Οι χελώνες του Στρέφη

Στον Λόφο Στρέφη ζει μεγάλος αριθμός από χελώνες ξηράς, που μας συντροφεύουν τις ήσυχες στιγμές, όταν εμφανίζονται ψάχνοντας τροφή και νερό στους λίγους σωλήνες που στάζουν (μια και ο Δήμος εδώ και χρόνια έχει κόψει το νερό στις βρύσες). Στις αρχές του Μάρτη, όταν ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη, η ξαφνική παρουσία τους μας επιβεβαιώνει τον ερχομό της άνοιξης.
Οι χελώνες ξηράς αναπαράγονται στις αρχές της άνοιξης. Το θηλυκό μετά το ζευγάρωμα γεννά μέχρι 10 -12 αυγά, που τα θάβει στο χώμα. Η εκκόλαψη γίνεται συνήθως στα μέσα του Σεπτέμβρη. Τα μικρά χελωνάκια από τη στιγμή που εκκολάπτονται είναι ικανά να επιβιώσουν εντελώς μόνα τους.
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος γίνεται μικρότερη από τους 12° C, πέφτουν σε χειμέρια νάρκη μέσα στο χώμα. Είναι τα πιο μακρόβια σπονδυλωτά ζώα. Η διάρκεια ζωής τους μπορεί να φθάσει και να ξεπεράσει τα 100 χρόνια.

Οι χελώνες του Στρέφη κινδυνεύουν άμεσα από την έναρξη των έργων της Prodea. Τα μηχανήματα που θα εισβάλουν στον Λόφο και θα αρχίσουν εκσκαφές για τις γεωτεχνικές εργασίες και τα νέα δίκτυα, θα συνθλίψουν τις χελώνες και θα καταστρέψουν τις φωλιές τους. Η μελέτη (εσκεμμένα;) αγνοεί εντελώς την ύπαρξή τους. Στον Λόφο λέει, ζουν μόνο σαύρες και ποντίκια…

ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ!

ΥΓ. Τιμή και δόξα στην ξαδέρφη Καρέτα Καρέτα, που δάγκωσε τη μαμά του «μηχανικού του Δήμου» ενώ κολυμπούσε, γεγονός που τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αφήνουμε τη φύση να επεκτείνεται εις βάρος του ανθρώπου!