Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΣΤΡΕΦΗ

Οι χώροι αστικού πρασίνου, όπως τα πάρκα, οι πλατείες, οι λόφοι και τα δασύλλια, φιλοξενούν πλούσια βιοποικιλότητα που συχνά περνά απαρατήρητη. Στον Λόφο Στρέφη κατοικούν από είδη εξοικειωμένα με το αστικό περιβάλλον όπως οι δεκαοχτούρες, τα περιστέρια, οι καρακάξες, οι κάργιες, οι κουρούνες, τα σπουργίτια, αλλά και φοινικούροι, γκιώνηδες, διάφορα χελιδόνια, καρδερίνες, κοτσίφια, παπαγάλοι, κοκκινολαίμηδες, τρυποκάρυδοι και νυχτερίδες, ειδικά κατά τη μεταναστευτική περίοδο (Άνοιξη-Φθινόπωρο). Έχουμε παρατηρήσει ακόμα και γερακίνες να αράζουν και να κυνηγούν στον Λόφο. Ένα οικοσύστημα λοιπόν που αποτελείται από πολλά είδη – μόνιμους κατοίκους, περαστικά είδη και εκ των οποίων κάποια και αρπακτικά.
Οι εργασίες με μπουλντόζες κλπ που πραγματοποιούνται εδώ και ένα χρόνο, όχι απλά διαταράσσουν τις ήδη λεπτές ισορροπίες αλλά θα οδηγήσουν στον εκτοπισμό τα πουλιά αυτά που ταράζονται από την ηχορύπανση, τη σκόνη και γενικά την αλλαγή χρήσης γης (από δασάκι σε όλο και πιο τσιμεντένιο τοπίο με λιγότερο χώμα άρα κ λιγότερα φυτά άρα κ λιγότερους χώρους κουρνιάσματος και τροφοληψίας).
Η τοποθέτηση τεχνητού φωτός μεγάλης έντασης περιμετρικά, σε όλα τα μήκη και πλάτη και μέχρι την κορυφή του Λόφου, προκαλεί τεράστια φωτορρύπανση, κάτι που αναγνωρίζουν και οι ίδιες οι μελέτες της Prodea, αλλά τη δικαιολογούν στο όνομα της ασφάλειας… Αυτό σημαίνει εξαφάνιση των πολυπληθών νυχτερίδων που ζουν στον Στρέφη αλλά και την μετανάστευση και άλλων ειδών που η φωτορρύπανση θα διαταράξει την φυσική τους λειτουργία.
Η τοποθέτηση αγκυρωμένων μεταλλικών πλεγμάτων στα βραχώδη πρανή και πλαστικών γεωπλεγμάτων σε 2,5 στρέμματα πλαγιών ακόμα, θα καταστρέψει τις φωλιές και τα σημεία ανεύρεσης τροφής για πολλά είδη πουλιών και θα τα οδηγήσει σε έξοδο από τον Λόφο.
Οι χελώνες του Λόφου έχουν ήδη απειληθεί, καθώς έχουν εντοπιστεί ζώα με σπασμένο καβούκι, αλλά και νεκρά ζώα στην περίμετρο του Λόφου το καλοκαίρι, που οδηγήθηκαν εκεί από την έλλειψη νερού. Και είναι άγνωστο πόσες φωλιές τους στο χώμα με αυγά (που επωάζονται τον Σεπτέμβριο) έχουν ήδη καταστραφεί από τις εκσκαφές.
Καταστροφή προβλέπεται και για τα ενδημικά φυτά της κορυφογραμμής και των βράχων, από τα τσιμεντένια αυλάκια, τους τσιμεντένιους βόθρους, τα σιδερένια πλέγματα και τα Belvedere.
Στις μελέτες της Prodea η βιοποικιλότητα εσκεμμένα υποβαθμίστηκε, για να μπορούν να προχωρήσουν χωρίς εμπόδια στα σχέδια τουριστικοποίησης και εμπορευματοποίησης του Λόφου. Έφτασαν να ειρωνεύονται τους καταλόγους της Ορνιθολογικής Εταιρίας για τα πουλιά και επιστράτευσαν τον πολύ Δοξιάδη για να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν προστατευόμενα είδη φυτών.
Στις φωτογραφίες, τα πουλιά που φωλιάζουν στα βράχια και απειλούνται από τα γεωπλέγματα και μερικά από τα ενδημικά φυτά του Λόφου στα βράχια και την κορυφογραμμή, που θα καταστραφούν από τα έργα που επίκεινται.
(Ευχαριστούμε τον ΣΜ για την εξαντλητική καταγραφή της πανίδας και της χλωρίδας του Λόφου και την ΚΒ για τη συγκέντρωση των στοιχείων για τα πουλιά των βράχων).

Κουκουβάγια
Αναπαράγεται σε χαλάσματα, τρύπες στο έδαφος, όχθες ποταμών, σε γκρεμούς, κουφάλες δέντρων ακόμα και μέσα σε σωρούς από πέτρες.

Φιδαετός
Αποδημητικό
Τα δέντρα, βελανιδιές ή πεύκα συνήθως, δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά και οι φωλιές σπάνια βρίσκονται σε ύψος μεγαλύτερο των 10 μέτρων από το έδαφος, αλλά δεν διακρίνονται εύκολα. Πολύ πιο σπάνια, η φωλιά μπορεί να είναι απευθείας σε βράχια

Βραχοκιρκίνεζο
Στην Ελλάδα το βραχοκιρκίνεζο απαντά καθ’όλη τη διάρκεια του έτους ως επιδημητικό
Φωλιάζει σε ορθοπλαγιές, φαράγγια, παλαιά λατομεία, κτήρια, κ.α. Προτιμάει να φωλιάζει σε κοιλότητες, τρύπες στα βράχια σε γκρεμούς ή σε δέντρα (σπανιότερα).

Καλόγερος
Στην Ελλάδα, ο καλόγερος είναι επιδημητικός
Οι καλόγεροι φωλιάζουν αποκλειστικά σε τρύπες ή κοιλότητες (cavity nesters), οι οποίες είναι συνήθως μέσα σε ένα δέντρο, αν και περιστασιακά μπορεί να βρίσκονται σε ένα τοίχο, ένα βράχο

Κουρούνα
Η ογκώδης φωλιά τους φτιαγμένη με κλαδιά φτιάχνεται ψηλά στα δέντρα, όπως και της συγγενικής καρακάξας, αλλά επίσης γκρεμοί, παλιά κτήρια και πυλώνες μπορεί να χρησιμοποιηθούν, ενώ μέσα στη φωλιά μπορούν να ενσωματωθούν κόκκαλα και καλώδια.

Πετρίτης
Στην Ελλάδα, ο πετρίτης απαντά σε αραιούς πληθυσμούς, τόσο μόνιμους όσο και μεταναστευτικούς
Τα αναπαραγωγικά ενδιαιτήματα βρίσκονται συνήθως σε κάθετους βράχους, συχνά με προεξέχοντα γείσα, για προστασία και επισκόπηση του περιβάλλοντος χώρου
Φωλιάζει συνήθως σε γείσα ή σε άκρες γκρεμών και ορθοπλαγιών

Κίσσα
Στην Ελλάδα, η κίσσα απαντά σε όλη σχεδόν την επικράτεια ως καθιστικό, μόνιμο πτηνό.
οι κίσσες κατασκευάζουν τη φωλιά τους σε δένδρα, καλά κρυμμένες σε μια διχάλα ή πάνω στον κορμό, σπανιότερα σε θάμνους ή σε κουφάλες δένδρων, περίπου 1,5-2 μ. από την επιφάνεια του εδάφους, αλλά έχουν βρεθεί φωλιές και στα 8-30 μ. Σπάνια, χρησιμοποιούνται παλαιά κτήρια για την κατασκευή της φωλιάς.

Λευκοσουσουράδα
Στην Ελλάδα, η λευκοσουσουράδα είναι κυρίως επιδημητική,
Στα εδάφη όπου αναπαράγεται (βλ. Βιότοπος), η λευκοσουσουράδα φωλιάζει σε τρύπες ή κοιλότητες που πρακτικά μπορεί να βρίσκονται παντού, όπως σε κτήρια, τοίχους, αχυροσκεπές, σωλήνες, όχθες, γκρεμούς, δένδρα, συστάδες από αμμόφιλες πόες.

Τρυγόνι
Στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, το τρυγόνι είναι πλήρως μεταναστευτικό είδος, έρχεται δηλαδή στη χώρα τα καλοκαίρια μόνο για να φωλιάσει και φεύγει νωρίς το φθινόπωρο.
Στην Ελλάδα, το τρυγόνι απαντά σε περιοχές με αραιές συστάδες δένδρων, θαμνότοπους, λόχμες, φράκτες και άλση. Σε δασωμένες περιοχές, για αναπαραγωγή επιλέγει θέσεις κυρίως με πεύκα μεσαίας ηλικιακής κλάσης

Γερακίνα
επιδημητικό
Η φωλιά κατασκευάζεται πάνω σε δένδρα, αλλά σε ανοικτές περιοχές μπορεί να χρησιμοποιηθούν βράχια, ενώ πολύ σπάνια κατασκευάζεται στο έδαφος.

Τσαλαπετεινός
Στην Ελλάδα, ο τσαλαπετεινός έρχεται μετά την άνοιξη (Μάρτιος) για να αναπαραχθεί.
ο τσαλαπετεινός κατασκευάζει τη φωλιά του, σχεδόν πάντοτε μέσα σε μια τρύπα ή σχισμή, που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δέντρο ή σε κάποιο κάθετο τοίχωμα (τοίχο, βράχο), σε ένα κτήριο, σε ξερολιθιές και έχει στενή είσοδο

Κρόκος του Καρτράιτ
Ενδημικό, απειλείται από τις εργασίες κατασκευής χαντακιών και τοποθέτησης βόθρων στην κορυφογραμμή

Silene spinescens: Ενδημικό, περιλαμβάνεται ως προστατευόμενο είδος στο ΠΔ 67/81. Απειλείται από τα μεταλλικά πλέγματα και τα belvedere

Inula verbascifolia subsp. methanaea: Ενδημικό.
Απειλείται από τα μεταλλικά πλέγματα και τα belvedere

Τραυματισμένη χελώνα από τις μπουλντόζες στον Λόφο Στρέφη (29.9.2023)