ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΗ ΕΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ;

(Ξανά) για τη γεωτεχνική μελέτη για τον Λόφο Στρέφη

Έχουμε ξαναπεί ότι οι γεωτεχνικές παρεμβάσεις που προβλέπονται στην αντίστοιχη μελέτη για τον Λόφο Στρέφη, τον αντιμετωπίζουν με λογική εθνικής οδού.

Την εκτίμησή μας αυτή την έχει επιβεβαιώσει τόσο η Prodea, όσο και ο Δήμος, όταν, για να υπερασπιστούν τη γεωτεχνική μελέτη (που εγκρίθηκε από μηχανικούς μη σχετικούς με το αντικείμενο), τονίζουν τη μεγάλη εμπειρία της εταιρίας που την εκπόνησε, αναφέροντας ότι «παρέχει υπηρεσίες συμβούλου στην Ολυμπία οδό, σχετική με την ανάλυση ρίσκου (risk analysis) των πρανών της εν λόγω οδού».

Δηλαδή, η σούπερ εταιρία, παρόλο που ήταν αρμόδια, δεν προέβλεψε την πιθανότητα της κατολίσθησης στην ΕΟ Αθηνών – Κορίνθου, που έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης (https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/369442_parembasi-tis-eisaggelias-gia-mpahalo-stin-athinon-korinthoy) , την ίδια στιγμή που ο Λέκκας (πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών) μιλάει για μεγάλη επικινδυνότητα κατολισθήσεων στο σημείο, σε μήκος ενός χιλιομέτρου.

Να και τι μας λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού

https://twitter.com/JeronymoBoss2/status/1598620654894448641?fbclid=IwAR0kIhmpczMimTxMjourDVAt-mEM5q8CmhzXltX3BkLIynIvjEKGHmw89qo

Καλά θα πάει και αυτό (αν επιτρέψουμε να γίνουν οι γεωτεχνικές παρεμβάσεις) στον Λόφο Στρέφη…

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Γεωλόγων Μελετητών έχει πει για τη μελέτη αυτή (https://syngeme.gr/2022/09/28/paraleipseis-tou-dimou-athinaion-sta-pl/ ):

«Όμως από τις μελέτες που εκπονήθηκαν, απουσιάζει το αντικείμενο της απαραίτητης, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές και τους κανόνες της επιστήμης, Γεωλογικής Έρευνας και Μελέτης.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ΥΑ υπ’ αρ.ΔΝΣβ/1732/ΦΝ 466/2019 (ΦΕΚ 1047/Β/2019)) από την οποία καθορίζονται τα ελάχιστα απαιτούμενα παραδοτέα της μελέτης (κατηγορίες μελετών), δεν έχει εκπονηθεί η απαιτούμενη Γεωλογική μελέτη.

Σας επισημαίνουμε ότι η Γεωλογική Έρευνα και Μελέτη συγκαταλέγεται στις κύριες μελέτες στα πλαίσια της διερεύνησης και αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων, όπως αναφέρεται και στην Υπουργική απόφαση με αρ. ΔΜΕΟ/δ/ο/212/27.02.2004 περί  Έγκρισης Οδηγιών Μελετών Οδικών Έργων (Ο.Μ.Ο.Ε.) – Τεύχος 11, Γεωλογικών – Γεωτεχνικών”, όπως και η Γεωτεχνική, με υποστηρικτικές την Τοπογραφική, τη Στατική και την Περιβαλλοντική μελέτη. Μάλιστα, οι εγκεκριμένες ισχύουσες Προδιαγραφές της Πολιτείας (Ο.Μ.Ο.Ε.) προσδιορίζουν με σαφήνεια όχι μόνον την αναγκαιότητα, αλλά και το τεχνικό αντικείμενο των γεωλογικών μελετών που πρέπει να υλοποιηθούν στα πλαίσια εκπόνησης των μελετών αντιμετώπισης κατολισθήσεων, όπως η μελέτη αποκατάστασης στο Λόφο Στρέφη.

Επί της ουσίας η εκπόνηση της Γεωτεχνικής Μελέτης βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε στοιχεία που προκύπτουν από τη Γεωλογική Έρευνα και Μελέτη (γεωλογική χαρτογράφηση, προσδιορισμός και χαρτογράφηση της επιφάνειας αστοχίας, σύνταξη γεωλογικών τομών και διατομών, μετρήσεις τεκτονικών στοιχείων και σύνταξη τεκτονικών διαγραμμάτων, ελέγχους δυνητικών ολισθήσεων πρανών, γεωμηχανικές ταξινομήσεις βραχομάζας κα). Από τη θεώρηση των τεκτονικών διαγραμμάτων, εντοπίζονται οι δυνητικές αστοχίες.

Επομένως, ακόμη και αυτή η Γεωτεχνική Μελέτη, δεν είναι δυνατό να εκπονηθεί, χωρίς προηγουμένως να ληφθούν υπόψη και να αξιολογηθούν τα συμπεράσματα της Γεωλογικής Μελέτης.

Ελλείψει όλων αυτών όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το γεωτεχνικό προσομοίωμα που θεωρήθηκε στη Γεωτεχνική μελέτη, προέκυψε με βάση μόνο την εκτίμηση των γεωτεχνικών συνθηκών, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν διαθέσιμα στοιχεία γεωλογικής – γεωτεχνικής έρευνας.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 48 του Ν.4030/2011 (ΦΕΚ 249/25.11.2011 τεύχος Α’): «1.Οι μελέτες του άρθρου 2A (Δωρεά Μελετών) του N. 3316/2005 έχουν ως προς όλες τις έννομες συνέπειες την ίδια ισχύ με τις μελέτες που εκπονούνται με βάση τις κείμενες διατάξεις, με βάση τα προαναφερόμενα ζητούμε να προχωρήσετε άμεσα στην εκπόνηση των αναγκαίων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, Γεωλογικών Ερευνών και Μελετών με σκοπό την ορθή εκπόνηση των μελετών.

Ο Σύνδεσμος Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδας (ΣΥΝ.ΓΕ.Μ.Ε.), αρμόδιο κλαδικό συλλογικό όργανο των Γεωλόγων που ασκούν το επάγγελμα του Μελετητή Δημοσίων Έργων σύμφωνα με το Ν3316/2005, με την παρούσα επιστολή, δηλώνει ότι επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος έναντι πάσης ελληνικής και ευρωπαϊκής δικαστικής εξουσίας όπως αυτό απορρέει από την υπάρχουσα νομοθεσία για την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του».