Ενημέρωση απ’ την πορεία για το Στρέφη

Με την παρουσία 350 περίπου διαδηλωτών, πραγματοποιήθηκε σήμερα πορεία στη γειτονιά των Εξαρχείων ενάντια στην ανάπλαση του λόφου Στρέφη και τον εξευγενισμό της περιοχής. Η διαδήλωση με αφετηρία την πλατεία Εξαρχείων κατέληξε στο θεατράκι του λόφου, αφότου πέρασε από το Πολυτεχνείο και το μνημείο Γρηγορόπουλου, μοιράζοντας δεκάδες προκυρήξεις πόρτα-πόρτα και γράφοντας συνθήματα. Στη συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση για τις εξελίξεις από την πλευρά του Δήμου και συζήτηση για την οργάνωση άμεσων αντανακλαστικών τόσο για τα έργα στο Στρέφη, όσο και για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ στην πλ. Εξαρχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έργα στο Λόφο θα ξεκινήσουν άμεσα μιας και όλα τα στάδια για την έγκριση των μελετών έχουν ολοκληρωθεί. Η Διεύθυνση Δασών η οποία εγκρίνει μόνο φυτοτεχνικές και αντιπυρικές μελέτες έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, ενώ οι υπόλοιπες μελέτες (αντιπλημμυρικά, πρανή, Βυζαντινό, μονοπάτια, κάγκελα στην κορυφή κλπ), θεωρούνται ολοκληρωμένες εφόσον περιλαμβάνονται στη διαχειριστική μελέτη και έχουν εγκριθεί απ’ τις υπηρεσίες του Δήμου. Άρα ο Δήμος Αθηναίων είναι καθόλα έτοιμος.

Απο την άλλη η πίεση για την έναρξη των εργασιών από την πλευρά των εργολάβων όλο και θα αυξάνεται μιας και… τα λεφτά είναι πολλά. Πιο συγκεκριμένα η “δουλεμπορική” UNISON – ISS, η οποία έχει προνομιακή σχέση με το Δήμο Αθηναίων, έχει αναλάβει την εργολαβία με τίτλο «Συντήρηση και ανάπλαση πλατειών, πεζοδρόμων, κλιμάκων και λοιπών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στην 1η, 2η, 3η, 4η, 5η, 6η και 7η ΔΚ του Δήμου Αθηναίων για 36 μήνες», με υπογραφή της σύμβασης στις 7/4/2021 και προϋπολογισμό 35.445.994,50€!

Μέσα στις συντηρήσεις – αναπλάσεις που αναλαμβάνει η UNISON είναι ο Λόφος Στρέφη, αλλά και η πλ. Εξαρχείων, η πλ. Κολωνακίου, η πλ. Κυψέλης, η πλ. Δικαστηρίων, το πάρκο της Ακαδημίας, το πάρκο του Ευαγγελισμού (Ριζάρη), δηλαδή οι πλατείες που καταστρέφονται για τα έργα του Μετρό. Περιλαμβάνονται επίσης η Ακαδημία Πλάτωνος, το πάρκο Κύπρου και Πατησίων και το Κτήμα Δρακόπουλου. Για τους παραπάνω λόγους, ανέκυψε η ανάγκη να κρούσουμε τον συναγερμό ώστε τα τοπικά εγχειρήματα να βρίσκονται σε ετοιμότητα και εγρήγορση.

Επισυνάπτουμε τη διακύρηξη στο pdf, για λεπτομέρειες δείτε σελ. 176.

Κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν:

 • Ο λόφος του Στρέφη ελεύθερος θα μείνει, τσιφλίκι κανενός δεν πρόκειται να γίνει
 • Αν δεν αντισταθούμε σ’ όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουνε μοντέρνες φυλακές
 • Πλατεία – Στρέφης – Πολυτεχνείο, τα Εξάρχεια δεν μπαίνουν σε μουσείο
 • Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία, εξω από το Στρέφη κάθε εταιρεία
 • Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία, έξω το ΜΕΤΡΟ από την πλατεία
 • Ανάπλαση σημαίνει – φτωχοί εκτοπισμένοι
 • Μπάτσοι, εκμετάλλευση και αποκλεισμός – αυτό σημαίνει εξευγενισμός
 • Θέλουμε μετανάστριες σ’ όλες τις γειτονιές, κι όχι τουριστάκια που κάνουν διακοπές
 • Από τα Εξάρχεια μέχρι τα Χανιά, κανένα Airbnb ποτέ και πουθενά
 • Αν δεν αντισταθούμε σε λόφους και πλατείες, τις πόλεις μας θα χαίρονται μονάχα οι εταιρίες
 • Ούτε αναπλάσεις, ούτε και μετρό, πάρτε και τους μπάτσους σας και φύγετ’ από δω

Δείτε τις φωτογραφίες παρακάτω: