέλλον του Στρέφη. Η ανακατασκευή του Βυζαντινού για να λειτουργήσει ως πολυτελές αναψυκτήριο χωρητικότητας μέχρι 100 ατόμων, η κατάληψη του περιβάλλοντος χώρου με τραπεζοκαθίσματα και μουσική, η τσιμεντοποίηση του μονοπατιού μέχρι την κορυφή του Στρέφη, η κατασκευή τεχνητού μπαλκονιού σε αυτήν ως τουριστικού spot (το αντίστοιχο της κορυφής του Λυκαβηττού), οι μπάρες εισόδου, η πιθανή μετατροπή του μπαλκονιού του Αστέρα σε πάρκιν για τα ΙΧ των πελατών και η μονιμοποίηση σεκιουριτάδων και μπάτσων για τον έλεγχο της πρόσβασης σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών είναι μια αντιγραφή της σημερινής κατάστασης στο λόφο του Λυκαβηττού.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που κάνει τις αναπλάσεις των δύο λόφων να μοιάζουν τόσο πολύ.

Το ιδιωτικοποιημένο πλέον «μπαλκονάκι» του Λυκαβηττού μετά την κατασκευή του νέου εστιατορίου “Πράσινη Τέντα”.

Λυκαβηττός: μια εικόνα από το μέλλον του Στρέφη

Όπως και στον Στρέφη, για την νομιμοποίηση της ιδιωτικοποίησης ενός ελεύθερου χώρου, η ανάπλαση του Λυκαβηττού συνοδεύτηκε από τα αντίστοιχα έργα «υποδομών», τα λεγόμενα «αντιπλημμυρικά».

Στην περίπτωση του Λυκαβηττού, για τα αντιπλημμυρικά ακολουθήθηκαν οι ίδιες ακριβώς γεωτεχνικές παρεμβάσεις με αυτές που προβλέπει το σχέδιο της PRODEA στον λόφο Στρέφη με γεωπλέγματα και συρματοκιβώτια που εκτός από το γεγονός ότι δεν ταιριάζουν στο δασικό χαρακτήρα ενός αστικού άλσους, για να τοποθετηθούν απαιτούν αποψίλωση όλης της βλάστησης.

Η προετοιμαστία του εδάφους για την τοποθέτηση των γεωπλεγμάτων και των συρματοκιβωτίων απαιτεί βαριές χωματουργικές εργασίες. Φωτογραφία τραβηγμένη στον Λυκαβηττό την 1η Αυγούστου 2022.

Αυτό σημαίνει κόψιμο θάμνων, δέντρων, κάκτων και όλης της χαμηλής βλάστησης. Επίσης, σημαίνει αποκλεισμός των ζώων από την πρόσβαση σε τροφή και φωλιές. Κρανίου τόπος…

Ο εκσκαφέας για την προετοιμασία του εδάφους δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Εδώ μια κατεστραμμένη φραγκοσυκιά στο Λυκαβηττό ανάμεσα στα μπάζα. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι σημαίνει αυτό και για τις φωλιές των ζώων του οικοσυστήματος. (1.8.2022)

Φωτογραφία απ’ το Λυκαβηττό όπου βλέπουμε τον τρόπο συγκράτησης των πρανών με χρήση γεωπλεγμάτων και συρματοκιβωτίων. (01.08.2022)

Κι ο δήμαρχος έχει το θράσος να καμαρώνει και να λέει πως “επενδύουμε στους πολύτιμους, αστικούς πνεύμονες της πόλης.”!

Όπως και να ‘χει, ένα είναι το σίγουρο. Πως όσο αφήνουμε τους δημόσιους και ελεύθερους χώρους απροστάτευτους από τις ορέξεις της Δημοτικής Αρχής Μπακογιάννη, τόσο η επέλαση της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» θα αφήνει πίσω της συντρίμμια: υλικά, οικονομικά, πολιτικά και ψυχικά.

Η υπεράσπισή τους είναι το δικαίωμά μας στην πόλη.

4.      Τα Εξάρχεια στο στόχαστρο: εξευγενισμός, τουριστικοποίηση, εμπορευματοποίηση

Τα Εξάρχεια έχουν μπει στο στόχαστρο της καταστολής τα τελευταία 40 χρόνια, και της εμπορευματοποίησης τα τελευταία 20. Και μπορεί η περίοδος της κρίσης να έβαλε ένα φρένο στην ανατίμηση των αξιών γης, αλλά από το 2018 και μετά οι μηχανές του εξευγενισμού πήραν ξανά μπρος για τα καλά.

Τουρισμός και εμπορευματοποίηση της κατοικίας

Από το 2017 η ραγδαία αύξηση του τουρισμού, η επέλαση των airbnb και εσχάτως η νέα μόδα των «ψηφιακών νομάδων» (2020) είναι που διαβρώνουν αργά αλλά σταθερά τον οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής, και όπου από γειτονιά την μετατρέπει σε τουριστικό προορισμό, σε μια ζώνη κατανάλωσης και διασκέδασης. Το θεματικό μητροπολιτικό πάρκο «Εξάρχεια» δεν χρειάζεται να έχει μόνιμους κατοίκους, αρκεί να έχει επισκέπτες.

Για τους επενδυτές του real estate, όπως η PRODEA, η στόχευση είναι αυτονόητη. Μια ιδιωτική εταιρία ενδιαφέρεται μόνο για την κερδοφορία του εμπορεύματος «ακίνητη περιουσία», και σίγουρα όχι για τις ανάγκες των κατοίκων μιας γειτονιάς. Όπως, το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους και προσβλέπουν σε αυξημένα ενοίκια. Είτε τα κάνουν airbnb, είτε συνεχίζουν να τα δίνουν για μακροχρόνια μίσθωση, τα σπίτια για αυτή την κατηγορία πολιτών θα συνεχίσουν να είναι απλά ένα… ATM άμεσης ανάληψης.

Ο στόχος του Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμαρχος είναι σαφής: «Στόχος είναι η επανακατοίκηση του κέντρου της Αθήνας». Κι επειδή είναι γνωστό ότι η Αθήνα κατοικείται, με μεγάλη μάλιστα πυκνότητα, στόχος είναι ο εκτοπισμός των φτωχότερων κατοίκων μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων (76% στα Εξάρχεια από το 2022), της κατακόρυφης αύξησης των ενοικίων και των εξώσεων λόγω airbnb.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των δημοτικών τελών για τους δημότες μιας και υπολογίζονται βάση των πρώτων. Η μείωση των τελών που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Μπακογιάννης στην ουσία αποτελεί «επιστροφή φόρου» λόγω της αύξησης των αντικειμενικών.

Η εξυπηρέτηση των διαπλεκόμενων συμφερόντων από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής Μπακογιάννη είναι πασιφανής από το γεγονός ότι αντί να διαβουλευτεί με τους κατοίκους για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στα Εξάρχεια, συνομιλεί μονάχα με τους επενδυτές και την αστυνομία. Το ειδικό αστυνομικό καθεστώς για την επιβολή των έργων σε λόφο Στρέφη και πλατεία Εξαρχείων είναι η απόδειξη ότι ο Μπακογιάννης γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την όποια κοινωνική νομιμοποίηση, αλλά το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσει ημέτερους εργολάβους και μέτοχους επενδυτές του real estate.

Ο νέος σταθμός Μετρό

Ο σταθμός Μετρό που σχεδιάζεται στην πλατεία και θα καταστρέψει έναν από τους ελάχιστους δημόσιους χώρους που υπάρχουν στην γειτονιά, έχει διπλή χρήση. Αφενός είναι το βασικότερο εργαλείο των πολιτικών κυριλοποίησης προς όφελος του τουριστικού και κτηματομεσιτικού κεφαλαίου, αφετέρου, στοχεύει να τσακίσει συμβολικά και υλικά την πολιτική φυσιογνωμία της περιοχής.

Ο νυν υπουργός μεταφορών, όταν μιλάει για το σταθμό του Μετρό στα Εξάρχεια, μόνο ως συγκοινωνιακό έργο δεν τον αναφέρει:

«Αν οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ανάπτυξη, μία συντεταγμένη και ευνομούμενη Πολιτεία έχει και μία άλλη υποχρέωση: Να μην αφήσει οποιαδήποτε περιοχή στο ημίφως της γκετοποίησης και στο σκοτάδι κάποιων ιδεολογικών εμμονών». (22.06.21)

Για να συμπληρώσει:

«Θυμηθείτε τι έγινε σε άλλες περιοχές, όπου πήγε το Μετρό. Για παράδειγμα το Γκάζι».

Ο εξευγενισμός του Γκαζιού

Η γειτονιά του Γκαζιού (γκαζοχώρι) αποτελεί τρανό παράδειγμα εξευγενισμού a la grecia στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Ο εκτοπισμός των ρομά και των λοιπών φτωχών κατοίκων από την περιοχή του Γκαζιού-Κεραμικού για τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων αναψυχής συνδυάστηκε με μια πολιτική χαλαρής κρατικής παρέμβασης και laisser-faire πρακτικών για να γίνει τελικά αυτό που είναι σήμερα: μια τεράστια ζώνη κατανάλωσης.

Η ιστορία έδειξε πως η κατασκευή του σταθμού Μετρό στο Γκάζι στα μέσα της δεκαετίας των ‘00 δεν ήρθε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων, οι οποίοι ούτε που πρόλαβαν να τον δουν να τελειώνει μιας και η περιοχή είχε πλέον εκκενωθεί από τους κατοίκους της. Αντιθέτως, αυτό που εν τέλει έγινε είναι ο σταθμός του Γκαζιού να εξυπηρετεί τους πελάτες που επισκέπτονται την περιοχή από όλη την Αθήνα για να πιούν τα ποτά τους και να επιστρέψουν πίσω δίχως να χρειαστεί να οδηγήσουν.

Το ιστορικό παράδειγμα του Γκαζιού-Κεραμικού είναι το μέλλον των Εξαρχείων, προσαρμοσμένο φυσικά στις σύγχρονες ανάγκες εξυπηρέτησης του τουριστικού κεφαλαίου.

Ο εκτοπισμός των ενοικιαστών/τριων

Για όσο θα συνεχίζεται να μην προστατεύεται ο οικιστικός χαρακτήρας των Εξαρχείων και αργά αλλά σταθερά θα εκκενώνεται από τους μόνιμους κατοίκους της, το Μετρό στην πλατεία θα καταλήξει να εξυπηρετεί κυρίως τους πελάτες των μπαρ και των εστιατορίων (γηγενείς ή αλλοδαπούς). Με νικητές τα αφεντικά των μαγαζιών, τα Εξάρχεια θα καταλήξουν να είναι αυτό που έχει ήδη σχεδιαστεί να γίνουν, μια γειτονιά κατανάλωσης και αναψυχής. Ακριβώς όπως και το Γκάζι.

Όσο θα παραμένουμε απροστάτευτες οι πιο αδύναμοι ενοικιαστές/στριες από τις πολιτικές που ανατιμούν βίαια τα νοίκια προς τα πάνω, και δεν θα οργανωνόμαστε για την αυτοπροστασία μας, τόσο οι ήχοι των μπουλντόζων θα φαντάζουν στα αφτιά μας σαν τα σαλπίσματα για τον εκδιωγμό μας.

Σε μια αγορά πλήρως απελευθερωμένη προς όφελος των ιδιοκτητών και δίχως καμία ρύθμισης των τιμών προς όφελος των ενοικιαστών/τριων (βλ. ενοικιοστάσιο), οι δεύτεροι/ες θα βρισκόμαστε στο έλεος του νόμου της «προσφοράς και της ζήτησης» και σε μια διαρκή στεγαστική κρίση.

Πολιτική σιγή νεκροταφείου

Ο έλεγχος, η αστυνόμευση, η επιτήρηση, ο εκφοβισμός, οι ξυλοδαρμοί και οι αναίτιες συλλήψεις είναι όλα τα παραπάνω. Είναι η προσπάθεια της εξουσίας να επιβάλλει τις αποφάσεις που έχει λάβει για το μέλλον των Εξαρχείων.

Σ’ αυτό το ζοφερό μέλλον, προφανώς δεν θα μπορεί να συμπεριλαμβάνεται το αγωνιστικό παρών της γειτονιάς, αλλά μονάχα το αγωνιστικό της παρελθόν σαν μια μακρινή και ασφαλής αναπόληση. Απαραίτητη προϋπόθεση η ήττα των σημερινών αγώνων ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός και να επιβληθεί στη γειτονιά πολιτική σιγή νεκροταφείου.

Η γειτονιά των Εξαρχείων χαρακτηριζόταν πάντα από την έντονη και πολύπλευρη πολιτική δράση ανθρώπων που ζουν και δρουν σε αυτά, με κύρια χαρακτηριστικά την αυτοοργάνωση, την ενεργό συμμετοχή, τη διαρκή επαγρύπνηση και την αμφισβήτηση των τοπικών και κεντρικών αρχών.

Tα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, οι καταλήψεις μεταναστριών/ών, τα πολιτιστικά δρώμενα, οι λαϊκές συνελεύσεις, οι πολιτικές δομές, οι πολλαπλές εκδηλώσεις συνθέτουν ένα παζλ που καθιστούν τα Εξάρχεια ένα χώρο ζωντανό, κάνοντάς τον παράλληλα σημείο αντίστασης απέναντι στην κρατική βαρβαρότητα.

Είναι οι σημερινοί αγώνες που κρατούν ζωντανά τα Εξάρχεια, κι όχι η αναπόληση ενός αγωνιστικού παρελθόντος.

Το Πολυτεχνείο συνεδριακό κέντρο

Το Πολυτεχνείο, σύμβολο των αγώνων ενάντια στην δικτατορία και στην Κατοχή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικότητας της γειτονιάς και διαχρονικό αγκάθι λόγω των νοηματοδοτήσεων που φέρει. Επιχειρήθηκε να απονεκρωθεί με την εκδίωξη των φοιτητών στην «πάνω» Πολυτεχνειούπολη (Ιλίσια) τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και να μετατραπεί σε Μουσείο.

Από το 2019, ο χώρος του Πολυτεχνείου, παραδίδεται στην αστυνομική φρούρηση -ταυτόχρονα με την πλατεία Εξαρχείων και το Λόφο Στρέφη- και προορίζεται φυλασσόμενος από την πανεπιστημιακή αστυνομία, να μετατραπεί σε μουσείο ιστορίας της τεχνολογίας, ώστε να ενωθεί αργότερα με το γειτνιάζων Αρχαιολογικό. Ο Μπακογιάννης επανειλημμένα έχει τονίσει την ανάγκη μεταστέγασης της Αρχιτεκτονικής έξω από το κέντρο της Αθήνας.

Η μετάλλαξη του κτηρίου Γκίνη από ανοιχτός χώρος πολιτικών συνελεύσεων και εκδηλώσεων, σε συνεδριακό κέντρο δρομολογήθηκε το 2018 επί Σύριζα. Την πρωτοβουλία των κινήσεων ανέλαβε αρχικά μέσω της εταιρείας «Ανάπλαση ΑΕ» ο πρόεδρος Ν. Μπελαβίλα, καθηγητής του ΕΜΠ και στελέχους του Σύριζα. Τη σκυτάλη παρέλαβε το 2019 ο νέος πρόεδρος Κ. Μπακογιάννης, αναθέτοντας το κύριο έργο στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) του Δήμου, μέσω του This is Athens-Convention and Visitors Bureau (ACVB).

«Στους στόχους του ACVB είναι η ανάδειξη και προώθηση των δυνατοτήτων της Αθήνας ως city-break προορισμού, αναψυχής, καθώς και προορισμού για συνέδρια και εταιρικές συναντήσεις […] καθώς η συνεδριακή δραστηριότητα συνέβαλε έμπρακτα στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και κυρίως στην προσέλκυση υψηλότερων εισοδηματικά επισκεπτών στην πόλη.» (βλ. ιστότοπο του ΕΑΤΑ, “Συνέδρια και συναντήσεις”)

Η προώθηση του συνεδριακού/ακαδημαϊκού τουρισμού με  το έδρα το ΕΜΠ αποτελεί τον κορμό για την μετατροπή των Εξαρχείων σε πολυτελή τουριστικό προορισμό. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Συνεδρίων και Εκθέσεων (ICCA) ο συνεδριακός τουρισμός έχει εξαιρετικά υψηλή μέση δαπάνη ανά ημέρα διαμονής, 4 φορές περισσότερη από τον τουρισμό αναψυχής.

Το ανακαινισμένο και αποστειρωμένο κτήριο Αβέρωφ, το πολυτελές εστιατόριο και φουαγιέ που θα κατασκευαστεί στο νέο κτήριο Γκίνη, σε συνδυασμό με τα κοντινά πεντάστερα ξενοδοχεία και τα πολυτελή μπαρ και εστιατόρια των «βορείων» Εξαρχείων στα σύνορα με το Κολωνάκι, είναι το «κουστούμι» που ετοιμάζουν για το νέο «κάτω» Πολυτεχνείο.

Θέλουν να μας διώξουν, αλλά δεν θα τους περάσει

Η καθημερινή αστυνομοκρατία και το face-control εξουθενώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτικοποιημένων και αγωνιζόμενων υποκειμένων εξωθώντας μας να εγκαταλείψουμε τα Εξάρχεια. Μονάχα στεκόμενα το ένα δίπλα στο άλλο θα τα καταφέρουμε.

Δεν θα δεχτούμε οι γειτονιές μας να καταντήσουν ζώνες κατανάλωσης και τουριστικά αξιοθέατα. Δεν θα ανεχτούμε τις γειτονιές μας αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας. Δεν θέλουμε να ζούμε σε μια διασκεδασούπολη ανάμεσα σε τουρίστες, μπαρ, μπράβους, μπάτσους και σκουπίδια (αν και τα δύο τελευταία ταυτίζονται).

Υπερασπιζόμαστε τις γειτονιές μας για να ζούμε και να δρούμε εμείς, τα παιδιά μας και οι φίλοι/ες μας. Θέλουμε τους χώρους μας ανοιχτούς και ελεύθερους. Εκεί που κοινωνικοποιούμαστε, που οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας και ορίζουμε εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι τις ανάγκες μας.

Θα κρατήσουμε τα Εξάρχεια ζωντανά, θα αποκρούσουμε τα σχέδια εξευγενισμού και πολιτικής απονέκρωσης της γειτονιάς μας, είμαστε εικόνα από το μέλλον ολόκληρης της πόλης.

5.      Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της Prodea Investments

Λίγο πριν την εισβολή και την παράνομη κατοχή του Λόφου Στρέφη από την Prodea και τον εργολάβο της ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, 16 κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της επέμβασης της Prodea στον Λόφο Στρέφη.

Στις 11 Οκτωβρίου 2022 εκδικάστηκε το αίτημα των κατοίκων για έκδοση προσωρινής διαταγής παύσης των έργων. Δυστυχώς, απορρίφθηκε χωρίς σκεπτικό. Η τακτική δικάσιμος ορίστηκε για τις 14 Δεκεμβρίου 2022.

Ο κορμός των επιχειρημάτων

Τα βασικά επιχειρήματα των ασφαλιστικών μέτρων είναι ότι:

α) Απουσιάζει μια πλήρης γεωτεχνική μελέτη και αντ’ αυτού υπάρχει μια απλή έκθεση αυτοψίας.

β) Απουσιάζει ολοκληρωμένη γεωλογική μελέτη, η οποία στερεί από τον γεωτεχνικό μελετητή κρίσιμα στοιχεία απαραίτητα για τον ορθολογικό σχεδιασμό του έργου.

γ) Απουσιάζει πλήρες γεωερευνητικό πρόγραμμα.

δ) Από την φυτοτεχνική μελέτη απουσιάζουν τα 88 είδη πτηνών καθώς και τα προστατευόμενα από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία είδη χλωρίδας και πανίδας.

ε) Κόβονται αναίτια δέντρα ύψους 30 μέτρων καθώς και πυκνή θαμνώδης βλάστηση.

ζ) Τα προτεινόμενα έργα σταθεροποίησης των πρανών του λόφου (συρματοκιβώτια, γεωπλέγματα, μεταλλικά πλέγματα) προκύπτουν από υπερδιαστασιολόγηση λόγω της ελλιπούς γεωτεχνικής μελέτης, είναι καταστροφικά για την πανίδα και χλωρίδα του Λόφου και έρχονται σε αντίθεση με ενδεδειγμένες για δασικές περιοχές φυτοτεχνικές παρεμβάσεις.

η) Με όλες τις προτεινόμενες σοβαρές παρεμβάσεις αλλοιώνεται ανεπιστρεπτί ο δασικός χαρακτήρας του λόφου.

θ) Οι μελέτες αγνοούν το υφιστάμενο δίκτυο απορροής ομβρίων που έχει μπαζωθεί λόγω της εγκατάλειψης από τον Δήμο. Αντί για την επισκευή και συντήρησή του, προκρίνουν νέο δίκτυο, που απαιτεί βαριές χωματουργικές επεμβάσεις, άρα καταστροφή μέρους του λόφου και αποκλεισμό του για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ενημέρωση απ’ την ημέρα της εκδίκασης

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης αναδείχθηκαν από την πλευρά των κατοίκων τα παραπάνω, και επιπλέον ότι τα έργα αλλοιώνουν ανεπιστρεπτί τον λόφο Στρέφη, ενώ κατά παράβαση της σύμφωνης γνώμης επί των μελετών και των εργασιών συντήρησης της Δασικής Υπηρεσίας είναι de facto αποκλεισμένος, με απαγόρευση πρόσβασης που θα διαρκέσει για όσα χρόνια κρατήσουν οι εργασίες.

Ενώ τα ασφαλιστικά μέτρα απευθύνονταν στην PRODEA, παραστάθηκε την τελευταία στιγμή και ο Δήμος ως υποστηρικτής της εταιρίας και εναντίον των κατοίκων (δημιουργώντας έκπληξη ακόμα και στην δικαστή), με δύο δικηγόρους και ένα τσούρμο παρατρεχάμενους.

Βασικός μάρτυρας υπεράσπισης της PRODEAήταν ο διορισμένος από τον Μπακογιάννη Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αλ. Τσιατσιάμης, ο οποίος στους διαδρόμους, όταν ρωτήθηκε από έτερη παρατρεχάμενη ποιοι είναι αυτοί που έκαναν τα ασφαλιστικά μέτρα, απάντησε «που θες να ξέρω εγώ ποιοι είναι αυτοί οι μαλάκες;», αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την άποψη του Δήμου για τους ενεργούς δημότες.

Τα βασικά επιχειρήματα των δύο δικηγόρων της PRODEA ήταν ότι

Α) Οι ενάγοντες δεν έχουν δικαίωμα προσφυγών γιατί δεν έχουν έννομο συμφέρον αφού δεν κατοικούν ΠΑΝΩ στον Λόφο (επιβεβαιώνοντας την αντίληψη που έχει η PRODEA για τον δημόσιο χώρο).

Β) Ότι είναι άκυρη η προσφυγή γιατί το έργο είναι του Δήμου και όχι της PRODEA, η οποία βάζει μόνο τα χρήματα για το καλό μας και ότι ο Δήμος έχει υπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο και επιβλέπει το έργο.

Γ) Ότι έπρεπε να προσφύγουν οι κάτοικοι πρώτα στα διοικητικά δικαστήρια, εφόσον ο αντίδικος πρέπει να είναι ο Δήμος.

Δ) Ότι ο Λόφος είναι ανοιχτός και προσβάσιμος (με φωτογραφικό υλικό).

Τα παραπάνω αντικρούστηκαν με φωτογραφικό υλικό από τις ταμπέλες και τα κινητά φράγματα των μπάτσων που έχουν αποκλείσει το σύνολο του Λόφου.

Επίσης, γνωστοποιήσαμε στην έδρα ότι τέτοια σύμβαση (Δήμου – αναδόχου) δεν υπάρχει πουθενά δημοσιευμένη, αντίθετα υπάρχει σχέδιο σύμβασης μεταξύ Δήμου και Prodea.

Αν το έργο επιβλέπεται από την Δήμο γιατί ξεκίνησε στις 3/10, ημέρα αργίας για το Δήμο Αθηναίων; Γιατί οι ταμπέλες δεν αναγράφουν (όπως υποχρεούνται) τον κύριο του έργου, τον ανάδοχο και τον προϋπολογισμό; Γιατί ο παρατρεχάμενος μηχανικός του Μπακογιάννη που παριστάνει το δερβέναγα του Λόφου δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι  το έργο είναι ιδιωτικό;

Όταν ήρθε η ώρα της εξέτασης του Γενικού Διευθυντή του Δήμου, του Αλ. Τσιατσιάμη, αποδείχτηκε ότι δεν ήξερε  ούτε μισή γραμμή από τις μελέτες και ζήτησε τη βοήθεια του κοινού, ενός μηχανικού δηλαδή (αγνώστου προελεύσεως). Και ο μηχανικός αποδείχθηκε ανεπαρκής στο να τεκμηριώσει την αρτιότητα των μελετών, παρά τη μόνιμη επωδό ότι αυτές έχουν εκπονηθεί από τα «καλύτερα γραφεία».

Δεν μπορούσε για παράδειγμα να αποδείξει ότι η επέκταση της παιδικής χαράς δεν είναι νέο έργο, ούτε να τεκμηριώσει τι θα συμβεί στην απορρόφηση των ομβρίων όταν κοπούν οι 4 ευκάλυπτοι που είναι εκεί ακριβώς για την απορρόφηση του νερού και για τον λόγο αυτό έχουν γίνει 20 μέτρα (για να μην αναφέρουμε ότι δεν μπορούσε να διαβάσει το δικό τους σχέδιο και ανέφερε ότι μόνο 2 ευκάλυπτοι θα κοπούν).

Γενικά, η επιχειρηματολογία των 4 μεγαλοδικηγόρων ήταν φτωχή στην ουσία των έργων, η γνώση τους μηδαμινή και η συμπεριφορά τους γεμάτη ειρωνεία που τους γύρισε μπούμερανγκ από την εμπεριστατωμένη άποψη των εναγόντων.

Έξω από τα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες αλληλέγγυα άτομα του αγώνα μας και συναγωνιστές και συναγωνίστριες που υπερασπίζονται εδώ και χρόνια τους ελεύθερους και δημόσιους χώρους, «αποχαιρετώντας» τους εκπροσώπους του Δήμου και της PRODEA με γιουχαΐσματα και συνθήματα.

6.      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

6.1.   Ανακοίνωση Νέου Συλλόγου Γονέων του 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών (5/10/2022)

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΓΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ. ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΕΤΕ ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΕΤΕ

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς των ΥΜΕΤ έπεσε γονιός του σχολείου μας ενώ βρισκόταν στο γήπεδο μπάσκετ του λόφου Στρέφη μαζί με τα παιδιά του. Ο Δ. ξυλοκοπήθηκε άγρια μπροστά στα παιδιά του όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί κοπέλα που ήθελε με την παρέα της να περάσει από τον χώρο του γηπέδου και τους απαγορεύτηκε η διέλευση τη στιγμή που ήδη υπήρχε κόσμος μέσα. Έχει οίδημα στο κεφάλι, μώλωπες στα χέρια, στο πρόσωπο και σ’ όλο του το σώμα, ενώ δέχτηκε και φυσουνιά χημικών στο πρόσωπο. Σαν να μην έφτανε όλο αυτό συνελήφθη και κρατείται στη Γ.Α.Δ.Α. με κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής, βία κατά υπαλλήλου κι απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης. (https://www.youtube.com/watch?v=ZCTW2b6b2kE)

Με αφορμή την κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και την ανάπλαση του λόφου Στρέφη από την ιδιωτική εταιρία PRODEA η γειτονιά μας βρίσκεται υπό κατοχή. Τη Δευτέρα, 3/10, στον λόφο Στρέφη στήθηκε το πρώτο εργοτάξιο, ενώ τα συνεργεία συνοδεύονταν από πάνοπλες δυνάμεις αστυνομικών, οι οποίες και εγκαταστάθηκαν κατά μήκους του λόφου και των γύρω δρόμων. Η διέλευση στον λόφο παρεμποδίζεται διαρκώς μέσα στην ημέρα. Ήδη το πρωί της Τρίτης πήγαμε τα παιδιά μας σχολείο περνώντας μέσα από τις διμοιρίες. Στην επιστροφή δε κάποιοι γονείς παρεμποδίστηκαν να κάνουν το συνηθισμένο δρομολόγιο επιστροφής προς το σπίτι τους, ενώ σε άλλους/ες ζητήθηκε και άδεια από τον δήμο για να τους επιτραπεί να κάτσουν στο θεατράκι του λόφου!

Κλούβες της αστυνομίας βρίσκονται διαρκώς παρκαρισμένες στην είσοδο του γηπέδου. Το απόγευμα η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τρομακτική με τις διμοιρίες να αυξάνονται και τις συμπεριφορές των ανδρών της αστυνομίας να ξεφεύγουν μέχρι τώρα σε λεκτικό επίπεδο και το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου  πλέον και σε επίπεδο πρακτικής.

Εδώ και καιρό καταγγέλλουμε αυτό που συμβαίνει. Εδώ και καιρό φωνάζουμε ότι δεν μπορούμε να ζούμε έτσι. Εδώ και καιρό ανησυχούμε για εμάς και τα παιδιά μας που είναι διαρκώς εκτεθειμένα σε εικόνες και πρακτικές βίας. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα. Αλλά τι να απαντήσεις σε ένα παιδί όταν σε ρωτάει γιατί δεν μπορεί να παίξει ελεύθερο στο πάρκο που μέχρι τώρα έπαιζε κάθε μέρα; Τι να απαντήσεις σε ένα παιδί που ρωτάει “γιατί οι κύριοι κρατάνε όπλα”; Τι να απαντήσεις σε ένα παιδί που χθες το βράδυ έβλεπε από το μπαλκόνι του να χτυπάνε κόσμο κάτω από το σπίτι του αυτοί που θεωρητικά το προστατεύουν;

Δεν πρόκειται για μια αφήγηση στο αστυνομικό δελτίο ειδήσεων. Είναι η καθημερινότητα όσων ζούμε σε αυτήν τη γειτονιά και πια έχει ξεπεράσει τα όρια της επικινδυνότητας.  Στη θέση του Δ. θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε από εμάς που καθημερινά ανεβαίνουμε στον λόφο για να παίξουν τα παιδιά μας ελεύθερα, να βρεθούμε με τους φίλους και τις φίλες μας. Θα μπορούσε να είναι ένας έφηβος-μια έφηβη που επιστρέφει από προπόνηση μπάσκετ. Θα μπορούσε να είναι ένας άνθρωπος που περπατά αμέριμνος, ένα  άνθρωπος που βγάζει βόλτα τον σκύλο του, ένας άνθρωπος που θέλει  να βρίσκεται σε έναν δημόσιο χώρο και δεν του επιτρέπεται.

Για την αστυνομία που φυλάει λαμαρίνες και δέρνει κόσμο λεφτά υπάρχουν. Για τα σχολεία μας που τα μπαλκόνια πέφτουν στο κεφάλι των παιδιών και έχουν να συντηρηθούν από τότε που χτίστηκαν δεν υπάρχουν. Και τελικά, κύριε δήμαρχε ας μιλήσουμε καθαρά για τις παρανομίες και τα εγκλήματα που πράγματι συμβαίνουν. Είναι παράνομο και εγκληματικό να έχεις παιδιά να κάνουν μάθημα σε τάξεις με μούχλα. Είναι παράνομο και εγκληματικό με την πρώτη βροχή να πλημμυρίζει ολόκληρο σχολείο και να απεγκλωβίζονται νήπια. Είναι παράνομο και εγκληματικό να πέφτουν μεταλλικές εσωτερικές πόρτες και ξύλινα ντουλάπια εν ώρα μαθήματος. Είναι παράνομο και εγκληματικό να σε παρακαλάνε  για μια ράμπα και τελικά, να τη φτιάχνεις χωρίς καν να έχεις εξασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτήν.

Όσο για τον Στρέφη… Εκατομμύρια θα δοθούν για μια ανάπλαση από ιδιωτική εταιρία που αλλάζει χαρακτήρα και ουσιαστική χρήση στον μοναδικό ελεύθερο χώρο μας, στη μοναδική ανάσα πρασίνου στην περιοχή μας, στον λόφο μας όταν το μόνο που χρειάζεται είναι αντιπλημμυρικά έργα που του αντιστοιχούν, πυρασφάλεια, φροντίδα και συντήρηση του πρασίνου και των αθλητικών εγκαταστάσεων από τις υπηρεσίες του δήμου στον οποίο πληρώνουμε υπέρογκα τέλη χωρίς κανένα αντίκρισμα.

Επιτέλους! Αφήστε μας να ζήσουμε εδώ που διαλέξαμε να ζούμε!

Όχι άλλες μπίζνες στο όνομά μας και με τα λεφτά μας.

Σήμερα Τετάρτη, 5/10, στις 12 το μεσημέρι ο Δ., ο μπαμπάς, ο φίλος, ο γείτονας περνάει αυτόφωρο στο κτίριο 16 και θα είμαστε εκεί. Γιατί χτυπήσατε πάλι εμάς.

Και στον λόφο μας εκεί θα είμαστε. Κάθε μέρα. Με τα παιδιά μας, την παρέα μας, μόνοι και μόνες, όπως εμείς θέλουμε και επιλέγουμε και όχι όπως εσεις προσπαθείτε να μας επιβάλετε μόνο με καταστολή και ξύλο. Και ξέρετε εκεί στον λόφο είναι ψηλά και έχει καλή ακουστική. Θα μας ακούτε να μιλάμε, να γελάμε, να τραγουδάμε για όσο καιρό θα ζούμε σε αυτόν… ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

 

6.2.   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 36ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (7/10/2022)

Τον τελευταίο καιρό μια σειρά από έργα που έχουν προγραμματιστεί στην περιοχή των Εξαρχείων (σταθμός στην πλατεία Εξαρχείων, έργα «ανάπλασης» του λόφου του Στρέφη) δεν βρίσκουν σύμφωνους πολλούς από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι εναντιώνονται και κινητοποιούνται. Εξαιτίας των κινητοποιήσεων αυτών υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία στη γειτονιά.

Έτσι η φετινή σχολική χρονιά στην περιοχή μας ξεκίνησε μέσα σε μια ατμόσφαιρα έντασης. Όλο αυτό το αρνητικό και τεταμένο κλίμα αντανακλάται στη συμπεριφορά των παιδιών με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση, να νιώθουν φόβο, θυμό και ανασφάλεια. Την Τρίτη 4 / 10 ένας γονιός του σχολείου μας χτυπήθηκε από τους αστυνομικούς και συνελήφθη αναίτια μπροστά στα έκπληκτα και φοβισμένα μάτια του εννιάχρονου παιδιού του στο γήπεδο μπάσκετ του λόφου του Στρέφη το οποίο μάλιστα έμεινε ασυνόδευτο στα χέρια των περιοίκων καθώς οι εκκλήσεις του πατέρα να περιμένουν μέχρι να έρθει η μητέρα του να το πάρει, δεν συγκίνησαν τους αστυνομικούς.

Τις τελευταίες ημέρες καθημερινά αστυνομικοί με μηχανοκίνητα οχήματα «στρατοπεδεύουν» ακριβώς δίπλα από την έξοδο του σχολείου παρά τις παραινέσεις μας να απομακρυνθούν καθώς τρομάζουν τα παιδιά και εμποδίζουν την ασφαλή πρόσβασή τους στο δρόμο.

Για τους λόγους αυτούς καταγγέλλουμε την κάθε λογής αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος οποιουδήποτε και ζητάμε την άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών από τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου μας για την εύρυθμη λειτουργία του και κυρίως για την ηρεμία και την ψυχική υγεία των μαθητών μας.

7.      H «χορηγία» της PRODEA και άλλοι αστικοί μύθοι

Τον Γενάρη του 2021, ανακοινώθηκε η πρόθεση της κτηματομεσιτικής PRODEA Investments να διαθέσει χορηγία ύψους 1 εκατ. ευρώ (η μεγαλύτερη που έχει δώσει μέχρι σήμερα για μεμονωμένο έργο) στον Δ. Αθηναίων, προκειμένου να καλυφθεί το 50% του έργου της ανάπλασης του Λόφου Στρέφη στα Εξάρχεια.

«Δεν είναι επένδυση!», κραυγάζουν με την πρώτη ευκαιρία οι πληρωμένοι δημοσιογράφοι του δημάρχου, οι εκπρόσωποι της εταιρείας και η Δημοτική Αρχή.  Το επιχείρημα τους χιλιοειπωμένο και ψεύτικο. Μας λένε πως η PRODEA δεν έχει ακίνητα στην περιοχή των Εξαρχείων, πως δεν δραστηριοποιείται οικονομικά γύρω από τον Λόφο, πως δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, αλλά για δράση στο πλαίσιο της εταιρικής της ευθύνης, και ότι θα έπρεπε να την ευγνωμονούμε κι από πάνω! Είναι όμως όντως έτσι;

Η σύγκρουση συμφερόντων

Σε έναν άλλο κόσμο, η χορηγία της PRODEA για την ανάπλαση του Στρέφη, θα έπρεπε να έχει απορριφθεί, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.

Η PRODEA, αποτελεί την μεγαλύτερη κτηματομεσιτική εταιρεία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, κατέχει δεκάδες ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και πρωταγωνιστεί στον σχεδιασμό της πόλης. Με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου-πλασιέ Μπακογιάννη, το σχέδιο της ανάπλασης του Στρέφη που εκπόνησε εντάσσεται στο δημοτικό πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου», το οποίο όπως αντίστοιχα νεοφιλελεύθερης κοπής προγράμματα, κοινωνικοποιεί τα κόστη και ιδιωτικοποιεί τα κέρδη. 

Έτσι η εταιρεία εκπόνησε και εκτελεί ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, μιας και είναι άμεσα ωφελούμενη από την αύξηση των τιμών των ακινήτων της περιοχής. Διαθέτει τέσσερα μεγάλα κτίρια τραπεζών και γραφείων περιμετρικά της γειτονιάς, με χαρακτηριστικότερο αυτό που στεγάζει το Υπ. Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, πίσω από το Αρχαιολογικό. Το κτίριο αυτό, σύντομα θα απελευθερωθεί από τη μεταφορά του υπουργείου στην ΠΥΡΚΑΛ για να το εκμεταλλευτεί με τρόπο αντίστοιχο που έγινε με το Σαρόγλειο Μέγαρο (πρώην δικαστήρια) στην Ομόνοια, το οποίο μετατράπηκε επίσης σε πολυτελές ξενοδοχείο, συνιδιοκτησία PRODEA/Dimand.

Η ανάπλαση του Στρέφη, σε συνδυασμό με την πεζοδρόμηση των οδών Τοσίτσα και Ζωσιμάδων και τη σύνδεση του Αρχαιολογικού Μουσείου με τον λόφο, η αναβάθμιση του Μουσείου κι η υπόγεια σύνδεση του με το ανακαινισμένο Ακροπόλ, η κατασκευή σταθμού Μετρό στην πλατεία, η μουσειοποίηση του γειτνιάζοντος Πολυτεχνείου και η κατασκευή ενός νέου τεράστιου ξενοδοχείου απέναντι από το Μουσείο θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των τιμών των ακινήτων στα Εξάρχεια εκτινάσσοντας με τη σειρά τους την αξία των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Η PRODEA, φυσικά, αρνείται να παραδεχτεί τα παραπάνω και συνεχίζει να ρίχνει το μπαλάκι των προθέσεων της χορηγίας στο πλαίσιο του ESG. Όπως, αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος Αριστοτέλης Καρυτινός,

«Για την Prodea, δεν είναι απλώς μια δωρεά, στο πλαίσιο του προγράμματός μας “Δομές Ευθύνης”, αλλά μια στρατηγική σύμπραξη βιώσιμης ανάπτυξης για την Αθήνα». (Capital.gr, 25.01.2021).

Αλλά τι είναι αυτό το περιβόητο ESG;

Τι είναι το ESG

Οι ESG μετρήσεις (Environment, Society, Governance) είναι εργαλεία αξιολόγησης μιας εταιρείας και προσέλκυσης επενδυτών. Συγκεκριμένα:

«Ο όρος “ESG” περιλαμβάνει το ευρύ σύνολο περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικής διακυβέρνησης θεμάτων που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει αξία […]

Αν και οι παράγοντες ESG συχνά αποκαλούνται μη χρηματοοικονομικοί, συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και είναι ο τρόπος με τον οποίο μια εταιρεία τους διαχειρίζεται ώστε να έχει οικονομικές συνέπειες.

[Το ESG] αντιπροσωπεύει μετρήσεις, κριτήρια και εκθέσεις που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να αξιολογήσουν μια εταιρεία και να καθορίσουν αν αξίζει να επενδύσουν σε αυτήν.» (Prodexpo, 2021).

Όπως κάθε σωστή εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της και το συμφέρον των επενδυτών της έτσι και η PRODEA συντάσσεται με τις τάσεις της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς καλύπτοντας τις ευθύνες του κράτους πρόνοιας, το οποίο έχει παραδοθεί στα χέρια των ιδρυμάτων και των «εθνικών σωτήρων»: εκπαίδευση, υγεία, περιβάλλον, κοινωνική πρόνοια κτλ. Τώρα η PRODEA θέλει να επεκταθεί και σε ζητήματα δημόσιου χώρου!

Οι διάφορες “δομές εταιρικής ευθύνης” της PRODEA που υπόσχονται βιώσιμη ανάπτυξη, με το αζημίωτο φυσικά. Κάτω δεξιά ξεχωρίζει και η ανάπλαση του Στρέφη

Η ιδιωτική και δημόσια σφαίρα σε σύγκρουση

Ιδιωτικοποίηση δε σημαίνει μόνο σε ποιόν ανήκει η ιδιοκτησία αλλά ποιος φορέας αποφασίζει για την τύχη της, ποιος έχει τη δύναμη να ελέγχει τα πεπραγμένα, σε ποιο βαθμό η δραστηριότητα φεύγει από τη δημόσια σφαίρα και πάει στην ιδιωτική. Στην ιδιωτική-κερδοσκοπική σφαίρα ο έλεγχος γίνεται από τους πελάτες και τους επενδυτές. Στη δημόσια, από τους πολίτες, τις ενώσεις προσώπων, τις συλλογικότητες.

Υπό αυτή την έννοια οι πολίτες, οι χρήστες και οι κάτοικοι (ναι υπάρχουν ζώα και φυτά εκεί, άσχετα αν αγνοούνται στις μελέτες) του Λόφου, έχουν αποκλειστεί από κάθε είδους συμμετοχή στο σχεδιασμό, οι  ανάγκες τους δεν έχουν εισακουστεί, ενώ οι εταιρείες σχεδιάζουν για το Λόφο σαν να είναι η αυλή του σπιτιού τους.

Ελπίζουμε να καταλάβετε ότι είμαστε αποφασισμένα να μην επιτρέψουμε να γίνει αυτή η επένδυση και να κατανοήσετε καλύτερα το σύνθημα:

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΛΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.

8.      ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Υπήρξατε θύματα ή μάρτυρες περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας στα Εξάρχεια;

Αν θέλετε  να μοιραστείτε τι είδατε ή τι βιώσατε, σκανάρετε το QR code με το κινητό σας ή πληκτρολογήστε framaforms.org/paratiritirio-1669075355 και συμπληρώστε την φόρμα καταγγελιών. Θα σας πάρει 3 λεπτά, το πολύ.

Στόχος μας είναι να καταγραφούν τα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας στα Εξάρχεια ειδικά μετά την στρατοπέδευση της αστυνομίας σε πλατεία και Στρέφη, και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Όλες οι πληροφορίες και τα προσωπικά δεδομένα συλλέγονται αποκλειστικά για τους σκοπούς αυτής της έρευνας και δεν θα δημοσιευτούν, ούτε θα διατεθούν σε τρίτους δίχως τη συναίνεσή σας.

Για την καλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων η έρευνα δεν διεξάγεται σε εμπορική εφαρμογή και η framaforms δεν διατηρεί τις IP διευθύνσεις.

Για δια ζώσης γνωστοποίηση της καταγγελίας μπορείτε να έρθετε στη συνέλευση του λόφου κάθε Σάββατο. Επικοινωνήστε μαζί μας στο lofosstrefi@riseup.netγια να βεβαιώσουμε την ακριβή ώρα και μέρος.

9.      ΛΙΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Ο αγώνας στα Εξάρχεια είναι πολύμορφος. Αντιστεκόμαστε όπως μπορούμε με συγκεντρώσεις, με διαμαρτυρίες, με παιχνίδι, με φωνές! Όταν δούμε ή ακούσουμε κάτι, τηλεφωνούμε στους υπεύθυνους για την καταστροφή του Λόφου Στρέφη και διαμαρτυρόμαστε για την αστυνομοκρατία, τα προβληματικά έργα, την κατάσταση στην περιοχή.

Prodea: Τηλ. 213 3334000, info@prodea.gr

Διεύθυνση πρασίνου

Διευθυντής Κυριακάκης Δημήτρης: 210 7485143, 210 7485792, 210 7482222-5 (Τηλεφωνικό Κέντρο)

ΤΟΜΗ ΑΚΤΩΡ: Τηλ. 2108184500

Γραφείο Δημάρχου: Τηλ. 2103722017 – 2103310861 2105242583

ΟΠΑΝΔΑ (για το μπασκετακι):

Γραφείο Προέδρου – Αντιπροέδρου: Τηλ. 210-5284810.

Τμήμα Ανοιχτών Χώρων Άθλησης και Παιχνιδιού: Τηλ. 210-3646857.

Διευθυντής Αθλητικών Χώρων (για το ταρατσάκι): Μαντζιώρης Μιχάλης τηλ. 210-5284871

1η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ:  Τηλ. 21 0527 7950

Τμήμα Πρασίνου 1ης Δημοτικής Κοινότητας: Τηλ. 210 3251742