Σήμερα το πρωί, μετά τη χθεσινή πολύ πετυχημένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ’ το Δημαρχείο, ο δήμαρχος της καρδιάς μας Κώστας Μπακογιάννης επισκέφτηκε το Λυκαβηττό για να καμαρώσει τα εκεί αντιπλημμυρικά έργα και έσπευσε να το υπερηφανευτεί στα social media με την ακόλουθη ανάρτηση στο facebook:
Με αυτήν την επίσκεψη ουσιαστικά προανάγγειλε την επικείμενη εισβολή στον Λόφο Στρέφη μιας και τα εκεί έργα είναι τα ίδια με αυτά που προετοιμάζονται και σε μας, και τα οποία ονομάζουμε έργα “Εθνικής Οδού”.
Τα ονομάζουμε έργα “Εθνικής Οδού” γιατί αυτού του τύπου οι γεωτεχνικές παρεμβάσεις επιλέγονται ακριβώς για το ανοίκειο τοπίο των Εθνικών Οδών, όπου γίνονται ανεκτά κυρίως λόγω του υπερτοπικού χαρακτήρα. Τα γεωπλέγματα και τα συρματοκιβώτια, εκτός από το γεγονός ότι δεν ταιριάζουν στο δασικό χαρακτήρα του Λόφου Στρέφη, για να τοποθετηθούν απαιτούν αποψίλωση όλης της βλάστησης.
Στην περίπτωση του Λυκαβηττού αυτό σημαίνει κόψιμο θάμνων, δέντρων, κάκτων και γενικότερα όλης της χαμηλής βλάστησης. Επίσης, σημαίνει τον αποκλεισμό των ζώων απ’ την πρόσβαση σε τροφή και φωλιές. Κρανίου τόπος…
Στην περίπτωση του Στρέφη τα χωματουργικά έργα θα καταστρέψουν τις φωλιές των χελωνών και θα απαιτήσουν αποκλεισμό της πρόσβασης στον Λόφο για μεγάλο διάστημα. Και ο Δήμαρχος έχει το θράσος να καμαρώνει και να λέει πως “επενδύουμε στους πολύτιμους, αστικούς πνεύμονες της πόλης.”!!
Η πολυδιαφημισμένη μελέτη της PRODEA, που εκπονήθηκε απ’ το γραφείο Δοξιάδη, δε διανοήθηκε καν να προβλέψει φυτοτεχνικές και όχι γεωτεχνικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των πρανών και την αποφυγή της διάβρωσης του Λόφου απ’ τις βροχές, κάτι που θα διασφάλιζε την ισορροπία του οικοσυστήματος, της πανίδας και της χλωρίδας.
Χρειάζεται ο Λόφος Στρέφη αντιπλημμυρικά έργα; Κατηγορηματικά λέμε ΝΑΙ. Ακριβώς επειδή χρειάζονται, χρησιμοποιούνται ως Δούρειος Ίππος από την Prodea για την ιδιοποίηση του Λόφου. Ξέρουμε όμως ότι αυτά τα έργα είναι ένα πολύ μικρό μέρος των παρεμβάσεων.
Χθες 29/8/2022, κατά τη διάρκεια του Δημ. Συμβούλιο ο Δήμαρχος στην τοποθέτηση του μας αποκάλυψε (μάλλον του ξέφυγε) κάτι που ήδη ξέραμε: είπε ότι τα έργα “υποδομών” είναι το 1/4 των παρεμβάσεων. Είναι άλλωστε προφανές στον οποιοδήποτε αναγνώστη της μελέτης πως τα υπόλοιπα 3/4 των παρεμβάσεων αφορούν έργα που θα παραδώσουν τον Λόφο στην τουριστικοποίηση και τον εξευγενισμό.
Όπως και στο Λυκαβηττό, η ανάπλαση του Στρέφη κατά βάση θα κλέψει άλλον έναν ελεύθερο και δημόσιο χώρο για το κέρδος των ιδιωτών. Για την Αθήνα του Μπακογιάννη αυτό σημαίνει λιγότερο πράσινο και περισσότερα τραπεζοκαθίσματα… Τρανό παράδειγμα αποτελεί η “ανάπλαση” στο μπαλκονάκι του Λυκαβηττού, όπου το μονοπάτι τσιμεντώθηκε, στη θέση του χτίστηκε πολυτελές κατάστημα της εστίασης και για να απολαύσει πλέον οποιοδήποτε τη θέα της Αθήνας από εκείνο το σημείο θα πρέπει να αναγκαστικά να καθίσει σε ένα απ’ τα τραπεζάκια του ιδιώτη που του παραχωρήθηκε.
Γιατί όμως πλημμυρίζει ο Λόφος στις δυνατές βροχές, συμπαρασύροντας και την περιοχή γύρω από αυτόν; Και κυρίως, γιατί δεν πλημμύριζε έως και 10 χρόνια πριν; Έχει ο Λόφος σύστημα αποχέτευσης ομβρίων; Έχει αυτό συντηρηθεί ποτέ; Αν όχι, ποιος είναι ο υπεύθυνος για τις πλημμύρες;
Όπως σημειώνεται και σε άρθρο δημοσιευμένο σε ειδικό για θέματα αυτοδιοίκησης ενημερωτικό portal, ο Στρέφης παραμένει απροστάτευτος από τις πλημμύρες λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης απο τις Δημοτικές Αρχές.
“Αλήθεια, δεν είναι υποχρεωμένος ο Δήμος Αθήνας να συντηρεί το ΥΠΑΡΧΟΝ δίκτυο απορροής των υδάτων του Λόφου Στρέφη; Ποιά είναι η τελευταία φορά που η Υπηρεσία Πρασίνου ή η Οδοποιία ξεβούλωσαν τους αγωγούς και συντήρησαν το δίκτυο αυτό;”
Άραγε ο Δήμαρχος έχει κάτι να μας απαντήσει;
Ακολουθούν φωτογραφίες απ’ τα βουλωμένα φρεάτια και τους κατεστραμμένους σωλήνες του Δικτύου απορροής υδάτων στον Λόφο Στρέφη. Αλλά ξέρουμε, η οικολογική λύση στις πλημμύρες είναι η αποψίλωση των δέντρων και θάμνων και τα κοτετσοσύρματα στις πλαγιές!!
Τα ερωτήματα επομένως περιμένουν την απάντησή τους κ. Μπακογιάννη. Για την ώρα, από την πλευρά μας έχουμε να δηλώσουμε πως είμαστε ΕΔΩ. Στις επάλξεις λοιπόν!