Προκήρυξη για τη συγκέντρωση στην Prodea 21/1/2022

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

Στις 18 Γενάρη κλείνει ένας χρόνος απ’ την ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων να παραχωρήσει στην κτηματομεσιτική PRODEA Investments την μελέτη και το έργο ανάπλασης του λόφου Στρέφη. Το έργο που έχει δρομολογηθεί περιλαμβάνει κάγκελα και ελεγχόμενες εισόδους πρόσβασης, κάμερες, security, τσιμεντοποίηση των μονοπατιών, αποκλεισμό της πρόσβασης σε διάφορα σημεία με το πρόσχημα της ασφάλειας των επισκεπτών, κοπή δέντρων και αραίωση της βλάστησης, αυθαίρετα μπαλκόνια από λαμαρίνα, αποψίλωση σε πλαγιές με κατολισθήσεις εσωτερικά του Λόφου για την τοποθέτηση μεταλλικού πλέγματος χωρίς πρόβλεψη για αναπλήρωση της βλάστησης, τοίχο από κοτετσόσυρμα, μήκους 15 μέτρων γεμισμένο με πέτρες, κάτω από σημείο του μονοπατιού προς την κορυφή, φωτισμό και αναγνωρισμένη φωτορύπανση μέχρι την κορυφή του Λόφου, πλήρη ανακαίνιση και επέκταση του «Βυζαντινού» για τη μετατροπή του σε πολυτελές αναψυκτήριο με 24 εξωτερικά τραπέζια και καταστροφή του υφιστάμενου πλακόστρωτου, εκτεταμένους αγωγούς απορροής ομβρίων και απορροφητικούς βόθρους.

Ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων ήταν πρωτοβουλία της εταιρείας και προγενέστερος της ανακοίνωσης της δωρεάς, όπως αποδεικνύεται από το χρόνο εκπόνησης των μελετών. Το δημοτικό συμβούλιο και οι επιτροπές του δήμου λειτούργησαν μόνο σαν κομπάρσοι, προσδίδοντας μια επίφαση δημοκρατικότητας και δήθεν συμμετοχικού σχεδιασμού, για ειλημμένες αποφάσεις.

Ο δήμαρχος Μπακογιάννης, από κοινού με τις μεγάλες κτηματομεσιτικές εταιρείες και τις εταιρείες του τουριστικού κλάδου, σε συνέδρια όπως το Prodexpo, σχεδιάζουν σαρωτικές αλλαγές στη φυσιογνωμία της πόλης με ταξικό πρόσημο. Οι κάτοικοι, οι επισκέπτες και οι χρήστες των γειτονιών δέχονται ολομέτωπη επίθεση, καθώς το κέντρο της πόλης προορίζεται αποκλειστικά για τουριστικός προορισμός και κατοικία υψηλών εισοδημάτων. «Στόχος είναι η επανακατοίκηση του κέντρου της Αθήνας» λέει ο Μπακογιάννης για μια πυκνοκατοικημένη πόλη, με προφανή επιδίωξη τον εκτοπισμό των φτωχότερων κατοίκων μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων (76% στα Εξάρχεια από το 2022), της κατακόρυφης αύξησης των ενοικίων και των εξώσεων λόγω airbnb.

Ειδικότερα στην περιοχή των Εξαρχείων και γύρω από το αρχαιολογικό Μουσείο, νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις είναι σε εξέλιξη, προωθείται η κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία, έχει εγκριθεί και προχωρά το έργο της πεζοδρόμησης Τοσίτσα – Ζωσιμάδων που θα συνδέει το Μουσείο με το Λόφο Στρέφη, ενώ το Πολυτεχνείο απονεκρώνεται και μουσειοποιείται, με την προσπάθεια μεταφοράς και των τελευταίων φοιτητών στου Ζωγράφου και με σχέδια για το κτίριο Γκίνη που περιλαμβάνουν συνεδριακούς χώρους, πολυτελές εστιατόριο και roof garden.

Στη γενικότερη επίθεση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, μέσω των μεγάλων έργων, των αναπλάσεων και των ιδιωτικοποιήσεων ή των αποκλεισμών των ελεύθερων δημόσιων χώρων στο Δήμο Αθηναίων, τα Εξάρχεια κατέχουν κομβικό ρόλο, εξαιτίας και της κρατικής ανάγκης για πολιτική σιγή νεκροταφείου. Ο έλεγχος, η αστυνόμευση, η εμπορευματοποίηση και ο εξευγενισμός, που έτσι και αλλιώς έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια, θα οδηγήσουν όχι μόνο σε περαιτέρω εκτοπισμό των πιο αδύναμων στρωμάτων, αλλά και στην βίαιη απομάκρυνση των αγωνιζόμενων και των πολιτικών/κοινωνικών εγχειρημάτων.

Η PRODEA, ως εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας στοχεύει μέσω της ανάπλασης του Στρέφη, στην ανατίμηση των αξιών γης στην περιοχή. Έτσι, σχεδίασε και προτίθεται να εκπονήσει ένα έργο κομμένο και ραμμένο στα σχέδια εξευγενισμού και τουριστικοποίησης των Εξαρχείων. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η δωρεά της γίνεται αποκλειστικά στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και ότι δεν έχει συμφέροντα στην περιοχή. Όμως αφενός έχει στην ιδιοκτησία της τέσσερα προς το παρόν μεγάλα ακίνητα και αφετέρου, στους σχεδιασμούς της είναι η κτήση και εκμετάλλευση ακινήτων μεγάλης αξίας. Χαρακτηριστικά, ιδιοκτησίας Prodea είναι το κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, πίσω ακριβώς από το Αρχαιολογικό Μουσείο, που αγοράστηκε το 2013 και έκτοτε μισθώνεται στο ΥΠΠΟ για 51.150€ μηνιαία. Με την υλοποίηση του σχεδίου για μεταφορά των κυβερνητικών λειτουργιών στην ΠΥΡΚΑΛ, το κτίριο μένει ελεύθερο για πιθανή ξενοδοχειακή χρήση, με επιπλέον κέρδη για την εταιρεία.

Η Prodea έχει απευθείας καταγωγή από τη MIG Real Estate και άμεση διάδοχη σχέση με την περίφημη ΠΑΝΓΑΙΑ, η οποία μετονομάστηκε το Σεπτέμβριο του 2019 στο τωρινό όνομά της από «Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ», με τις 22 ποινικές διώξεις εναντίον στελεχών της ​​​​​​​για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. H υπόθεση της ΠΑΝΓΑΙΑ είναι χαρακτηριστική για τον τρόπο με τον οποίο ξεπουλήθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια σημαντικά και ακριβά ακίνητα του δημοσίου, με εξωφρενικούς όρους κατά του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ των «επενδυτών».

Η ΠΑΝΓΑΙΑ, με 241 ακίνητα στη κατοχή της, η οποία ιδρύθηκε το 2010 ως θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, πωλείται το 2013 στο ισραηλινών συμφερόντων fund Invel Real Estate. Η αγορά γίνεται ουσιαστικά με δικά μας χρήματα: η Invel Real Estate ιδρύει μια ενδιάμεση εταιρεία η οποία έλαβε δάνειο από την ΕΤΕ, ύψους 421 εκ. ευρώ με επιτόκιο μικρότερο του 3%, για να χρηματοδοτήσει την αγορά της ΠΑΝΓΑΙΑ από την Invel, την ώρα που είχε προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ με δημόσιο χρήμα, σε ποσοστό 90% και με εγγύηση του δανείου τα ενοίκια που θα πλήρωνε η ίδια η Εθνική στην Invel (ύψους 70.000.000€ ετησίως).

H Prodea συνεργάζεται στενά με μεγαλοϊδιοκτήτες κλαμπ στη Μύκονο και τα μέλη του Δ.Σ. της -κατά μεγάλη σύμπτωση- είναι όλα πρώην στελέχη της Deutsche Bank! Αυτή είναι η εταιρεία που κατά το δήμαρχο «θα δώσει πίσω στην περιοχή την ταυτότητα της»!

Ένας χρόνος λειτουργίας της ανοιχτής συνέλευσης για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη, ​​​​​​​​​​​​​​ένας χρόνος αγώνα για την υπεράσπιση του ελεύθερου και δημόσιου χώρου και ενάντια στις πολιτικές εξευγενισμού των Εξαρχείων. Με τακτικές συνελεύσεις, παρεμβάσεις στο Δήμο και τους εργολάβους της ανάπλασης, εκδηλώσεις, συζητήσεις, πορείες, συγκεντρώσεις, ενημέρωση και αντιπληροφόρηση. Ένας χρόνος διαρκούς επαγρύπνησης, που μετέθεσε χρονικά τα σχέδια του Μπακογιάννη και τον υποχρέωσε να μαζέψει τις fast track διαδικασίες που δρομολογούσε από κοινού με την Prodea.

Με τα ίδια όπλα συνεχίζουμε. Θα κρατήσουμε το Λόφο Στρέφη ζωντανό, ελεύθερο και δημόσιο και τις εταιρείες έξω από αυτόν.

Συγκέντρωση στην Prodea

Παρασκευή 21 Γενάρη, στις 18:00