Εκδήλωση για τον εξευγενισμό

ΠΛΑΤΕΙΑ – ΣΤΡΕΦΗΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ!

Εκδήλωση/Συζήτηση για τον εξευγενισμό των Εξαρχείων

Πέμπτη 25/11, στις 16.00 στο κάτω Πολυτεχνείο

(Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί απέναντι απ’ το κτίριο Γκίνη)

Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπιση του λόφου Στρέφη

Κάλεσμα για την υπεράσπιση του Πολυτεχνείου ενόψει του τριημέρου της 17 Νοέμβρη

Το Πολυτεχνείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γειτονιάς των Εξαρχείων, με καθοριστική συμβολή στο βαρύ πολιτικό φορτίο της περιοχής. Με αφετηρία την εξέγερση του ’73, ήταν για κοντά 50 χρόνια ένα σημείο καθημερινής συνάντησης, πολιτικής ζύμωσης, συνελεύσεων, καταλήψεων και συγκρούσεων με την αστυνομία, και ταυτόχρονα διαχρονικό αγκάθι για τους κυβερνώντες και την εξουσία.

Στην covid-19 εποχή βρέθηκε η κατάλληλη ευκαιρία. Με αφορμή την τηλεκπαίδευση των φοιτητών/τριων, ο χώρος εδώ και τρία εξάμηνα παρέμενε κλειδωμένος και νεκρός. Σήμερα, αν και οι λειτουργίες του έχουν μερικώς επανέλθει, ο χώρος μετά το μεσημέρι κλειδώνεται και ο έλεγχος στην πύλη είναι ασφυκτικός. Απώτερος στόχος του κοσμήτορα Π. Τουρνικιώτη είναι να μεταφερθούν οι ακαδημαϊκές λειτουργίες εκτός κέντρου Αθήνας και στη συνέχεια να μετατραπεί σε μουσείο.

Η επίθεση στους δημόσιους χώρους των Εξαρχείων είναι ολομέτωπη: Πολυτεχνείο – πλ. Εξαρχείων – λόφος Στρέφη.

Ως Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του λόφου Στρέφη καλούμε σε μαζική παρουσία στον χώρο του Πολυτεχνείου κατά την διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, και μετέπειτα για τη υπεράσπιση του δημόσιου και ελεύθερου χαρακτήρα της χώρου.

Να μπλοκάρουμε τα σχέδια για την πλήρη αποστείρωση της πλατείας Εξαρχείων μέσω της κατασκευής εργοταξίου για το μέτρο και τα σχέδια καταστροφής και ανάπλασης του λόφου Στρέφη.

Να υπερασπιστούμε μαχητικά την γειτονιά μας αποτρέποντας τους κρατικούς σχεδιασμούς εξευγενισμού και της πολιτικής απονέκρωσής της.

Πλατεία – Στρέφης – Πολυτεχνείο

Τα Εξάρχεια δεν μπαίνουν σε μουσείο

Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του λόφου Στρέφη

13/11/2021

Ενημέρωση απ’ την πορεία για το Στρέφη

Με την παρουσία 350 περίπου διαδηλωτών, πραγματοποιήθηκε σήμερα πορεία στη γειτονιά των Εξαρχείων ενάντια στην ανάπλαση του λόφου Στρέφη και τον εξευγενισμό της περιοχής. Η διαδήλωση με αφετηρία την πλατεία Εξαρχείων κατέληξε στο θεατράκι του λόφου, αφότου πέρασε από το Πολυτεχνείο και το μνημείο Γρηγορόπουλου, μοιράζοντας δεκάδες προκυρήξεις πόρτα-πόρτα και γράφοντας συνθήματα. Στη συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση για τις εξελίξεις από την πλευρά του Δήμου και συζήτηση για την οργάνωση άμεσων αντανακλαστικών τόσο για τα έργα στο Στρέφη, όσο και για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ στην πλ. Εξαρχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έργα στο Λόφο θα ξεκινήσουν άμεσα μιας και όλα τα στάδια για την έγκριση των μελετών έχουν ολοκληρωθεί. Η Διεύθυνση Δασών η οποία εγκρίνει μόνο φυτοτεχνικές και αντιπυρικές μελέτες έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, ενώ οι υπόλοιπες μελέτες (αντιπλημμυρικά, πρανή, Βυζαντινό, μονοπάτια, κάγκελα στην κορυφή κλπ), θεωρούνται ολοκληρωμένες εφόσον περιλαμβάνονται στη διαχειριστική μελέτη και έχουν εγκριθεί απ’ τις υπηρεσίες του Δήμου. Άρα ο Δήμος Αθηναίων είναι καθόλα έτοιμος.

Απο την άλλη η πίεση για την έναρξη των εργασιών από την πλευρά των εργολάβων όλο και θα αυξάνεται μιας και… τα λεφτά είναι πολλά. Πιο συγκεκριμένα η “δουλεμπορική” UNISON – ISS, η οποία έχει προνομιακή σχέση με το Δήμο Αθηναίων, έχει αναλάβει την εργολαβία με τίτλο «Συντήρηση και ανάπλαση πλατειών, πεζοδρόμων, κλιμάκων και λοιπών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στην 1η, 2η, 3η, 4η, 5η, 6η και 7η ΔΚ του Δήμου Αθηναίων για 36 μήνες», με υπογραφή της σύμβασης στις 7/4/2021 και προϋπολογισμό 35.445.994,50€!

Μέσα στις συντηρήσεις – αναπλάσεις που αναλαμβάνει η UNISON είναι ο Λόφος Στρέφη, αλλά και η πλ. Εξαρχείων, η πλ. Κολωνακίου, η πλ. Κυψέλης, η πλ. Δικαστηρίων, το πάρκο της Ακαδημίας, το πάρκο του Ευαγγελισμού (Ριζάρη), δηλαδή οι πλατείες που καταστρέφονται για τα έργα του Μετρό. Περιλαμβάνονται επίσης η Ακαδημία Πλάτωνος, το πάρκο Κύπρου και Πατησίων και το Κτήμα Δρακόπουλου. Για τους παραπάνω λόγους, ανέκυψε η ανάγκη να κρούσουμε τον συναγερμό ώστε τα τοπικά εγχειρήματα να βρίσκονται σε ετοιμότητα και εγρήγορση.

Επισυνάπτουμε τη διακύρηξη στο pdf, για λεπτομέρειες δείτε σελ. 176.

Κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν:

  • Ο λόφος του Στρέφη ελεύθερος θα μείνει, τσιφλίκι κανενός δεν πρόκειται να γίνει
  • Αν δεν αντισταθούμε σ’ όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουνε μοντέρνες φυλακές
  • Πλατεία – Στρέφης – Πολυτεχνείο, τα Εξάρχεια δεν μπαίνουν σε μουσείο
  • Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία, εξω από το Στρέφη κάθε εταιρεία
  • Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία, έξω το ΜΕΤΡΟ από την πλατεία
  • Ανάπλαση σημαίνει – φτωχοί εκτοπισμένοι
  • Μπάτσοι, εκμετάλλευση και αποκλεισμός – αυτό σημαίνει εξευγενισμός
  • Θέλουμε μετανάστριες σ’ όλες τις γειτονιές, κι όχι τουριστάκια που κάνουν διακοπές
  • Από τα Εξάρχεια μέχρι τα Χανιά, κανένα Airbnb ποτέ και πουθενά
  • Αν δεν αντισταθούμε σε λόφους και πλατείες, τις πόλεις μας θα χαίρονται μονάχα οι εταιρίες
  • Ούτε αναπλάσεις, ούτε και μετρό, πάρτε και τους μπάτσους σας και φύγετ’ από δω

Δείτε τις φωτογραφίες παρακάτω:

Continue reading

Πορεία για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη, Σάββατο 13/11, 13:00, Πλατεία Εξαρχείων

ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 13.00, ΠΛ. ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΣΥΖΗΤΗΣΗ, 15.00, ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΛΟΦΟΣ ΣΤΡΕΦΗ

Τους τελευταίους μήνες οι δημόσιοι χώροι δέχονται επίθεση απ’ το Δήμο Αθηναίων. Ο Μπακογιάννης σκοπεύει να μετατρέψει το λόφο του Στρέφη σε περιφραγμένο και φυλασσόμενο οικόπεδο ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο λόφος Στρέφη θα μείνει ανοιχτός, ελεύθερος, δημόσιος και άγριος. Θέλουμε το Λόφο ελεύθερα προσβάσιμο για δημόσια χρήση ντόπιων και μεταναστών. Θα υπερασπιστούμε τη φύση του: άγρια για τα ζώα που ζουν ελεύθερα και όχι σε κλουβιά, άγρια για τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στην μητρόπολη, άγρια και σε αντίθεση με την κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κυριλέ αστικού πάρκου μόνο για “εξημερωμένους”.

Θα αντισταθούμε στη μετατροπή των Εξαρχείων σ’ ένα απονεκρωμένο τουριστικό θέρετρο.

Οργανωνόμαστε στις γειτονιές μας, χτίζουμε κοινότητες αγώνα.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠ’ ΤΟ ΛΟΦΟ ΣΤΡΕΦΗ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

 

ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Με «δούρειο ίππο» τα αντιπλημμυρικά έργα ξεκινά η ανάπλαση του λόφου Στρέφη σε λίγες βδομάδες, σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων και την ανάθεση του έργου ανάπλασης στην κτηματομεσιτική εταιρεία επενδύσεων Prodea Investments και στην εταιρεία UNISON Facilities Services.

Ο Δούρειος Ίππος της ιδιωτικοποίησης

Μετά από χρόνια εγκατάλειψης και αγνόησης των αιτημάτων των κατοίκων και του γειτονικού σχολείου για αντιπλημμυρικά έργα και στήριξη των πρανών, ο Δήμος Αθηναίων βρίσκει την ευκαιρία για να ξεκινήσει τα έργα ανάπλασης με πρόφαση τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις. Η ανάληψη του αντιπλημμυρικού έργου από την Prodea Investments συνιστά πρόκληση για τον κοινό νου.

Δεν έχει καμιά δουλειά μια ιδιωτική κτηματομεσιτική εταιρεία επενδύσεων να αναλαμβάνει έργα του δημοσίου και να παρακάμπτει τις διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμού για τις μελέτες, τις εργασίες, την επιλογή των υλικών κλπ. με πρόφαση μια δωρεά.

Τα αντιπλημμυρικά έργα και η στήριξη των πρανών είχαν προγραμματιστεί από το 2019 και είχαν συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για το 2021. Για έναν «ανεξήγητο λόγο» όμως εξαφανίστηκαν από τον προγραμματισμό του Δήμου απ’ όταν «υιοθετήθηκε» ο Λόφος απ’ την κτηματομεσιτική εταιρία Prodea, με νονό τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.

Ούτε ένα δέντρο κομμένο!

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη της εταιρείας, τα αντιπλημμυρικά έργα περιλαμβάνουν κόψιμο και αποψίλωση δέντρων για την τοποθέτηση γεωπλεγμάτων. Επίσης, η φυτοτεχνική μελέτη προβλέπει το κόψιμο δέντρων στην παιδική χαρά, σε μέρη με πυκνή βλάστηση και στο θεατράκι για λόγους επιτήρησης, με το πρόσχημα την ασφάλεια των επισκεπτών.

Πέραν ότι παραβιάζει κάθε κανόνα λογικής, είναι εγκληματική πράξη -κυρίως εν μέσω κλιματικής κρίσης- το κόψιμο έστω και ενός δέντρου σε μια πόλη με μακράν τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο πανευρωπαϊκά. Όταν το όριο που θέτει ο ΠΟΥ είναι 9 m2/κάτοικο, η Αθήνα έχει μόλις 0,96 m2.

Ο Δήμαρχος προσπαθεί να νομιμοποιήσει την κοπή των δέντρων με το επιχείρημα του «πράσινου ισοζυγίου», αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα φυτευτούν νέα δέντρα στην ίδια περιοχή που ξηλώνονται. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι του γκρίζου κέντρου της Αθήνας, πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερο πράσινο και όχι να αρκεστούμε στο 1:1.

Ιδιωτικοποίηση – Περίφραξη – Επιτήρηση

Η Prodea Investments είναι η μεγαλύτερη εγχώρια εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας. Πρόκειται για συνέχεια της αμαρτωλής ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) με τις 22 ποινικές διώξεις εναντίον στελεχών της για το οικονομικό έγκλημα της κατάχρησης Δημοσίου χρήματος. Οι διωκόμενοι τη γλίτωσαν λόγω παραγραφής όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε φωτογραφική Π.Ν.Π εν μέσω πανδημίας.

Η Prodea ως εταιρεία real estate, σκοπεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων της και στην ανατίμηση των αξιών γης στη ζώνη που δραστηριοποιείται. Με τις μελέτες που εκπόνησε η ίδια, καθόρισε ταυτόχρονα τη φυσιογνωμία και τη μελλοντική χρήση του Λόφου ως ενός πολυτελούς προορισμού.

H UNISON Facilities Services, η οποία αναλαμβάνει ως εργολάβος τις εργασίες του Δήμου, δραστηριοποιείται σε πολλά πεδία, ανάμεσά τους η καθαριότητα, η φύλαξη/ασφάλεια και η διαχείριση εστιατορίων. Η εταιρεία αποτελεί μετονομασία της «δουλεμπορικής» εταιρείας ενοικίασης εργαζόμενων ISS, γνωστή για την απειλητική επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε η συνδικαλίστρια-καθαρίστρια Βενετία Μανωλοπούλου το 2009, ένα χρόνο μετά την αντίστοιχη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Η UNISON – ISS έχει προνομιακή σχέση με το Δήμο Αθηναίων και επί δημαρχίας Μπακογιάννη έχει αναλάβει σχεδόν όλα τα έργα του. Πιθανότατα θα της παραχωρηθεί το Βυζαντινό, η καθαριότητα και η επιτήρηση του Λόφου. Αφού θα έχει προηγουμένως τσιμεντώσει μονοπάτια, κόψει δέντρα, τοποθετήσει κάμερες, κάγκελα και φυλάκια για τον έλεγχο της εισόδου θα μπορεί ανεμπόδιστα να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους/ες και να επιτηρεί τους χώρους γύρω απ’ το μαγαζί της.

Η ενορχήστρωση της ιδιωτικοποίησης απ’ το Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων με την ανάπλαση του Στρέφη στοχεύει να αλλάξει το δημόσιο χαρακτήρα του Λόφου και να τον μετατρέψει σ’ ένα περιφραγμένο οικόπεδο ιδιωτικών συμφερόντων. 

Με πρόσχημα τη βελτίωση του λόφου και τα αντιπλημμυρικά, ανοίγει τις πόρτες σε πολυεθνικές να αναλάβουν όχι μόνο τα έργα αλλά και τη διαχείρiση των δημόσιων χώρων. Το δημοτικό πρόγραμμα «Υιοθέτησε τη πόλη σου» μέσα από το οποίο γίνεται η ανάπλαση του Λόφου, δημιουργεί συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και όπως αντίστοιχα προγράμματα νεοφιλελεύθερης κοπής, κοινωνικοποιεί τα κόστη και ιδιωτικοποιεί τα κέρδη.

Ο πολιτικός σκοπός του Δήμου είναι ο εξευγενισμός των Εξαρχείων, η πολιτική απονέκρωσή τους και η εκδίωξη των φτωχότερων κατοίκων και θαμώνων. Η αύξηση των ενοικίων, οι εξώσεις, η αστυνομοκρατία, η μουσειοποίηση του ΕΜΠ, τα airbnb, τα ανεξέλεγκτα μαγαζιά της εστίασης, ο σταθμός του μετρό είναι εκφράσεις της ίδιας στρατηγικής. Ο Μπακογιάννης σχεδιάζει το μέλλον της πόλης από κοινού με τις μεγάλες κτηματομεσιτικές εταιρίες για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου, των ιδιοκτητών και των αφεντικών.

Ο Λόφος Στρέφη θα παραμείνει ανοιχτός, δημόσιος, ελεύθερος και άγριος

Ο Δήμος προαναγγέλlει την έναρξη των εργασιών μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, έχει να μπει μπόλικο νερό στ’ αυλάκι. Αυτό σημαίνει πως ο Λόφος θα πρέπει πρώτα να νεκρώσει, να αποστειρωθεί απ’ τις υφιστάμενες χρήσεις του και ο κόσμος να αποξενωθεί από την παλιά εικόνα του. Τα πρώτα – σημαντικά- βήματα έχουν ήδη γίνει με τη διαρκή και προκλητική παρουσία των ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ, που τραμπουκίζουν συστηματικά όποια παρουσία στο Λόφο δεν ταιριάζει με τα κυρίαρχα πρότυπα.

Αν τα έργα ξεκινήσουν, τότε με πρόσχημα την προστασία των μηχανημάτων και την ασφάλεια των επισκεπτών από τα έργα, ο Λόφος θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο, περιφραγμένο με λαμαρίνες, αντίστοιχο με τα εργοτάξια για την κατασκευή των σταθμών μετρό. Μπροστά σε αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη, είναι στο χέρι μας να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια περίφραξης και αποκλεισμού μας από το Λόφο και να μπλοκάρουμε την ανάπλαση πριν ξεκινήσουν τα έργα.

Θέλουμε έναν ανοιχτό Λόφο Στρέφη, ελεύθερα προσβάσιμο για δημόσια χρήση ντόπιων και μεταναστών δίχως αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Θα υπερασπιστούμε την άγρια φύση του: άγρια για τα ζώα που ζουν ελεύθερα και όχι σε κλουβιά, άγρια για τους ανθρώπους που βρίσκουν ένα καταφύγιο στην μητρόπολη, άγρια σε αντίθεση με την κόμμενη και ραμμένη στα μέτρα του κυριλέ αστικού πάρκου μόνο για “εξημερωμένους”.

Καλούμε σε πορεία το Σάββατο 13 Νοέμβρη, 13:00 στην πλατεία Εξαρχείων. Η πορεία θα καταλήξει στο λόφο Στρέφη όπου θα γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις και θα ακολουθήσει συζήτηση για τη διοργάνωση μελλοντικών δράσεων, στις 15:00 στο θεατράκι Στρέφη.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠ’ ΤΟ ΣΤΡΕΦΗ

Λόφος Στρέφη 2021: Αγώνας για ένα λόφο (teaser)

Λόφος Στρέφη 2021: Αγώνας για ένα λόφο (teaser)

Μετά από χρόνια συστηματικής υποβάθμισης του Λόφου του Στρέφη από τις δημοτικές αρχές στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας πολιτικής απονέκρωσης, εξευγενισμού και αποστείρωσης των Εξαρχείων, η παράταξη Μπακογιάννη ανακοινώνει το Γενάρη του 2021 σχέδιο “ανάπλασης” του λόφου, η μελέτη και ο σχεδιασμός του οποίου ανατίθενται σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων Real Estate (Prodea Investments).

Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων με χαρακτηριστικό τίτλο “Υιοθέτησε την πόλη σου”. Ο τρόπος ανάθεσης είναι αδιαφανής και προβληματικός: πρόκειται για σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη παρακάμπτοντας την όποια διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής και χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός όπως είθισται. Ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων, οριζόμενος από την εταιρεία που “προτίθεται” να καλύψει την υλοποίηση τους με δωρεά, περιλαμβάνει την ολική περίφραξη του λόφου με κάγκελα, κάμερες παρακολούθησης σε πολλά σημεία, φυλάκια στις εισόδους και τσιμεντοστρώσεις σε μεγάλα τμήματα του λόφου. Ένα τέτοιο σχέδιο ανοίγει το δρόμο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων στο δημόσιο χώρο και κινείται σε κατευθύνσεις πλήρως εναρμονισμένες με τα συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου στην περιοχή.

Η αντίδραση του κόσμου είναι μαζική. Κάτοικοι και επισκέπτες δηλώνουν εξ αρχής την αντίθεση τους στα σχέδια του Δήμου. Παρά τις πιέσεις του lockdown, των απαγορεύσεων και της εξόφθαλμης πλέον κρατικής καταστολής, αμέσως μετά την ανακοίνωση του σχεδίου καλείται και συγκροτείται ανοιχτή συνέλευση γειτονιάς με μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Οι κάτοικοι ενώνονται και δηλώνουν πώς είναι εδώ και δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το σχέδιο να ολοκληρωθεί…

Ο Λόφος του Στρέφη αποτελεί πράσινο σημείο – ορόσημο για τα Εξάρχεια. Έχει υπάρξει για χρόνια χώρος συνάντησης και οργάνωσης πολιτικών εκδηλώσεων, ανάσας και ξεκούρασης, χώρος ανοιχτός, ζωντανός και πολύχρωμος.
Και έτσι θέλουμε να παραμείνει.

Πρωτοβουλία Ντοκιμαντέρ για τον αγώνα για τον Λόφο Στρέφη
Χελώνες Στρέφη.doc

στο teaser ακούγεται το μουσικό απόσπασμα από το “Για πες μας Χάρε να χαρείς/Ζαλίζομαι” του Κωνσταντή Πιστιόλη.

Βλέπαμε την Prodea και χάναμε το δάσος

Μετά την ανακάλυψη στον προϋπολογισμό της μελέτης για το Λόφο του Στρέφη, ότι η ProdeaInvestments, εκτός από το κόστος της μελέτης, θα αναλάβει όλα τα «βαριά» και απαραίτητα έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, στήριξη πρανών, ηλεκτρομηχανολογικά κλπ), με το Δήμο να παίρνει το μερίδιο των «αισθητικών παρεμβάσεων» (περίπου όμως ίσης αξίας με τα έργα της Prodea) και μετά τις βόλτες στο Λόφο τοπογράφων για λογαριασμό της εταιρίας UNISON, που μέτραγαν εσωτερικά το κτίριο του «Βυζαντινού», αναρωτηθήκαμε τι δουλειά είχε ο διάολος στα λημέρια μας.
Η UNISON είναι μετονομασία της εταιρίας ISS, μιας εταιρίας που εμφανίστηκε πριν κάποια χρόνια παρέχοντας υπηρεσίες καθαριότητας (κατά βάση σε δημόσια νοσοκομεία) και υπηρεσίεςsecurity. Τη γνωρίσαμε από την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα το Δεκέμβρη του 2008. H ISS, μαζί με άλλες αντίστοιχες “ευαγείς” εταιρίες, δημιουργήθηκαν παρέχοντας αρχικά υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης. Σκοπός τους ήταν κυρίως η απόκτηση της απαιτούμενης εμπειρίας για να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο μέλλον σε διαγωνισμούς του δημοσίου για τα σκουπίδια και την ασφάλεια. Στην έναρξη της δραστηριότητάς τους μας ήταν γνωστές για τις μαφιόζικες εργοδοτικές συμπεριφορές τους, κυρίως απέναντι σε μετανάστριες. Η ISS απασχόλησε τον Τύπο το 2009 μετά την απειλητική επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε η συνδικαλίστρια Βενετία Μανωλοπούλου, και την οποία απασχολούσε ως καθαρίστρια στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Εξελίχθηκαν σε δουλεμπορικές εταιρίες ενοικίασης προσωπικού και άπλωσαν τα φτερά τους σε κάθε πιθανή υπεργολαβική δραστηριότητα του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Η UNISONσήμερα διαφημίζει την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, κέτερινγκ (διαχείριση κυλικείων και εστιατορίων), διαμόρφωσης τοπίου, διαχείρισης αποβλήτων, anti graffiti, συντηρήσεων και αναδιαμορφώσεων κτιρίων και εγκαταστάσεων, κατάρτισης και πιστοποίησης, τηλεφωνικών κέντρων κλπ. Σαν τις αντίστοιχες MANPOWER, ADECCO, KSM κλπ. είναι μια «δουλεμπορική» εταιρεία ενοικίασης εργαζόμενων προσωρινής απασχόλησης και η οποία όπως καμαρώνει «Είναι η 1η Εταιρεία στη χώρα που έλαβε άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Απασχόλησης ως Εταιρεία παροχής υπηρεσιών Προσωρινής Απασχόλησης και διαθέτει άδεια λειτουργίας Ιδιωτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας (Ι.Γ.Ε.Ε.)».
Η UNISON–ISS έχει προνομιακή σχέση με το Δήμο Αθηναίων. Μόνο επί δημαρχίας Μπακογιάννη, έχει αναλάβει σχεδόν ότι κινείται σε εργολαβίες του Δήμου: Την απολύμανση εξωτερικών χώρων στην αρχή της πανδημίας (τότε που δεν κυκλοφορούσε ψυχή), τον καθαρισμό graffiti και tags σε κεντρικές οδούς, με αύξηση του ποσού της αρχικής σύμβασης (149.730,00€) κατά 50%, επειδή λέει οι δημότες λόγω πανδημίας είχαν πεσμένη ψυχολογία και ξέσπαγαν στους τοίχους (επαναλαμβάνουμε, κατά την περίοδο που δεν κυκλοφορούσε ψυχή), την «Παροχή υπηρεσιών διαμονής σε ξενοδοχεία κλασικού τύπου για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων και τοξικοεξαρτημένων ατόμων για τα έτη 2022, 2023, 2024», στις 4/10/2021, με ποσό σύμβασης 2.607.107,40€ (για 106 άτομα ανά ημέρα), ίσως όχι άσχετο με την αναγγελία κλεισίματος της προσφυγικής δομής του Ελαιώνα και κυρίως την εργολαβία με τίτλο «Συντήρηση και ανάπλαση πλατειών, πεζοδρόμων, κλιμάκων και λοιπών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στην 1η, 2η, 3η, 4η, 5η, 6η και 7η ΔΚ του Δήμου Αθηναίων για 36 μήνες», με υπογραφή της σύμβασης στις 7/4/2021 και προϋπολογισμό 35.445.994,50€!!
Να σημειώσουμε επίσης ότι τον Απρίλιο του 2020, η οικονομική επιτροπή του Δήμου αποφάσισε την αποδοχή δωρεάς τηςISSυπηρεσιών καθημερινού καθαρισμού και απολύμανσης για 2 μήνες των δομών φιλοξενίας αστέγων (Αχαρνών και Λιοσίων), στο πλαίσιο του προγράμματος “Υιοθέτησε την πόλη σου”…
Η εργολαβία για το πράσινο και τις αναπλάσεις
Μετά από χρόνια εγκατάλειψης των δημόσιων χώρων από το Δήμο για λόγους πρόκρισης έργων βιτρίνας σε εμπορικές και τουριστικές περιοχές, προνομιακής μεταχείρισης γειτονιών έναντι άλλων, υποχρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος, επέλασης νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αποψίλωσης από το προσωπικό και μη νέων προσλήψεων, η κατάσταση στην Αθήνα γίνεται οριακή. Ο Μπακογιάννης, κάνει την κρίση ευκαιρία για τους χορηγούς του και με τη δικαιολογία του ελάχιστου εναπομείναντος προσωπικού της Διεύθυνσης Πρασίνου (από 629 άτομα που απασχολούνταν στη Δ/νση το 2010 σε 404 άτομα μεγάλης ηλικίας το έτος2019), προκηρύσσει ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για το σύνολο των χώρων πρασίνου της Αθήνας, με προϋπολογισμό κάτι παραπάνω από 37 εκατομμύρια. Στο διαγωνισμό αυτό κονταροχτυπιούνται όχι αμελητέες εταιρίες: Η ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, θυγατρική του ΑΚΤΩΡ, η ΤΕΡΝΑ και η UNISON. Το διαγωνισμό κερδίζει αρχικά η ΤΟΜΗ, αλλά μετά από ενστάσεις των άλλων 2, κατακυρώνεται τελικά στην UNISON–ISSκαι 5 υπεργολάβους της (40% του έργου), οι 2 από Σέρρες και Πολύγυρο Χαλκιδικής. Η έκπτωση που δίνεται είναι γελοία για το μέγεθος του διαγωνισμού.
Σκοπός του διαγωνισμού με τα δικά τους λόγια: η εξασφάλιση της αισθητικής, της ασφάλειας και της λειτουργικότητας των χώρων πρασίνου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην καλή εικόνα της πόλης, λαμβάνοντας υπόψη τις εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες προγραμματίζονται για το 2021 (στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2021», για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821), και δεδομένου ότι η Αθήνα αποτελεί και έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Έπονται η κλιματική αλλαγή, η πυρασφάλεια, η βιωσιμότητα των δέντρων, η ορατότητα της πόλης (που την κρύβουν τα δέντρα), η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών (από τα κλαδιά που πέφτουν).
Μέσα στις συντηρήσεις –αναπλάσεις που αναλαμβάνει η UNISONείναι ο Λόφος Στρέφη (οι αισθητικές παρεμβάσεις που λέγαμε νωρίτερα), αλλά και η Πλατεία Εξαρχείων, η Πλατεία Κολωνακίου, η Πλατεία Κυψέλης, η Πλατεία Δικαστηρίων, το πάρκο της Ακαδημίας, το πάρκο του Ευαγγελισμού (Ριζάρη), οι πλατείες δηλαδή που καταστρέφονται για τα έργα του Μετρό. Παρόλα αυτά δεν εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις της UNISON. Απλά θα πληρωθεί για τα τετραγωνικά αυτά φανταζόμαστε. Περιλαμβάνονται επίσης η Ακαδημία Πλάτωνος, το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, το Κτήμα Δρακόπουλου (που δεν είναι ιδιοκτησία του Δήμου και που δεν το ανακηρύσσει ο Δήμος χώρο πρασίνου όπως ζητούν οι εκεί συλλογικότητες).
Πρόκειται για εργολαβία έντασης εργασίας, όπου τα οχήματα και τα μηχανήματα του εργολάβου είναι στις προδιαγραφές για να πάρει μέρος στο διαγωνισμό. Τα υλικά που θα βάλει η UNISON είναι κατά βάση φυτά, δέντρα και οικοδομικά (άμμος, τσιμέντα), αλλά οι κυβόλιθοι που θα στρωθούν παντού με αποξήλωση των υφιστάμενων επιφανειών, θα παραχωρηθούν από το Δήμο, χωρίς κόστος για τη UNISONδηλαδή. Υποθέτοντας ότι το κόστος των υλικών είναι το 20% της εργολαβίας (μπορεί να λέμε και πολλά), με το εναπομείνον ποσό θα μπορούσαν να προσληφθούν στο Δήμο 720 άτομα με μισθό πρωτοδιοριζόμενου στο δημόσιο αποφοίτου Λυκείου.
Στην εργολαβία δεν περιλαμβάνονται ανακατασκευές κτιρίων. Άρα, τι έκαναν οι τοπογράφοι εσωτερικά του «Βυζαντινού»; Δεδομένης της προνομιακής σχέσης του Δήμου με τη UNISON, δεν είναι απίθανο να δούμε, εφόσον υλοποιήσει ο Μπακογιάννης το όραμά του για το Λόφο, το νέο μεγαλοπρεπές αναψυκτήριο να το διαχειρίζεται η UNISON, η οποία θα αναλάβει και τα security του Λόφου.

Εκδήλωση στο Λόφο στις 15/5/2021

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΣΤΡΕΦΗ

Η Ανοιχτή συνέλευση για την υπεράσπιση του λόφου Στρέφη δημιουργήθηκε, έπειτα από την απόφαση που έλαβε η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη, να αποδεχτεί «δωρεά» της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων, της Prodea Investments, για ριζική ανάπλαση του λόφου,  με πρωταρχικό στόχο να αποτρέψουμε αυτό το σχέδιο και να κρατήσουμε τον χώρο ανοιχτό και ζωντανό για όλους και όλες και όχι σαν εμπόρευμα για λίγους.

Τον τελευταίο χρόνο το κράτος με αφορμή την πανδημία του Covid-19 επιβάλει μια σειρά περιορισμών και η αναζήτηση ελεύθερων χώρων απαλλαγμένων από την αστυνομία και τον έλεγχο έγινε μια ανάγκη μεγάλης σημασίας για τον περισσότερο κόσμο. Την ίδια στιγμή μετά και τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης (6,6 χλμ Νοτιοδυτικά των Εξαρχείων!) έγινε σαφές ότι το κράτος και η κυβέρνηση χρησιμοποιούν την πανδημία για να επιβάλλουν την καταστολή σε κάθε έκφανση της ζωής μας αλλά εμείς ξέρουμε καλά ότι οι παρούσες συνθήκες αποτελούν μια νέα κανονικότητα που αναδύεται. Οι μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ενάντια στην αστυνομοκρατία, σχεδόν σε κάθε γειτονιά δείχνουν ότι η μαζική συσπείρωση και ο συντονισμός των αγωνιζόμενων ατόμων των γειτονιών αποτελεί αναγκαιότητα.

Έτσι στο πλαίσιο της συνέχισης του αγώνα μας, έχουμε σκοπό να συνδιοργανώσουμε μια εκδήλωση στο Λόφο Στρέφη (τέλη Απρίλη- αρχές Μάη) μαζί με συνελεύσεις, συλλογικότητες , πρωτοβουλίες κατοίκων και οποιοδήποτε άλλο εγχείρημα έχει αποτρέψει ή έχει προσπαθήσει να αντισταθεί στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση ελεύθερων δημόσιων χώρων είτε αυτοί είναι πλατείες, χώροι πρασίνου, λόφοι ακόμα και ολόκληρες γειτονιές, ή έχει ασχοληθεί με ζητήματα προσπάθειας εξευγενισμού περιοχών, ανόδου ενοικίων και εκτοπισμών κατοίκων.

Στόχος της εκδήλωσης θέλουμε να είναι η ανταλλαγή εμπειριών από τους αγώνες, η χάραξη κοινών στρατηγικών και ο συντονισμός των εγχειρημάτων προκειμένου να μπορούμε να στήνουμε συλλογικά αναχώματα και να υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους χώρους. Στη συνέχεια, σε κοντινό χρονικό διάστημα με την εκδήλωση θα θέλαμε να πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με τα εγχειρήματα που θα ανταποκριθούν μια κεντρική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με κύρια αιχμή τα περιεχόμενα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η μορφή της εκδήλωσης εξαρτάται από τις συλλογικότητες που θα ανταποκριθούν, παρακάτω μια προτεινόμενη δομή:

  • Σύντομη παρουσίαση κάθε ομάδας και του αγώνα για δημόσιο χώρο που έχει δώσει ή δίνει αυτή την περίοδο
  • Βασικό αίτημα / Μέσα και τρόποι δράσεις (κινηματικά, θεσμικά κλπ)
  • Έκβαση του αγώνα, αποτελέσματα

Ας παλέψουμε από κοινού για να μην επιτρέψουμε οι δημόσιοι χώροι να γίνουν εμπόρευμα για εταιρείες που εκτοπίζουν την κοινωνική βάση από τις γειτονιές. Απέναντι στην αστυνόμευση και την συνεχή επιτήρηση, τις αναπλάσεις, την τουριστική βιομηχανία, την εμπορευματοποίηση, τα κάγκελα, και την εγκατάλειψη  να κρατήσουμε τα πάρκα, τις πλατείες, τους χώρους πρασίνου, τους πεζόδρομους ζωντανούς για συνεύρεση, ξεκούραση, ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση και πολιτική ζύμωση.

Καλούμε να συζητήσετε την πρόσκληση με τις συλλογικότητές σας και να βρεθούμε το Σάββατο 3/4 στις 15:00 στην καθιερωμένη συνέλευση της υπεράσπισης του λόφου Στρέφη στο θεατράκι να συζητήσουμε το πλαίσιο, τους στόχους και τη μορφή μιας τέτοιας εκδήλωσης.

Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές οι πόλεις μας θα γίνουνε μοντέρνες φυλακές

Ανοιχτή συνέλευση για την υπεράσπιση του λόφου Στρέφη

ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ (28/2/2021)

ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ THE PRESS PROJECT

BINTEO TOY ΤΗΕ PRESS PROJECT

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ TWITTER

Μετά από την επιτυχημένη παρέμβαση και πορεία στο δημαρχείο Αθηνών την 1η Φλεβάρη, ο αγώνας για τον Στρέφη συνεχίζεται.

Την Κυριακή, 28 Φλεβάρη, 12 το μεσημέρι θα συναντηθούμε όλα μαζί στα παρακάτω σημεία για να περικυκλώσουμε τον λόφο του Στρέφη, δείχνοντας την παρουσία μας στη γειτονιά και δίνοντας ένα συμβολικό μήνυμα πως δε θα εκδιωχθούμε από τους ελεύθερους χώρους. Δίνουμε ραντεβού στα ακόλουθα σημεία για να διασκορπιστούμε περιμετρικά του λόφου και να τον κυκλώσουμε.

Τα σημεία συνάντησης είναι:

Εμμ. Μπενάκη και Πετσόβου, Εμμ. Μπενάκη & Ειρήνης Αθηναίας, Ειρήνης Αθηναίας & Χρυσολωρά, Πουλχερίας – 36ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Ταρατσάκι κλειστού μπάσκετ, Έξω από το ανοιχτό μπασκετάκι

Μετά την περικύκλωση μένουμε στον λόφο με μουσικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για μικρά και μεγάλα.

Ο λόφος είναι για εμάς χώρος παιχνιδιού, άθλησης, χαλάρωσης. Η εγκατάλειψη του Δήμου, τα συμφέροντα ιδιωτικών εταιριών και οι απειλές της ΕΛ.ΑΣ., δε θα μας στερήσουν αυτήν την ανάσα.

Ο λόφος είναι και θα παραμείνει ελεύθερος για όλον τον κόσμο.

 ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΛΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ  ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

Με «δούρειο ίππο» τα αντιπλημμυρικά έργα ξεκινά η ανάπλαση του λόφου Στρέφη σε λίγες βδομάδες, σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων και την ανάθεση του έργου στην κτηματομεσιτική εταιρεία επενδύσεων Prodea Investments.

Μετά από χρόνια εγκατάλειψης και αγνόησης των αιτημάτων των κατοίκων και του γειτονικού σχολείου για αντιπλημμυρικά έργα και στήριξη των πρανών, ο Δήμος Αθηναίων βρίσκει την ευκαιρία για να ξεκινήσει τα έργα ανάπλασης με πρόφαση τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις. Η ανάληψη του αντιπλημμυρικού έργου από την Prodea Investments συνιστά πρόκληση για τον κοινό νου.

Δεν έχει καμιά δουλειά μια ιδιωτική κτηματομεσιτική εταιρεία επενδύσεων να αναλαμβάνει έργα του δημοσίου και να παρακάμπτει τις διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμού για τις μελέτες, τις εργασίες, την επιλογή των υλικών κλπ. με πρόφαση μια δωρεά.

Τα αντιπλημμυρικά έργα και η στήριξη των πρανών είχαν προγραμματιστεί από το 2019 και είχαν συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για το 2021. Για έναν «ανεξήγητο λόγο» όμως εξαφανίστηκαν από τον προγραμματισμό του Δήμου απ’ όταν «υιοθετήθηκε» ο Λόφος απ’ την κτηματομεσιτική εταιρία Prodea, με νονό τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρείας, τα αντιπλημμυρικά έργα περιλαμβάνουν κόψιμο και αποψίλωση δέντρων για την τοποθέτηση γεωπλεγμάτων. Πέραν ότι παραβιάζει κάθε κανόνα λογικής, είναι εγκληματική πράξη -κυρίως εν μέσω κλιματικής κρίσης- το κόψιμο έστω και ενός δέντρου σε μια πόλη με μακράν τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο πανευρωπαϊκά. Όταν το όριο που θέτει ο ΠΟΥ είναι 9 m2/κάτοικο, η Αθήνα έχει μόλις 0,96 m2.

Η Prodea Investments ως εταιρεία real estate σκοπεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων της και στην ανατίμηση των αξιών γης που προωθούνται μέσω της ανάπλασης του Στρέφη. Με τις μελέτες που εκπόνησε η ίδια, καθόρισε ταυτόχρονα τη φυσιογνωμία και τη μελλοντική χρήση του Λόφου ως ενός πολυτελούς προορισμού.

Ο Δήμος Αθηναίων και η Prodea έχουν βάλει στο στόχαστρο το Στρέφη με τσιμέντωμα μονοπατιών, κόψιμο δέντρων, τοποθέτηση καμερών, κάγκελα και έλεγχο της εισόδου με μπάρες και φυλάκια από εταιρίες σεκιούριτι. Ο Δήμος αποσκοπεί στην αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα του λόφου και στη μετατροπή του σε περιφραγμένο οικόπεδο ιδιωτικών συμφερόντων, ως κομμάτι του ευρύτερου σχεδίου εξευγενισμού των Εξαρχείων.

Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι υποχρέωση του Δήμου Αθηναίων και τα έξοδα έχουν ήδη καλυφθεί μέσα από τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε ως δημότες. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για να νιώθουμε «υπόχρεοι» απέναντι στην «ευεργέτιδα» μας, την Prodea, η οποία άλλωστε θα βγει διπλά κερδισμένη λόγω των φοροαπαλλαγών που δικαιούται ως αντάλλαγμα της δωρεάς.

Ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης συστηματικά εμπαίζει και παραπλανά τους κατοίκους των Εξαρχείων και του κέντρου της Αθήνας. Είναι στο χέρι μας να τον βάλουμε στη θέση του, ώστε να κάνει τη δουλειά για την οποία εκλέχτηκε, δηλαδή να καθαρίζει, να ποτίζει και να συντηρεί το λόφο του Στρέφη. Όλα τ’ άλλα είναι κοροϊδία!

 

Κάτω τα χέρια σας απ’ τους δημόσιους και ελεύθερους χώρους

Συνέλευση – ενημέρωση για την έναρξη της ανάπλασης, το Σάββατο 23/10, στις 16:00 (στο θεατράκι του Λόφου)