Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΣΤΡΕΦΗ

Οι χώροι αστικού πρασίνου, όπως τα πάρκα, οι πλατείες, οι λόφοι και τα δασύλλια, φιλοξενούν πλούσια βιοποικιλότητα που συχνά περνά απαρατήρητη. Στον Λόφο Στρέφη κατοικούν από είδη εξοικειωμένα με το αστικό περιβάλλον όπως οι δεκαοχτούρες, τα περιστέρια, οι καρακάξες, οι κάργιες, οι κουρούνες, τα σπουργίτια, αλλά και φοινικούροι, γκιώνηδες, διάφορα χελιδόνια, καρδερίνες, κοτσίφια, παπαγάλοι, κοκκινολαίμηδες, τρυποκάρυδοι και νυχτερίδες, ειδικά κατά τη μεταναστευτική περίοδο (Άνοιξη-Φθινόπωρο). Έχουμε παρατηρήσει ακόμα και γερακίνες να αράζουν και να κυνηγούν στον Λόφο. Ένα οικοσύστημα λοιπόν που αποτελείται από πολλά είδη – μόνιμους κατοίκους, περαστικά είδη και εκ των οποίων κάποια και αρπακτικά.
Οι εργασίες με μπουλντόζες κλπ που πραγματοποιούνται εδώ και ένα χρόνο, όχι απλά διαταράσσουν τις ήδη λεπτές ισορροπίες αλλά θα οδηγήσουν στον εκτοπισμό τα πουλιά αυτά που ταράζονται από την ηχορύπανση, τη σκόνη και γενικά την αλλαγή χρήσης γης (από δασάκι σε όλο και πιο τσιμεντένιο τοπίο με λιγότερο χώμα άρα κ λιγότερα φυτά άρα κ λιγότερους χώρους κουρνιάσματος και τροφοληψίας).
Η τοποθέτηση τεχνητού φωτός μεγάλης έντασης περιμετρικά, σε όλα τα μήκη και πλάτη και μέχρι την κορυφή του Λόφου, προκαλεί τεράστια φωτορρύπανση, κάτι που αναγνωρίζουν και οι ίδιες οι μελέτες της Prodea, αλλά τη δικαιολογούν στο όνομα της ασφάλειας… Αυτό σημαίνει εξαφάνιση των πολυπληθών νυχτερίδων που ζουν στον Στρέφη αλλά και την μετανάστευση και άλλων ειδών που η φωτορρύπανση θα διαταράξει την φυσική τους λειτουργία.
Η τοποθέτηση αγκυρωμένων μεταλλικών πλεγμάτων στα βραχώδη πρανή και πλαστικών γεωπλεγμάτων σε 2,5 στρέμματα πλαγιών ακόμα, θα καταστρέψει τις φωλιές και τα σημεία ανεύρεσης τροφής για πολλά είδη πουλιών και θα τα οδηγήσει σε έξοδο από τον Λόφο.
Οι χελώνες του Λόφου έχουν ήδη απειληθεί, καθώς έχουν εντοπιστεί ζώα με σπασμένο καβούκι, αλλά και νεκρά ζώα στην περίμετρο του Λόφου το καλοκαίρι, που οδηγήθηκαν εκεί από την έλλειψη νερού. Και είναι άγνωστο πόσες φωλιές τους στο χώμα με αυγά (που επωάζονται τον Σεπτέμβριο) έχουν ήδη καταστραφεί από τις εκσκαφές.
Καταστροφή προβλέπεται και για τα ενδημικά φυτά της κορυφογραμμής και των βράχων, από τα τσιμεντένια αυλάκια, τους τσιμεντένιους βόθρους, τα σιδερένια πλέγματα και τα Belvedere.
Στις μελέτες της Prodea η βιοποικιλότητα εσκεμμένα υποβαθμίστηκε, για να μπορούν να προχωρήσουν χωρίς εμπόδια στα σχέδια τουριστικοποίησης και εμπορευματοποίησης του Λόφου. Έφτασαν να ειρωνεύονται τους καταλόγους της Ορνιθολογικής Εταιρίας για τα πουλιά και επιστράτευσαν τον πολύ Δοξιάδη για να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν προστατευόμενα είδη φυτών.
Στις φωτογραφίες, τα πουλιά που φωλιάζουν στα βράχια και απειλούνται από τα γεωπλέγματα και μερικά από τα ενδημικά φυτά του Λόφου στα βράχια και την κορυφογραμμή, που θα καταστραφούν από τα έργα που επίκεινται.
(Ευχαριστούμε τον ΣΜ για την εξαντλητική καταγραφή της πανίδας και της χλωρίδας του Λόφου και την ΚΒ για τη συγκέντρωση των στοιχείων για τα πουλιά των βράχων).

Κουκουβάγια
Αναπαράγεται σε χαλάσματα, τρύπες στο έδαφος, όχθες ποταμών, σε γκρεμούς, κουφάλες δέντρων ακόμα και μέσα σε σωρούς από πέτρες.

Φιδαετός
Αποδημητικό
Τα δέντρα, βελανιδιές ή πεύκα συνήθως, δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά και οι φωλιές σπάνια βρίσκονται σε ύψος μεγαλύτερο των 10 μέτρων από το έδαφος, αλλά δεν διακρίνονται εύκολα. Πολύ πιο σπάνια, η φωλιά μπορεί να είναι απευθείας σε βράχια

Βραχοκιρκίνεζο
Στην Ελλάδα το βραχοκιρκίνεζο απαντά καθ’όλη τη διάρκεια του έτους ως επιδημητικό
Φωλιάζει σε ορθοπλαγιές, φαράγγια, παλαιά λατομεία, κτήρια, κ.α. Προτιμάει να φωλιάζει σε κοιλότητες, τρύπες στα βράχια σε γκρεμούς ή σε δέντρα (σπανιότερα).

Καλόγερος
Στην Ελλάδα, ο καλόγερος είναι επιδημητικός
Οι καλόγεροι φωλιάζουν αποκλειστικά σε τρύπες ή κοιλότητες (cavity nesters), οι οποίες είναι συνήθως μέσα σε ένα δέντρο, αν και περιστασιακά μπορεί να βρίσκονται σε ένα τοίχο, ένα βράχο

Κουρούνα
Η ογκώδης φωλιά τους φτιαγμένη με κλαδιά φτιάχνεται ψηλά στα δέντρα, όπως και της συγγενικής καρακάξας, αλλά επίσης γκρεμοί, παλιά κτήρια και πυλώνες μπορεί να χρησιμοποιηθούν, ενώ μέσα στη φωλιά μπορούν να ενσωματωθούν κόκκαλα και καλώδια.

Πετρίτης
Στην Ελλάδα, ο πετρίτης απαντά σε αραιούς πληθυσμούς, τόσο μόνιμους όσο και μεταναστευτικούς
Τα αναπαραγωγικά ενδιαιτήματα βρίσκονται συνήθως σε κάθετους βράχους, συχνά με προεξέχοντα γείσα, για προστασία και επισκόπηση του περιβάλλοντος χώρου
Φωλιάζει συνήθως σε γείσα ή σε άκρες γκρεμών και ορθοπλαγιών

Κίσσα
Στην Ελλάδα, η κίσσα απαντά σε όλη σχεδόν την επικράτεια ως καθιστικό, μόνιμο πτηνό.
οι κίσσες κατασκευάζουν τη φωλιά τους σε δένδρα, καλά κρυμμένες σε μια διχάλα ή πάνω στον κορμό, σπανιότερα σε θάμνους ή σε κουφάλες δένδρων, περίπου 1,5-2 μ. από την επιφάνεια του εδάφους, αλλά έχουν βρεθεί φωλιές και στα 8-30 μ. Σπάνια, χρησιμοποιούνται παλαιά κτήρια για την κατασκευή της φωλιάς.

Λευκοσουσουράδα
Στην Ελλάδα, η λευκοσουσουράδα είναι κυρίως επιδημητική,
Στα εδάφη όπου αναπαράγεται (βλ. Βιότοπος), η λευκοσουσουράδα φωλιάζει σε τρύπες ή κοιλότητες που πρακτικά μπορεί να βρίσκονται παντού, όπως σε κτήρια, τοίχους, αχυροσκεπές, σωλήνες, όχθες, γκρεμούς, δένδρα, συστάδες από αμμόφιλες πόες.

Τρυγόνι
Στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, το τρυγόνι είναι πλήρως μεταναστευτικό είδος, έρχεται δηλαδή στη χώρα τα καλοκαίρια μόνο για να φωλιάσει και φεύγει νωρίς το φθινόπωρο.
Στην Ελλάδα, το τρυγόνι απαντά σε περιοχές με αραιές συστάδες δένδρων, θαμνότοπους, λόχμες, φράκτες και άλση. Σε δασωμένες περιοχές, για αναπαραγωγή επιλέγει θέσεις κυρίως με πεύκα μεσαίας ηλικιακής κλάσης

Γερακίνα
επιδημητικό
Η φωλιά κατασκευάζεται πάνω σε δένδρα, αλλά σε ανοικτές περιοχές μπορεί να χρησιμοποιηθούν βράχια, ενώ πολύ σπάνια κατασκευάζεται στο έδαφος.

Τσαλαπετεινός
Στην Ελλάδα, ο τσαλαπετεινός έρχεται μετά την άνοιξη (Μάρτιος) για να αναπαραχθεί.
ο τσαλαπετεινός κατασκευάζει τη φωλιά του, σχεδόν πάντοτε μέσα σε μια τρύπα ή σχισμή, που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δέντρο ή σε κάποιο κάθετο τοίχωμα (τοίχο, βράχο), σε ένα κτήριο, σε ξερολιθιές και έχει στενή είσοδο

Κρόκος του Καρτράιτ
Ενδημικό, απειλείται από τις εργασίες κατασκευής χαντακιών και τοποθέτησης βόθρων στην κορυφογραμμή

Silene spinescens: Ενδημικό, περιλαμβάνεται ως προστατευόμενο είδος στο ΠΔ 67/81. Απειλείται από τα μεταλλικά πλέγματα και τα belvedere

Inula verbascifolia subsp. methanaea: Ενδημικό.
Απειλείται από τα μεταλλικά πλέγματα και τα belvedere

Τραυματισμένη χελώνα από τις μπουλντόζες στον Λόφο Στρέφη (29.9.2023)

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ (ΚΑΙ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΥ), 19 ΩΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΗ

Όπως είχαμε προβλέψει, η ήττα Μπακογιάννη στις δημοτικές εκλογές έφερε όξυνση της κατάστασης στον Λόφο Στρέφη (και από ότι φαίνεται και στην πλατεία Εξαρχείων) με σκοπό να κλείσουν γρήγορα τα συμβόλαια με τα αφεντικά της πόλης. Άστοχη σκέψη θα λέγαμε, καθώς και ο νεοεκλεγείς (με αποχή 71%) φαίνεται να προσαρμόζεται πριν καν αναλάβει, στις ρήτρες και τα συμβόλαια του real estate, των ξενοδόχων και των εργολάβων.
Έτσι, από τις 19 Οκτώβρη, όρμησαν ξανά στον Λόφο οι “αγροκαλλιεργητές από την Ηλεία” για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο. Παρέα με άλλους ανεκδιήγητους τύπους με ειδικότητα δήθεν τη βραχοπροστασία, έχοντας προίκα υπερκοστολογημένα υλικά εταιρίας που φωτογράφιζε η Prodea στις μελέτες της, πλην όμως, εντελώς ακατάλληλα για τον δασικό χαρακτήρα του Λόφου.
Η καθημερινή παρουσία μελών της συνέλευσης, έδειξε να κουράζει τόσο τους εργολάβους, όσο και τους μπάτσους που δεν μπορούσαν να απολαύσουν τους φραπέδες τους 8 στις 8 ώρες της βάρδιας, δημιουργώντας τους φανερό εκνευρισμό.
Τα μέλη της συνέλευσης, ζητώντας τα αυτονόητα, δηλαδή τις (ανύπαρκτες) άδειες, τους (ανύπαρκτους) επιβλέποντες των έργων και τη μη περαιτέρω καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, βρισκόντουσαν ξαφνικά περικυκλωμένα με πορτοκαλί πλέγματα που έμπαιναν επί τόπου (από τον μοναδικό εργάτη της ΤΟΜΗ, επίσης εκνευρισμένο που του χάλαγε η πρωινή ραστώνη στη φύση). Ακολουθούσε η ανακοίνωση “βρίσκεστε σε χώρο εργοταξίου και πρέπει να αποχωρήσετε” από τον εκάστοτε επικεφαλής μπάτσο με προέλευση από το Περιστέρι μέχρι το Κορωπί, που απειλούσε με προσαγωγές και συλλήψεις για απείθεια, έχοντας στήσει 12 ΟΠΚΕ και μια διμοιρία ΥΜΕΤ περιμετρικά του πλέγματος που όριζε κατά περίπτωση το δήθεν εργοτάξιο, με εμάς ως περιεχόμενο.
Οι απειλές ΟΠΚΕ και ΥΜΕΤ δεν ήταν αρκετές (έχουμε κι έναν λόφο να σώσουμε), συνεπώς έσκαγαν μύτη και 6 μηχανές ΔΡΑΣίτες, που ξεκαβαλίκευαν απειλητικά φορώντας μπαλακλάβες και κινούνταν με ανοιχτά χέρια και πόδια εναντίον μας. Δεν συνυπολογίζουμε τους ασφαλίτες σε σκούτερ, μεγάλες μηχανές, smartάκια, πεζοί, στο ταρατσάκι προσποιούμενοι τους αθλούμενους (μα καλά, 3 μέρες με τα ίδια ρούχα;).
Ούτε αυτοί ήταν αρκετοί, η πίεσή μας ανάγκασε τον Δήμο να στείλει δύο από τους δήθεν επιβλέποντες, που δήλωσαν στο μηχανικό της ΤΟΜΗ ότι δεν θα αποδεχτούν τα γεωπλέγματα (αυτός πάλι, πολύ σίγουρος για τις πλάτες των αφεντικών του, έδειξε να τους γράφει κανονικότατα). Ανάγκασε επίσης και τη δασική υπηρεσία να κάνει δύο αυτοψίες σε δύο μέρες (χωρίς να βρει αστυνομικό φραγμό αυτήν τη φορά) και να καταγράψει τα τσακισμένα δέντρα, τη διάλυση των πρανών και το παράλογο των γεωπλεγμάτων. Η παρουσία μας επέβαλε προσωρινή διακοπή εργασιών στο μονοπάτι προς την κορυφογραμμή και όπως φάνηκε, προσωρινή αναδίπλωση στο θέμα των γεωπλεγμάτων.
Έτσι, αποφάσισαν να επιδοθούν σε αυτό που ξέρουν να κάνουν εδώ και έναν χρόνο, να σκάβουν και να χώνουν τσιμεντοκολώνες και καλώδια φωτισμού, με έμφαση στην πλευρά της Πουλχερίας που έχει διαλυθεί ξανά και με χαρακτηριστικό μένος για τα δέντρα που τους ήταν “εμπόδια” στο καταστροφικό τους έργο. Το σχολείο απειλείται από μια επόμενη βροχή, καθώς εκτός από τα πρανή, διέλυσαν και τα κορμοδέματα που είχε αναγκαστεί να βάλει ο Δήμος για να περισώσει ότι (αν) μπορούσε να σωθεί.
Η παρουσία μας στον Λόφο αυτές τις μέρες, συνοδεύτηκε από απειλές, βρισιές, σεξιστικές συμπεριφορές από τους χυδαίους εργολάβους, βιντεοσκόπηση από την πλευρά τους και πλήθος τσαμπουκάδων με τις πλάτες των μπάτσων.
Θα είμαστε κάθε μέρα εκεί, ο Λόφος θα σωθεί, θα μείνει ελεύθερος και άγριος.
ΥΓ. Δε θα μπορούσε να λείπει από τις περιγραφές των ημερών η ανεκδιήγητη συμπεριφορά των μπάτσων όταν πέφτει η νύχτα στον Λόφο. Παίζοντας με τα μεγάφωνα των βαν και των περιπολικών (έχει περάσει και η ώρα για φραπέ), ανταλλάσσουν μεταξύ τους πλακίτσες του επιπέδου τους: “Κωστάκη κατέβασε το βρακάκι σου” και άλλα “ωραία” που δεν τα αναφέρουμε για να μη λερώσουμε τη σελίδα μας, τα ακούν οι περίοικοι όμως μέχρι τη Μπενάκη και την Πουλχερίας…

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, 20.10.2023: ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΨΑΜΕ, Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΟΞΥΝΕΤΑΙ

Η Prodea προσπαθεί πλέον λυσσαλέα να διασώσει και να ολοκληρώσει την επένδυσή της στα Εξάρχεια, ενόψει και της εισόδου της στα στεγαστικά και ξενοδοχειακά ακίνητα στην περιοχή.
Στις 31/12 λήγει η θητεία του καλού της υπαλλήλου Μπακογιάννη, που ανέλαβε πολλαπλούς ρόλους για την προώθηση της επένδυσης αυτής: του επιταχυντή, των δημοσίων σχέσεων με κάθε κόστος, του σεκιούριτι, του αυτοφωράκια. Όλα αυτά με την αξιοποίηση δημόσιων υπαλλήλων και αμέτρητου δημόσιου χρήματος.
Μέχρι λοιπόν να αποδειχτεί ότι ο νέος δήμαρχος θα είναι εξίσου καλός υπάλληλος (κάτι που έχει αφήσει ο ίδιος να διαφαίνεται, παίρνοντας θέση υπέρ της διπλής ανάπλασης, του μετρό στα Εξάρχεια και αναφερόμενος στην αντίσταση του Στρέφη με τρόπο που παραπέμπει σε καθρεφτάκια στους ιθαγενείς), ξανάρχισαν την Πέμπτη 19.10.23 με γοργούς ρυθμούς οι καταστροφές των εργολάβων στον Λόφο, για τον ίδιο πάντα σκοπό: ηλεκτροφωτισμός. Θυμίζουμε ότι διανύουμε τον 13ο μήνα εκσκαφών για φώτα. Χωρίς άδειες, χωρίς επίβλεψη και με μήνυση από το δασαρχείο για την καταστροφή των πρανών και των ριζών των δέντρων. Πάντα υπό την προστασία των μπάτσων, που ειδικά σήμερα βρίσκονται σε παροξυσμό τόσο εσωτερικά, όσο και περιμετρικά του Λόφου.
Στις πρόσφατες καταστροφές, συγκαταλέγεται και το σπάσιμο βράχων της κορυφογραμμής στη Μπενάκη για ένα κωλοκαλώδιο, το γκρέμισμα πρανών για να σκαρφαλώνει η μπουλντόζα στην πλαγιά και φυσικά, και άλλα πληγωμένα δέντρα.
🐢Μόνο η αντίστασή μας θα σώσει τον Λόφο!

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ, ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ
Σάββατο 21 Οκτωβρίου
Σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια 12:00 μμ
Εννοείται στηρίζουμε!
Άνω Κάτω η πόλη
Ζιζάνια παντού
και στον Λόφο Στρέφη
να γίνει ένα ντου…

Κεραμίδι, μια αυτοοργανωμένη ταινία για την Υφανέτ και τη μνήμη, τους ανθρώπους και τα ντουβάρια

Προβλήθηκε στο Cinema Exostrefis την Παρασκευή 6 Οκτώβρη 2023, η αυτοοργανωμένη ταινία “Κεραμίδι”, μια ταινία για την Υφανέτ και τη μνήμη, τους ανθρώπους και τα ντουβάρια.
Με μεγάλη χαρά ανοίξαμε τον φθινοπωρινό κύκλο προβολών του Cinema Exostrefis με την αυτοοργανωμένη ταινία “Κεραμίδι”, παρουσία ατόμων από την ομάδα των δημιουργών Keramidi the movie και με την απρόσμενη συμμετοχή πολλών δεκάδων θεατών, που συμμετείχαν στη συνέχεια σε μια πλούσια συζήτηση, ως αποτέλεσμα των συναισθημάτων που γέννησε η προβολή.
Ευχαριστούμε την ομάδα της ταινίας για την παρουσία τους και την προβολή, καθώς και όλα τα άτομα που συμμετείχαν και είχαν την υπομονή να περιμένουν (βοηθώντας) να ξαναοργανώσουμε τον χώρο, μετακινώντας μπάζα, σπασμένες καρέκλες και τραπέζια, υπολείμματα φωτιάς και σκουπίδια, που δημιουργήθηκαν στον ένα μήνα που δεν κάναμε προβολές στον χώρο. Ως αποτέλεσμα της “φροντίδας” του Λόφου από μπάτσους και εργολάβους της Prodea.
Η προσπάθεια της ομάδας της ταινίας για την ανάδειξη και διάσωση της μνήμης της Υφανέτ, συνάντησε αναπάντεχα και συγκινητικά τη δική μας προσπάθεια ανάδειξης και διάσωσης της μνήμης του Λόφου Στρέφη και της γειτονιάς, που θα αποτυπωθεί στο 2ο τεύχος της εφημερίδας μας “Το χωνί του Στρέφη”.
Ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη φωτίζει τα μονοπάτια των αγώνων στο παρόν και στο μέλλον…

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 3.10.2023

Ένα χρόνο μετά την εισβολή Προντέα, ΤΟΜΗ και Δήμου στον Λόφο Στρέφη, με στόχο την αποκοπή των κατοίκων της περιοχής από αυτόν και της στέρησης της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής του χρήσης και με αποτέλεσμα τη συνεχή καταστροφή του, η πορεία της 3.10.2023 με την δυναμική παρουσία περίπου 350 ατόμων, δήλωσε την αποτυχία του σχεδίου εκδίωξής μας και την συνέχεια της αντίστασής μας στις πολιτικές εξευγενισμού και τουριστικοποίησης, που μετατρέπουν την γειτονιά σε απέραντη διασκεδασούπολη.
Τον τελευταίο χρόνο έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η ρητορική περί αντιπλημμυρικών έργων ήταν εντελώς ψευδής (ο δούρειος ίππος της ανάπλασης όπως λέγαμε από την αρχή του αγώνα μας), καθώς τα έργα οδήγησαν σε λασποπλημμύρες στο 36ο Δημοτικό Σχολείο και στους γύρω δρόμους. Η σημαντική μείωση της πανίδας και χλωρίδας του Λόφου, ο αποκλεισμός μας από αυτόν, η συνεχής παρουσία μπάτσων, η παλαβή αύξηση των ενοικίων, η κατάληψη των πεζοδρομίων από χίπστερς και πανάκριβα μαγαζιά, οδήγησαν στην περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής μας.
Σε συνέχεια του περσινού Αυγούστου, οι δυνάμεις καταστολής επιχείρησαν και εκκένωσαν καταλήψεις και πανεπιστημιακά στέκια προσπαθώντας να εξαλείψουν κάθε εστία διαφωνίας. Ο αγώνας για την υπεράσπιση του Λόφου, της Πλατείας και των Εξαρχείων ως γειτονιάς, όπως εκφράστηκε στην πορεία, ενώθηκε και υποστηρίχθηκε από ομάδες γειτονιάς και συλλογικότητες με κοινά προβλήματα. Ευχαριστούμε θερμά, η συντριπτική παρουσία όλων μας στο δρόμο ξανάφερε τα Εξάρχεια στο προσκήνιο ως γειτονιά αγώνα και διεκδίκησης και όχι ως τρέντι αξιοθέατο ή επενδυτικό πόλο προσέλκυσης αδιευκρίνιστων κεφαλαίων.
Εδώ και χρόνια προωθείται συστηματικά από κατεστημένα ΜΜΕ και λάιφστάιλ φυλλάδες, η παρουσία συγκεκριμένου τύπου επιχειρήσεων, δήθεν εναλλακτικών και ποιοτικών, πάντα πανάκριβων, που απευθύνονται στο κοινό που παρουσιάζεται και στις μακέτες του δήμου, αν και η αγαπημένη του δημάρχου “μαμά με το καροτσάκι”, μάλλον αδυνατεί να περάσει μέσα από τα τραπεζοκαθίσματα και τα στενά, διαλυμένα πεζοδρόμια. Η δήθεν αναβάθμιση που ευαγγελίζεται ο δήμος, είναι στην πραγματικότητα υποβάθμιση εξαιτίας του θορύβου, της αύξησης των τιμών και της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας τουριστών. Για αυτό και κατά τη διάρκεια της πορείας, έγιναν παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα μαγαζιά και συγκροτήματα Airbnb, που αντικατοπτρίζουν την μετατροπή της γειτονιάς σε ακριβό καταναλωτικό προορισμό.
Η γειτονιά, με το σχολείο της και τους αγώνες, κατέβηκε στον δρόμο, στέλνοντας το μήνυμα ότι παρά την καταστολή και τον εξευγενισμό παραμένει εμπόδιο στα σχέδια της εξουσίας. Δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει, ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΠΟΤΕ.
Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ
ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!

ΔΟΥΚΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ, ΕΡΧΕΤ’ Η ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ

Την Κυριακή 15.10, χαρήκαμε με το χωρίς επιστροφή στραπάτσο του δημάρχου της καρδιάς μας, αναμφίβολα ως αποτέλεσμα της αμετροέπειας και της αλαζονείας του. Ξέρουμε ότι μέχρι να παραδώσει την καρέκλα το Γενάρη του 2024, θα προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να κλείσει τα συμβόλαια που έχει υπογράψει με τους χορηγούς του, ανάμεσα σε αυτά και την καταστροφή του Λόφου Στρέφη και καθώς είναι εκδικητικός, θα είναι πιο επικίνδυνος από ποτέ.
Είμαστε εδώ, έτοιμα και αποφασισμένα.
Στο μεταξύ, ο Μπακογιάννης κατάφερε και έκανε κεντρικό θέμα της προεκλογικής του ατζέντας την καταστροφή του Στρέφη, με αποτέλεσμα αφενός να σύρει τον νεοεκλεγέντα Δούκα σε συζήτηση επί της ουσίας για τον Λόφο (και την πλατεία) και αφετέρου να μας χαρίσει κι ένα μεγάλο τμήμα της ήττας του.
Ο νέος δήμαρχος, πήρε θέση υπέρ της ανάπλασης του Στρέφη αλλά κατά των χειρισμών Μπακογιάννη και των εργολάβων του. Μίλησε για διαβούλευση με τους κατοίκους. Μόνο που το δήθεν φρέσκο αυτοδιοικητικό του σχήμα είναι φτιαγμένο με παλιά υλικά. Κατά βάση με τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων Καμίνη και Γερουλάνου.

  • Που τον Ιούνιο του 2021 υπερψήφισαν τις μελέτες της Prodea (πλην ενός Εξαρχειώτη που απείχε) με εισήγηση δημοτικού τους συμβούλου που στη συνέχεια μεταπηδησε στην παράταξη Μπακογιάννη (για τις καλές του υπηρεσίες να φανταστούμε).
  • Που τον Ιούλιο του 2023 υπερψήφισαν την παράδοση του Λόφου Αρδηττού (και το χωροταξικό σχεδιασμό του Μέτς) στο Ίδρυμα Ωνάση, με μια διαδικασία καρμπόν με αυτήν που παρέδωσε ο Μπακογιάννης τον Λόφο Στρέφη στην Prodea.
  • Είναι οι ίδιοι που έπιαναν παλιότερα στασίδι στα κανάλια και συκοφαντούσαν τον κόσμο του αγώνα στα Εξάρχεια, την ίδια στιγμή που μίλαγαν για παραβατικότητα στου Στρέφη με την ίδια, αν όχι χειρότερη επιχειρηματολογία με τον Μπακογιάννη.
  • Οι ίδιοι που ενοχλήθηκαν γιατί στο σχέδιο της Prodea για τον Λόφο δεν συμπεριέλαβαν τον αποκλεισμό από την πρόσβαση στο ταρατσάκι του Αστέρα (και μίλαγαν για έλλειψη διαβούλευσης μόνο για αυτόν τον λόγο).
  • Οι ίδιοι που επί δημαρχίας Καμίνη έστελναν τα ΜΑΤ στον Λόφο για να διαλύσουν αυτοοργανωμένα πάρτι και θεατρικές παραστάσεις στο θεατράκι.
  • Οι ίδιοι που ήταν μπροστά σε μια ακόμα αναίτια προσαγωγή μας στον Λόφο στις 9 Γενάρη και σφύριζαν αδιάφορα, αλλά στη συνέχεια έβγαζαν κορώνες στο δημοτικό συμβούλιο για το ρημαδιό στου Στρέφη. Που με περισσό θράσος τον χρησιμοποίησαν για να φωτογραφηθούν για τις προεκλογικές τους ανάγκες. Φαίνεται δεν τους άρεσε αρκετά το ντεκόρ που δημιούργησαν οι εργολάβοι.

Δεν τσιμπάμε στη ρητορική Δούκα. Κανένας εφησυχασμός μέχρι να κατακτηθεί
ΛΟΦΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΣ!

Ο ΛΟΦΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

Με μπύρες και ποπ κορν απολαύσαμε την Τετάρτη  11.10.23 τον δήμαρχο-κασέτα της καρδιάς μας να επαναλαμβάνει τα ψέματά του για τον Λόφο του Στρέφη και τον αγώνα μας:
“Σας ρωτούσα πριν για τον λόφο του Στρέφη γιατί έχει να μπει ανθρώπινο χέρι πάρα πολλά χρόνια. Ο λόφος καταρρέει και εμείς κάνουμε ένα έργο υποδομών. Και κάποιοι διαφωνούν, αντιστέκονται με τη βία. Είναι σημαντικό υποψήφιος δήμαρχος να τοποθετηθεί και να πει ναι ή όχι γι αυτό το έργο”.
Το ότι δεν κάνει έργα υποδομών (ή έστω, δεν κάνει τις υποδομές που χρειάζονται) η Prodea στον Λόφο, το’ χουμε αποδείξει. Γιατί δεν είναι έργα υποδομών τα τσιμεντώματα των μονοπατιών, τα σιδερένια μπαλκόνια, ο χριστουγεννιάτικος φωτισμός, το κυριλέ αναψυκτήριο. Δεν είναι αντιπλημμυρικά έργα το μάζεμα των βρόχινων μόνο από το μονοπάτι της κορυφογραμμής, σε βόθρους, ειδικά αν δεν έχει γίνει (κοστίζει βλέπετε) η απαραίτητη υδρολογική μελέτη. Δεν είναι αντιδιαβρωτικά έργα κατάλληλα για δασικό χώρο αυτά που ετοιμάζουν, αφού δεν έχουν κάνει (κοστίζει και αυτή) την απαραίτητη γεωλογική μελέτη.
Και για το ποιος ασκεί ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΒΙΑ στον Λόφο, μιλάμε εδώ και ένα χρόνο. Αν η βία ασκούνταν από την πλευρά μας, οι 50 προσαγωγές που έχουν γίνει αυτό το διάστημα, θα ήταν συλλήψεις.
Πώς όμως να συλλάβεις και να κατηγορήσεις άτομα που έχουν κάθε δικαίωμα να κινούνται σε έναν δημόσιο χώρο και το μόνο τους “αδίκημα” είναι ότι ζητούν τις ανύπαρκτες άδειες των έργων;
Ισχύει ότι η άδεια τομής και εκσκαφών εκδόθηκε μόνο στις 22.8.2023, έναν χρόνο μετά την έναρξη των έργων;
Ισχύει ότι η αρχαιολογία δεν ειδοποιήθηκε ποτέ να επιβλέψει τις εκσκαφές;
Ισχύει ότι δεν υπάρχει άδεια από το συμβούλιο αρχιτεκτονικής;
Ισχύει ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση;
Ισχύει ότι το δασαρχείο έχει κάνει μήνυση στον Δήμο και την Prode@;
Ισχύει ότι δεν τηρείται ούτε μισή γραμμή από τους κανονισμούς πρασίνου και εκσκαφών του ίδιου του Δήμου;
Ισχύει ότι δεν υπάρχει επίβλεψη από το Δήμο;
Ισχύει ότι δεν υπάρχει σύμβαση του Δήμου με τον ανάδοχο;
Ότι ανοίγονται παράνομα μονοπάτια, καταστρέφονται πρανή και ρίζες δέντρων, κόβονται ή ξεραίνονται οι θάμνοι, κινδυνεύουν τα ζώα; Ότι τραμπουκίζονται παιδιά, έφηβοι, ενήλικες σε καθημερινή βάση και τους απαγορεύεται η χρήση του Λόφου;
Και χθες και σήμερα και από Δευτέρα, εμείς θα είμαστε στον Λόφο και θα τον υπερασπιζόμαστε. Όση χυδαιότητα και αν εκτοξεύει ο Μπακογιάννης, όσες μεθοδεύσεις και αν εφεύρει το επιτελείο του, όσους μπάτσους και αν του διαθέσει ο θείος,
Ο ΛΟΦΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

Αναδημοσίευση: “Αθήνα. Τι κάνει η Πόλις;”

Πηγή: Socialter n°58   *   Ιούνιος – Ιούλιος 2023  *   Αφιέρωμα

Κείμενα: Elisa Perrigueur,  Φωτογραφίες: Πηνελόπη Θωμαΐδη

Μετάφραση: Αντωνία Πάνου

Από την εκλογή του, ως Δημάρχου Αθηναίων το 2019, o εκπρόσωπος του συντηρητικού  κόμματος  της Νέας Δημοκρατίας έχει επιδιώξει μια πολιτική μετασχηματισμού της ελληνικής πρωτεύουσας.

Όμως οι κάτοικοι ασφυκτιούν από την έλλειψη χώρων πρασίνου, δημόσιων χώρων και πολιτικών ελευθεριών. Τα έργα αυτά που θεωρούνται ακατάλληλα για τους πολίτες, και γίνονται μάλλον για τους τουρίστες “πελάτες”, όντας  πολύ πιο επικερδή στα μάτια της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, προκαλούν τις  οργανωμένες αντιδράσεις των πολιτών.

Ας ξεκινήσουμε από τα Εξάρχεια. Από τη συνοικία της Αθήνας με τα χλωμά κτίρια και τα νεοκλασικά σπίτια με τα αντικαπιταλιστικά και αναρχικά γκράφιτι.

Στη συνέχεια, ας τολμήσουμε  να ανέβουμε την φαρδιά σκάλα που είναι διακοσμημένη με ένα κόκκινο αστέρι για να φτάσουμε  στα μονοπάτια που ελίσσονται ανάμεσα σε πολλά κυπαρίσσια, πεύκα και κάκτους. Ο λόφος του Στρέφη υψώνεται εδώ, ένας σπάνιος χώρος πρασίνου που κυριαρχεί σε αυτή τη συνοικία της ελληνικής πρωτεύουσας.

Από τους βράχους στην κορυφή, η θέα βυθίζεται προς τα κάτω στην άδενδρη λευκή πρωτεύουσα που εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα. Αυτή την ημέρα του Απριλίου ένα ζευγάρι φιλιέται, μερικοί νέοι… χορεύουν, ένας άντρας αποκοιμιέται σε ένα χαμηλό τοιχάκι, μακριά από το βουητό των μηχανών. Αλλά σε απόσταση αναπνοής αστυνομικοί των ΜΑΤ, με ασπίδες στα πόδια τους, σκοτεινιάζουν την ανέμελη ατμόσφαιρα. Εκατόν πενήντα αστυνομικοί, νευρικοί από τους κρύους καφέδες που καταναλώνουν ολημερίς, εξαπλώνονται κάθε μέρα στο λόφο του Στρέφη. Αυτή η αστυνομική παρουσία εγκαταστάθηκε  εδώ, τον Οκτώβριο του 2022, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, όπου πλειοψηφεί η ακροδεξιά Νέα Δημοκρατία.

Ήταν η απάντηση στο στασιαστικό πνεύμα των κατοίκων που προκλήθηκε από την επιχείρηση ανάπλασης αυτού του δημόσιου χώρου.Ο δήμος, με επικεφαλής τον Κώστα Μπακογιάννη, ανιψιό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλει να μεταμορφώσει τον  Λόφο του Στρέφη για να μειώσει, όπως λέει, «τον κίνδυνο πλημμυρών, πυρκαγιών και κατολισθήσεων». Στόχος  του είναι «να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών, (…) να διατηρηθεί και να εμπλουτιστεί το πράσινο».

Για να επιτευχθεί αυτό, οι  ασβεστολιθικοί βράχοι της κορυφής, όπου φωλιάζουν χελώνες του λόφου, θα αντικατασταθούν από ένα παρατηρητήριο (belvedere) όπως φαίνεται στην εικόνα που κυκλοφόρησε ευρέως στον ελληνικό τύπο[1] Δέντρα θα κοπούν. Τα απότομα μονοπάτια θα τσιμεντοστρωθούν, οδηγώντας τους επισκέπτες σε ένα ολοκαίνουργιο εστιατόριο, αναφέρει περιχαρής ο Δήμος.

Όπως κάνουν κάθε απόγευμα, ντόπιοι και επισκέπτες απολαμβάνουν τη θέα της Αθήνας από την κορυφή του λόφου  του Στρέφη. Ένα belvedere  πρόκειται να κατασκευαστεί σε αυτούς τους βράχους από την εταιρεία ακινήτων Prodea.

Πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Η Άννα*, κάτοικος της περιοχής, θέλει να επισημάνει την πραγματικότητα πίσω από τα  ωραία λόγια. Στοχαστική και νοσταλγική, αυτή η νέα  μητέρα κάθεται, καπνίζοντας, στο πέτρινο αμφιθέατρο που φωλιάζει στην καρδιά του Στρέφη. Εδώ βρίσκεται  ο  ελεύθερος χώρος της γειτονιάς όπου αντηχούσαν οι δωρεάν συναυλίες, οι πολιτικές συνελεύσεις και οι κραυγές των παιδιών που  έρχονταν να γιορτάσουν τα πάρτι γενεθλίων τους. «Θέλουν να σβήσουν αυτές τις μνήμες», λέει. Οι συγκεντρώσεις κρίνονται σήμερα  παράνομες. Υπάρχει χλωρίδα και πανίδα σε αυτό το λόφο,  όπου συμπεριλαμβάνονται 80 είδη πουλιών.  Με το τσιμέντο τους θα αλλάξει το καθεστώς της άγριας φύσης του λόφου.

Στην αρχή του Μαΐου, η Δασική Υπηρεσία υπέβαλε αίτημα για «πάγωμα» των εργασιών στο λόφο, ζητώντας διευκρινίσεις από τον δήμο σχετικά με τις περιβαλλοντικές πτυχές του έργου, σύμφωνα με  την εφημερίδα Efsyn[2]

Γύρω από την Άννα, οι σκάλες έχουν καταστραφεί, τα φυτά έχουν μαραθεί και το πότισμα δεν είναι επαρκές.

«Οι δημοτικές αρχές έχουν αφήσει τον λόφο να υποβαθμιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», θρηνεί η ίδια.  «Ήταν μια στρατηγική σκόπιμης εγκατάλειψης. Ήμασταν εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής, που φροντίζαμε  τον τόπο. Και μετά κατέφθασαν με  ένα σχέδιο χωρίς να συμβουλευτούν τους [20.000 περίπου]κατοίκους των Εξαρχείων  και τις πραγματικές τους ανάγκες.»

Ο δήμος προτείνει ως επιχείρημα την αισθητική ποιότητα του έργου, ενώ αρνείται ότι  θα έχει για τους΄Ελληνες, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν γίνει πολίτες δεύτερης κατηγορίας, έναν χαρακτήρα αποκλεισμού. Η Άννα όμως επισημαίνει την τάση των αρχών για επιτήρηση των πολιτών και  εξηγεί ότι «ο δήμος πρόκειται να δημιουργήσει στο πάρκο εννέα εισόδους με φρουρούς και κάμερες».

Το έργο, για το οποίο δεν είχε γίνει προκήρυξη δημοπρασίας, θα πραγματοποιηθεί από την Prodea,  κορυφαία εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα της χώρας –με  περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, και ιδιοκτήτρια άνω  των 380 εμπορικών ακινήτων.  Η Prodea είναι υπεύθυνη για τα δύο τρίτα της επένδυσης, κόστους 1,15 εκατομμυρίων ευρώ,  «τα οποία», διατείνεται ο δήμος,  «αποτελούν δωρεά, χωρίς καμία επιβάρυνση». Εδώ, στη Συνέλευση του Στρέφη,  κανείς δεν το πιστεύει. Η δωρεά από το επενδυτικό ταμείο εγείρει μόνο  φόβους  ιδιωτικοποίησης.

Η Συνέλευση του Στρέφη,  μια ομάδα περίπου τριάντα ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της Άννας, συστάθηκε το 2021 για να υπερασπιστεί τον λόφο. Οργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις, πορείες και διαδηλώσεις – οι οποίες γρήγορα καταπνίγονται. Έχει αναλάβει νομική δράση κατά της Prodea για να αμφισβητήσει, μεταξύ άλλων, τη νομιμότητα των έργων  και τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Η Συνέλευση συντονίζει τις ενέργειές της με ομάδες που δίνουν παρόμοιες μάχες, τόσο στην Αθήνα όσο  και στο εξωτερικό, όπως αυτή που ηγείται για την υπεράσπιση του  δάσους της Ατλάντα [3] ,στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αναρχικές λαίμαργες διαδρομές»

Ο αγώνας των  ανθρώπων της Συνέλευσης παρεμποδίζεται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία της αστυνομίας. Οι δυνάμεις της τάξης είναι παντού στη γειτονιά των  Εξαρχείων,  όπου δεν είχαν καμία αστική παρουσία πριν από μόλις δεκαπέντε χρόνια. Κάτω, στους πρόποδες  του Στρέφη, στην κεντρική πλατεία των Εξαρχείων τα ΜΑΤ φρουρούν ένα άλλο εργοτάξιο, με λαμαρινένιο φράκτη  που φέρει το λογότυπο του ACAB [4]

Οργισμένοι κάτοικοι: “Ανεξήγητα 800.000 ευρώ, άρρωστα δέντρα, μια μεγάλη λεωφόρος, πάρκα τσέπης, φτάνει πια”. Από το καλοκαίρι του 2022, η δημόσια πλατεία βρίσκεται υπό αστυνομική κατοχή για την παρακολούθηση ενός αμφιλεγόμενου εργοταξίου του μετρό”.

΄Ενας σταθμός μετρό αναμένεται να ανοίξει σε οκτώ χρόνια, σε αυτή τη μυθική πλατεία, όπου κατέληγαν οι αντιφασιστικές και οι  διαδηλώσεις κατά της λιτότητας.

Για τους αντιπάλους των έργων στου Στρέφη, διακυβεύεται επίσης η πολιτική ψυχή της περιοχής. Ο λόφος δεσπόζει σε μια γειτονιά που ήδη μαστίζεται από έργα εξευγενισμού. «Αυτό το έργο είναι πολιτικό. Η  γειτονιά των Εξαρχείων αναστατώνει τη Νέα Δημοκρατία. Παλιά ήταν μια κοινωνική συνοικία. Τη δεκαετία του 1990, υπήρχαν καλλιτέχνες και φοιτητές. Υπήρχαν καταλήψεις μεταναστών , αλλά πολλές από αυτές έκλεισαν πρόσφατα», λέει ο Δημήτρης Γερονίκος. Ο Δημήτρης είναι τοπογράφος μηχανικός και κάτοικος που συμμετέχει στην υπεράσπιση της περιοχής.

Ενώ οι αρχές προς το παρόν αρνούνται οποιοδήποτε πολιτικό σχέδιο, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κρύψει ποτέ τη φιλοδοξία της να «καθαρίσει την Εξάρχεια», «που μαστίζονται από  τρομοκράτες», σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού πριν την εκλογή του το 2017. [5]

«Ο στόχος είναι να μετασχηματιστούν τα Εξάρχεια σε Λούνα Παρκ για τους τουρίστες, όπου αυτοί  οι συλλογικοί αγώνες δεν έχουν καμία θέση», λέει ο Δημήτρης. Ωστόσο, ο αναρχικός μύθος της περιοχής έχει ήδη προσκτηθεί  από την τουριστική βιομηχανία.  Εδώ και πολλά χρόνια, τα Εξάρχεια βλέπουν μια πλημμυρίδα ανθρώπων  που είναι περίεργοι για την επαναστατική τους ιστορία, που επισκέπτονται  μέρη που θεωρούνται εμβληματικά, όπως τον  δρόμο  όπου ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, 15 ετών, σκοτώθηκε το 2008,  από πυροβολισμό αστυνομικού. Τουριστικοί οδηγοί προσφέρουν τώρα «αναρχικές περιηγήσεις» στο διαδίκτυο προσφέροντας  «αναρχικές λαίμαργες διαδρομές» (…) στην απαγορευμένη επαναστατική συνοικία των Εξαρχείων».

Τουριστική πλημμυρίδα

Τα κτίρια της  περιοχής αγοράζονται από υπηκόους της ΕΕ που προσελκύονται από τις χαμηλές τιμές, ή από πολλούς Κινέζους, Ισραηλινούς και Βρετανούς που εκμεταλλεύονται τις χρυσές βίζες που θεσπίστηκαν το 2013 κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.

Η κρίση χρέους και η λιτότητα που επέβαλε η τρόικα, έχουν φτωχοποιήσει τους κατοίκους της χώρας. Για αγορά ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ, οι υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν να αποκτήσουν βίζα για τη ζώνη Σένγκεν.

Πολλά κτίρια έχουν πλέον μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα  airbnb που είναι απρόσιτα για μόνιμη μίσθωση από Έλληνες.

Με ελάχιστο μισθό 780 ευρώ , οι ΄Ελληνες αυτοεξορίζονται στα προάστια.

«Η Αθήνα είναι μια περίπτωση αγοραπωλησίας σπιτιών  (real estate) των οποίων οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη »[6] αναφέρει ένα σύνθημα στον τοίχο ενός σπιτιού σε έναν δρόμο στα Εξάρχεια, όπου οι τροχήλατες βαλίτσες των επισκεπτών ηχούν ρυθμικά στο κατάστρωμα των δρόμων.

.Η ελληνική καλοκαιρινή τουριστική περίοδος μόλις έχει αρχίσει, και η προσέλευση των  τουριστών διαμορφώνεται ήδη σαν παλιρροϊκό κύμα, το οποίο θα ξεπεράσει  αυτό της προηγούμενης σεζόν.

Το 2022, 27,8 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν στη χώρα των εκατοντάδων νησιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος[7]. Δηλ. δυο φορές περισσότεροι  από ότι  δέκα χρόνια πριν.

Λιγότερα δημόσια  σχολεία, σχεδόν καθόλου πανεπιστήμια, θέλουν να καταργήσουν τους κινηματογράφους. Είναι ένα κέντρο πόλης χωρίς κατοίκους.-  Μπάμπης Κονταράκης

«Τα  Εξάρχεια δεν  είναι η μόνη γειτονιά που έχει πληγεί από τη φρενήρη ανάπτυξη της  τουριστικής βιομηχανίας. Η τελευταία απειλεί επίσης τον δημόσιο χώρο και σε άλλα μέρη της Αθήνας», προσθέτει ο Μπάμπης Κονταράκης. Ο Κονταράκης είναι  ο ιδιοκτήτης του ιστορικού κινηματογράφου Άστορ, που βρίσκεται σε μια στοά με σικ  εστιατόρια από όπου ακούγονται μελωδίες τζαζ και πιάνο μπαρ. Όταν ο Μπάμπης έμαθε το 2022 ότι το κτίριο που στεγάζει τον κινηματογράφο του από το 1947, μισθωμένο στον δημόσιο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης ΕΦΚΑ, θα μπορούσε να πωληθεί για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στα κοινωνικά δίκτυα. Διάσημοι Έλληνες σκηνοθέτες, όπως ο Κώστας Γαβράς και ο Γιώργος Λάνθιμος, καθώς και ξένοι σκηνοθέτες (Ken Loach, Emir Kusturica) έχουν άμεσα  υποστηρίξει το αίτημά του, όπως και εκατοντάδες Έλληνες. Ο κινηματογράφος έχει γλιτώσει από την πώληση προς το παρόν.

Ως απάντηση στις εξεγερτικές διαμαρτυρίες , το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμφώνησε να το χαρακτηρίσει ως ιστορικό κτίριο διασφαλίζοντας  με αυτόν τον τρόπο την προστασία του.

Ο κινηματογράφος Άστορ, στη στοά Κοραή στο κέντρο της Αθήνας από το 1947, απειλήθηκε με μεταπώληση.

Ωστόσο, αυτοί οι δημόσιοι χώροι βρίσκονται υπό συνεχή απειλή λέει ο Μπάμπης. «Στο κέντρο της πόλης της Αθήνας, ο κόσμος φεύγει λόγω των υψηλών ενοικίων, υπάρχουν λιγότερα δημόσια σχολεία, σχεδόν καθόλου πανεπιστήμια, ενώ υπάρχουν σχέδια για την κατάργηση κινηματογράφων. Είναι ένα κέντρο πόλης χωρίς κατοίκους. Ποιο είναι το νόημα; Τι θα δουν οι τουρίστες όταν θα έρθουν;»

Αλλά η κυβέρνηση κωφεύει στις εκκλήσεις για τη ρύθμιση αυτού του τύπου βιομηχανίας. Η ιδέα της είναι  να επεκτείνει την τουριστική περίοδο για να καλύψει ολόκληρο τον χρόνο. Φέτος το χειμώνα, μια εκστρατεία του εθνικού οργανισμού τουρισμού στην Ελλάδα απεικόνιζε ένα ζευγάρι συνταξιούχων σε ένα σκάφος: «Θέλετε να νιώσετε 20 ξανά ;»  με τον αριθμό 20 να είναι αμφίσημος και να  αναφέρεται όχι τόσο στον αριθμό των ετών (του ζεύγους) όσο στη θερμοκρασία του χειμώνα στην Ελλάδα, θερμότερη από ό,τι ήταν παλαιότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μετά από μια δεκαετία λιτότητας, ο τουρισμός αποδίδει γρήγορα. «Αλλά πολλά από αυτά τα έσοδα πηγαίνουν σε ξένους επενδυτές ή σε τουριστικές επανεπενδύσεις» επισημαίνει ο Νίκος Θεοχαράκης, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής το 2015.

‘Ετσι για παράδειγμα το 20% των δωματίων στα 71 ξενοδοχεία που άνοιξαν στην Αθήνα  και στα προάστια της από το 2017 – κυρίως 4 και 5 αστέρων – βρίσκονται στα χέρια ξένων ομίλων. «Το προσωπικό στον τομέα του τουρισμού, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να αμείβεται με πενταροδεκάρες», συνεχίζει ο Νικόλαος Θεοχαράκης. Με την έλλειψη ντόπιου εργατικού δυναμικού, η χώρα φέρνει τώρα εργαζόμενους από τα Βαλκάνια.

«Μετά από 15 χρόνια κρίσης το ακαθάριστο δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι 190,5% του ΑΕΠ».

Το πλεονέκτημα του αρχαίου παρελθόντος (SUPER MANNA ANTIQUE)

Εν πάση περιπτώσει, οι ελληνικές αρχές, για να προσελκύσουν  επισκέπτες, ποντάρουν σε ό,τι αποτελεί τη  φήμη της χώρας. Το αρχαίο  παρελθόν της Ελλάδας αποτελεί  τουριστικό πλεονέκτημα, σε αντίθεση με το παρόν της.

Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ακρόπολη, ερείπια είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, αλλά αλίμονο  σε  αυτούς που ζουν κοντά στα ερείπια. Πολλοί κάτοικοι που γειτονεύουν με το δημόσιο πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα, στην ομώνυμη αθηναϊκή συνοικία της Αττικής (βορειοανατολικά), φοβούνται ότι θα τους απορροφήσει η τουριστική μηχανή. Κανείς δεν νοιάζονταν για αυτόν τον χώρο πρασίνου των δέκα εκταρίων, που βρίσκεται ανάμεσα σε πολυκατοικίες, εγκαταλελειμμένα εργοστάσια , σε μια λαϊκή εργατική γειτονιά όπου πολλοί από τους κατοίκους της είναι Αλβανικής καταγωγής.

Αλλά σήμερα, ο ιστορικός τόπος όπου ο Πλάτωνας δίδαξε το 387 π.Χ. προσελκύει κάθε είδους ενδιαφέρον.

Το δημοτικό συμβούλιο θέλει να χτίσει εκεί ένα μουσείο, με τη στήριξη δωρεών από Ιδρύματα ολιγαρχών όπως το ίδρυμα Ωνάση.

Ένας άντρας με σκούτερ περνάει μέσα από τα παρτέρια πρασίνου, γεμάτα με ανθισμένο χαμομήλι, όπου αρχαία λείψανα εξέχουν εδώ και εκεί, κάτω από το θυμωμένο βλέμμα της Μαρίνας Σιούτη, μιας κατοίκου της περιοχής. «Κάτι θα ‘πρεπε να γίνει για να ανακαινιστεί αυτό το πάρκο, ήταν παραμελημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα”, λέει η η γραφίστρια.

Η Μαρίνα Σιούτη, κάτοικος της αθηναϊκής συνοικίας Ακαδημίας Πλάτωνος, είναι μέλος της Συνέλευσης Πρωτοβουλίας για το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας θέλει να κατασκευάσει ένα μουσείο 14.362 τ.μ. στην καρδιά του πάρκου και να κόψει περισσότερα από 500 δέντρα.

Το 2020 όταν ανακοινώθηκαν τα σχέδια του  έργου του μουσείου, η Μαρίνα γρήγορα απογοητεύτηκε. Σίγουρος για τις εντυπώσεις που θα προκαλούσε, ο δήμος δημοσιοποίησε τις εικόνες  ενός σύγχρονου λευκού μουσείου,  με  φυτεμένη οροφή, επάνω σε  κίονες. Καταλαμβάνοντας έκταση του πάρκου, πρόκειται  να καταστρέψει τρία εκτάρια πρασίνου που τα παιδιά της περιοχής εκτιμούν ιδιαίτερα.

«Οι αρχές πωλούν το μουσείο ως το πιο “πράσινο” στην Αθήνα, αλλά σχεδιάζουν να κόψουν 580 δένδρα» λέει αγανακτισμένη η Μαρίνα. «Υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι κενοί χώροι  γύρω από όλο το πάρκο. Το μουσείο θα μπορούσε να χτιστεί εκεί. Αντ’ αυτού, αποφάσισαν να το χτίσουν μέσα στο πάρκο και να καταστρέψουν τη φύση» .

Αυτοί οι ανεκμετάλλευτοι χώροι που υπάρχουν τριγύρω είναι άραγε ήδη ο στόχος των εργολάβων; Κανείς δεν το  ξέρει   ακόμα, αλλά η συνέλευση της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι αποφασισμένη να ευαισθητοποιήσει τους Αθηναίους στην υπόθεση της οικολογίας.

Αυτή η  ομάδα έχει αναλάβει νομικές διαδικασίες κατά του δήμου και της κατασκευαστικής εταιρείας, μεταξύ άλλων, για την έλλειψη νόμιμων αδειών ή και άδειας για την κοπή των δέντρων, για την ανέγερση του μουσείου κ.λπ.

Αστική Θερμική Νησίδα.

Η αντικατάσταση υφιστάμενου δέντρου με άλλο έχει τα όριά της, επισημαίνει η Ελένη Μυριβήλη, «η υπεύθυνη για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του κλίματος» μια θέση που δημιούργησε  η δημαρχία της Αθήνας, τον Ιούλιο του 2021 μετά από έναν ακόμη  πολλοστό κύμα καύσωνα.

«’Ένα νέο δέντρο που φυτεύεται αρχίζει πραγματικά να φέρνει τα οφέλη του στην  πόλη (σκιά, οξυγόνο, δέσμευση CO2, κατακράτηση νερού, έλεγχος ρύπανσης κ.λπ.)  μέσα σε δέκα με  είκοσι χρόνια. Δεν έχουμε προετοιμαστεί  για την ακραία ζέστη που έρχεται».

Στην Αθήνα, η κατάσταση είναι επείγουσα. Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος [8] η οποία καταγράφει τους χώρους πρασίνου στις αστικές περιοχές, τοποθετεί την Αθήνα στην προτελευταία θέση μεταξύ των πρωτευουσών της Ευρώπης, όσον αφορά τους χώρους πρασίνου (μόνο 17% πράσινο) ενώ μόνο  το 11% της επικράτειάς της καλύπτεται από δέντρα. Κάθε καλοκαίρι το κέντρο της πόλης μετατρέπεται σε «αστική θερμική νησίδα», καθώς η ζέστη εγκαθίσταται στην ατμόσφαιρα, διαποτίζει  την αδιαπέραστη άσφαλτο, η οποία την απορροφά την ημέρα και την εκπέμπει τη νύχτα. Στο τέλος Απριλίου, μια μελέτη[9]  από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποκάλυψε ότι η χώρα επρόκειτο να ζήσει το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της.

Σημειώσεις

[1]  «Στρέφης: ο δήμος σχεδιάζει έργο παρέμβασης στην πράσινη ζώνη» στην ιστοσελίδα της εβδομαδιαίας Lifo, Ιανουάριος 2021.

[2] «Το δασαρχείο τα βάζει με το δήμο σχετικά με τη μετατροπή του Στρέφη»  ΕφΣυν, 8 Μαΐου 2023.

[3] «Το 2021, το δημοτικό συμβούλιο της Ατλάντας αποφάσισε να κατασκευάσει ένα τεράστιο εκπαιδευτικό κέντρο για την αστυνομία μέσα στο δάσος του South River. Το έργο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή 34 εκταρίων δάσους.»

[4] «Ακρωνύμιο του συνθήματος “Όλοι οι αστυνομικοί είναι μπάσταρδοι”(all cabs are bastards)».

[5] «Μητσοτάκης στην τηλεόραση του Alpha: Θα μειώσω τους φόρους και θα καθαρίσω τα Εξάρχεια»,Themanews, 10 Ιανουαρίου 2017

[6] «Τα ακίνητα στην Αθήνα είναι en état d’urgence» στα γαλλικά.

[7] «Σχεδόν 30 εκατομμύρια άνθρωποι επέλεξαν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα το 2022»,

Greek Travel Pages, Φεβρουάριος 2023.

[8]«Ποσοστό του συνολικού πράσινου υποδομών, των αστικών χώρων πρασίνου,

και της κάλυψης αστικών δέντρων στην περιοχή των πρωτευουσών του ΕΟΧ-38 (εξαιρουμένου του Λιχτενστάιν)». Μελέτη που επικαιροποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023.

[9] «Και αν ο υδράργυρος στην Αθήνα έφτασε τους 48-50 βαθμούς;» Τα Νέα, 25 Απριλίου 2023.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 36ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Πορεία την Τρίτη, 3/10, 7μ.μ. Ο λόφος του Στρέφη ανήκει σε όλες και όλους μας

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που στον λόφο Στρέφη ιδιωτική εταιρία με «άδεια» του δήμου και κάλυψη της αστυνομίας έστησε εργοτάξιο. Από τότε μέχρι σήμερα ο λόφος μας πονάει! Δέντρα καταστράφηκαν, φυτά ξεριζώθηκαν, μονοπάτια διαλύθηκαν. Παντού σκόνη, ένα τοπίο εγκατάλειψης. Με την πρώτη βροχή το χώμα πέφτει και οι κατεστραμμένες ρίζες των δέντρων δεν κρατάνε πια το νερό. Οι γύρω δρόμοι μετατρέπονται σε λασποχείμαρρους  και το σχολείο μας πλημμυρίζει. 
Ο άλλοτε αγαπημένος Στρέφης, το μπασκετάκι, το θεατράκι, οι κορυφές του ήταν επιλογή εκατοντάδων ανθρώπων για άθληση, χαλάρωση, διασκέδαση. Τα παιδιά μας είχαν τον έναν μεγάλο ελεύθερο και δημόσιο χώρο, τη δυνατότητα επαφής με τη φύση μέσα στην πόλη, την ευκαιρία ελεύθερου παιχνιδιού. Τώρα στα 2/3 του λόφου δεν επιτρέπεται να πάνε. Κλείνονται σε ένα ασυντήρητο γήπεδο μπάσκετ, σε ένα επικίνδυνο κλουβί.Δε θα ξεχάσουμε, επίσης, ότι σε αυτόν τον χρόνο ένας γονιός του σχολείου μας ξυλοκοπήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Δε θα ξεχάσουμε ότι τα μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ πάρκαραν έξω από το σχολείο, μαρσάροντας και εκφοβίζοντας διαμαρτυρόμενους γονείς και εκπαιδευτικούς, φωτογράφιζαν τα παιδιά. Δε θα ξεχάσουμε ότι το αποκριάτικο πάρτι του σχολείου έγινε με περιφρούρηση, ότι απαγορεύτηκε η θεατρική παράσταση των παιδιών στο θεατράκι, ότι κάθε φορά που βρισκόμαστε στον λόφο φωνάζουμε στα παιδιά να προσέχουν από τα τροχοφόρα της αστυνομίας που κυκλοφορούν σε χώρο χωρίς καν δρόμο.

ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

• Ο λόφος μας χρειάζεται αντιδιαβρωτικά έργα. Έφεραν τσιμέντα και τον κατέστρεψαν.

• Ο λόφος μας χρειάζεται τακτική φροντίδα από κηπουρούς. Έφεραν μπουλντόζες και διέλυσαν τα φυτά.

• Ο λόφος μας χρειάζεται συστηματικό καθάρισμα. Έφεραν φρουρούς που πετάνε τα σκουπίδια τους παντού.

Την Τρίτη, 3 Οκτώβρη, τα σχολεία του δήμου της Αθήνας είναι κλειστά. Και το πρωί, όπως κάθε χρόνο, όσοι και όσες μπορούμε θα ανέβουμε στον λόφο να παίξουμε. 

Το απόγευμα από τις 6μ.μ. μαζευόμαστε ξανά στον  λόφο με τις ζωγραφιές, τις κατασκευές και τις φωνές μας. 

Και στις 7μ.μ. θα πορευτούμε από τον λόφο μέχρι και το πάρκο Ναυαρίνου, στους χώρους των παιδιών μας που δε θα μας τους πάρει κανείς!

ΝΕΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 36ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

https://sg36.blogspot.com/2023/10/blog-post.html