Τα έργα στον Λόφο Στρέφη υλοποιούνται από την ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, θυγατρική της ΑΚΤΩΡ, κατόπιν σύμβασής της με την επενδυτική εταιρία ProdeaInvestments, μετά από την παράνομη παραχώρηση από τον Δήμο Αθηναίων, που αρέσκεται στον ρόλο του φανατικού υποστηρικτή των επενδυτών, κόντρα στη θέληση και παρά τις αντιδράσεις των χρηστών του Λόφου Στρέφη.
Είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος θέλει να κόψει κορδέλα στον Λόφο πριν τις δημοτικές εκλογές (μια και ο μεγάλος περίπατος δεν του βγαίνει) και έχει επιστρατεύσει για το σκοπό αυτό γύρω στους 150 μπάτσους όλων των ειδών (ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΥΜΕΤ, ΔΡΑΣΗ, ένστολοι από όλα τα ΑΤ της Αττικής), χωρίς να μπορούμε να υπολογίσουμε τους ασφαλίτες, που εργάζονται καθημερινά σε 3 βάρδιες για να φυλάνε τις λαμαρίνες και τους αδίστακτους εργολάβους που καθημερινά καταστρέφουν τον Λόφο.
Έτσι, μας προκάλεσε έκπληξη η εξαφάνιση των εργολάβων και η μείωση των μπάτσων από τις 7 Μάρτη, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα (με μόνη εξαίρεση τη μέρα απεργίας στις 16 Μάρτη, που επανεμφανίστηκε το σύνολο της δύναμης μετά από κάλεσμά μας για απεργιακή προσυγκέντρωση στον Λόφο, χωρίς όμως τους εργολάβους).
Τελικά, όλα έχουν την εξήγησή τους. Μια μέρα πριν, στις 6 Μάρτη, μετά τις δολοφονίες στα Τέμπη, εμφανίστηκε ρεπορτάζ στο reporters united, που απέδιδε με αδιάσειστα στοιχεία ευθύνες για το έγκλημα στους εργολάβους της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση του σιδηρόδρομου. Στην απληστία τους και στα συμφέροντά τους, στις ελλιπείς μελέτες τους, στο χάιδεμά τους από διοικήσεις και κυβερνήσεις.
Εργολάβοι ήταν η κοινοπραξία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ και Alstom.
Το δημοσίευμα εδώ https://www.reportersunited.gr/…/tembi-aktor-alstom…/
Σταχυολογούμε μερικά αποσπάσματα που αφορούν στην ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, αυτήν που καταστρέφει τον Λόφο Στρέφη και που προσωρινά εξαφανίστηκε, πιθανόν μέχρι να καθίσει η σκόνη από το έγκλημα (δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε όμως).
“…Η περίφημη σύμβαση με αριθμό 717 ανάμεσα στην ΕΡΓΟΣΕ και την κοινοπραξία των εταιρειών ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ (θυγατρική 100% του Άκτορα, νυν Ελλάκτωρ) και Alstom Transport SA, υπογράφηκε το Σεπτέμβριο του 2014 με προϋπολογισμό 41,3 εκατ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης το 2016. Σήμερα βρισκόμαστε στο 2023 και ακόμη τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης δεν έχουν παραδοθεί. Αν η εργολαβία 717 είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως, ή έστω με μικρή καθυστέρηση, η 28η Φεβρουαρίου 2023 θα ήταν μια φυσιολογική Τρίτη και όχι μια ημέρα εθνικής τραγωδίας…
…Ως προς τον Άκτορα (ΤΟΜΗ) και την Alstom, το υπόμνημα Κατσιούλη και το πόρισμα της ΕΔΕΛ κάνουν επανειλημμένα λόγο για παραβίαση των όρων της αρχικής σύμβασης από τους αναδόχους και αναφέρονται σε ενέργειες των δύο εταιρειών που οδήγησαν στις τεράστιες καθυστερήσεις του έργου.
Μία από τις συνέπειες αυτών των πρακτικών ήταν, μετά από παρέμβαση της Ε.Ε., η ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει τον Ιούνιο του 2019 πρόστιμο 2,4 εκατ. στην ΕΡΓΟΣΕ, επειδή στην αρχική σύμβαση που υπογράφηκε επί ΝΔ ο «ορισμός του αντικειμένου» ήταν «ανεπαρκής». Αλλά και επειδή η γαλλική πολυεθνική Alstom αρνιόταν να εκπονήσει και να εγκρίνει τις απαραίτητες μελέτες και να παράσχει την εξειδικευμένη τεχνογνωσία της στην εκτέλεση του έργου.
Το 16σέλιδο υπόμνημα του προέδρου της σύμβασης 10005 EΤCS υποστηρίζει ότι ακόμη και όταν ολοκληρωθεί το έργο σηματοδότησης, θα υπολείπεται σε όρους ασφάλειας σε σχέση με όσα προβλέπει η σύμβαση…
…Λευκός γάμος
Η Σύμβαση 717 για την ανάταξη της σηματοδότησης σε 519 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου ήταν έργο «ειδικής φύσης», δηλαδή απαιτούσε εξειδικευμένη εμπειρία. H σύμβαση ανατέθηκε το 2014 από κοινού σε δύο κολοσσούς των υποδομών, έναν εθνικό κι έναν πολυεθνικό:
Στον Άκτορα (μέσω της θυγατρικής της ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ), τότε ακόμη συμφερόντων Μπόμπολα, τον πάλαι ποτέ «εθνικό εργολάβο», αφού σε διάστημα τριών δεκαετιών (του ’80, του ’90 και του 2000) κυριάρχησε στις ελληνικές κρατικές συμβάσεις, χρησιμοποιώντας την επιρροή που του εξασφάλιζε η συμμετοχή του ομίλου σε τότε κραταιά μέσα ενημέρωσης όπως ο τηλεοπτικός σταθμός Mega και η εφημερίδα Έθνος και καλλιεργώντας παράλληλα στενές σχέσεις με διαδοχικές κυβερνήσεις – το σύστημα που ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης ονόμασε «διαπλοκή» και ο ξάδερφος του παραιτηθέντος υπουργού Μεταφορών πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής «πέντε νταβατζήδες».
Στη γαλλική Alstom, μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές σιδηροδρομικών υποδομών στον κόσμο, με έσοδα μόνο για το 2022 15 δισ. ευρώ αλλά και με επανειλημμένες εμπλοκές σε υποθέσεις για διαφθορά σε όλο τον κόσμο (Αίγυπτο, Ινδία, Ινδονησία, Πολωνία, Σαουδική Αραβία, Τυνησία), – όπως η ποινή ύψους 772 εκατ. δολαρίων από το αμερικανικό δημόσιο, το 2014…
… ΕΡΓΟΣΕ, Άκτωρ, Alstom αρνούνται να απαντήσουν
Η ΕΡΓΟΣΕ δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Reporters United για τα αίτια των καθυστερήσεων, διαμηνύει όμως ότι η παράδοση του έργου θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2023. (Ωστόσο, πηγές που βρίσκονται πιο κοντά στην πορεία των εργασιών θεωρούν πιο ρεαλιστικό το 2024).
Η Alstom, παρότι έχει γραφεία στην Ελλάδα, ζήτησε να της απευθύνουμε ερωτήσεις στα αγγλικά, στις οποίες δεν απάντησε.
Όσο για την Ελλάκτωρ (μητρική του Άκτορα), ανεπισήμως υποστηρίζει ότι η νέα ιδιοκτησία δεν σχετίζεται με όσα συνέβησαν στο παρελθόν και ότι τα περισσότερα στελέχη που διαχειρίστηκαν την εργολαβία 717 εκ μέρους της θυγατρικής της, ΤΟΜΗ, δεν βρίσκονται πλέον στον όμιλο. (Το 2014 όταν υπογράφτηκε η σύμβαση 717, η εταιρεία ελεγχόταν από την οικογένεια Μπόμπολα. Σήμερα, ελέγχεται από τη Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη και την ολλανδική εταιρεία Reggeborgh. Ο Άκτωρ βρισκόταν σε διαδικασία πώλησης όταν συνέβη η τραγωδία των Τεμπών.)…”
Πώληση – ξεπώληση, αυτό δεν απέτρεψε τα αφεντικά της ΑΚΤΩΡ από το να υποστηρίζουν μέχρι τελευταία στιγμή τον υπάλληλό τους Μπακογιάννη, για να παραδώσει τον μεγάλο περίπατο της Πανεπιστημίου μέχρι το καλοκαίρι που έχει υποσχεθεί. Έτσι, χωρίς να υπάρχει σύμβαση από ότι ξέρουμε, μηχανήματα και εργάτες της ΑΚΤΩΡ δουλεύουν εντατικά μαζί με τον κανονικό εργολάβο στην Πανεπιστημίου, ακόμα και Κυριακές.
Κι ένα ακόμα δημοσίευμα, για το έγκλημα και τη διαπλοκή: