ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΜΑΗ 2022, 16:00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την Πέμπτη 28/4 έγινε ανοικτή συνέλευση στο πάρκο της Ακ. Πλάτωνα για τις καρατομήσεις δέντρων από τον εργολάβο του Δήμου Αθηναίων UNISON Facilities Services και το πράσινο στην Αθήνα. Συμμετείχαν συλλογικότητες, περιβαλλοντικοί φορείς και κάτοικοι. Καλείται συγκέντρωση στο Δημαρχείο της Αθήνας την Τετάρτη 4 Μάη, 3.30μμ, αφού στο δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί η καταστροφή του πρασίνου στην Αθήνα από τον εργολάβο.

Ταυτόχρονα, η επίθεση στον Λόφο Στρέφη φαίνεται να μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς την Τρίτη 3/5 θα παρθεί στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου η τελική απόφαση έγκρισης των μελετών της Prodea και της αποδοχής της «δωρεάς» της για την ανάπλαση του Λόφου, που ήταν σε εκκρεμότητα από  το Νοέμβριο του 2021. Και χρονικά, η επίθεση αυτή δε φαίνεται να είναι άσχετη με τη σχεδιαζόμενη για μέσα στο καλοκαίρι εισβολή του μετρό και την καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων.

H UNISON Facilities Services, έχει αναλάβει όλα τα έργα πρασίνου και ανάπλασης στον Δήμο, υλοποιώντας τις πολιτικές εξευγενισμού του κέντρου της Αθήνας, μέσω εργολαβίας αξίας 35.445.994€ για τρία χρόνια, ποσό που (αφαιρουμένου του κόστους υλικών και μηχανημάτων) αντιστοιχεί στην πρόσληψη 720 ατόμων από τον Δήμο για το ίδιο διάστημα.

Η καταστροφή του πρασίνου στην Αθήνα είναι πλέον θέμα χρόνου, αφού η UNISON, όπως και κάθε μεγαλοεργολάβος που σέβεται τον εαυτό του, θα συμπιέσει το εργατικό κόστος για την αύξηση του εργολαβικού κέρδους της με μισθούς πείνας, ελαστικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες και νυχτερινά, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, εργοδοτική τρομοκρατίακαι ανάθεση του κυρίως έργου σε υπεργολάβους από Σέρρες και Πολύγυρο Χαλκιδικής! Και φυσικά, χωρίς κανέναν έλεγχο από τις υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες μάλιστα, θα αναλάβουν και το ξέπλυμα του εργολάβου με αστείες δικαιολογίες μπροστά στην καταστροφή των δέντρων που έχει ήδη συντελεστεί. Γιατί η UNISON – ISS έχει προνομιακή σχέση με τον Δήμο Αθηναίων. Μόνο επί δημαρχίας Μπακογιάννη, έχει αναλάβει απολυμάνσεις εξωτερικών χώρων επαναλαμβανόμενες συμβάσεις για τον καθαρισμό graffiti και tags, στέγαση ευάλωτων ομάδων σε ξενοδοχεία για λογαριασμό του Δήμου. Ως ISS ξεκίνησε τη λειτουργία της με την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και security. Σήμερα, μετονομασμένη, είναι μια μεγάλη “δουλεμπορική” εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων.

Για την ανάπλαση του Λόφου Στρέφη που σχεδιάζει η Prodea Investments και ο Δήμος, η UNISON έχει αναλάβει να τσιμεντώσει μονοπάτια, να κόψει δέντρα και να τοποθετήσει κάμερες, κάγκελα και φυλάκια για τον έλεγχο της εισόδου. Πιθανότατα θα της παραχωρηθεί το πρώην Βυζαντινό, η καθαριότητα και η επιτήρηση του Λόφου, ώστε ανεμπόδιστα να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους/ες και να επιτηρεί τους χώρους γύρω απ’ το μαγαζί της.

Η αντίστασή μας στον εξευγενισμό των γειτονιών μας περνάει και μέσα από την ανάδειξη του ρόλου ιδιωτικών εταιρειών όπως η UNISON. Στον αγώνα για την υπεράσπιση των δημόσιων και ελεύθερων χώρων, Δήμος και εταιρίες θα μας βρίσκουν απέναντί τους.

Καλούμε στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κοτζιά την Τετάρτη 4 Μάη, στις 16:00

Κοινότητες αγώνα σε κάθε γειτονιά!

ΕΞΩ Η UNISON ΑΠ’ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΣΤΡΕΦΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Πορεία: Σάβ. 16/04, πλ. Εξαρχείων, 7μμ.

Η συνέλευσή μας συμμετέχει στο Συντονιστικό δράσεων για την υπεράσπιση των Εξαρχείων. Ακολουθεί το κάλεσμα:

Σάββατο 16 Απριλίου – Πλατεία Εξαρχείων 19:00 – Διαδήλωση

Σήμερα τα Εξάρχεια, αύριο όλη η πόλη

Απέναντι στη παράδοση του Λόφου Στρέφη στα ιδιωτικά συμφέροντα, τον εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση, τις αυξήσεις των ενοικίων, τις εξώσεις για Airbnb και ξενοδοχεία, την υποβάθμιση της ζωής μας, τη συνεχή παρουσία της αστυνομίας,την μετατροπή της περιοχής σε ζώνη διασκέδασης και του Πολυτεχνείου σε μουσείο.

Απέναντι στην καταστροφή της ιστορικής πλατείας Εξαρχείων από την κατασκευή σταθμού μετρό,στις εκκενώσεις καταλήψεων, την ισοπέδωση του μνημείου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την ανέγερση πολυτελών πολυκατοικιών στην οδό Μεσολογγίου και την πολιτική απονέκρωση της περιοχής.

Να πατήσουμε στην εμπειρία των αγώνων που έχουν διαμορφώσει τη γειτονιά.

Να αγωνιστούμε για τα Εξάρχεια της κοινωνικής αυτοοργάνωσης και της ταξικής αλληλεγγύης.

Συντονιστικό δράσεων για την υπεράσπιση των Εξαρχείων

 

Αυτοοργανωμένο καρναβάλι 2022

Τι σημαίνει για εμάς το καρναβάλι Εξαρχείων

Το καρναβάλι είναι σύμβολο της φαντασίας και της ουτοπίας, της ελεύθερης σκέψης και της ανυπακοής. Μια γιορτή της μεταμφίεσης και της γελοιοποίησης που αντλεί τη διαχρονική δυναμική της απ’ τη λαογραφία και το παραμύθι. Το καρναβάλι ως γιορτή δεν έχει καμία σχέση με το Πάσχα, το κάψιμο του Ιούδα και τη χριστιανική παράδοση, η οποία το πολέμησε με κάθε μέσο.

Το καρναβάλι -με κορυφαία στιγμή το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου- είναι μια γιορτή ενάντια στην Εξουσία. Ενάντια σε οτιδήποτε περιορίζει και καταπιέζει τα ένστικτα, τις ηδονές και τις ορμές του ανθρώπου, ό,τι ακριβώς προσπαθεί να καταστείλει η πολιτική εξουσία και η χριστιανική ηθική. Μια γιορτή που χλευάζει τα σύμβολά τους, είτε είναι άυλα και απρόσωπα, είτε υλικά και απολύτως προσωποποιημένα.

Σας καλούμε στο αυτοοργανωμένο καρναβάλι Εξαρχείων 2022. Ελάτε να παίξουμε το παιχνίδι της φαντασίας, απείθαρχα, σαν ονειροπόλημα. Κόντρα σε ό,τι μας απομάκρυνε και μας αποξένωσε. Γι’ αυτό σας καλούμε στη γιορτή μας, για να κρατήσουμε τα Εξάρχεια αυτό που πρωτίστως είναι, μια μεγάλη Γειτονιά.

Να συναντηθούμε στο δημόσιο χώρο, στους δρόμους, στην πλατεία, στο πάρκο και στο λόφο. Αυτοοργανωμένα και αντιεμπορευματικά. Ενάντια στον εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση των Εξαρχείων, ενάντια στην αστυνομοκρατία και στην εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της ζωής. Ενάντια σε ό,τι μας κρατά μακριά, να βρεθούμε ξανά κοντά!

Έρωτας ή τίποτα!

Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

Ακουλουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

Continue reading

Ενημέρωση απ’ την συγκέντρωση στα γραφεία της PRODEA

Με τη συμμετοχή περίπου 150 ατόμων πραγματοποιήθηκε στις 21 Γενάρη 2022 η συγκέντρωση έξω απ’ τα γραφεία της PRODEA, και η πορεία που ακολούθησε σε Αιόλου-Ερμού μέχρι το Σύνταγμα.

Για αναλυτική ενημέρωση και φωτογραφίες συνεχίστε παρακάτω.

Continue reading

Αφίσα συγκέντρωσης στα γραφεία της PRODEA 21/1

Στις 21 Γενάρη κλείνει ένας χρόνος απ’ την ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων να παραχωρήσει στην κτηματομεσιτική PRODEA Investments την μελέτη και το έργο ανάπλασης του λόφου Στρέφη.

Ένας χρόνος λειτουργίας της ανοιχτής συνέλευσης για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη, ένας χρόνος αγώνα για την υπεράσπιση του ελεύθερου και δημόσιου χώρου και ενάντια στις πολιτικές εξευγενισμού των Εξαρχείων. Με τα ίδια όπλα συνεχίζουμε.

Θα κρατήσουμε το Λόφο Στρέφη ζωντανό, ελεύθερο και δημόσιο και τις εταιρείες έξω από αυτόν.

Παρέμβαση στα γραφεία της Unison

Την Τετάρτη 15/12/2021, 5μμ πραγματοποιήσαμε παρέμβαση έξω από τα γραφεία της Unison, στη λεωφόρο Συγγρού 194.

Γύρω στα 40 άτομα ανταποδώσαμε τις επισκέψεις της Unison στο Λόφο. Ανοίξαμε πανό, πετάξαμε τρικάκια, φωνάξαμε συνθήματα και μοιράσαμε κείμενα στους εργάτες που σχόλαγαν. Στο τέλος γράφτηκαν και κάποια συνθήματα στους τοίχους.

Το πανό έγραφε: «ΕΞΩ Η UNISON ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΦΟ ΣΤΡΕΦΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ/Α» και έφερε την υπογραφή της συνέλευσης, ενώ κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν, ήταν:

– ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ Σ’ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΚΙ ΟΧΙ ΤΟΥΡΙΣΤΑΚΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

– ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΤΩΧΟΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ

– ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΛΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Κείμενα μοιράστηκαν και στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ.

Για περισσότερες φωτογραφίες και να διαβάσετε το κείμενο πατήστε “συνέχεια”:

Continue reading

Ενημέρωση απ’ την πορεία για το Στρέφη

Με την παρουσία 350 περίπου διαδηλωτών, πραγματοποιήθηκε σήμερα πορεία στη γειτονιά των Εξαρχείων ενάντια στην ανάπλαση του λόφου Στρέφη και τον εξευγενισμό της περιοχής. Η διαδήλωση με αφετηρία την πλατεία Εξαρχείων κατέληξε στο θεατράκι του λόφου, αφότου πέρασε από το Πολυτεχνείο και το μνημείο Γρηγορόπουλου, μοιράζοντας δεκάδες προκυρήξεις πόρτα-πόρτα και γράφοντας συνθήματα. Στη συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση για τις εξελίξεις από την πλευρά του Δήμου και συζήτηση για την οργάνωση άμεσων αντανακλαστικών τόσο για τα έργα στο Στρέφη, όσο και για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ στην πλ. Εξαρχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έργα στο Λόφο θα ξεκινήσουν άμεσα μιας και όλα τα στάδια για την έγκριση των μελετών έχουν ολοκληρωθεί. Η Διεύθυνση Δασών η οποία εγκρίνει μόνο φυτοτεχνικές και αντιπυρικές μελέτες έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, ενώ οι υπόλοιπες μελέτες (αντιπλημμυρικά, πρανή, Βυζαντινό, μονοπάτια, κάγκελα στην κορυφή κλπ), θεωρούνται ολοκληρωμένες εφόσον περιλαμβάνονται στη διαχειριστική μελέτη και έχουν εγκριθεί απ’ τις υπηρεσίες του Δήμου. Άρα ο Δήμος Αθηναίων είναι καθόλα έτοιμος.

Απο την άλλη η πίεση για την έναρξη των εργασιών από την πλευρά των εργολάβων όλο και θα αυξάνεται μιας και… τα λεφτά είναι πολλά. Πιο συγκεκριμένα η “δουλεμπορική” UNISON – ISS, η οποία έχει προνομιακή σχέση με το Δήμο Αθηναίων, έχει αναλάβει την εργολαβία με τίτλο «Συντήρηση και ανάπλαση πλατειών, πεζοδρόμων, κλιμάκων και λοιπών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στην 1η, 2η, 3η, 4η, 5η, 6η και 7η ΔΚ του Δήμου Αθηναίων για 36 μήνες», με υπογραφή της σύμβασης στις 7/4/2021 και προϋπολογισμό 35.445.994,50€!

Μέσα στις συντηρήσεις – αναπλάσεις που αναλαμβάνει η UNISON είναι ο Λόφος Στρέφη, αλλά και η πλ. Εξαρχείων, η πλ. Κολωνακίου, η πλ. Κυψέλης, η πλ. Δικαστηρίων, το πάρκο της Ακαδημίας, το πάρκο του Ευαγγελισμού (Ριζάρη), δηλαδή οι πλατείες που καταστρέφονται για τα έργα του Μετρό. Περιλαμβάνονται επίσης η Ακαδημία Πλάτωνος, το πάρκο Κύπρου και Πατησίων και το Κτήμα Δρακόπουλου. Για τους παραπάνω λόγους, ανέκυψε η ανάγκη να κρούσουμε τον συναγερμό ώστε τα τοπικά εγχειρήματα να βρίσκονται σε ετοιμότητα και εγρήγορση.

Επισυνάπτουμε τη διακύρηξη στο pdf, για λεπτομέρειες δείτε σελ. 176.

Κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν:

 • Ο λόφος του Στρέφη ελεύθερος θα μείνει, τσιφλίκι κανενός δεν πρόκειται να γίνει
 • Αν δεν αντισταθούμε σ’ όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουνε μοντέρνες φυλακές
 • Πλατεία – Στρέφης – Πολυτεχνείο, τα Εξάρχεια δεν μπαίνουν σε μουσείο
 • Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία, εξω από το Στρέφη κάθε εταιρεία
 • Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία, έξω το ΜΕΤΡΟ από την πλατεία
 • Ανάπλαση σημαίνει – φτωχοί εκτοπισμένοι
 • Μπάτσοι, εκμετάλλευση και αποκλεισμός – αυτό σημαίνει εξευγενισμός
 • Θέλουμε μετανάστριες σ’ όλες τις γειτονιές, κι όχι τουριστάκια που κάνουν διακοπές
 • Από τα Εξάρχεια μέχρι τα Χανιά, κανένα Airbnb ποτέ και πουθενά
 • Αν δεν αντισταθούμε σε λόφους και πλατείες, τις πόλεις μας θα χαίρονται μονάχα οι εταιρίες
 • Ούτε αναπλάσεις, ούτε και μετρό, πάρτε και τους μπάτσους σας και φύγετ’ από δω

Δείτε τις φωτογραφίες παρακάτω:

Continue reading

Πορεία για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη, Σάββατο 13/11, 13:00, Πλατεία Εξαρχείων

ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 13.00, ΠΛ. ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΣΥΖΗΤΗΣΗ, 15.00, ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΛΟΦΟΣ ΣΤΡΕΦΗ

Τους τελευταίους μήνες οι δημόσιοι χώροι δέχονται επίθεση απ’ το Δήμο Αθηναίων. Ο Μπακογιάννης σκοπεύει να μετατρέψει το λόφο του Στρέφη σε περιφραγμένο και φυλασσόμενο οικόπεδο ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο λόφος Στρέφη θα μείνει ανοιχτός, ελεύθερος, δημόσιος και άγριος. Θέλουμε το Λόφο ελεύθερα προσβάσιμο για δημόσια χρήση ντόπιων και μεταναστών. Θα υπερασπιστούμε τη φύση του: άγρια για τα ζώα που ζουν ελεύθερα και όχι σε κλουβιά, άγρια για τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στην μητρόπολη, άγρια και σε αντίθεση με την κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κυριλέ αστικού πάρκου μόνο για “εξημερωμένους”.

Θα αντισταθούμε στη μετατροπή των Εξαρχείων σ’ ένα απονεκρωμένο τουριστικό θέρετρο.

Οργανωνόμαστε στις γειτονιές μας, χτίζουμε κοινότητες αγώνα.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠ’ ΤΟ ΛΟΦΟ ΣΤΡΕΦΗ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

 

Λόφος Στρέφη 2021: Αγώνας για ένα λόφο (teaser)

Λόφος Στρέφη 2021: Αγώνας για ένα λόφο (teaser)

Μετά από χρόνια συστηματικής υποβάθμισης του Λόφου του Στρέφη από τις δημοτικές αρχές στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας πολιτικής απονέκρωσης, εξευγενισμού και αποστείρωσης των Εξαρχείων, η παράταξη Μπακογιάννη ανακοινώνει το Γενάρη του 2021 σχέδιο “ανάπλασης” του λόφου, η μελέτη και ο σχεδιασμός του οποίου ανατίθενται σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων Real Estate (Prodea Investments).

Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων με χαρακτηριστικό τίτλο “Υιοθέτησε την πόλη σου”. Ο τρόπος ανάθεσης είναι αδιαφανής και προβληματικός: πρόκειται για σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη παρακάμπτοντας την όποια διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής και χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός όπως είθισται. Ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων, οριζόμενος από την εταιρεία που “προτίθεται” να καλύψει την υλοποίηση τους με δωρεά, περιλαμβάνει την ολική περίφραξη του λόφου με κάγκελα, κάμερες παρακολούθησης σε πολλά σημεία, φυλάκια στις εισόδους και τσιμεντοστρώσεις σε μεγάλα τμήματα του λόφου. Ένα τέτοιο σχέδιο ανοίγει το δρόμο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων στο δημόσιο χώρο και κινείται σε κατευθύνσεις πλήρως εναρμονισμένες με τα συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου στην περιοχή.

Η αντίδραση του κόσμου είναι μαζική. Κάτοικοι και επισκέπτες δηλώνουν εξ αρχής την αντίθεση τους στα σχέδια του Δήμου. Παρά τις πιέσεις του lockdown, των απαγορεύσεων και της εξόφθαλμης πλέον κρατικής καταστολής, αμέσως μετά την ανακοίνωση του σχεδίου καλείται και συγκροτείται ανοιχτή συνέλευση γειτονιάς με μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Οι κάτοικοι ενώνονται και δηλώνουν πώς είναι εδώ και δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το σχέδιο να ολοκληρωθεί…

Ο Λόφος του Στρέφη αποτελεί πράσινο σημείο – ορόσημο για τα Εξάρχεια. Έχει υπάρξει για χρόνια χώρος συνάντησης και οργάνωσης πολιτικών εκδηλώσεων, ανάσας και ξεκούρασης, χώρος ανοιχτός, ζωντανός και πολύχρωμος.
Και έτσι θέλουμε να παραμείνει.

Πρωτοβουλία Ντοκιμαντέρ για τον αγώνα για τον Λόφο Στρέφη
Χελώνες Στρέφη.doc

στο teaser ακούγεται το μουσικό απόσπασμα από το “Για πες μας Χάρε να χαρείς/Ζαλίζομαι” του Κωνσταντή Πιστιόλη.

Εκδήλωση στο Λόφο στις 15/5/2021

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΣΤΡΕΦΗ

Η Ανοιχτή συνέλευση για την υπεράσπιση του λόφου Στρέφη δημιουργήθηκε, έπειτα από την απόφαση που έλαβε η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη, να αποδεχτεί «δωρεά» της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων, της Prodea Investments, για ριζική ανάπλαση του λόφου,  με πρωταρχικό στόχο να αποτρέψουμε αυτό το σχέδιο και να κρατήσουμε τον χώρο ανοιχτό και ζωντανό για όλους και όλες και όχι σαν εμπόρευμα για λίγους.

Τον τελευταίο χρόνο το κράτος με αφορμή την πανδημία του Covid-19 επιβάλει μια σειρά περιορισμών και η αναζήτηση ελεύθερων χώρων απαλλαγμένων από την αστυνομία και τον έλεγχο έγινε μια ανάγκη μεγάλης σημασίας για τον περισσότερο κόσμο. Την ίδια στιγμή μετά και τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης (6,6 χλμ Νοτιοδυτικά των Εξαρχείων!) έγινε σαφές ότι το κράτος και η κυβέρνηση χρησιμοποιούν την πανδημία για να επιβάλλουν την καταστολή σε κάθε έκφανση της ζωής μας αλλά εμείς ξέρουμε καλά ότι οι παρούσες συνθήκες αποτελούν μια νέα κανονικότητα που αναδύεται. Οι μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ενάντια στην αστυνομοκρατία, σχεδόν σε κάθε γειτονιά δείχνουν ότι η μαζική συσπείρωση και ο συντονισμός των αγωνιζόμενων ατόμων των γειτονιών αποτελεί αναγκαιότητα.

Έτσι στο πλαίσιο της συνέχισης του αγώνα μας, έχουμε σκοπό να συνδιοργανώσουμε μια εκδήλωση στο Λόφο Στρέφη (τέλη Απρίλη- αρχές Μάη) μαζί με συνελεύσεις, συλλογικότητες , πρωτοβουλίες κατοίκων και οποιοδήποτε άλλο εγχείρημα έχει αποτρέψει ή έχει προσπαθήσει να αντισταθεί στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση ελεύθερων δημόσιων χώρων είτε αυτοί είναι πλατείες, χώροι πρασίνου, λόφοι ακόμα και ολόκληρες γειτονιές, ή έχει ασχοληθεί με ζητήματα προσπάθειας εξευγενισμού περιοχών, ανόδου ενοικίων και εκτοπισμών κατοίκων.

Στόχος της εκδήλωσης θέλουμε να είναι η ανταλλαγή εμπειριών από τους αγώνες, η χάραξη κοινών στρατηγικών και ο συντονισμός των εγχειρημάτων προκειμένου να μπορούμε να στήνουμε συλλογικά αναχώματα και να υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους χώρους. Στη συνέχεια, σε κοντινό χρονικό διάστημα με την εκδήλωση θα θέλαμε να πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με τα εγχειρήματα που θα ανταποκριθούν μια κεντρική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με κύρια αιχμή τα περιεχόμενα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η μορφή της εκδήλωσης εξαρτάται από τις συλλογικότητες που θα ανταποκριθούν, παρακάτω μια προτεινόμενη δομή:

 • Σύντομη παρουσίαση κάθε ομάδας και του αγώνα για δημόσιο χώρο που έχει δώσει ή δίνει αυτή την περίοδο
 • Βασικό αίτημα / Μέσα και τρόποι δράσεις (κινηματικά, θεσμικά κλπ)
 • Έκβαση του αγώνα, αποτελέσματα

Ας παλέψουμε από κοινού για να μην επιτρέψουμε οι δημόσιοι χώροι να γίνουν εμπόρευμα για εταιρείες που εκτοπίζουν την κοινωνική βάση από τις γειτονιές. Απέναντι στην αστυνόμευση και την συνεχή επιτήρηση, τις αναπλάσεις, την τουριστική βιομηχανία, την εμπορευματοποίηση, τα κάγκελα, και την εγκατάλειψη  να κρατήσουμε τα πάρκα, τις πλατείες, τους χώρους πρασίνου, τους πεζόδρομους ζωντανούς για συνεύρεση, ξεκούραση, ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση και πολιτική ζύμωση.

Καλούμε να συζητήσετε την πρόσκληση με τις συλλογικότητές σας και να βρεθούμε το Σάββατο 3/4 στις 15:00 στην καθιερωμένη συνέλευση της υπεράσπισης του λόφου Στρέφη στο θεατράκι να συζητήσουμε το πλαίσιο, τους στόχους και τη μορφή μιας τέτοιας εκδήλωσης.

Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές οι πόλεις μας θα γίνουνε μοντέρνες φυλακές

Ανοιχτή συνέλευση για την υπεράσπιση του λόφου Στρέφη