ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 29Ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση 500 περίπου ατόμων έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας, από συνελεύσεις και συλλογικότητες για την υπεράσπιση των ελεύθερων, δημόσιων χώρων, με αιχμή την καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων και την παράδοση του Λόφου Στρέφη σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Η συγκέντρωση ήρθε εξ’ αρχής αντιμέτωπη με απόφαση περιορισμών της ΓΑΔΑ, πάντα με την “προφορική σύμφωνη γνώμη του κ. Δημάρχου του Δήμου Αθηναίων”, αλλά και με την απαγόρευση εισόδου στο Δημοτικό Συμβούλιο ακόμα και ατόμων που είχαν έγκαιρα αιτηθεί γι΄ αυτό, παραβιάζοντας τη νομιμότητα και την υποχρέωση για δημόσιες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Περικυκλώθηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ (μετά τον αρχικό φραγμό των παρασίτων της ΟΔΟΣ), τόλμησε τα βήματα μπροστά και πορεύτηκε με παλμό και μουσικές μέχρι την πλατεία Εξαρχείων.
Στα τεκταινόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση (παράταξη Γερουλάνου και αριστερότερα) λόγω της άρνησης της παράταξης Μπακογιάννη και των χρυσαυγιτών να συζητηθεί ψήφισμα για τις υποκλοπές, αλλά και για την κατασταλτική πολιτική του Δήμου απέναντι στη γειτονιά των Εξαρχείων. Δεξιοί και ναζί παρέα, ψήφισαν σε ελάχιστο χρόνο ομόφωνα τα θέματα και αυτοχειροκροτήθηκαν για το κατόρθωμά τους, ανίκανοι να αντιληφθούν ότι δεν έχουν πια καμιά νομιμοποίηση σε αυτήν την πόλη.
Στα του Λόφου Στρέφη, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Αξιώτης και ο Μπακογιάννης: Εξαφάνισαν τη λέξη “ανάπλαση” στις τοποθετήσεις τους, μιλώντας μόνο για έργα υποδομής, με έμφαση στα αντιπλημμυρικά και με αφορμή τις αναφορές στις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Βέβαια του δημάρχου του ξέφυγε και είπε ότι μόνο το 1/4 των έργων στου Στρέφη είναι υποδομών. Δεν είπε φυσικά ότι τα 3/4 είναι έργα τουριστικοποίησης και εμπορευματοποίησης του Λόφου.
Από την πλευρά μας, απαντήσαμε ήδη και με στοιχεία τόσο για τις ευθύνες τους στις πλημμύρες και τη διάβρωση του Λόφου, όσο και για τα πολύ απλά που μπορούν να γίνουν για τη λύση του προβλήματος, χωρίς τους φαραωνικούς σχεδιασμούς της Prodea, που καταστρέφουν τη δασική υπόσταση του Λόφου Στρέφη και την πανίδα του.
Για το θέμα του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, η παράταξη Μπακογιάννη αναλώθηκε σε κοκορομαχίες με την Ανοιχτή Πόλη, καλύφθηκε πίσω από προηγούμενη απόφαση του 2017 που παραχωρούσε την πλατεία στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, αναγκάστηκε όμως να ψηφίσει την επαναφορά τους αγάλματος στην θέση του.
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΟΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ!

Για τα αντιοικολογικά αντιπλημμυρικά έργα σε Λυκαβηττό και Λόφο Στρέφη

Σήμερα το πρωί, μετά τη χθεσινή πολύ πετυχημένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ’ το Δημαρχείο, ο δήμαρχος της καρδιάς μας Κώστας Μπακογιάννης επισκέφτηκε το Λυκαβηττό για να καμαρώσει τα εκεί αντιπλημμυρικά έργα και έσπευσε να το υπερηφανευτεί στα social media με την ακόλουθη ανάρτηση στο facebook:

Με αυτήν την επίσκεψη ουσιαστικά προανάγγειλε την επικείμενη εισβολή στον Λόφο Στρέφη μιας και τα εκεί έργα είναι τα ίδια με αυτά που προετοιμάζονται και σε μας, και τα οποία ονομάζουμε έργα “Εθνικής Οδού”.

Εικ. 1. Τα αντιπλημμυρικά έργα όπως τα κατέγραψε ο φακός του Δημάρχου κατά τη σημερινή του επίσκεψη (30.08.2022)

Τα ονομάζουμε έργα “Εθνικής Οδού” γιατί αυτού του τύπου οι γεωτεχνικές παρεμβάσεις επιλέγονται ακριβώς για το ανοίκειο τοπίο των Εθνικών Οδών, όπου γίνονται ανεκτά κυρίως λόγω του υπερτοπικού χαρακτήρα. Τα γεωπλέγματα και τα συρματοκιβώτια, εκτός από το γεγονός ότι δεν ταιριάζουν στο δασικό χαρακτήρα του Λόφου Στρέφη, για να τοποθετηθούν απαιτούν αποψίλωση όλης της βλάστησης.

Στην περίπτωση του Λυκαβηττού αυτό σημαίνει κόψιμο θάμνων, δέντρων, κάκτων και γενικότερα όλης της χαμηλής βλάστησης. Επίσης, σημαίνει τον αποκλεισμό των ζώων απ’ την πρόσβαση σε τροφή και φωλιές. Κρανίου τόπος…

Εικ. 2. Φωτογραφία απ’ το Λυκαβηττό όπου βλέπουμε τον τρόπο συγκράτησης των πρανών με χρήση γεωπλεγμάτων και συρματοκιβωτίων. (01.08.2022)

Εικ. 3. Η προετοιμαστία του εδάφους για την τοποθέτηση των γεωπλεγμάτων και των συρματοκιβωτίων απαιτεί βαριές χωματουργικές εργασίες. Φωτογραφία τραβηγμένη στον Λυκαβηττό την 1η Αυγούστου 2022.

Στην περίπτωση του Στρέφη τα χωματουργικά έργα θα καταστρέψουν τις φωλιές των χελωνών και θα απαιτήσουν αποκλεισμό της πρόσβασης στον Λόφο για μεγάλο διάστημα. Και ο Δήμαρχος έχει το θράσος να καμαρώνει και να λέει πως “επενδύουμε στους πολύτιμους, αστικούς πνεύμονες της πόλης.”!!

Εικ. 4. Ο εσκαφέας για την προετοιμασία του εδάφους δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Εδώ μια κατεστραμμένη φραγκοσυκιά στο Λυκαβηττό ανάμεσα στα μπάζα. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι σημαίνει αυτό και για τις φωλιές των ζώων του οικοσυστήματος. (Φωτο 1.8.2022)

Η πολυδιαφημισμένη μελέτη της PRODEA, που εκπονήθηκε απ’ το γραφείο Δοξιάδη, δε διανοήθηκε καν να προβλέψει φυτοτεχνικές και όχι γεωτεχνικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των πρανών και την αποφυγή της διάβρωσης του Λόφου απ’ τις βροχές, κάτι που θα διασφάλιζε την ισορροπία του οικοσυστήματος, της πανίδας και της χλωρίδας.

Εικ. 5. Μια ενήλικη ελληνική χελώνα (Επιστημονική ονομασία Testudo graeca) καθώς αναζητά νερό μετά την επανυδροδότηση του Λόφου απ’ τη Ανοιχτή Συνέλευση. Το συγκεκριμένο είδος αποτελεί απειλούμενο είδος και προστατεύεται απο την Σύμβαση της Βέρνης, την Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, το ΠΔ. 67 (23Α’)/30-1-81 και την Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας (CITES).

Χρειάζεται ο Λόφος Στρέφη αντιπλημμυρικά έργα; Κατηγορηματικά λέμε ΝΑΙ. Ακριβώς επειδή χρειάζονται, χρησιμοποιούνται ως Δούρειος Ίππος από την Prodea για την ιδιοποίηση του Λόφου. Ξέρουμε όμως ότι αυτά τα έργα είναι ένα πολύ μικρό μέρος των παρεμβάσεων.

Χθες 29/8/2022, κατά τη διάρκεια του Δημ. Συμβούλιο ο Δήμαρχος στην τοποθέτηση του μας αποκάλυψε (μάλλον του ξέφυγε) κάτι που ήδη ξέραμε: είπε ότι τα έργα “υποδομών” είναι το 1/4 των παρεμβάσεων. Είναι άλλωστε προφανές στον οποιοδήποτε αναγνώστη της μελέτης πως τα υπόλοιπα 3/4 των παρεμβάσεων αφορούν έργα που θα παραδώσουν τον Λόφο στην τουριστικοποίηση και τον εξευγενισμό.

Όπως και στο Λυκαβηττό, η ανάπλαση του Στρέφη κατά βάση θα κλέψει άλλον έναν ελεύθερο και δημόσιο χώρο για το κέρδος των ιδιωτών. Για την Αθήνα του Μπακογιάννη αυτό σημαίνει λιγότερο πράσινο και περισσότερα τραπεζοκαθίσματα… Τρανό παράδειγμα αποτελεί η “ανάπλαση” στο μπαλκονάκι του Λυκαβηττού, όπου το μονοπάτι τσιμεντώθηκε, στη θέση του χτίστηκε πολυτελές κατάστημα της εστίασης και για να απολαύσει πλέον οποιοδήποτε τη θέα της Αθήνας από εκείνο το σημείο θα πρέπει να αναγκαστικά να καθίσει σε ένα απ’ τα τραπεζάκια του ιδιώτη που του παραχωρήθηκε.

Εικ. 6. Το μπαλκονάκι του Λυκαβηττού πριν την “ανάπλαση”. Φωτογραφία φθινόπωρο 2019.

Εικ. 10. Το μπαλκονάκι μετά την “ανάπλαση”. Ο ιδιώτης του νέου εστιατορίου “Πράσινη Τέντα” έχει πλέον καταλάβει ολόκληρο τον πρώην ελευθερο χώρο και έχει το θράσος να αυτοαποκαλείται ως “Ένα από τα ιστορικότερα στέκια της Αθήνας”! Φωτογραφία απ’ το site της επιχείρησης.

Γιατί όμως πλημμυρίζει ο Λόφος στις δυνατές βροχές, συμπαρασύροντας και την περιοχή γύρω από αυτόν; Και κυρίως, γιατί δεν πλημμύριζε έως και 10 χρόνια πριν; Έχει ο Λόφος σύστημα αποχέτευσης ομβρίων; Έχει αυτό συντηρηθεί ποτέ; Αν όχι, ποιος είναι ο υπεύθυνος για τις πλημμύρες;

Εικ. 10. Ο Δήμαρχος καθώς καμαρώνει για το νέο αντιοικολογικό του κατόρθωμα.

Όπως σημειώνεται και σε άρθρο δημοσιευμένο σε ειδικό για θέματα αυτοδιοίκησης ενημερωτικό portal, ο Στρέφης παραμένει απροστάτευτος από τις πλημμύρες λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης απο τις Δημοτικές Αρχές.

“Αλήθεια, δεν είναι υποχρεωμένος ο Δήμος Αθήνας να συντηρεί το ΥΠΑΡΧΟΝ δίκτυο απορροής των υδάτων του Λόφου Στρέφη; Ποιά είναι η τελευταία φορά που η Υπηρεσία Πρασίνου ή η Οδοποιία ξεβούλωσαν τους αγωγούς και συντήρησαν το δίκτυο αυτό;”

Άραγε ο Δήμαρχος έχει κάτι να μας απαντήσει;

Ακολουθούν φωτογραφίες απ’ τα βουλωμένα φρεάτια και τους κατεστραμμένους σωλήνες του Δικτύου απορροής υδάτων στον Λόφο Στρέφη. Αλλά ξέρουμε, η οικολογική λύση στις πλημμύρες είναι η αποψίλωση των δέντρων και θάμνων και τα κοτετσοσύρματα στις πλαγιές!! 

Τα ερωτήματα επομένως περιμένουν την απάντησή τους κ. Μπακογιάννη. Για την ώρα, από την πλευρά μας έχουμε να δηλώσουμε πως είμαστε ΕΔΩ. Στις επάλξεις λοιπόν!