ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΜΑΗ 2022, 16:00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την Πέμπτη 28/4 έγινε ανοικτή συνέλευση στο πάρκο της Ακ. Πλάτωνα για τις καρατομήσεις δέντρων από τον εργολάβο του Δήμου Αθηναίων UNISON Facilities Services και το πράσινο στην Αθήνα. Συμμετείχαν συλλογικότητες, περιβαλλοντικοί φορείς και κάτοικοι. Καλείται συγκέντρωση στο Δημαρχείο της Αθήνας την Τετάρτη 4 Μάη, 3.30μμ, αφού στο δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί η καταστροφή του πρασίνου στην Αθήνα από τον εργολάβο.

Ταυτόχρονα, η επίθεση στον Λόφο Στρέφη φαίνεται να μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς την Τρίτη 3/5 θα παρθεί στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου η τελική απόφαση έγκρισης των μελετών της Prodea και της αποδοχής της «δωρεάς» της για την ανάπλαση του Λόφου, που ήταν σε εκκρεμότητα από  το Νοέμβριο του 2021. Και χρονικά, η επίθεση αυτή δε φαίνεται να είναι άσχετη με τη σχεδιαζόμενη για μέσα στο καλοκαίρι εισβολή του μετρό και την καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων.

H UNISON Facilities Services, έχει αναλάβει όλα τα έργα πρασίνου και ανάπλασης στον Δήμο, υλοποιώντας τις πολιτικές εξευγενισμού του κέντρου της Αθήνας, μέσω εργολαβίας αξίας 35.445.994€ για τρία χρόνια, ποσό που (αφαιρουμένου του κόστους υλικών και μηχανημάτων) αντιστοιχεί στην πρόσληψη 720 ατόμων από τον Δήμο για το ίδιο διάστημα.

Η καταστροφή του πρασίνου στην Αθήνα είναι πλέον θέμα χρόνου, αφού η UNISON, όπως και κάθε μεγαλοεργολάβος που σέβεται τον εαυτό του, θα συμπιέσει το εργατικό κόστος για την αύξηση του εργολαβικού κέρδους της με μισθούς πείνας, ελαστικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες και νυχτερινά, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, εργοδοτική τρομοκρατίακαι ανάθεση του κυρίως έργου σε υπεργολάβους από Σέρρες και Πολύγυρο Χαλκιδικής! Και φυσικά, χωρίς κανέναν έλεγχο από τις υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες μάλιστα, θα αναλάβουν και το ξέπλυμα του εργολάβου με αστείες δικαιολογίες μπροστά στην καταστροφή των δέντρων που έχει ήδη συντελεστεί. Γιατί η UNISON – ISS έχει προνομιακή σχέση με τον Δήμο Αθηναίων. Μόνο επί δημαρχίας Μπακογιάννη, έχει αναλάβει απολυμάνσεις εξωτερικών χώρων επαναλαμβανόμενες συμβάσεις για τον καθαρισμό graffiti και tags, στέγαση ευάλωτων ομάδων σε ξενοδοχεία για λογαριασμό του Δήμου. Ως ISS ξεκίνησε τη λειτουργία της με την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και security. Σήμερα, μετονομασμένη, είναι μια μεγάλη “δουλεμπορική” εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων.

Για την ανάπλαση του Λόφου Στρέφη που σχεδιάζει η Prodea Investments και ο Δήμος, η UNISON έχει αναλάβει να τσιμεντώσει μονοπάτια, να κόψει δέντρα και να τοποθετήσει κάμερες, κάγκελα και φυλάκια για τον έλεγχο της εισόδου. Πιθανότατα θα της παραχωρηθεί το πρώην Βυζαντινό, η καθαριότητα και η επιτήρηση του Λόφου, ώστε ανεμπόδιστα να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους/ες και να επιτηρεί τους χώρους γύρω απ’ το μαγαζί της.

Η αντίστασή μας στον εξευγενισμό των γειτονιών μας περνάει και μέσα από την ανάδειξη του ρόλου ιδιωτικών εταιρειών όπως η UNISON. Στον αγώνα για την υπεράσπιση των δημόσιων και ελεύθερων χώρων, Δήμος και εταιρίες θα μας βρίσκουν απέναντί τους.

Καλούμε στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κοτζιά την Τετάρτη 4 Μάη, στις 16:00

Κοινότητες αγώνα σε κάθε γειτονιά!

ΕΞΩ Η UNISON ΑΠ’ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΣΤΡΕΦΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Πορεία υπεράσπισης των Εξαρχείων

Καλούμε στην πορεία υπεράσπισης των Εξαρχείων το Σάββατο 16 Απρίλη, στις 19:00, στην Πλατεία Εξαρχείων

Σταθμός Μετρό Εξάρχεια: Τόσοι πολλοί μνηστήρες για ένα απλό «συγκοινωνιακό μέσο»;

Η αρθρογραφία από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους τον τελευταίο καιρό και η εντεταλμένη επιμονή τους να συκοφαντούν τους κατοίκους και τις συλλογικότητες που αντιστέκονται στη δημιουργία σταθμού στην μοναδική πλατεία της περιοχής, επιβεβαιώνει ότι ο σταθμός Μετρό στα Εξάρχεια δεν είναι ένα απλό συγκοινωνιακό μέσο.

Τι ακούμε; Ότι δεν υπάρχει κόκκινο και μπλε Μετρό, ότι πρέπει να τελειώνουμε με τις ιδεοληψίες, ότι πρέπει να επανασυνδεθεί η περιοχή με τον έξω κόσμο!

Μα ποιοί άραγε πιστεύουν πραγματικά ότι η περιοχή είναι αποσυνδεδεμένη, όταν βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου; Μάλλον δεν έχουν περάσει ούτε απ΄ έξω αυτοί που μας λιανίζουν χρόνια τώρα με την καραμέλα ότι τα Εξάρχεια αποτελούν «άβατο». Δημιούργησαν το πρόβλημα, προσφέρουνε τη λύση.

Θα το πούμε όσες φορές χρειαστεί: Η δημιουργία μετρό στη μοναδική πλατεία της γειτονιάς μας θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και όσων εργάζονται εκεί, στις κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες που δρουν, σε όσα άτομα νοικιάζουν κατοικία στην περιοχή, σε όσους και όσες την επέλεξαν για τον πολιτισμικό και κοινωνικό της πλούτο.

Δε δεχόμαστε να γίνει η περιοχή μας ο τουριστικός προορισμός που ονειρεύονται για να πλουτίσουν οι κτηματομεσιτικές εταιρείες τους.

Δε δεχόμαστε να αλλάξει η φυσιογνωμία της περιοχής σ’ ένα τόπο αποκλειστικής υποδοχής καταναλωτών, σ’ ένα απέραντο διασκεδαστήριο χωρίς ταυτότητα.

Μήπως να τελειώνουμε με τις δικές τους ιδεοληψίες;

Ο σταθμός μετρό που σχεδιάζεται στην πλατεία και θα καταστρέψει έναν από τους ελάχιστους δημόσιους χώρους που υπάρχουν στην γειτονιά, έχει διπλή χρήση. Αφενός θα είναι το βασικότερο εργαλείο των πολιτικών κυριλοποίησης και της συνεπαγόμενης κερδοφορίας του τουριστικού κεφαλαίου, των κτηματομεσιτικών και των μαγαζιών της εστίασης, αφετέρου, στοχεύει να τσακίσει την ιστορία της περιοχής. Στη γενικότερη επίθεση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, μέσω των μεγάλων έργων, των αναπλάσεων και των ιδιωτικοποιήσεων ή των αποκλεισμών των ελεύθερων δημόσιων χώρων στο Δήμο Αθηναίων, τα Εξάρχεια κατέχουν κομβικό ρόλο, εξαιτίας του ανολοκλήρωτου πόθου μετατροπής της γειτονιάς σε τουριστικό προορισμό και της κρατικής ανάγκης για πολιτική σιγή νεκροταφείου.

Ο έλεγχος, η αστυνόμευση, η εμπορευματοποίηση και ο εξευγενισμός, που έτσι και αλλιώς έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια, θα οδηγήσουν όχι μόνο σε περαιτέρω εκτοπισμό των πιο αδύναμων στρωμάτων εφόσον η εύρεση κατοικίας είναι πια σχεδόν αδύνατη λόγω της αύξησης των ενοικίων αλλά και στην βίαιη απομάκρυνση των αγωνιζόμενων και των πολιτικών/κοινωνικών εγχειρημάτων.

Η καταστροφή της ιστορικής πλατείας της γειτονιάς θα οδηγήσει στην αντικατάστασή της από ένα σημείο μετάβασης, που θα εξυπηρετεί την ανεμπόδιστη ροή της κατανάλωσης και της παραγωγής.

Την καταστροφή όλων των δέντρων της πλατείας θα ακολουθήσει για μια δεκαετία εργοτάξιο με λαμαρίνες, θόρυβο και περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλαγές εμπορικών χρήσεων πέραν από τις ανάγκες των κατοίκων ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη αλλαγή στη σύνθεση των επισκεπτών και των κατοίκων, διάλυση των κοινωνικών και πολιτικών δεσμών και τελικά, η εξαφάνιση της ιστορίας των Εξαρχείων.

Η ιδιωτικοποίηση του Λόφου Στρέφη, οι εκκενώσεις καταλήψεων, η συνεχής παρουσία και οι προκλήσεις της αστυνομίας, η μουσειοποίηση του πολυτεχνείου, τα αμέτρητα ξενοδοχεία και airbnb, αποτελούν κάποια απο τα σημεία επίθεσης στα Εξάρχεια, που σαν στόχο έχει να εξαφανίσει της πολιτική φυσιογνωμία της περιοχής και να εγκαταστήσει σιγή νεκροταφείου.

Αντιλαμβανόμαστε την κατασκευή εργοταξίου για το μετρό ως μια ευθεία επίθεση στην γειτονιά. Μια γειτονιά η οποία, απέναντι στην πολεμική που έχει δεχτεί από το gentrification και τις κρατικές πολιτικές, έχει καταφέρει να γεννήσει εγχειρήματα αυτοοργάνωσης, κοινωνικές αντιστάσεις, και εξεγέρσεις. Έχει καταφέρει να αποτελεί έναν ζωντανό πόλο αντίστασης απέναντι στην κρατική βαρβαρότητα. Και την ιστορία αυτής της γειτονιάς θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.

Δεν θέλουμε τις γειτονιές μας ούτε αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας, ούτε ζώνες κατανάλωσης και τουριστικά αξιοθέατα. Θέλουμε τους χώρους μας ανοιχτούς και ελεύθερους, όπου θα κοινωνικοποιούμαστε, θα οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας, θα ορίζουμε εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι τις ανάγκες μας.

ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΑ

ΕΞΩ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

Συντονιστικό Δράσεων για την Υπεράσπιση των Εξαρχείων

Απέναντι στον εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση, τις αυξήσεις των ενοικίων, τις εξώσεις για airbnb και ξενοδοχεία, την υποβάθμιση της ζωής μας, τη συνεχή παρουσία της αστυνομίας, τη μετατροπή της περιοχής σε ζώνη διασκέδασης και του Πολυτεχνείου σε μουσείο, την παράδοση του Λόφου Στρέφη στα ιδιωτικά συμφέροντα και την καταστροφή της ιστορικής πλατείας Εξαρχείων από την κατασκευή σταθμού μετρό, τις εκκενώσεις καταλήψεων, την ισοπέδωση του μνημείου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την ανέγερση πολυτελών πολυκατοικιών στην οδό Μεσολογγίου και την πολιτική απονέκρωση της περιοχής.

  • Να πατήσουμε στην εμπειρία των αγώνων που έχουν διαμορφώσει τη γειτονιά.
  • Να αγωνιστούμε για τα Εξάρχεια της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης.

Καλούμε σε Ανοιχτό Συντονιστικό Δράσεων για την Υπεράσπιση των Εξαρχείων

Τετάρτη 6/4,  8μμ, πλατεία Εξαρχείων

Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Αροδαμός

Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26

Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στο μετρό στην πλατεία Εξαρχείων

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Από την προβολή ταινίας στα Σκαλάκια του Αστέρα

Την Κυριακή 3/4/2022, η Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη, διοργάνωσε την πρώτη θερινή κινηματογραφική προβολή της για τη φετινή χρονιά, με το animation POM POKO.

Η προβολή έγινε στα σκαλάκια του Αστέρα (Μπενάκη και Καλλιδρομίου).
Καλή μας αρχή!

Προβολή Ταινίας στον Λόφο Στρέφη

Η σεζόν ανοιχτών/θερινών προβολών στον Λόφο Στρέφη ξεκινά!
Την Κυριακή 3 Απριλίου, 8μμ, σας περιμένουμε στα σκαλάκια του Αστέρα (Μπενάκη και Καλλιδρομίου).
Θα γίνει προβολή της ταινίας POM POKO.

Μια κοινότητα μαγικών ρακούν βρίσκεται σε κίνδυνο όταν μπουλντόζες και εκσκαφείς «τρώνε» το λόφο τους για την επέκταση της πόλης. Τα ρακούν οργανώνονται και αμύνονται μαχητικά για την υπεράσπιση του χώρου, του δάσους και των ζωών τους.
Η ταινία είναι κινουμένων σχεδίων και θα προβληθεί στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους.
Φέρτε ποπκορν, καρεκλίτσες και ζακετάκια.

Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ,
ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Movie Screening at Strefi
The season of open/summer screenings in Strefi Hill starts!

On Sunday 3rd of April at 8pm we will be waiting for you at the stairs of Asteras (Mpenaki and Kallidromiou).

A screening of POM POKO will take place,

A community of magic raccoons finds itself in danger when bulldozers and excavators ‘eat up’ their hill for the expansion of the city. The raccoons organise and defend themselves combatively for the defence of their space, forest and lives against urban development.
The movie is animated and will be screened in English with Greek subtitles.

Bring popcorn, chairs and jackets.

STREFI HILL WILL STAY FREE, PROPERTY OF NO ONE IT WILL BE

Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

Συλλογικό καθάρισμα Λόφου Στρέφη, Κυριακή 27/3, 12:00

Αυτήν την Κυριακή 27/3 στις 12:00 καθαρίζουμε και φροντίζουμε το Λόφο Στρέφη.

Όπως και τον Σεπτέμβριο, έτσι και τώρα που ανοίγει ο καιρός θα βρεθούμε για να καθαρίσουμε και να φροντίσουμε συλλογικά το Λόφο μας.

Kαθαρίζουμε όχι για να “ελαφρύνουμε” το Δήμο απ’ τις αρμοδιότητές του, αλλά γιατί ξέρουμε πως αν δεν το κάνουμε εμείς, δε θα το κάνει κανείς άλλος. Η συστηματική υποβάθμιση του Λόφου βασίζεται στην χρόνια εγκατάλειψη, ώστε η παραχώρηση της διαχείρισής του στην Prodea Investments να έρθει ως «φυσικό επακόλουθο».

Ενάντια στην εγκατάλειψη του Λόφου που τον ωθεί στην ιδιωτικοποίηση, φροντίζουμε το Λόφο που μας στεγάζει πολιτικά και κοινωνικά, τον οικειοποιούμαστε και μαζεύουμε τα σκουπίδια που βρίσκονται παρατημένα.

Αρνούμαστε την περαιτέρω απονέκρωση του Λόφου. Να τον εξερευνήσουμε, να τον αφουγκραστούμε και να ανακαλύψουμε μαζί κοινές και ελεύθερες χρήσεις του. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει η χλωρίδα/πανίδα του λόφου καθώς και η φροντίδα τους.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

VIDEO: Καρναβάλι Εξαρχείων 2022

Με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 26/2 πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του αυτοργανωμένου καρναβαλιού Εξαρχείων 2022. Ευχαριστούμε πολύ όλα τα άτομα, τις συλλογικότητες και τους μουσικούς που στήριξαν τη διοργάνωση του, τα συντρόφια που συμμετείχαν στην κατασκευή του καρνάβαλου, τον Ε. για τη μεταφορά του, την Ν. για τα ξυλοπόδαρα, τον Ν. για το βίντεο και την Ι. για την αφίσα. Τα φιλιά μας στα μικρά φιλαράκια απ’ το 36ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και τα Προσφυγικά.

Παρακάτω δείτε περισσότερες φωτογραφίες και διαβάστε αναλυτική ενημέρωση:

Continue reading

Αυτοοργανωμένο καρναβάλι 2022

Τι σημαίνει για εμάς το καρναβάλι Εξαρχείων

Το καρναβάλι είναι σύμβολο της φαντασίας και της ουτοπίας, της ελεύθερης σκέψης και της ανυπακοής. Μια γιορτή της μεταμφίεσης και της γελοιοποίησης που αντλεί τη διαχρονική δυναμική της απ’ τη λαογραφία και το παραμύθι. Το καρναβάλι ως γιορτή δεν έχει καμία σχέση με το Πάσχα, το κάψιμο του Ιούδα και τη χριστιανική παράδοση, η οποία το πολέμησε με κάθε μέσο.

Το καρναβάλι -με κορυφαία στιγμή το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου- είναι μια γιορτή ενάντια στην Εξουσία. Ενάντια σε οτιδήποτε περιορίζει και καταπιέζει τα ένστικτα, τις ηδονές και τις ορμές του ανθρώπου, ό,τι ακριβώς προσπαθεί να καταστείλει η πολιτική εξουσία και η χριστιανική ηθική. Μια γιορτή που χλευάζει τα σύμβολά τους, είτε είναι άυλα και απρόσωπα, είτε υλικά και απολύτως προσωποποιημένα.

Σας καλούμε στο αυτοοργανωμένο καρναβάλι Εξαρχείων 2022. Ελάτε να παίξουμε το παιχνίδι της φαντασίας, απείθαρχα, σαν ονειροπόλημα. Κόντρα σε ό,τι μας απομάκρυνε και μας αποξένωσε. Γι’ αυτό σας καλούμε στη γιορτή μας, για να κρατήσουμε τα Εξάρχεια αυτό που πρωτίστως είναι, μια μεγάλη Γειτονιά.

Να συναντηθούμε στο δημόσιο χώρο, στους δρόμους, στην πλατεία, στο πάρκο και στο λόφο. Αυτοοργανωμένα και αντιεμπορευματικά. Ενάντια στον εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση των Εξαρχείων, ενάντια στην αστυνομοκρατία και στην εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της ζωής. Ενάντια σε ό,τι μας κρατά μακριά, να βρεθούμε ξανά κοντά!

Έρωτας ή τίποτα!

Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

Ακουλουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

Continue reading

Καρναβάλι Εξαρχείων

Αυτοοργανωμένο καρναβάλι Εξαρχείων 2022

Ενάντια στον εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση

Να παραμείνουν τα Εξάρχεια γειτονιά

(Θα ακολουθήσει πρόγραμμα και αφίσα τις επόμενες μέρες)